Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Đerzonovo pravilo i varijacije na temu

<< < (15/15)

Rakovac Goran:                Примећујем да је на овој теми готово свакодневно присутан по неко од чланова форума. Без обзира на то већ више од 7. година нико ни реч није написао. Ако неко ове године покуша са применом овог правила сада је право време. Било би лепо да са резултатима , ма какви они били , упозна и остале колеге са овог форума.

zoran drpljanin:
Radio sam ja prosle god. na par kosnica a radicu i ove.Uglavnom se svodi na to da sam oduzeo stare matice sa dva rama legla i pustio da povuku maticnjake, petog dana porusio maticnjake a desetog sve , sem dva, matice su izasle i pronele, te kosnice su donele najvise bagrema, nekih dvadeset posto vise nego ostale ali su bile slabe i donele suncokreta samo za sebe, znaci izgubljene za drugu pasu..Drustvo obavezno obezmaticiti deset dana pre bagrema, zato sto potpuno izgubi volju za unosom, jednostavno ne rade do zatvaranja maticnjaka, a tek kada se matica izleze, rade punom snagom.

Bio je i jedan peh, nisam ostavio samo dva maticnjaka i ta kosnica se izrojila kada su izasle mlade matice, sto meni govori da to u principu nisu prinudne matice, ne bi se rojile da jesu. Posle pustena dva roja, matica koja je ostala, verovatno se nije vratila sa sparenja i ta kosnica je dobila lazne matice i rasformirana je.

Sinisa Mirovic:
https://www.youtube.com/watch?v=38cNfPRNpvs&t=3831s
Nesto kao Djerzon,ne ubijati maticu nego odnositi u nukleus.Jednu stvar u postovima niste naglasili ,a najvaznija je kod modifikovanog Djerzona .Drustvo  jako slabo radi bez matice ,ali podjednako  dobro radi kad matica ozivi u maticnjaku odnosno posle zatvaranja  maticnjaka .Jos bolji rad je kad se na samom pocetku bagrema matica izvede i do kraja bagrema tek pronese.Tada  drustvo radi kao roj jer nema legla.Slicna tehnika se primenjuje u SAD kad se proizvodi med u sacu,dodaje se zreo maticnjak,gde se matica izvodi za 1-2 dana i ako ima pase pcele pune sekcije meda u sacu.Takva tehnika garantuje ne rojenje sto je vrlo znacajno ako imate jako drustvo pred sam pocetak pase i u pasi se kontinuirano izvode mlade pcele iz zrelog legla eto roja na grani.
Sto se tice slabljenja drustva za suncokret ako primenite Djerzona za bagrem i to je diskutabilno,pa imate nukleus sa odvojenom maticom  i spojite ga sa osnovnim drustvom ako vam je osnovno "slabo".

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju