Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Štetočine i borba protiv njih

Osice

<< < (7/8) > >>

Rakovac Goran:               Oве године су права напаст. Једино што је добро је што поред њих нема мушица. Замке одлично раде а конкуренцију им чине стршљенови који се много лакше лове.

Milan D. Saric:

--- Citat: Dragan Šošić  Jul 29, 2018, 21:33:54 ---Много више оса се удави у сирупу (шећерни сируп за пчеле – и то мало ређи), него у флашама замкама.

Ако имаш неку просторију (обичну шупу), где је довољно мрачно да не улазе и пчеле (а могу се и оне залетети при врло израженој беспаши), много оса ће упасти у посуду са сирупом.

Када кажем посуда, не мислим на нешто мало, него на мало већи лонац где се направи сирупа тако да га има неких 4-5 цм од дна. Мада може и нека обична кофа...


--- Kraj citata ---
Stavljao sam kofe i u sušaru i na tavan, nijedna se nije utopila. A inače pod krovom ta dva objekta sam utrošio https://www.lomax-company.com/proizvod/lm-tox-sprej-protiv-letecih-insekata-strong-81 i bilo je preko hiljadu mrtvih...

Dragan Šošić:
Нису се навикле да ту налазе храну и то је проблем. Код мене су у просторији где се привремено правио сируп јер смо сређивали просторију за ту намену (плочице и тако то).

Ево, сада сам ишао да сликам и виде се понеке које ту изгледа остају и преко ноћи. Неколико дана су посуде изнесене и није било сирупа, па је у кофи релативно мало оса. Уз то, овде је битно да се покупе осе које су у течности јер их оне новопридошле користе као „спалвове“ и прву туру ретког сирупа су ми однеле преко тих удављених.

Друга замка коју је Биља поставила јутрос је крцата осама. Стари фазон са балоном, али је по горњем рубу нанесен лепак за мишеве. Доле је додато слатко од јагода и ово не би смело тамо где могу ућу пчеле. Што значи да мора бити у мрачној просторији.

pizurica aleksandar:
Juce pronasao sedmi po redu osinjak na stacionaru. Zapazio sam da su svi bili formirani na samo nekoliko metara od pocetka redova kosnica, na pokosenom I utabanom zemljistu/livadi. Sa prethodnih sest ogromnih osinjaka sam se obracunao kopajuci, spaljujuci ih brenerom I neke tretirajuci rajdom ( dok ga je bilo ), ali na pogresnoj temi :) ( izneo sam iskustva na temi o dnevnim izvestajima sa pcelinjaka, dok ne saznah da postoji tema o OSICAMA/bas ljupka stvorenja ). Kod nas se to zove ZOLJA ili blaze receno OSA :)
Kod kuce ih ima, ali tu ugrozavaju mene, a kave su stete napravile na stacionaru ne smem ni da pomislim.... :(

dusan lazic:
Možda ja nisam doživeo "pravu" najezdu...
Ali, kad se postave ovako, na okruglo leto - nema te ose koja može da prođe. >:( ;) :D

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju