Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Štetočine i borba protiv njih

ZELENA ŽUNA ( Picus viridis)

<< < (2/3) > >>

Vojko Aleksic:
Убиј неку свраку или неку другу птицу, на 10 м од пчечињака пободи један стуб висине 3 м, стави једну летву у Г у горњем делу стуба и на крај те летве окачи птицу да виси на канапу од 0м5 м. Неки кажу да их то плаши и да ће да оду.

Нисам то пробао.

Пробај са двоцевком, пуцај где год их видиш у околини пчелињака.

То би требало да их растера.

Ако и то не помогне, види шта воле од семеније, паа то истретирај као ови што третирају сунцокрет и сличну семенију, па нам трују пчеле.

Једна њива у мом селу црнела се од врана. Пола сата после сејања кукуруза навратиле да се наједу.

Како ли то делује, кад чак нису ни полетеле.

stevanovic sveto:
Juče sam na pčelinjaku napravio nekoliko slika na kojima se vidi šteta od dejstva Žuna i Detlića. Jednog detlića sam oterao sa pčelinjaka, ali nisam ga slikao. Šteta je mnogo manja nego 2009. godine. Sada mi neke košnice imaju nova leta koja mi se ne sviđaju. Najčešća oštećenja su na sastavu hranilice i gornjeg nastavka. Nadam se da će ovo otopljenje odvratiti ptice od pčelinjaka. Pozdrav.

Jasmin Ucambarlic:
Ja sam probao ovo što je rekao kolega Vojko.Dakle smakneš tu jednu ptičurinu i okačiš je negdje blizu na neko drvo sigurno više neče dolaziti dok god visi poz.

stevanovic sveto:
Ove zime nisam imao štete od Žuna i Detlića. Oštetili su mi samo jednu hranilicu na jednoj košnici. Na jednoj DB10 pokušali su da kljucaju kroz ter papir, ali su odustali. Nastavak je ostao neoštećen, a ter papir ima manju rupu. Juče sam poskidao ter papir sa svih košnica. Nadam se da je zima prošla i da pčelinjak nije više zanimljiv za Žune i detliće. Pozdrav.

milosav moretic:
Ja do sada nisam imao problema sa zunjama ali sada, u mesecu avgustu ima ih dosta. Kako mi je pcelinjak odmah uz dvoriste porodicne kuce u selu, vitlaju i lete svuda u krug. Klikcu, jure se, pa neznam kako li ce se ponasati u toku zime. Nastojacu da ih sto pre nekako oteram. Kako zaklikcu i prelete preko dvorista i pcelinjaka, mene nesto sekne.
 Citao sam na forumima da ih je uspesno oterati sa slikama, fotografijama sokola, jer je on njihov predator ili pak sa nekom, kako bih rekao skulpturicom istih postyavljenon na kosnici u pcelinjaku, medjutim, vidite Stevino iskustvo, ni slike nisu pomogle.
Pozdrav iz Sumadije   

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju