Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Štetočine i borba protiv njih

UHOLAŽA

(1/2) > >>

momamilosevic:
     Uholaža,uvolača,ulož i sl.(forficula auricula L.) je insekt koji se hrani opalim ozleđenim zrelim plodovima voćaka naročito šljive i kruške. Hrani se još i živim biljnim vašima i leševima insekta.Prema tome,skoro na svakom pčelinjaku ima obilne izvore hrane pa joj nije potrebno da u borbi sa pčelama traži hranu u košnici.Zato je skoro nikada ne nalazimo na saću ili drugde u normalnim pčelinjim društvima u ispravnim košnicama.
     Uholaža je prilagođena na život u mraku,pa se zavlači u pogodne mračne pukotine.Mračni topli prostor između poklopne daske i krova košnice idealan je za njen smeštaj i naselje i ona ga obilno koristi.Skoro redovno tu se nađe po neka uholaža ili više njih,ali nikad u suviše velikom broju
      Upadanje izmeta od uholaže u med po saću,može doći samo sa poklopne daske ako na njoj ima pukotina a pčelar je ne očisti pre otvaranja košnice,pa s nje prljavština upadne u košnicu
      Uholaža se ne smatra naročitom štetočinom za pčele,pa se za njeno uništavanje i ne preduzimaju neke posebne mere.Upotreba otrovnih hemijskih sredstava ne bi bila umesna,jer bi otrov mogao dospeti u košnicu
      Najbolje je da se svaki put kad se košnica otvora prethodno dobro očisti poklopna daska,bilo da se uholaže nađene na njoj na podesan način unište ili da se samo otresu podalje od košnice.Ako se tako postupa i ako se na pčelinjaku drže samo normalno jaka društva,od uholaža neće doći do bilo kakve štete.

stevanovic sveto:
Kolega Momo, dobro si ovo napisao. Uholaža ima i na mom pčelinjaku, ali čim zahladni (novembar, decembar) nestane ih. Takođe nisam primetio da smetaju pčelama iako ih ima popriličan broj ispod svakog krova. Pozdrav.

Радоје Киперовић:
Ухолажа је  дуго сматрана штетним инсектом, нарочито као штеточина воћа. Чињеница је да некада зна оштетити плодове брескве, јабуке, крушке са меканом покожицом. Међутим, како је вријеме пролазило откривене су неке непознанице из живота овог занимљивог и сада већ доказано и потврђено изузетно корисног инсекта.
Ухолажа је предатор. Храни се првенствено животињском храном а ако је нема довољно замјена је биљна храна. На њеном јеловнику су доминантно различити развојни облици других инсеката и гриња. То су углавном најштетније врсте у воћарству као што су смотавац јабуке- инсекат који изазива црвљивост плодова јабуке, крушке, брескве, ораха (ухолажа се храни његовим јајима па чак и ларвама) или крвава уш која формира бијеле, љепљиве, воштане колоније на стаблима и гранчицама јабуке, чија су посљедица "рак ране". Учинак ухолаже на смањењу бројности популација ових штетних инсеката је немјерљив. Најчешће буде неправедно оптужена да буши плод јабуке а она у ствари само проширује ходник који је већ направила ларва смотавца на свом путу према сјеменкама. Занимљиво је да женка води рачуна о јајима које положи све до њиховог пиљења.
Свe су гласнији они који тврде да је она врста будућности у биолошкој заштити воћа. Проблем је што је јако осјетљива на велики број инсектицида и што има само једну генерацију годишње па се тешко опоравља и споро подиже бројност популације. Штетне врсте су у правилу много  брже размножавају пошто имају и по неколико генерација годишње. На пчелињацима не чини никакве штете.  То што је често нађемо у кошницама испод поклопца или поклопне даске разлог је јер током дана тражи мрачна и топла мјеста у којима се крије а током ноћи одлази у лов. Због тога ухолажу не треба уништавати. Ко има воћке на пчелињаку које не третира хемијски добро би било да направи "кућице" за ухолаже које се могу окачити по воћкама. Најједноставније је да се узме мања саксија за цвијеће која се лагано напуни сламом, сијеном, маховином или лишћем, одоздо нечим дјелимично затвори или повеже и окренута наопако остави у рачви дрвета.

Рајко Борић:
Одлични текстови, корисна тема. Одавно не дирам ухолаже, занимљива је идеја да им се направи кућица.

Živorad Žika Ilić:
A mi je tretirali kao groznu bubu koja ume da nam uđe u uho i napravi gomilu problema . Neznanje je teška muka i za nas i za dotični insekt . Hvala kolegama koji su npisali i objasnili šta je zapravo istina .

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju