Autor Tema: Tropileloza  (Pročitano 5180 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mario Ratancic

  • Gost
Tropileloza
« poslato: Decembar 25, 2012, 05:11:33 »
Želeo bih da započnemo jednu temu koja do sada nije bila prisutna na forumu. Radi se o Tropilelozi.

Evo šta o tome kaže zakonodavac:

"Na osnovu člana 51. stav 1. Zakona o veterinarstvu („Službeni glasnik RS”, br. 91/05 i 30/10),
Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, donosi PRAVILNIK o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2012 godinu:

m) Bolesti pčela
Radi otkrivanja, praćenja i suzbijanja bolesti pčela i zaštite zdravlja pčelinjih zajednica evidentiraju se sva gazdinstva na kojima se uzgajaju pčele, po posebnom propisu i sprovode preventivne i dijagnostičke mere za američku kugu pčelinjeg legla, varoozu, tropilelozu i etiniozu.
Uzgoj matica pčela namenjenih za promet vrši se samo ako potiče sa pčelinjaka koji je pod stalnim veterinarsko-sanitarnim nadzorom.
Pčelar evidentira registraciju pčelinjaka i sva sprovedena preventivna i dijagnostička ispitivanja predviđena Programom mera, kao i sprovedene tretmane.
U promet se stavljaju samo zdrave pčelinje matice i zajednice, odnosno one koje potiču sa registrovanih gazdinstava i kod kojih su sprovedene predviđene preventivne i dijagnostičke mere.
(a) Američka kuga pčelinjeg legla
Na gazdinstvima u kojima je u 2011. godini utvrđena američka kuga klinički se pregledaju sve pčelinje zajednice, kao i one koje se nalaze u krugu prečnika tri kilometara od zaraženog pčelinjaka.
Na gazdinstvima za uzgoj i prodaju matica vrši se klinički pregled svih pčelinjih zajednica u proleće i jesen. Ako se utvrdi postojanje sumnje na bolest, uzima se službeni uzorak iz pčelinjih zajednica, i dostavlja u nadležnu laboratoriju radi pregleda na američku kugu pčelinjeg legla. Svaka sumnja se potvrđuje laboratorijskim analizama sa procenom starosti procesa.
Na pregled se dostavlja službeni uzorak posebno uzet iz svake pojedinačne sumnjive pčelinje zajednice, i to komad saća sa poklopljenim leglom, veličine 10x10 cm na kome su znaci bolesti dobro vidljivi, spakovan u odgovarajuću ambalažu.
Sredstva za naknadu štete koja je nastala uništavanjem košnica posle dijagnostikovanja kuge pčela, dezinfekcija zaraženog pčelinjaka i uništavanje zaraženog roja pčela obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, ako patološki proces nije stariji od dva meseca.
(b) Varooza
Stalnu kontrolu prisustva i preventivno tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze pčelar sprovodi u toku zime i u sezoni na svim pčelinjacima. U pčelinjacima koji imaju manje od 50 pčelinjih zajednica tretiranje se sprovodi na pet zajednica, dok u pčelinjacima koji imaju više od 40 zajednica tretiranje treba da se vrši na 10% pčelinjih zajednica.
Sprovodi se dijagnostičko ispitivanje pčelinjih zajednica na varoozu po posebnom programu, koje se vrši u naučnim i specijalističkim veterinarskim institutima na službenim uzorcima.
(v) Tropileloza
Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na tropilelozu poziva se veterinarski inspektor kako bi se osigurao pregled podloške na uzročnika tropileloze (Tropilaela spp.).
(g) Etinoza
Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na etiniozu poziva se veterinarski inspektor kako bi se osigurao pregled pčelinjih društava na etinozu (Aethina tumida).
n) Infekcije goveda, ovaca i koza izazvane anaerobnim
i aerobnim uzročnicima
U područjima u kojima postoji rizik od pojave ili se utvrde ove infekcije vrši se vakcinacija i serumizacija prijemčivih životinja po rešenju Ministarstva, a na osnovu mišljenja nadležnog naučnog ili specijalističkog instituta."


Evidentirane i sistematizovane su četiri vrste nametnika (krpelja) kod pčela koji spadaju u grupu Tropilaelaps: Tropilaelaps clareae, Tropilaelaps mercedesae, Tropilaelaps koenigerum i Tropilaelaps thaii.

 - nastavak sledi -



Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Tropileloza
« Odgovor #1 poslato: Decembar 26, 2012, 00:21:17 »
Imao sam (ne)sreću da gledam prenos zasedanja Skupštine, kada je ovaj Zakon bio na dnevnom redu. Znam da sam se uzalud nadao, ali ipak...Mislio sam da će biti bar malo doveden u normalu. Nekako nije baš normalno da se  pčele svrstaju u rogatu, vunenu i ostalu stoku, ali što je tu je...

Kolega Mario, svakako očekujemo nastavak. Ne želim da odemo van teme. Verovatno će biti više reči o samoj bolesti. A zakon je Zakon...( za 41 košnicu neko će da plati uzorkovanje i analizu za 4 ili 5)

Veliki pozdrav
« Poslednja izmena: Decembar 26, 2012, 00:51:04 od strane Lazovic Zivojin »