Evo malo pisanja i o kontroli prisustva varoe.
Prethodnih dana sam pripremio neophodna pomagala za kontrolu prisustva varoe u društvima.
Ovo podrazumjeva teglu sa mrežicom na poklopcu za "kupanje" pčela u šećeru u prahu, veću plastičnu posudu za otresanje pčela sa okvira, manju posudu odgovarajuće zapremine za uzorkovanje pčela, bijele plastične jednokratne tanjire za prebrojavanje varoe, eventualno lupu za one sa slabijim vidom, šećer u prahu i ostalo.
Sav pribor stane u tu veliku plastičnu posudu koja ima svoj poklopac sa kopčama te taj set može uvjek da stoji na dohvat ruke i bude spreman za upotrebu. Nisam slikao jer sam žurio ali hoću drugi put.
Tegla za posipanje uzorka pčela šećerom u prahu se zapravo sastoji od dva identična plastična poklopca i dvije tegle. Na oba poklopca su napravljeni veći otvori pa je između pokopaca ubačen komad mreže za zbjegove i sve skupa zalijepljeno.
Malo o postupku...
Princip je da se uzme odgovarajuća količina pčela njegovateljica sa otvorenog legla jer se najviše varoe nalazi upravo na mladim pčelama koje njeguju leglo odakle lako prelaze u leglo pred zatvaranjem.
Znači iz plodišta se izvuče ram da dosta otvorenog legla pazeći da se na njemu ne nalazi matica te se pčele sa istog otresu u veću plastičnu posudu. Sačeka se koji tren da starije pčele koje se tu zateknu polete.
Sada je zgodno rastresti pčele po dnu posude i provjeriti još jednom da se slučajno matica ne nalazi tu ako je ranije nismo uočili. Preostale mlade pčele stresu u jednu stranu posude radi lakšeg zahvatanja. Sada se čašom ili sličnom manjom posudom zagrabi odgovarajuća količina pčela. Ja sam koristio plastičnu čašu za kafu zapremine 100ml. Sadržaj se brzo istrese u teglu i poklopi sa poklopcem sa mrežicom. Ostatak pčela iz velike posude se vrati u plodište.
Kroz mrežicu se u teglu preko pčela sipa šećer u prahu i pčele dobro promućkaju te ostave par minuta da se kupaju u šećeru. Preporuka je 3 minuta. Nakon toga se kroz mrežicu šećer istrese na bijeli tanjir uz dobro mućkanje kako bi se sva eventualna varoa odvojila od pčela i istresla van tegle. Nakon toga se otvori tegla i pčele se istresu na satonoše gdje će ih druge pčele rado očistiti od ostataka šećera.
Šećer na tanjiru se sada fajtalicom sa vodom navlaži tako da se sav istopi. Na ovaj način će se lako uočiti i prebrojati eventualne varoe koje su spale sa pčela. Ovim je proces prebrojavanja završen.
Ja sam za početak uradio test na samo jednoj košnici na malom pčelinjaku pored kuće. To RV društvo na dva nastavka je napravljeno proljetos spajanjem dva nukleusa formirana u kasno ljeto prošle godine. Tretirano je protiv varoe jedino u decembru prošle godine sa oksalnom kiselinom. Izrojila se u kasno proljeće ove godine slučajno jer mi je jedna matica pobjegla iz kaveza. Tu sam inače čuvao desetak matica iznad rešetke. Pišem ove detalje samo da se stvori uvid u istoriju društva.
Čitajući sam naišao na podatak da se uzorak pčela može po istom principu uzeti i iz medišta s tim da se u prosjeku na tom uzorku nalazi za 20% manje varoe što treba uzeti u kalkulaciju. Ovo je zanimljivo jer se tako smanjuje posao i uveliko smanjuje mogućnost da se tokom postupka ošteti matica.
Ja sam uradio dvostruku test na istoj košnici na po jednom uzorku iz medišta i plodišta radi poređenja.
Na prvom uzorku iz medišta nisam našao niti jednu varou pa sam pčele istresao van i nastavio sa uzorkovanjem iz plodišta. Na moje čuđenje nisam našao niti jednu varou ni u plodištu.
Tokom postupka se šećer malo navlaži izlučevinama pčela pa sam posumnjao u postupak i odlučio da žrtvujem taj uzorak pčela u daljem toku testa. Pčele sam u istoj posudi oprao prvo jednom pa i dugi put sa čistom vodom pri čemu sam sadržaj istresao na bijele tanjire. Nisam zatekao ni jednu varou. Nakon toga kad sam već došao do ove tačke uradio i treće ispiranje u 96% etil alkoholu i rezultat je bio identičan. Nema varoe.
Sve pčele u tom uzorku su stradala i nije mi bilo drago zbog toga ali šta da se radi. Morao sam potvrditi zatečeno stanje. Kada su pčele već nastradale bilo mi je lako da ih prebrojim i ispostavilo se da je u uzorku bilo 298 komada pčela u čaši zapremine od 100ml.
Usvajamo 300kom/100ml kao referencu za dalje postupanje tokom budućih testova na drugim košnicama.
Bitno je napomenuti da samo testiranje i prebrojavanje uzima jako malo vremena i da tokom redovnog pregleda košnica gotovo da i ne uzima dodatno vrijeme. Imam u planu uraditi isti postupak na svim košnicama narednih dana. Pri tome ću pokušati objektivno sagledati stanje i na osnovu toga odlučiti o tretmanu protiv varoe. Da se ne zavaravamo to što je na ovoj košnici uzorak pokazao nula varoe na nivou pčelinjaka ne znači ništa jer već susjedna košnica može da bude "puna" napasnika.
Moja namjera da uglavnom koristim šećer u prahu jer minimalno povrjeđuje pčele ali sporadična kontrola u alkoholu je poželjna kako bi se potvrdili rezultati testa šećerom. Šećer je prema istraživanjima manje efikasan od alkohola pa na dobijeni rezultat prebrojavanja treba dodati 10-20% kako bi podatak bio relevantan.
Benefit od predbrojavanja je po meni višestruk. Uvid u stanje varoe na pčelinjaku je značajan za planiranje borbe protiv ove napasti. Nema svrhe tretirati zajednice koje nisu ugrožene jer to može pričiniti samo štetu. Takođe uloženi rad i utrošak materijala se mjeri po košnici pa tako treba i posmatrati dobit od ovakvog pristupa.
Nisam pisao ništa o brojkama jer nisam našao niti jednu varou u ovom prvom prebrojavanju a i bilo bi previše u ovom jednom pismu.
Nadam se da ovo moje pisanije nije bilo naporno za čitanje. Ja sam očigledno od onih koji vole detalje.
Pozdrav svima...