Veliki pozdrav svim kolegama. Samo par reči s terena od 400 mnm,gde je bagrem jedina burna paša,a praktično ga nije bilo zadnje 2 godine zbog hladnog i kišovitog maja,gde uglavnom nema uljane repice i gde suncokret ne medi zadnjih skoro 20 godina i gde zadnjih 15 godina dolazi do velikih klimatskih promena,u smislu da su leta jako vrela i sušna,praktično se izgubila i livadska i korovska paša na 40tak stepeni vrlo uobičajenih,a nažalost i zime postaju nenormalne,suve bez snega,a zahladnuje tek u decembru na temperaturu nižu od 12 stepeni.Jesenas,2013 godine sam u nekolicini i društava i rojeva 15 oktobra imao po 4 skoro puna LR rama legla.Većina društava su bila zazimljena sa oko 20tak do 25 kg meda,ne sirupa.Sada oko 20 marta rezerva im je pala na svega 2 do 6 kg a legla je uglavnom 4 do 6 ramova,bilo LR bilo DB. Od 35 zazimljenih društava,26 LR i 9 DB,stradala su 2 LR i to jedno koje je imalo 4 LR rama legla do ko zna kad,pa ga nije napustilo,a pojelo je sve iz nastavka iznad,15tak kg,a oko 7 kg iz trećeg nastavka nisu dirale,predaleko im je bilo.Drugo društvo,prošlogodišnji roj sa mladom maticom koja je polovinom oktobra još imala 3 rama legla i 15 kg meda,takodje je stradalo,jer je toliko mladih pčeka u kombinaciji sa toplim vremenom sve zbrisalo,svih 15 kg,predpostavljam već do polovine februara.
Ovo sve spominjem ne zato što sumnjam da iskusan pčelar poput gospodina Voje to može da izvede,naročito u vrhunskoj košnici kao što je Rodna Voja i u uslovima gde ima i uljane repice i suncokreta i lipe u blizini na Fručkoj Gori a verovatno se nadje i bagrema,nego zato da upozorim mlade kolege da ipak budu oprezni,uzevši sve okolnosti i košnicu i region u kome pčelare,da pažljivo odaberu način kako će razrojavati društva. Ja se ne bih u regionu u kome sam,kao i u okolnostima klime i paše i tipu košnica koje imam,LR I DB,odvažio da idem na ovakvu tehniku,koja je smatram ipak primerena za profesionalne pčelare sa velikim iskustvom i sa RV tipom košnica.....samo moje razmišljanje,a kolege bih zamolio da podele svoja iskustva ako budu ovo radili,kao i osvrt na region gde su to radili,u smislu šta ima od paša i td.