Pozdrav Dragane,
Evo kako ja radim sa hajv klinom, boca je zapremine pola litra (500ml) ona ima svoj čep na kome ima mali otvor da pravi tanak mlaz za tretiranje, ali prilikom tretmana na taj način iz boce, mlaz uvek baca-vuče negdje u stranu levo desno gore dole i plus zna da zapuši, i plus nikako na taj način nemogu odrediti onu preporučenu dozu od 10-20ml, zato sam kupio špric jedan od 10 i jedan od 20ml i iglu sam tražio u apoteci što tanju imaju (rekao sam kao za narkomane ali ja to nisam, ja sam pčelar... a apotekarka je ko jege, mrak
).
Pre tretmana po uputstvu piše da treba zagrejati hajv klin na teperaturu tela, to je ljudsko telo znači oko 37 celzijusa, ja imam jedan manji sud malo dublji a uži (može i odsečena pet boca) u njega sipam toplu vodu na 40 stepeni celzijusa za temperaturu imam onaj termometar tkz. igla za pečenje-meso s njim odredim tep. vode, bocu hajv klina ubacim u toplu vodu i idem na pčelinjak...
Na pčelinjaku kada otvorim košnicu i pripremim za tretman hajv klin dobro protresem izmućam prvi put, a kasnije onako malo kod svakog doziranja šprica...otvorim bocu i sa špricom bez igle uzmem potrebnu količinu hajvklina, 10,15,20ml, hajv klin zatvorim i vratim u toplu vodu, iglu sa čepom montiram na špric, otvorim iglu i kreće tretman...
Hajvklin prskam po svakoj ulici gdje su pčele zaposele, gore dole, sa kraja na kraj, ali ravnomerno da svaka ulica dobije recimo po dva ili tri prskanja, pčele ga odlično primaju i jako ih umiruje ako su recimo bile malo agresivnije kod otvaranja, odmah po prvom mlazu silaze sa satonoša i počinje za nekoliko minuta taj čudan nagon koji dobiju, malo više izadju na poletaljku ne previše, i onda počinje trka i jedna drugu čerupaju...a narednih dana to je ritual od jutra do sutra, šta pčele na poletaljkama rade čiste se...
Hajv klin ima prijatan miris mene podseća kao na neki citrus osvežavajućeg mirisa...i da napomenem da hajv klin treba čuvati van sunčeve svetlosti to je baš naznačeno na boci, čuvati van minusa na nešto toplijem tamnijem mestu...