JABUKA, DOMAĆA JABUKA
Listopadno drvo visoko do 10 m sa širokom krošnjom. Mlade grane su obrasle dlačicama, ali kasnije postaju gole. Listovi su jajastog oblika, na vrhu zašiljeni, obrasli mekim dlačicama, po obodu sitno nazubljeni, na omanjim lisnim peteljkama. Cvetovi mirisni, bledi ili bledoružičasti, sa spoljne strane ružičasti, na dugim cvetnim drškama, sakupljeni su u gronjaste cvasti i pojavljuju se zajedno sa listovima.
Cveta u aprilu. Razlika u cvetanju ranih i kasnih sorti omogućava pašu u trajanju od oko 20 dana. Spada u red dobrih medonoša, daje dosta nektara i cvetnog praha. U krajevima bogatim zasadima jabuka, dobra društva mogu da daju i višak meda za ceđenje. Sa 1 Ha pčele mogu da sakupe oko 110 kg meda. Koncentracija šećera u nektaru jabuke iznosi 31 do 52%. U vreme ove paše mogu se na košnicama aktivirati sakupljači cvetnog praha, pošto ga pčele masovno unose i može da se desi da njime blokiraju plodišni prostor i matici znatno smanje raspoloživi broj ćelija za polaganje jaja. Jabukov med je zatvorenožut, pomalo gorči i po ukusu podseća na koštice voćaka. Posle ceđenja brzo se kristališe u sitne kristale.
Razmnožava se semenom i kalemljenjem. Jabuka je opšte poznata voćka, rasprostranjena po celom svetu. Plod jabuke je pre svega vrlo dobra prijatna i zdrava hrana, kako u svežem stanju, tako i prerađen u sok, džem ili kompot.
Jabuka je lekovita biljka, jer poboljšava varenje i podstiče na rad jetru i bubrege.
Veroljub Umeljić Atlas medonosnog bilja I