Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja => Temu započeo: Jano Supek Mart 21, 2013, 21:56:51

Naslov: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 21, 2013, 21:56:51
Kako naterati pčele da vuku matičnjake tihe smene.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 21, 2013, 22:55:39
Molim kolege dali neko zna kako gospodin Čorbić natera pčele da vuku matičnjake tihe smene. Evo mog iskustva: posekao sam krila matici, na jednom ramu napravin rupu i posle izvesnog vremena pčele povukle matičnjak. Mislio sam da je problem rešen. Pored tog matičnjaka pčele povukle još čini mi se, koliko se sećam tri matičnjaka i ćorak. Ispred košnice na travi našao sam roj sa starom maticom posečenih krila a u košnici još svi matičnjaci zatvoreni. Posle toga ništa slično nisam radio, ali jedno iskustvo više.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: zivomir gujanicic Mart 22, 2013, 12:57:43
   Битно је када си матици подсекао крила. Да ли је у природи имало услова да се изведе замена матица. Ту мислим добра паша и довољно трутова. Овде има пчелара који ти могу дати подробније. савете. Поздрав
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 22, 2013, 14:07:35
Bilo je to koliko se sećam negde krajem maja. Nisam išao na bagrem, čini mi se da je izmrzo. Bilo je to pre jedno ako ne grešim, sedam ili osam godina. Od onda nisam pokušavao nešto slično. Još da dodam, da sam odabrao društvo preko raznih provera da bude ok, da dalje ne dužim. Paše u mom kraju, kada ne idem u šumu na bagrem ima toliko da se pčele lepo razvijaju. Blizu mi je kanal DTD, a polena ima u izobilju od bagremca. Neznam dali postoji neka caka. Kad sam gledao film o Čorbiću primetio sam da on presađuje matičnjak koji još nije zatvoren i nema baš nešto mnogo pčela u košnici.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 22, 2013, 20:07:26
Kolega Živomire, čekam pomoć. Pozdrav
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Dragan Šošić Mart 29, 2013, 13:20:47
Moguće je lako doći do matičnjaka korišćenjem izolatora. Tu ne mogu reći da je tiha izmena ili rojevi nagon, ali dobiju se dobri matičnjaci. Razlika od dovođenja društva u rojevi nagon je ta što se postupak lako prati i lako se zaustavlja pojava novih matičnjaka.

Na taj način možeš dobiti više matičnjaka u više serija. Ali za razliku od dobijanja matičnjaka presđivanjem, nije toliko precizna „satnica“ tj. starost matičnjaka i ne dobijaš matičnjake kada ti hoćeš. Može se i to pratiti, ali moraš malo više „dosađivati“ društvu pregledom.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 29, 2013, 14:04:21
Kolega Dragane, što se tiče proizvodnja matica, presađivanjem larvica, iglom ili korišćenjem JENTERA ili NIKOT aparata, to radim. Tehnologiju znam ali ono sa tihom smenom, šta radi q Čorbić, čini mi se jako interesantno. Pa što ne pokušati, moje mišljenje je da se dobijaju kvalitetnije matice. Možda grešim? Pozdrav
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Dragan Šošić Mart 29, 2013, 14:39:21
Imao sam u vidu početak teme. A nije reč o presađivanju, nego o skučenom prostoru koji primora društvo da odgaja matičnjake u svojim matičnim čaurama. Nema nikakvog dodavanja matičnjaka na odgajanje. Društvo samo započinje odgoj matica.

Zato i kažem da nisam siguran u koju grupaciju matičnjaka spadaju.
Između ostalog i po načinu prekida odgoja matičnjaka, koji se uglavnom lako sredi.

 To je metod sličan onom koji se promoviše kao pouzdan način dobijanja matičnjaka razdvajanjem legla do zidova košnice, s tim da sredina bude popunjena punim ramovima. Koliko je to pouzdan način, govori i prelazak matice preko pčelinje brade u gornji nastavak i to mi se povremeno događa. Izolator to ne dopušta.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 29, 2013, 15:18:42
Dragane sada sam te razumeo. Mogu ti reći, iz mog iskustva, pčele su čudo. Svake godine ti prirede nekakvo iznenađenje. Meni se bar dešavalo. Jedne godine uradiš neku radnju bez problema a već iduće godine to pravilo ne važi. Zato ih i toliko volim kao i pčelarstvo. Pozdrav
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Dragan Šošić Mart 29, 2013, 16:53:08
Dobro, tačno je da ja preporučujem presađivanje (ili neki sličan način), koji omogućava pčelaru da pripremi posao i odredi vreme kada će to obaviti. Znači, da upravlja poslom i vrši procene i pripreme.

Ali ne bih da zvučim kao neke kolege, koje su se uhvatile za jedno što su naučili (npr. ram sa medom na satonoše i nema više opcija :) ). Postoji više načina dobijanja matičnjaka i ovo može biti jedan od tih.

Kada se napravi izolator, to je društvo više. Uz to može se dobiti i nešto matičnjaka, samo je potrebno da se i ovde savlada rad sa njima, u smislu da pčelar već predpostvi kada može imati matičnjake i prema tome odredi svoje poslove.

Ja radim sa 10 izolatora i znam kada će biti matičnjaka u njima. Samo što su oni meni smetnja i ne samo oni nego i stupanje društva u stanje odgajanja matičnjaka. Može se desiti da izgubim izolator, ako zakasnim sa sređivanjem i novim rasporedom ramova.

Što se tiče Čorbićevog metoda, ja lično nisam zainteresovan i ne vidim neku praktičnu prednost toga.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 29, 2013, 18:05:15
Dragane, ja proizvodim matice samo za svoje potrebe a Čorbićeva metoda mi izgledala interesantna, ali ne više matica u jednom društvu. Nego on spominje matičnjake tihe smene, e sad dali su to baš ti matičnjaci ili su rojevi, jer čini mi se a to ponavljam opet, on presađuje matičnjak koji još nije zatvoren. Ja sam pisao na forumu, neznam dali si pročitao, ali meni posle zatvaranja matičnjaka, za dan dva izašao roj i eto razočaranja a sve sam mislio da sam uspeo. Pozdrav kolega. Ko te razume može mnogo da shvati ali ponavljam, mora da te razume. Ako grešim prihvatam kritike.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Dragan Šošić Mart 29, 2013, 20:06:52
Ko te razume može mnogo da shvati ali ponavljam, mora da te razume. Ako grešim prihvatam kritike.

Slažem se :D. Sve što je nejasno možemo razjasniti. I ja prihvatam kritike.

Šta treba da drugačije napišem, odnosno objasnim.

Inače, roj je mogao da izađe sa maticom baš zbog tihe izmene. Pisao sam o tome i to mi se dešavalo. Jednostavno, društvo je u takvom stanju (jako dobro hranjene pčele) i na neki način „pomešaju“ rojevi nagon i tihu izmenu. To se može desiti i kada mlada matica pri tihoj izmeni izlazi na oplodnju. Obično nije veliki roj. Po broju matičnjaka i količini pčela koja ostane u društvu se može zaključiti da se društvo nije izrojilo na onaj pravi način sa odlaskom jakog roja i nastavkom rojevog nagona.

Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Miroslav Jovanović Mart 29, 2013, 20:40:58
Ako može malo detaljnije kako dobiti matičnjake pomoću izolatora. Ili je to možda negde i napisano.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 29, 2013, 20:43:12
I meni se dešavalo da matica izađe na oplodnju a pčele, otprilike malo manje nego rukometna lopta(toliki je roj) izađu za njom. E sad zašto? Po meni to je priroda i vekovna prirodna selekcija. Sad mi nešto pade na pamet, u vezi naslova knjige " Gospodar pčela". Po meni gospodar je pčela a pčelar je sluga. Šta ti misliš, dali sam u pravu? Pozdrav
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Dragan Šošić Mart 29, 2013, 21:23:11
Pri korišćenju izolatora, u odeljku gde je ograničena matica, stavljaju se dva rama sa poklopljenim leglom i prazan ram u sredinu. Nešto tamniji ram, ali ne previše staro saće. Interes pčelara je da matica zanosi krupnija jaja i da pčelaru bude poznata starost legla (u satima). I to je sve. Dalje je potrebno vreme i uslovi da dođe do zanošenja matičnjaka. Može se koristiti dodatna lesonitna pregrada, da se ubraza postupak.

U uslovima kada je celokupni izolator dobro snabdeven pčelom i hranom, i kada matica zaleže sav raspoloživi prostor (a to se dešava vrlo brzo) dolazi do neke vrste „zajedničkog“ rojevog nagona i tihe smene. Kažem „zajedničkog“ jer matica odjednom prestaje da nosi iako je pčele i dalje hrane i to upućuje na tihu izmenu. Rojevi nagon se može posmatrati sa stanovišta brojnosti pčela, količine i odličnih zaliha hrane i dovoljno legla (snaga društva). Brojnost matičnjaka ukazuje na rojevi nagon: može ih biti 5-6, pa do dvadesetak . Ali nisu svi zaleženi istog dana (broj matičnjaka se povećava srazmerno vremenu sprečenosti matice da zanosi radiličko leglo). Takođe, taj „rojevi“ nagon se može odmah prekinuti ubacivanjem praznog rama pripremljenog za leglo. Matica nastavlja da zanosi leglo, kao da se ništa nije desilo.

Ako se zakasni sa dodavanjem rama, matica se vidno „smanjuje“ i teže se naknadno vraća u prvobitno stanje ponovnog zanošenja legla. Hoće li ići u rojevi nagon ili se čak može desiti da pčele uklone maticu, zavisi od snage i uslova paše. Teže je obuzdavati rojevi nagon ako je ceo izolator bogatiji hranom.

Zašto sam naveo presađivanje? Zato što se kod presađivanja može predvideti posao gotovo „u sat“. Kod ovakvog načina to nije moguće. Tek kada se utvrdi ima li zanesenih matičnjaka, moguće je odrediti kada se mogu pripremati oplodnjaci.

Prednost je u tome što se ne koristi proizvodno društvo. Sledeća prednost je lakše obuzdavanje rojevog nagona. Moguće je odrediti broj matičnjaka koji se mogu lakše koristiti (odsecati sa saća). Pčelar može prebaciti maticu u drugi (veći) deo izolatora ili ramove sa matičnjacima, koji pčele neće uništiti (do sada nikada nisam video da pčele same to urade, već sam ja to morao raditi). Bolje je i sigurnije da se prebace ramovi sa matičnjacima. Još jedna pogodnost je što nije potreban teži fizički napor: radi se samo u jednom nastavku. Sam metod ne mora biti takav da se društvo dovede u stanje izuzetne snage. Po danu kada pčele dobro rade, izvrši se procena brojnosti mladih pčela i može se lesonitnom pregradom dodatno suziti prostor, čime se ubrzava momenat zanošenja matičnjaka. Mogu se dobijati matičnjaci u većem vremenskom intervalu.

Kao i kod metoda dobijanja roja metodom opstanka (takođe uslovno nazvano metodom, jer takav način nisam našao opisan kao metod u pčelarskoj literaturi), potrebno je da se pčelar „uhoda“ u radu sa izolatorom u cilju dobijanja matičnjaka. Meni je to jednostavno, ali kažem, pravi mi nevolje a ne prednosti, upravo zbog tih matičnjaka.




Objašnjenje i predpostavke su moje i pisano je na brzinu. Uslovno sam pisao metod. Ovo nije nikakav metod, već samo na brzino sročeno objašnjenje onoga šta se dešava u radu sa izolatorima i kako se može iskoristiti za dobijanja dobrih matičnjaka.


PS
Mnoge tekstove moram osmisliti na brzinu (u firmi ili ovde kod kuće) i može se desti da ima ponečeg naizgled nelogičnog. Kao i mnogi drugi tekstovi koje sam pisao, i ovde može biti nejasnoća i možemo ponešto razjasniti pitanjima. Ovde nema ništa revolucionarno: samo se koristi skučenost prostora u izolatoru.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 29, 2013, 22:28:35
Dragane, meni je sasvim jasno i shvatio sam postupak. Jedva čekam vreme pa da isprobam ovaj metod. Ja sam do sada koristio blokator od tri rama, samo za dobijanje krupnijih jaja za presađivanje, kada se izlegu larvice.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 30, 2013, 22:34:33
Kolega Dragane, nekako sam uspeo pročitati tvoje poruke. Na forum idem preko mobilnog " nokija c5" i baš se i ne snalazim najbolje ali drugih mogućnosti nemam. Što se tiče tvojih komentara na forumu, u potpunosti te podržavam jer sam i ja na toj talasnoj dužini, ako mogu tako da se izrazim. Što se tiče matičnjaka, meni nije jasno samo što mi se društvo izrojilo, kada je sve izgledalo da je tiha smena. Posle toga nisam pokušavao ništa slično. U ono vreme bio sam još početnik i slušao starije kolege. Međutim, koliko kolega, toliko različitih tehnika proizvodnja matica ali samo disjusija a svi oni u to vreme radili su tako da oduzmu maticu, pčele povuku prisilne matičnjake, oni posle podele košnicu na dva tri dela i to je to a oni još stariji čekjaju da se pčele izroje i onda se hvale koliko su uhvatili rojeva. Daću ti jedan primer: jedan stariji kolega, koji nije više među nama, išao je svaki dan kolima oko 50km, one godine kada su nas bombardovali, da čeka roj jer jedna jaka košnica trebala da se roji. Koliko se sećam nije uspeo da uhvati prvenac. Takve sam ja na početku imao učitelje. Onda sam krenuo da probam da presađujem larve. Da ne gnjavim kako ali na kraju kupio sam jenter, sada nekad koristim njega a nekad presađujem larve a nekad rojeve matičnjake. Tihu smenu više nikad nisam pokušao. Što se tiče mog razmišljanja kakve matičnjake kada pčele vuku, da ti každm istinu o tome nisam ni razmišljao ali malo si me pokrenuo u tom smeru. Ja ti se divim tj tvom izlaganju na forumu. Ja sam pokušao kontakte na jednom drugom forumu i shvatio sam da tamo, ali samo mi se čini,  pišu komentare i neke osobe koji možda i nemaju pčele, ali i svaka čast nekim kolegama. Na ovom forumu se nekako osećam komotnije. Nadam se nema ljutiš. Pozdrav
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 30, 2013, 23:39:30
Dragane, hoću da razjasnim oko kritika upućenih određenim osobama, gde treba sami da se prepoznaju. Tu sam isto napisao da te razumem i da se slaždm sa tobom. Nadam se da sam te razumeo. Svaka tebi čast, ja nebi smeo da im tako skrešem u brk. I ovo da spomenem iako možda nije ova tema ali kod mene je već počelo trovanje pčela.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 31, 2013, 10:15:07
Dragane želeo bi ti poslati privatnu poruku ali ubij me ako znam kako. Kada otvorim meil od tebe, lepo mi piše gde da uđem da bi odgovorio. Kad tamo traži za : pa prazan prozor. Ispod toga: Bcc: pa prazan prozor a polje za pisanje poruke popunjeno. Nadam se da te ne smaram ali ovo me izluđuje. Pozdrav
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Jano Supek Mart 31, 2013, 10:20:28
Dragane, ako nije problem, pošalji mi meilom tvoj br. Telefona pa da se čujemo
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Никола Маодуш April 26, 2015, 00:15:16
Имам питање за искусније колеге у вези са тихом сменом матице.
Данас сам приликом прегледа у једној кошници нашао неколико (до 10) матичњака који су позиционирани као ројеви матичњаци тј. у последњем реду ћелија на раму (до доње летвице).
У једном матичњаку сам нашао 3 јајета положена једно до другог (што ме навело на помисао о лажним матицама). Једнодневног легла има врло мало у кошници и скоро па сви рамови из којих се легло испилило, а ћелије исполиране, немају једнодневног легла. Добар део постојећег легла је трутовско.
Матицу сам нашао (обележена је). Иначе у питању је ројева матица из 2013. године.
Е сад, мислећи да је то друштво ушло у ројеви нагон (јер сам брзоплето то закључио када сам видео једно 5 матичњака на једном раму, а да нисам извршио преглед до краја), порушио сам све матичњаке осим једног којем је посвећено највише пажње и који је био најразвијенији од свих (много развијенији). Касније сам видео да има још само пар матичњака који су тек залежени.
Том друштву сам додао рам са једнодневним леглом из друге кошнице (до рама са матичњаком) и све то спаковао у први наставак на подњачу (укључујћи и матицу). Рам сам додао у нади да ће повући још који матичњак са тог легла јер потиче од квалитетније матице пабих оставио пар комада са тог рама. Ставио сам матичну решетку да се матица не би шетала превише по кошници и да ми буде лакше да је нађем касније.
Питање је: Да ли сам можда требао другачије да поступим и како би искусније колеге решиле ову ситуацију?
Наравно јасно ми је да нисам требао да рушим матичњаке док нисам завршио преглед кошнице (или да сам барем још један матичњак оставио).
Свако добро.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Dragan Šošić April 26, 2015, 01:07:37
Nije loše što si dodao ram sa mladim leglom i tu maticu si trebao da ubiješ. Greška je što si je ostavio. Opet će zanositi trutovsko leglo.




Više jaja u matičnjaku može da znači i da je matica zanela (verovatno ima neki telesni poremećaj i ne može da kontroliše zanošenje).

Ima puno trutovskog legla. Da li je trutovsko leglo ujednačeno ili razbacano po radiličkom leglu?  Zašto to nisi ranije uočio? Matica koja ima poremećaj zanosi i radiličke ćelije neoplođenim jajima (može biti i radiličkog i trutovskog legla). Pogrešno se smatra da će pčele "očistiti" neoplođena jaja u radilčkim ćelijama pa i matičnjcima.

Sličan slučaj sam opisivao (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=669.msg24621#msg24621) i ovo društvo je imalo radiličkog legla, a onda je matica počela da „brlja“. Ali nije dozvoljavala da je pčele zamene (uništavala je matičnjake).


Verujem da si sada shvatio zašto sam napisao da je sprečavanje rojevog nagona donelo puno nevolja pčelarstvu (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=765.msg39118#msg39118).

 :).
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Никола Маодуш April 26, 2015, 11:10:08
Трутовско легло је разбацано по радиличком леглу. При последњем прегледу (19.04.) је деловало да је добро. Мало више трутовског легла, али ништа значајно, јер је било доста радиличког легла, а има и нешто истегнутог саћа. Сада се види да се радиличко смањује количински.
Ево управо идем да додам неке сатне основе па ћу ту матицу да успавам.
Не знам само да ли да рушим тај матичњак који је ова матица занела иако је у поодмаклом стадијуму (негде 7 или 8 дана стар)?
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Никола Маодуш April 26, 2015, 14:32:02
Шоле, послушао сам те. Једина разлика између тог твог случаја и овог је да матица није рушила матичњаке, али није ни било затворених матичњака које би она оштећивала.
Нашао сам матицу и уклонио је.
Порушио сам још пар тек залежених матичњака јер не знам каквог квалитета би била таква матица.
Додао сам још један рам са свежим леглом па ћу да их пустим да на том леглу одгаје матичњаке.
Матица је изгледала нормално и уобичајено се понашала и кретала.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Anto Dankić April 26, 2015, 23:22:55
U par košnica primjetio da ima jako malo legla a i pčele nema previše, ustvari leglo je male površine(ali kompaktno) na dosta okvira. Ta društva nikako da se razviju. Sada su izvukle i dva matičnjaka. Dali je moguće da nešto nije u redu sa maticom pa da ju pčele žele zamjeniti?
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Esad Jusić April 27, 2015, 09:38:08
U par košnica primjetio da ima jako malo legla a i pčele nema previše, ustvari leglo je male površine(ali kompaktno) na dosta okvira. Ta društva nikako da se razviju. Sada su izvukle i dva matičnjaka. Dali je moguće da nešto nije u redu sa maticom pa da ju pčele žele zamjeniti?

Kad ovo kažeš, onda pretpostavljam da si izvršio detaljan pregled te da znaš da li ima jaja i da li si vidio koje su matice u pitanju (ofarbane ili ne). Nemoj nikada govoriti uopšteno: "malo legla a i pčele nema previše" skoro ništa ne kazuje, osim da je slabo društvo u pitanju. Ja bih bio konkretniji, npr: 3 ulice, na tri rama ima u prečniku 5-7 cm z. legla i okolo 1 cm jaja, zelena matica...

Ako su samo 2 matičnjaka, matica ne valja, ali je pitanje kakav si pregled vršio i imaju li uopšte maticu. Ako je u pitanju tiha smjena, bilježi i ulovićeš prekrasnu scenu: majka i kćerka zajedno nesu (više puta sam to gledao, slikao i postavio na neke forume).

Žuljaju me ove tvoje riječi: "Ta društva nikako da se razviju." Jer, ako se društva, u odnosu na druga, ne razvijaju i vidno zaostaju, prva pomisao je šta tu ne valja i da li je bolest u pitanju. Pripazi malo. Zato sam ti maloprije u nekoj temi rekao da je pojačavanje društava dvosjekli mač (možeš zdravo društvo zaraziti).

Zbog ovoga i svega što prati pčelarstvo, svakom pčelaru sam savjetovao da vodi što detaljniju evidenciju. Jednostavno sjedneš, dnevnik evidencije preda se i ideš unazad te u 90 % slučajeva nađeš odgonetku za sve. Ja, recimo, paralelno vodim 3 dnevnika: priručni (u njega direktno na pčelinjaku bilježim radove i zapažanja); dnevnik društava (on je kod kuće i u njega posebno za svako društvo upisujem najvažnije) i dnevnik zapažanja: vremenske prilike, događanja u okolini, informacije iz medija itd., dakle, sve što je važno i vezano za pčelarstvo.

Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Anto Dankić April 27, 2015, 11:53:56
Pozdrav Esade
vodim i ja evidenciju jednu u biljeznici a drugu na kompjuteru. Sve matice su od prosle godine i oznacene zeleno, 90% izlezene u kosnicama u kojim su i sada. Nisam primjetio nikakve znake bolesti a zimus varoa ociscena temeljito. Jedna zajednica prosle godine u 9. mjesecu imala 9 okvira legla i puna meda, matica zelena(kupljena). S druge strane maticu koju sam mjenjao prosle godine i sacuvao na 2 okvira preko zime sada je poludila i razvila se na preko 7 okvira legla (bila samo na pogaci). Sumnjam u saca iz prosle godine koja su izgradjena na lksim SO pa saca imaju rupa a na nekima su izgradile i paralelne zaperke . Drustva koja sam kupio su zmajevi koji su krcati pcelom, medom i donose po ladicu polena svaki dan.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Brkic Sasa April 27, 2015, 21:16:03
Pozdrav svim kolegama, da iznesem i ja svoj problem sa maticom. U jednom drustvu od pocetka prolecnog razvoja sam primetio da mnogo kasni sa razvojem u odnosu na ostala drustva. Pregledima sam nalazio maticu ali je legla bilo vrlo malo mozda na po 2 rama povrsine sake. 18.04, prilikom pregleda sam utvrdio da u tom drustvu nema matice razlog ne znam, legla je ostalo jos nesto malo i to samo poklopljenog, mladog nista ali imalo je i pet zatvorenih maticnjaka. Potom sam 21.04 pregledao to drustvo na brzinu i svi maticnjaci su bili izbuseni a na jednom ramu se setala lepa mlada dugacka matica bila je puno brza. odmah sam zatvorio kosnicu i po malo je prihranjivao do danas. Danas opet je otvorio ali razocarenje bilo je samo trutovskog legla radilickog nista. Maticu nisam nasao detaljno trazena, u dva maticnjaka ima po 2 zanesena jajasca. Drustvo ima 6 punih ulica pcela. Ja pitam ima li mu spasa ili istresanje u neposrednu blizinu pcelinjaka??? Izvinjavam se na duzem pisanju....
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Rakovac Goran April 28, 2015, 10:42:37
 
 
                      Немој да се беспотребно извињаваш већ истреси то што пре. Не квари џабе рамове. Таман ћеш пре багрема појачати остала друштва са пчелом која ће се њима придружити. Имао сам прошле године исту ситуацију, гњавио се недељу две дана а онда послушао старијег колегу истресао на 20 -30 метара од пчелињака и решио проблем.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Milomir Mihajlović Septembar 09, 2015, 22:47:52
    Evo šta piše o tihoj smeni matice naš poznati autoritet srpskog pčelarstva i urednik SPOSa gospodin Slobodan  Jevtić.Ovaj tekst,čiji je on autor,objavljen je na Fejsbuku u grupi mladih pčelara.Ovaj poznati stručnjak uči mlade pčelare na koji način mogu da izazovu tihu smene matice.Ovo je možda sada jedinstvena prilika da još nešto novo naučite.Siguran sam da do sada ovaj način zamene matice još niko nije otkrio tj. patentirao.Na stranici Fejsbuka,na kojoj je ovo objavljeno bilo je i nepoželjnih komentara koje je osnivač ove grupe,S.Jevtić,O izbrisao.Ostali su samo oni koji su lajkovali("sviđa mi se").
   http://agroeko.net/index.php/agro-teme-clanci/1110-tiha-zamena-matice (http://agroeko.net/index.php/agro-teme-clanci/1110-tiha-zamena-matice)
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: sasa zivic Septembar 10, 2015, 17:07:34
Šta očekivati drugo od njega...Svetionik modernog srpskog pčelarstva
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Dragan Šošić Septembar 10, 2015, 17:46:10
http://agroeko.net/index.php/agro-teme-clanci/1110-tiha-zamena-matice

Ако се уопште растумачи мешавина псеудонаучногеачкоароманскојупитеријанског начина писања има ту неке вредности...за лудницу ;D .

ПС


То је нама наш СПОС даровао регионалног стручњака да нас брука и ван граница. Чак сам убеђен да уредништво тог сајта смишљено објављује такве глупости, да би могли показати какви смо и колико смо ограничени...у ширем смислу (са освртом на политичку збиљу).
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Михаило Мишко Васојевић Jun 16, 2017, 09:46:13
Prilikom rutinskog pregleda ovih dana uočio sam u jednom od mladih rojeva da ima kompaktnog zatvorenog legla na pet ramova. Zajednica lijepa i u njoj je trebalo da bude lanjska označena matica. Međutim slučajno primijetim mladu vižljastu maticu i pomislim da je stara stradala pa pčele u međuvremenu izvele mladu. Al na sljedećem ramu i stara matica zdrava i vesela. Pčela ima 6-7 ulica. Prosto sam zatečen situacijom i ne znam da li je riječ o tihoj smjeni ili je nešto drugo u pitanju. Paša je solidna, prostora u košnici ima dovoljno. Mozda samo da dodam da su ramovi zaleženi od vrha do dna. Da li je moguće da obje legu istovremeno?

Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Михаило Мишко Васојевић Jul 27, 2017, 11:18:40
Тиха смјена је појава кад пчеле из неког разлога незадовољне старом матицом, мимо ројевног нагона, натјерају матицу да залегне матичњак и изведу младу матицу, која одмах или након неког времена замијени мајку. Друштво истовремено не осјети драматично ту замјену. Ја о томе не бих више него заправо ћу да изнесем став старих пчелара које сам имао прилике да слушам по којем тихом замјеном никако не треба сматрати процес замјене матице ако се одвија у првом дијелу године, тачније до августа мјесеца. Мој покојни отац, који је био пчелар преко 60 година, имао је своју теорију по којој је замјену старих, па иједногодишњих матица у сезони ројења посматрао као нежељени резултат ројевног процеса сусједних пчелињих заједница, са истог или чак и са удаљених пчелињака. По тој теорији кривци су младе матице из ројева трећака, четвртака које након што тај рој проведе неки дан у природи почињу да га напуштају и самостално траже друштва која ће их прихватити. Кад нађу пчелињу заједницу, улазе на лето, проналазе стару матицу и убијају, а оне настављају прво са оплодњом, а затим и са залегањем. Теорија даље гласи да пчеле овакве дивље неспарене матице просто не дирају јер оне добијају препознатљив мирис тек након оплодње. Као млађе и неспарене веома лако убијају стару матицу. Проблем је јер те матице веома често буду веома горе од оних које затекну у друштву и које убију. Матична решетка и изоловање матице у другом наставку нијесу гарант да до овакве смјене неће доћи.
Прољетос је у једном мом друштву мислим дошло до управо такве смјене, с тим што је стара матица била жива све док нова није почела да залијеже. 
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Nenad Tucakov Jul 27, 2017, 15:50:53
Citat
Прољетос је у једном мом друштву мислим дошло до управо такве смјене, с тим што је стара матица била жива све док нова није почела да залијеже.
Miško, je li ovo epilog dogadjaja iz prethodnog posta?
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Михаило Мишко Васојевић Jul 27, 2017, 23:43:16
Nenade, na žalost da. Stara matica koja je stradala bila je sudeći po zalijeganju mnogo, mnogo kvalitetnija od ove koja je naslijedila. Našao sam ih u jednom trenutku obje u plodištu, ali nijesam odreagovao. Par dana kasnije stare označene markerom više nije bilo. Mjesec dana kasnije u kosnici je matica koja šara i što je najgore ne napušta taj jedan ram na kojem je leglo. Na njoj nema vidljivih oštećenja nogu ili krila.
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Nenad Tucakov Jul 28, 2017, 07:44:19
Miško, znaš onaj borilački zahvat palcem i kažiprstom.  ;)
kažu da je avgust pravo vreme...
Naslov: Odg: Tiha smena
Poruka od: Михаило Мишко Васојевић Jul 28, 2017, 11:12:02
 :) ;) ;) ;) ;) Да, управо о таквом захвату и размишљам. Иначе овамо код мене клима диктира да матице скоро и да не прекидају залијегање, можда на мјесец дана, а некад ако су топле јесени чак ни толико. Већ одмах послије нове године  почињу са цвјетањем најраније цвјетнице и онда збогом... Хтјели не хтјели морате да пратите тај ритам. Стога ми добра матица много значи, а ова  ??? :o