Autor Tema: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić  (Pročitano 48670 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #30 poslato: Januar 25, 2011, 23:42:15 »
Ne bih se baš lako usudio da fizičke pojave u slobodnoj prirodi poistovećujem sa pojavama u košnici i pčelinjem klubetu.
Jedno je sigurno, kod otvorene žičane podnjaće mnogo lakše se vrši imena vazduha u košnici, pa samim tim i vodenom parom prezasićenog vazduha odnosno vlage.
Druga za mene nesporna činjenica je da veća hladnoća na površini klubeta izaziva povećanje potrebe za stvaranjem toplotne energije u samom klubetu, kako bi pčelinje društvo održalo potrebnu temperaturu u klubetu. To neminovno dovodi do povećanja potrošnje meda kao energetske hrane, a samim tim do povećanja otpuštanja viška vodene pare.
Verovatno u dodiru toplog vazduha iz klubeta i hladne okoline ima i drugih pojava.
Činjenica je da ozbiljniji problemi sa pojavom vlage u košnici nastaju u periodu pojave ozbiljnije količine legla a spoljašnje temperature padnu, odnosno naiđe period zahlađenja. Razlog velika razlika u temperaturama (u predelu legla +35,5C a na zidu košnice neki minus). Tada zna da lije niz zid košnice. (kao na unutrašnjoj strani stakala u autu).
Ja samo znam da jedan broj pčelar u Užicu uvodi grejanje u košnice u drži ih uključene cele zime.
dok drugi drži širom otvorene podnjače tokom cele godine pa i zimi.
Ko je u pravu ja neznam. Mada moram da dodam da neznam ni jednog pčelara koji preko cele godine drži otvorenu podnjaću a da ostvaruje vrhunske rezultate u prinosima meda, Medju onima koji uvode grejanje takvih ima.
Ja se ipak držim neke sredine. Pozdrav.
« Poslednja izmena: Januar 25, 2011, 23:53:51 od strane Milic Vukic »

Van mreže zivomir gujanicic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #31 poslato: Januar 26, 2011, 21:38:47 »
  Ја се извињавам, али би у овој теми поставио питање зашто су ћелије легла трутова и радилица под углом а ћелија матичњака је вертикална и отворена одоздо ?
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Van mreže Vojko Aleksic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 538
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #32 poslato: Januar 26, 2011, 22:44:17 »
Zbog veličine matičnjaka, nema mesta da ide u istom pravcu kao i ćelija radilice ili truta.

Otvara se odozdo jer je to isti princip otvaranja kao i kod radilice i truta. Ne otvara se tamo gde je dno, već gde je poklopac.

Van mreže Ivan Brndusic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 20
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #33 poslato: Januar 30, 2011, 00:58:57 »
Ostao sam duzan i evo odgovora
1986 kupujem  Valvo senzor 232269190001
Kasnije Nemci proizvode SHS A-5  jeste jeftin ali i ne valja 
Kasnije opet od Nemaca kupujem KFS 140
ali trajno resenje mi je senzor
Honeywell HIH 3610
Znam a i vase pisanje ovde govori da vi ne pcelarite kao ja i moj nacin pcelarenja se totalno razlikuje od svih vas pa i raspored sezora kod mene nista nebi doprineo u odnosu na klasicno pa i sada moderno sa mrezom umesto podnjace.
Vidim da kao i Mirko Vilus baratate sa teorijom i naukom , ali to u kosnici ne vlada, zao mi je sto sam to morao napisati , ali je tako i bice sve dok jos neko ne zavrne rukave i otvori novcanik i ne pocne da meri , pa onda dijagrami koji ce sve reci umesto nas.
Kolega Mario to su ti senzori a ostalo je kao i sve ostalo.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #34 poslato: Januar 30, 2011, 01:10:02 »
Kolega Ivane, ovde na forumu nema naučnika, ili ja ne znam za njih. Sve što znamo pročitali smo iz postojećih knjiga ili čuli od iskusnih pčelara. Koliko vidim ti se ozbiljnije baviš proučavanjem života pčela, što mi je posebno drago. Samo se nadam da ćeš svoje radove i zapažanja staviti u neku svoju buduću knjigu. Jedva čekam da se takva pojavi, odmah ću da je kupim i da je čitam. Pozdrav iz Užica.

Van mreže Ivan Brndusic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 20
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #35 poslato: Januar 30, 2011, 10:17:28 »
DA stari kolega Sveto
nisam ni ja mislio da ima naucnika taman posla, nego se barata naucnim stavovima , koji jesu takvi  da ne misli neko da ja znam nesto drugo, ali to drugo sto sam ja zahvaljujuci elektronici video , ne otkrio je sasvim nesto sto tek treba da se primeni .
Citam i ovde kao i svuda kolega kaze neke bolesti , koje su to bolesti ali dalje kaze (nozema) koja nozema jer nozeme apis definitivno nema vise kod nasih pcela , sada je prisutna nozema cerana, a nozema cerana na nastaje zbog viska vlage u kosnici .
Tako opet kazu zbog starog saca nastaju neke bolesti , a ja opet pitam koje , a pitam zato sto neznam koje jer ja nikada ne pisem nesto nemam dokaz o tome a zelim da znam jer ja nisam zamenio sace vec 20 god. i ako ima neka ? bolest ja nebih vise imao pcele.
Tu mi se mnoge kockice ne uklapaju .
A knjiga bi sigurno bila ali kada bi mi neko oduzeo lap top obe kamere foto aparat i svu elektroniku sa kojom se igram , pa onda da mi zabrani koriscenje interneta , i eto  knjiga bi bila zavrsena, jer je vec 1995 g, zapoceta.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #36 poslato: Januar 30, 2011, 10:30:30 »
S nestrpljenjem čekam tvoju knjigu. A što se nozeme tiče, nisam siguran da noseme apis nema. Ona živi sa pčelama oko 60 miliona godina. Spore Noseme apis na mrtvim pčelama na 4oC i na 90 do 100% relativne vlažnosti zadržavaju svoju svoju infektivnost najmanje 81 dan, dok u vodi ili osušene ostaju infektinve i posle 93 dana (dr Zoran Stanimirović). Da nije tako onda nozema nebi dolazila do izražaja u dobu godine kada je najveća vlažnost. Ako je verovati dr Zoranu Stanimiroviću nosema cerana nije nikakva novost, uvek je bila u pčlelinjim društvima i samo je zauzela mesto noseme apis jer su pčelari nemilosrdno trovali ovu drugu lekovima (fumagilin) ne znajući da su stvorili povoljnu klimu za nosemu ceranu, koja je došla na upražnjeno mesto, a na koju ne deluju lekovi. Mene zanima ako neko nije koristio lekove (hemiju) u lečenju nozeme da li još uvek ima problema sa nosemom apis? Ako nije tajna, zanima me kako se ti boriš protiv cerane ili to rade same pčele? Pozdrav.
« Poslednja izmena: Januar 30, 2011, 10:58:17 od strane stevanovic sveto »

Van mreže Ivan Brndusic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 20
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #37 poslato: Januar 30, 2011, 13:19:04 »
Sveto molim te dobro analiziraj sta sam napisao tkodje molim i ostale jer je jako bitno da mi se ukaze sta ja gresim i zbog mene a i zbog vas koji citate i koji ce citati.
Kada sam se prvi put odvojio od brata koji je stariji od mene 10 god. a oca nemam od sestog razreda osnovne skole, on mi je dao jednu kesicu fumagilina koju i dan danas cuvam i slikacu je cisto zbog istorije , koju  nisam upotrebio jer nisam imao potrebe za tim.
Moje pcele nikada nisu imale proliv a kamoli apis nozemu.
Pcele ne lecim sace ne menjam vec 20 god , druga je tema sto mi to mnogi ili vecina ne veruje ali je tako i ja znam sta je sta u odnosuu na ostale pcelare i nemam sumnju koja bi me odvela na pogresan zakljucak .
ja stalno spominjem 1999 i 2001 god . koje ce jednog dana biti mladim pcelarima Srbije  dika pred ostalim pcelarima i naucnicima Sveta da su i oni imali jednog pcelara koji je jos te 1999 godine primetio da je stigla neka nova bolest a da je svoju efukasnost postigla posle ri godine kada ja 2001 i pisem i opisujem 1 000 % tu novu bolest kojoj neznam ime kao i ostali pcelari Sveta , cak sam nesvesno opisao da je posle tri godine doslo do ekspanzije sto je danasnji zakljucak.
Procitaj Sveto clanak u br. 10 od 2001 g na str. 463 pa ces videti da sam opisao nozemu ceranu, a zavrsavam clanak sa opaskom da ,,nauka treba da kaze kako se ta nova bolest zove"  ja neznam sta jos treba tu da se doda ili oduzme sve je receno.
Znaci meni koji ne tretiram pcele a za ceranu niko do danas nije reko jer je nemoguce da ju je prenela varoa kao sto kazu  za neke viruse ali opet neznaju koje , znaci opet prazna prica,
Posle 2001 u celom Svetu pa i u Srbiji nestaje jedna vrsta matica koja nije bila otporna na Ceranu a posle je opstala samo ta vrsta matica koja je otporna i ona zivi i radi i razvili smo nova pcelinja drustva koja podnose Ceranu i danas nema pcelinje zajednice koja nema Ceranu, neka vise naka manje zavisi u kom je stadijumu.
Sada ja moram da skratim pricu zbog vremena koje nemam i da ti odgovorim o lekovima i lecenju, koju to bolest imaju pcele  a da smo je mi kao pcelari izlecili , ATL, krecno leglo, nozemu apis, nozemu ceranu , varoa nije bolest i pcele nisu bolesne od vroe pa ih mi lecimo od varoe , mi trujemo parazita na pcelama , ali i to je vidi se neuspesno , jer one bolesti koje ja napisa osim varoe nisu izlecene kod pcela , a koliko ja znam virusi su virusi a da je moguce leciti pcele od varoe to bi valjda ucinio baremneko u Svetu ne oni lece i lece pcele ono ispada da lece varou jer varoe sve vise i vise?
Znam da sam mnogo toga preskocio vidim i sam kada sma procitao sta sam napisao , ali nemoze se to tek tako na bilo kom forumu ili pc. grupi objasniti , mislim da to nebi moglo ni u jednom dvocasovnom predavanju moglo biti jasno . posmatranje od 1999 do 2011 je dug period koji bi mogao bit preprican za dva sata, jer su u pitanju 12god. prisustva nozeme Cerane kod mojih pcela a kod mnogih je nema ni dan danas, mnogi je cujem lece , ja im se divim , ja nisam za takav vid pcelarenja ja volim prirodnu selekciju.
Pozdrav svima

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #38 poslato: Januar 30, 2011, 13:46:02 »
     Sveto, na pitanje da li još uvek ima nozeme apis, ili je njeno mesto zauzela nozema cerana, odgovor bi mogao biti u rezultatima koje je zabeležio Specijalistički veterinarski institut u Kraljevu. Od kada su nabavili instrumente koji prilikom pregleda mogu da razlikuju nozemu ceranu od nozeme apis, ni jedan uzorak koji su pregledali nije bio nozema apis već sve cerana. Od kada je takvo stanje i da li upošte više ima nozeme apis u našim košnicama veliko je pitanje.

    Ovo samo dokazuje da je Brnda mnogo pre naučnih potvrda ispravno razmišljao i zaključivao. Pa ga vredi i saslušati i poslušati.
Pozdrav.

Van mreže zivomir gujanicic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #39 poslato: Januar 30, 2011, 17:49:40 »
  Не бих да коментаришем о врстама ноземе , сем ако их не доводите у везу са појавом влаге у кошници . Мени је познато да појава свих вируса и бактерија  као и гљивица захтева влагу и позитивно наелектрисање. Уколико то не повезујете са овом појавом идемо да пишемо, о ноземи, у теми о болестима пчела да не би читаоци лутали .Поздрав.
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Van mreže Ivan Brndusic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 20
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #40 poslato: Januar 31, 2011, 00:34:19 »
Kolega Zivomire
Molim te objasni mi malo ili vise o tom pozitivnom nelekrtisanju i negativnom naelektrisanju , u kosnici jer bih zeleo da to i izmerim .
Unapred hvala
Ivan

Van mreže Milan Gačević

  • Gost
  • *
  • Poruke: 2
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #41 poslato: Jul 16, 2011, 12:20:32 »
Пошто се налазим на надморској висини од 1260 метара, интересује ме да ли је боља пуна подњача или антиварозна када је у питању влага. Поздрав...

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #42 poslato: Jul 16, 2011, 23:11:46 »
  Po mom ličnom mišljenju,uvek sam za punu podnjaču.Moj pčelinjak je na nadmorskoj visini od oko 110 metara i kontrolni beli papir koji se nalazi na lesonitu koji se izvlači je uvek vlažan.Protivnik sam duboke podnjače jer smatram da je to izvor zaraze,leglo voštanog moljca,mrava koji se vrlo rado naseljavaju u nju itd.Treba imati par dubokih podnjača radi kontrole opale varoe pri treturanju,a posle tretiranja zameniti ih sa plitkom podnjačom.Pružite pčelama najpribližnije ono što imaju u prirodnom staništu milionima godina.Da još sam se setio po meni najveće gluposti, otvaranje dojne fioke prilikom zimovanja.Ajmo svi da kod svojih kuća skinemo sva vrata kad krene sezona grejanja ili od novembra do marta i biće nam KO PREŽIVI NEK PIŠE NA FORUMU.
Pozdrav svima.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže zivomir gujanicic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #43 poslato: Jul 19, 2011, 06:44:47 »
  Поштовани пријтељи пчелари, молио бих вас да пре дискусије о глупостима и паметним потезима у пчеларству проверимо своје знање из области о којима дајемо оцене.
   Да одговорим Милану да се мој пчелињак налази на надморској висини од 900 метара и да никада не затварам подњачу. Цитираћу мог покојног професора Милана Поповића, умро је са 95 година иначе био је дугогодишњи председник пчеларског удружења у Ужицу, он каже да се ниједна жена у сукњи никад није прехладила нити заразила . Поздрав
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
Odg: Vlaga u košnici - Živomir Gujaničić
« Odgovor #44 poslato: Jul 19, 2011, 21:23:28 »
A šta reći o ženama koje nose šalvare.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje