Autor Tema: Mихољско лето  (Pročitano 29443 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Mихољско лето
« Odgovor #30 poslato: Oktobar 12, 2021, 16:58:16 »
Да, данас је Михољдан. Мала грешкица приликом писања код колеге Раковца.
По народном веровању у ово време наступа Михољско лето.
Добро је што Михољског лета нема и што је наишло јаче захлађење управо за све ово што колега Раковац помиње.

Пчелери сада могу да се радују и веселе и имају великог разлога за то. Пчеле ће потпуно престати са ширењем легла.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Mихољско лето
« Odgovor #31 poslato: Oktobar 07, 2022, 14:25:19 »



Ко о чему ја ето опет и ове године о михољском лету. Многи му се справом радују. Пчелари , опет справом , не баш превише.


Кренуло је пре пар дана и потрајаће , како бар прогноза каже , још десетак. Добро је што ће у том периоду бити лепог уноса полена . Затребаће он на пролеће када крене легло. Није добро што је ово идеално време за две пчеларске бриге - грабеж и реинвазију варое.


Прва од ових брига се решава релативно лако сужавањем лета. Колико зависи од снаге друштва. До душе ово је требало већ урадити већ раније али ко то до сада није сада му је задњи трнутак. Ја лично то нисам урадио на време и осице су ми начеле два - три слабија друштва која сам одмах и преспојио и спасио што се спасти може. Срамотно је то што нисам мислио на време те је било по оној народној : " Коме штета томе и срамота ". Но те бриге сам се решио истина са малим закашњењем .


Друга брига - реинвазија варое се не би смела јавити у РВ кошницама. Код наших кошница матице ујесен раније престају са залегањем што је добро. Код мојих кошница се задње престале са залегањем још пре две недеље. Третмани против варое су завршени па не би требало имати проблема. Код других типова кошнице легла претежно затвореног још има. То ми у свакодневном контакту јављају колеге које пчеларе са АЖ и ДБ кошницама. Лепи и топлији дани могу измамити пре свега младе матице да " полуде " и поново засеју нешто легла. Ако се то деси белај је јако близу. По нека вароа увек остане у коници и ето прилике да ускочи и у наредном периоду се размножи до те мере да може озбиљно нашкодити таквом друштву. Из ових разлога треба нешто предузети. Ја лично у другој половини септембра поставим картоне са мрављом киселином и сада у ово време их освежим са по 15 - так кубика . На овај начин свака опасност од евентуалне нове појаве варое је елеминисана.