Autor Tema: Api Life Var  (Pročitano 5553 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Api Life Var
« poslato: Jul 29, 2015, 23:14:54 »
О овом вароациду нисмо нешто писали а сигурно заслужује да буде представљен и да се о њему продискутује.
Ради се о производу италијанске компаније CHEMICALS LAIF spa за љетни третман против варое. Уз швајцарски Thymovar и енглески Apiguard представља треће регистровано средство на бази тимола у ЕУ.
Api Life Var у ствари је регистрован први међу њима. Јединствен је и по томе што осим тимола, активне материје које садржи су: уље еукалиптуса, ментол и камфор. Носач је тзв. неутрални медиј вермикулит, минерал глине. Његова структура је таква да одаје дојам материје која се налази негдје између сунђера и нпр. ригипс плоче.
На продајном паковању може се јасно и конкретно видјети тачан састав. У 100г производа садржи:
- природни кристали тимола 74,08г
- екстракти уља еукалиптуса 16,00г
- природни кристали камфора 3,70 г
- природни кристали ментола 3,70 г.
- остатак, минерал вермикулит.
Паковање садржи двије таблете тежине 11 г. За третман једног нормално развијеног друштва узима се једна таблета, ломи на 3-4 дијела и ставља на сатоноше ближе угловима кошнице. Након 7-14 дана у зависности од временских услова третман се понавља другом таблетом из паковања. За услове континенталне климе препоручено је да интервал између третмана буде дужи а за услове медитерана краћи. Препорука је, да ако је констатована висока инвадираност иде се и са трећом и четвртом таблетом у једнаким временским интервалима. У разговору са ветеринаром из службе званичног дистрибутера за БиХ сазнао сам да трећа таблета ријетко када буде потребна.
Можда најбитније за пчеларе; цијена. Паковање са двије таблете за блок третман једне кошнице кошта око 5 КМ (2,5 евра). У поређењу са Апигардом и Тимоваром, прихватљивије.
С обзиром на позитивна искуства пчелара из других земаља, дозволу за употребу у органској производњи и једноставан рад, средство заслужује пажњу.
Постоји упозорење да се истовремено третирају сва друштва на пчелињаку да би се предуприједила грабеж. Дакле није дозвољен  систем "третирам двије кошнице да видим како ради или да провјерим друго средство". Или све или ништа.
« Poslednja izmena: Avgust 03, 2015, 16:09:22 od strane Moderator 3 »

Van mreže Daniloski Blagoja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: Api Life Var
« Odgovor #1 poslato: Jul 30, 2015, 01:14:52 »
Imao sam priliku da vidim ovaj preparat uzivo,neke zakljucke i saznanja nisu mi poznate,jer nisam vise u kontaktu sa kolegom,zapalio za Belgiju!Dobro bi bilo da se pise i objasni o ovome,a jos vise ako ga neko koristio!Pozdrav