PUZA
Armillariella mellea (Vahl. ex Fr.) Karsten
„U prvom stadiju razvoja puza izgleda kao mali čavlić s uzdignutom glavom. Zbog
velike varijabiInosti u boji, čehavosti klobuka i nekim drugim svojstvima, pojedini je
autori (Romagnesi) razdvajaju u nekoliko vrsta. Armillariella mellea Vahl. raste na
panjevima bjelogorice i klobuk ima sitne čehice manje-više žive žućkaste boje.
Armillariella ostoyae Romagn. raste takoder na panjevima i kladama listopadnog
drveća, ali ima gotovo smedi klobuk s tamnijim središtem, stručak je obrastao s
crnkastim Ijuskicama i nosi bijeli gladak vjenčić, okus mesa nije gorak. Armillariella
obscura (Pers. ex Secr.) Romagnesi raste u planinskim predjelima na panjevima i
povaljenim stablima crnogorice, klobuk je smeđe-crvenkast i jako čehast, stručak nosi
bijel i gladak vjenčić, a okus mesa je gorak.
Klobuk puze naraste od 5—10 cm široko, vrlo je promjenljive boje tako da može biti
žut, žuto-smeđ, smed ili smede-crvenkast, pokriven je tamnijim čehicama koje se
kasnije većim dijelom gube, najprije je okruglast, zatim postane sveden i na kraju
raširen. Listići su gusti, prirasli za stručak ili zupčasto silaze; najprije su bijeli a
kasnije malo crvenkasto-nahukani. Stručak je u mladosti pun pa šupalj valjkast na
osnovi nešto zadebljan i vlaknast. Nosi bjelkast, tkaninast i trajan vjenčić. Raste u
jesen na panjevima, stojećim i povaljenim stablima listopadnog i crnogoričnog drveća
Pojedini autor, se znacajno razlikuju u stavovima u pogledu kvalitete puze pa se
moze ustvrditi da je ona dvojbena delikatesa. Medutim, sirove puze su lagano otrovne
zbog toga se moraju prije upotrebe obariti, a vodu odliti. I pored toga pojedini Ijudi ne
podnose puze jer je teško probavljiva pa kod njih izaziva povraćanje.
To znači da nije poželjno jesti velike količine ili za redom nekoliko obroka. Puze se mogu pržiti na ulju, Pirjati s jajima i pripremati na mnoge druge načine, a posebno su dobre ukiseljene. Za sušenje nisu osobito podesne jer postanu jako tvrde i potamne. Duboko zamrznute takođe potamne, ali se na taj način mogu čuvati do 8 mjeseci.“
Kolega Branko, evo nešto malo više o Puzi. Podaci su iz Knjige "KUHARICA sakupljača gljiva" od Romana Bošca. Konkretne recepte ću ti napisati neki drugi put, kad budem imao vremena. Pozdrav.