Autor Tema: Bugojanka Petra Vasiljevića  (Pročitano 39763 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Bugojanka Petra Vasiljevića
« poslato: Januar 06, 2015, 23:45:47 »
Hajde da u ovoj, za pravoslavce, svetoj noći pokušam za mog druga Radoja Kiperovića "sazidati" jedan most jer su ga bar dva Bugojanca već sazidala. Jedan je Nedeljko Bilkić", a evo i dokaza:

https://www.youtube.com/watch?v=7y7XqziuyGM

a za drugog me zamolio Radoje. Riječ je o njegovom rođaku, pokojnom Petru. Čovjek je izumio košnicu, rat je sve poremetio, Radoje me pitao za njega i njegovu košnicu, ja malo protragao i obećao sam mu i priču i slike. Ovim putem to i potvrđujem, a dok ja ne obezbijedim slike, neka Radoje i vas kao i mene detaljno upozna o čemu je riječ pa ćemo shvatiti da svijet zaista jeste mali. Ko zna, možda još štogod shvatimo.

Pozdrav, svako dobro!

« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:31:21 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #1 poslato: Januar 07, 2015, 00:00:40 »
Ево једна лепа тема од нашег драгог Еска.
Надам се да ћемо се упознати са нечим новим.
Хвала ти Есо за ову дивну песму.
Надам се да ће нам се Радоје придружити са новим детаљима.

Поздрав свима...
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:31:46 od strane Global Moderator 2 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #2 poslato: Januar 07, 2015, 22:26:00 »
Eso druže, baš si me prijatno iznenadio. Odavno smo o ovom pričali.

Hvala ti na pokretanju teme. Nadam se da će još nekome biti zanimljiva, više kao sjećanje na neka protekla vremena i na jednog čovjeka koji je strastveno volio pčele. Ja ću ispričati ono malo koliko znam a ostatak priče je na tebi. Pošto je ovaj forum otvoren za sve, možda se pojavi još neko koga ne znamo i ko ima neke detalje o košnici koju sam poznavao kao "rotacionu". Ime "Bugojanka" mi se sada ipak više sviđa.

Prije nego nešto više napišem o košnici, moram prvo pomenuti njenog izumitelja. Ova tema je u suštini neka vrsta posvete njemu jer nisam našao ništa više na internetu.
Čovjek o kome pričamo zvao se Petar Vasiljević, rođen je na prelazu dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, živio je u Bugojnu. Bio je porijeklom iz ozrenskog sela Boljanić, opština Doboj i rođeni brat moje pokojne bake po majci. Naš drugar Dragan Šošić poznaje to selo, prije nesrećnih devedesetih tu je doseljavao pčele.
O Petrovom životnom putu znam jako malo, sreo sam ga samo par puta između 1987. i 1991. godine kada je dolazio u Boljanić. I tih par susreta bilo je dovoljno da na mene ostavi jak utisak. Pčelara sa tolikom pasijom nisam upoznao. Svaki slobodan trenutak koristio je da priča o pčelama mom ćaletu i vjerovatno je mene koji sam tada imao desetak godina presudno zainteresovao za pčelarstvo, iako je i otac u tom periodu držao desetak društava.

Sjećam se trenutka kada je Petar iz Bugojna u Boljanić dovezao košnice. Ne znam  tačno koliko ih je bilo, mislim negdje između 50 i 100 komada. Ta košnica je za mene tada bila pravo čudo, potpuno drugačija od svega što sam vidio, imala je neku magnetsku privlačnost. Bio sam ipak nedovoljno stasao da bih se sjećao detalja ali upamtio sam ono osnovno. Košnica ograničenog prostora izrađena od neke debele daske, možda 30 mm. Gabaritima je bila slična standardnoj AŽ-ejki. Rotirala se oko svoje ose po vertikali na metalnom nosaču koji je sa bočnih strana obuhvatao i držao spuštajući se u vidu postolja ka zemlji. Sa prednje i zadnje strane nalazio se po jedan okrugli otvor prečnika koji, ako me sjećanje služi, nikako nije bio manji od 40 mm. Ta košnica nije imala ramove nego drvene letvice na mjestu satonoše i gradnju su pčele vršile slobodno. Rotacioni sistem bio je zamišljen za borbu protiv varoe. Nakon nekog vremenskog perioda (ne znam kolikog) košnica se rotirala i saće koje je bilo gore, došlo bi dolje a pčele bi ponovo počinjale sa gradnjom sa gornjih pozicija. Možda ovo djeluje konfuzno ali sjećam se kao kroz maglu nekih unutrašnjih detalja koje ne mogu opisati ali koji su na neki način pridržavali saće. Petar je tvrdio da u toj njegovoj košnici varoa nikako ne može opstati. Med se ne bi centrifugirao nego cijedio. Govorio je da će je izlagati na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu a da li je to ikada uradio nije mi poznato.
Uskoro je došao rat, Petar je iz Bugojna otišao u Karanovac kod Banje Luke gdje je povukao i košnice iz Boljanića. Mislim da ga više nisam vidio, tih nesrećnih godina je i umro. Nisu mi poznati nikakvi detalji iz onoga šta se kasnije dešavalo sa tim košnicama i da li ih je neko naslijedio. Nije da se nisam pokušao raspitati ali ništa nisam saznao.

Tu se što se mene tiče, iako nezavršena, ova priča završava. Međutim zahvaljujući Voji Brstini, osnivaču ovog foruma i drugaru Esadu Jusiću, ona ipak ima nastavak :) . Meni će biti drago da ga pročitam i kada dođe vrijeme vidim neku obećanu  ;) fotografiju, a nadam se i još po nekom.
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:32:17 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #3 poslato: Januar 07, 2015, 23:15:43 »
Radoje, obećao sam i o tom nema dvoumljenja.
Danas sam sjedio s jednim od trojice pčelara koji imaju Petrovu košnicu, ne napravljenu prema Petrovoj, nego tačno košnice koje je Petar napravio. No, zima je, snijeg, pa i sam znaš šta mogu sada uraditi, ali nisam otvorio temu da bih slagao, nego baš da bih sebe natjerao da ti ispunim dato obećanje i ono će biti ispunjeno.

A sad ukratko kako je došlo do svega ovoga.

Pokojnog Petra nisam poznavao. Radoje me putem pp pitao za njega pa sam mu odgovorio da ga nisam poznavao, a da po prezimenu mislim da je odnekud doselio. Tako je i bilo. Kad mi je Radoje spomenuo košnicu, tj. malo mi je opisao, odmah mi je sinulo. Evo šta je bilo (sve sam to već prije rekao Radoju).

Jedan stariji pčelar (ne znam koliko je ispravno da mu ovdje postavim ime i prezime) sa mnom je skoro pa redovno drugovao (i druguje) zajedno sa još nas desetak pčelara. Jednom prilikom pozvao nas je u svoju garažu da vidimo neku košnicu. Pošli smo i vidjeli tu Petrovu košnicu. Bila nam je zaista zanimljiva. Nešto kasnije taj pčelar mi je ponudio da uzmem jednu džaba (mislim da je ukupno imao 3 ili 4). Odbio sam, rekavši da volim svaštariti, ali da to neću jer smatram da je to mučenje pčela. Kasnije sam saznao da ih je prodao. Poznajem dvojicu kojima je prodao po jednu i dobro sam sa obojicom, treća je kod ovog starog pčelara, a za četvrtu ne znam. Mislim da je taj stari pčelar radio sa Petrom u istoj firmi.
Kad mi je Radoje rekao za sve to, sreo sam tog starog pčelara i rekao mu sve. Potvrdio je da je riječ o Petru Vasiljeviću te da je to zaista njegova košnica, no nisam baš bio siguran da je sretan što sam mu sve to rekao (možda se varam, to je samo osjećaj). Eto, tako je bilo.

Pozdrav, svako dobro!
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:32:46 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #4 poslato: Januar 07, 2015, 23:24:21 »

Čovjek o kome pričamo zvao se Petar Vasiljević, rođen je na prelazu dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, živio je u Bugojnu. Bio je porijeklom iz ozrenskog sela Boljanić, opština Doboj i rođeni brat moje pokojne bake po majci. Naš drugar Dragan Šošić poznaje to selo, prije nesrećnih devedesetih tu je doseljavao pčele.



Sve si dobro napisao, samo se trudi da ne spominješ moje ime. „Natašakandić“ iz Kanade  :D (mislim Lazar Rajčić- valjda mu je tako pravo prezime) će još tražiti da me pošalju u Hag jer sam selio pčele i u BiH (pored ostalog). Vidiš da ima ljudi koji su bolesno zavidni kada je neko puno toga prošao i doživeo sa pčelama i što je još važnije zapamtio i ne biraju sredstva da na svaki način žele da omalovaže nekoga ko zna ili je pismen iznad proseka (ima fakultetku diplomu – tvoj slučaj).

Zaključak je – kloni se da pišeš moje ime ili ćeš i ti u Hag kao jatak „političkog komesara iz MM“  :D. Pčelarstvo je postalo opasno zanimanje.

PS

Nije primereno, ali morao sam da napišem. Deluje mi kao dobra šala, ali ima i malo zbilje. Nadam se da mi ne zamerate.
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:33:13 od strane Global Moderator 2 »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Daniloski Blagoja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #5 poslato: Januar 08, 2015, 00:12:57 »
Ја сам један од оних који хоќе ову причу изчитати до краја!
Познајуќи Радоја,Есада.... и остале које хоќе ово да прочитају,очекујемо наставак!
Па друштво чекамо!-само напред,волим овакве приче,а нарочито за оне које су биле испред свога времена! ;)
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:33:33 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #6 poslato: Januar 08, 2015, 02:16:54 »
Bravo drugari, čekamo nastavak..
Šole prijatelju ne obraćaj pažnju taj je već odavno otkriven.
Radi na rušenju srpskog pčelarstva 16-18 sati na dan već 4 godine!  Sam Bog zna koliko je plaćen za taj posao!
Urednička sleparija sa sposovog foruma drži ga kao kap vode na dlanu!
Taj kanađanin (član svih foruma pod lažnim imenima) je i srbin i poljak i rus i stanovnik ruande i  ko zna šta još nije.  Nataša mu nije ni do malog prasta.
Zaboravimo i nastavimo dalje sa temom.

Pozdrav svima...
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:33:58 od strane Global Moderator 2 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #7 poslato: Januar 08, 2015, 12:32:14 »
Ја сам један од оних који хоќе ову причу изчитати до краја!
Познајуќи Радоја,Есада.... и остале које хоќе ово да прочитају,очекујемо наставак!
Па друштво чекамо!-само напред,волим овакве приче,а нарочито за оне које су биле испред свога времена! ;)

Gdje si Blagoja? Ponajprije, evo nešto prekrasno:



Maloprije sam došao iz čaršije. Sjedio sam sa dvojicom pčelara koji imaju Petrove košnice. Obećali su me zvati kad pođu na pčelinjak da uslikam košnicu. Pčelinjaci su im podaleko od grada, a snijeg je pao i hladno.

Pozdrav, svako dobro!
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:34:13 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Goran ilic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 66
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Gornje Suhotno 220m
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #8 poslato: Januar 08, 2015, 12:42:26 »
Svakome ko zeli da nauci nesto novo ili da dopuni svoje znanje ovo je prava tema.....
Kao sto rece Blagoja, jedva cekam sledeci izvestaj kolege Esada...
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:34:32 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #9 poslato: Januar 08, 2015, 19:31:46 »


Vidiš da ima ljudi koji su bolesno zavidni kada je neko puno toga prošao i doživeo sa pčelama i što je još važnije zapamtio i ne biraju sredstva da na svaki način žele da omalovaže nekoga ko zna ili je pismen iznad proseka (ima fakultetku diplomu – tvoj slučaj).

Zaključak je – kloni se da pišeš moje ime ili ćeš i ti u Hag kao jatak „političkog komesara iz MM“  :D . Pčelarstvo je postalo opasno zanimanje.


Касно је за мене, одавно сам прибиљежен у тефтер. Ти се ипак припази, Рајцицу ништа не остаје скривено. Како сада ствари стоје сигурније ти је да пчеле ипак пребациш овамо преко Дрине  :D .

Шта се може рећи о човјеку коме смета ијекавски изговор а тек исписан ћирилицом. Хајде што ме убиједи да у Србији људи не разумију језик којим пишем и говорим али ми још и показа да ни о својој струци не знам баш ништа.
Вријеме је светих дана и ја му за све нанесене увреде свакако праштам и уопште се не љутим. Он само ради свој посао. Једино се плашим да још није схватио да злоба на крају поједе саму себе.

Међутим имамо ми пуно љепших тема  :)

Maloprije sam došao iz čaršije. Sjedio sam sa dvojicom pčelara koji imaju Petrove košnice. Obećali su me zvati kad pođu na pčelinjak da uslikam košnicu. Pčelinjaci su im podaleko od grada, a snijeg je pao i hladno.
Само без журбе! Када угрије, озелени и избехара и фотографије ће бити љепше а и метар са димезијама прецизнији.

Есо је започео са севдахом па је ред да наставимо у том духу.
Ево једне од мени омиљених из пера и грла два велика Херцеговца; Алексе Шантића и Химза Половине...

« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:34:53 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #10 poslato: Januar 08, 2015, 23:16:09 »
Bravo, Radoje, tako se ide kroz život:

Citat
Вријеме је светих дана и ја му за све нанесене увреде свакако праштам

Riješićemo Petrovu Bugojanku, nemaj brige.

Pozdrav, svako dobro!
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:35:22 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Daniloski Blagoja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #11 poslato: Januar 09, 2015, 00:00:10 »
Gdje si Blagoja?




Ту сам Есаде!
На послу,по форумима,мало у радионицу....и све што у пакету зима доноси!
Драго ми је што си тему отворио,увек сам за то да се овакве приче сачувају од заборава!
Поздрав за Тебе и твоје из Македоније!


« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:35:37 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #12 poslato: Januar 14, 2015, 11:11:02 »
Molba administratoru za promjenu naziva teme.

Putem pp, zamolio me kolega Radoje Kiperović da u nazivu teme njegovo ime odvojimo od ove teme. Složili smo se da bi bolji naslov bio: "Bugojanka Petra Vasiljevića".

Je li problem da to izmijenite?
Hvala.

Pozdrav, svako dobro!
« Poslednja izmena: Januar 14, 2015, 13:36:05 od strane Global Moderator 2 »

Global Moderator 2

  • Gost
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #13 poslato: Januar 14, 2015, 13:37:06 »
Molba administratoru za promjenu naziva teme.

Putem pp, zamolio me kolega Radoje Kiperović da u nazivu teme njegovo ime odvojimo od ove teme. Složili smo se da bi bolji naslov bio: "Bugojanka Petra Vasiljevića".

Je li problem da to izmijenite?
Hvala.

Pozdrav, svako dobro!
Rešeno...

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Bugojanka Petra Vasiljevića
« Odgovor #14 poslato: Januar 14, 2015, 13:39:22 »
Hvala lijepo.

Pozdrav, svako dobro!