Autor Tema: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима  (Pročitano 30530 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


              Једна од предности РВ кошнице у односу на друге је и боље зимовање пчела и мања потрошња хране током зимских месеци. Ова констатација је тачна , проверена.
              Ипак , читајући малочас тему зазимљавање пчелињих заједница у РВ кошницама дођох до закључка да још увек не мали број пчелара који ради са овом кошницом има страх да ли је пчеле добро зазимио посебно да ли им је оставио довољно хране. Не ретко се стога интервенише и са погачама што изумитељ ових кошница и домаћин овог форума сматра не само штетним већ и потребно непотребним. И сам сам рецимо прошле године интервенисао погачом што се показало потпуно непотребним . При првом пролећном прегледу сам у кошницама имао пуне недирнуте рамове меда и хране малте не за још једну зиму ( ово сам и сликама илустровао на теми пчелињак Раковац ).
               При оваквом стању ствари познавање потрошње хране у зимском периоду по месецима би знатно олакшало пчеларима праћење својих заједница , процену потрошене хране и посебно потребу за евентуалном интервенцијом на измаку зиме . Са овог разлога и отварам ову тему.
                На једном другом форуму прочитах да је потрошња хране овог октобра у ЛР пчелињој заједници просечне снаге на 111.метара надморске висине износила 1,18 килограма. Овај податак би могао да послужи као још један репер за разговор по овој теми. 
           

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен


              Једна од предности РВ кошнице у односу на друге је и боље зимовање пчела и мања потрошња хране током зимских месеци. Ова констатација је тачна , проверена. 
           

Здраво Горане. Волио бих да напишеш на основу чега тврдиш да је потрошња хране мања у РВ него у осталим кошницама?! Који су то специфични услови који утичу да пчеле у РВ конзумирају мање хране?
...

Употреба погаче нема додирних тачака са типом кошнице, има само са филозифијом пчеларења :D .

У литератури се наводи да је просјечна потрошња хране у мјесецима новембру, децембру, јануару и фебруару за сивку 1-1,3 кг. То је провјерено и одступања су безначајна. Ове године код мене нема легла ни у једном друштву још негдје од почетка октобра тако да је и прошломјесечна потрошња била на минимуму. Поздрав.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                                                Поздрав колега Киперовићу ,

                   Покушаћу да у што краћим цртама одговорим на питања која сте поставили . Пре тога бих желео да истакнем да лично нисам мерио потрошњу хране у РВ ни било којим другим кошницама те не могу изнети своје проверене, егзактне податке по овом питању. Баш из тог разлога што немам такве податке сам и покренуо ову тему јер знам да има оних који такве податке имају а налазе се на овом форуму. Нећу их , наравно , овом приликом ни позивати ни прозивати . У приватним разговорима ван форума су ми се често позивали на своја мерења потрошње хране и закључке које су из тога извукли. Ја  овај форум доживљавам , између осталог , и као опште добро  свих његових чланова па чак и оних који то нису али на форум сврате из чисте радозналости. Његова  сврха је  ширење и продубљивање знања о кошници Родна Воја и начину пчеларења са њом. Ако ми , чланови форума имамо одређена нова сазнања о раду са овом кошницом не видим разлога да их не поделимо са осталим колегама. У супротном форум губи своју срху. Ово посебно стога што, за разлику од других, о кошници Родна Воја нема адекватне литературе , књига и озбиљнијих поређења резултата рада са њом у односу на рад са осталим типовима кошница. Дакле , за стицање нових знања о раду са овом кошницу морамо се превасходно ослонити на лична искуства која би смо размењивали у непосредним контактима или писањем на овом и сличним форумима. У својим јављањима по разним темама се трудим да испоштујем све ово на шта се напред позивам.
                     Сада нешто и о самој констатацији да је потрошња хране мања у РВ него у другим типовима кошница.
                     Износећи овакав став имао сам у виду пре свега презентацију саме кошнице од стране њеног изумитеља Воје Брстине , разлоге које је за то дао као и јављања не малог броја оних који искуствено потрђују да су овакве тврдње тачне. Не желећи , поново , да било кага поименице помењем позваћу се само на један од активних сајтова који ову тврњу проверено , искуствено потврђује. Ради се о сајту који уређује игуман манастира Врањина Петар Драгојловић www.pcelarstvo.org . Између осталог он наводи да је на манастирски пчелињак на коме се налази 6.различитих врста кошница унео неколико РВ кошница. У својим искуствима у вези ове кошнице наводи баш и боље зимовање и мању потрошњу хране. У уводном тексту на свом форуму каже : " ... пчелиње заједнице у кошницама Родна Воја зимују без икаквих већих проблема јер хладан ваздух , који је иначе тежи и пада доле , не може лако да продре кроз укрштене наставке до клубета и задржава се у доњим наставцима са празним саћем. На тај начин је микроклима у кошницама Родна Воја много повољнија него у ЛР или ДБ ... " Такође наводи да је довољно 12 -15 килограма меда за сигурно зимовање.
                       У презентацији кошнице Родна Воја коју је учинила ћерка домаћина овог форума , Гордана Брстина на сајту www.dokuments.tips/dokuments/košnica rodna-voja  тврдња о мањој потрошњи хране је појашњена речима : "... Сигурно зимовање са мањом потрошњом меда ( само 8 % хладног ваздуха продире до клубета у трећем наставку или 27 % до клубета у другом наставку ) и већом медном капом за око 60 % до 70 % са истом количином меда у односу на ЛР , ДБ , полошке ,АЖ и кошнице дугих и дубоких рамова ( због краткоће и одговарајуће висине рама мед је правилно лагерован изнад клубета по средишњим рамовима и доступан клубету ... " У питању је цитат рогобатне и помало неспретно скројене реченице али се да јасно видети о чему је реч.
                        Толико о првом питању. Верујем довољно за разумну и образложену дискусију. Моју тврдњу третирајте више као питање иако ја верујем у њу.
                        Што се тиче употребе погача у потпуности се слажем са Вама да то нема додирних тачака са типом кошнице већ како рекосте са филозофијом пчеларења. Са тог разлога , обзиром да сам баш одужио , нећу сада више филозофирати.
                         Поздрав и свако добро - Раковац. 
                   

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Горане, немој молим те моја питања схватити као цинична или саркастична. Пошто сам из твог првог коментара схватио да се мања потрошња хране узима априори, због тога сам и питао јер ме интересује аргументација.
Писања  оца Петра сам читао још прије двије године. Примјетно је да је на почетку постојало велико одушевљење неким типовима кошница које је у међувремено доста јењавало. Да не препричавамо шта је закључак послије година пчеларења различитим типовима кошница, они које то интересује могу прочитати детаљно на повезници странице коју си дао. И наравно у обзир првенствено узети њихове пашне као и климатске услове.
Да, он је писао о добром и сигурном зимовању у РВ кошници. Дозволићеш ми да гријешим али ја се заиста никако не могу сјетити да је помињао мању потрошњу хране према личном искуству.
 " ... пчелиње заједнице у кошницама Родна Воја зимују без икаквих већих проблема јер хладан ваздух , који је иначе тежи и пада доле , не може лако да продре кроз укрштене наставке до клубета и задржава се у доњим наставцима са празним саћем. На тај начин је микроклима у кошницама Родна Воја много повољнија него у ЛР или ДБ ... " Такође наводи да је довољно 12 -15 килограма меда за сигурно зимовање."
Тврдње изречене у овом цитату су дискутабилне природе.
Сматрам да допирање или не допирање хладног ваздуха до клубета нема неке везе са сигурним зимовањем. Као што сам писао пчеларим првенствено са ДБ кошницама а нађе се ту и понека ЛР. Нисам примијетио било какву штетност хладног ваздуха који одоздо долази до клубета. Нека  друштва зимују са отвореним а друга са затвореним улошцима подњача. Сада дефинитивно могу потврдити да је и разлика у потрошњи хране код ова два сличаја код мене била занемарива.
Друго, сматрам да то што је конфигурација кошнице која теоријски претпоставља "топлију" локацију за клубе током зиме штетна јер може изазвати прерано покретање легла.
Треће, 12-15 кг меда је довољно за сигурно зимовање карнике у нашим условима у свакој кошници ако је та храна правилно распоређена. Кошнице РВ и ЕВ због квадратне геометрије имају процентуално већу шансу за сигурно зимовање управо из разлога природнијег размјештања хране, то није спорно. Али мени се никада није десило да ми друштво у ДБ угине од глади ако је хране било довољно. Код зазимљавања ове кошнице нема баш никаквог посла. Све се завршава остављањем 6-7 плодишних рамова код ројева и 7-9 код развијених друштава прије прихране. Вишак се вади, пчеле прихране до довољне залихе и то је све. Проблеми долазе пред главну пашу али то је други дио приче.
А што се тиче погача...сматрам да погаче генерално користе они који уопште не познају биологију пчеле и који на вријеме не допуне залихе а то мјесец август. Наравно да почетници имају страх од недовољних залиха и опростив је свакако  :) али тај страх се брзо превазиђе пратећи стање друштава током зиме и прољећа. Погача нема ни економског ни било каквог оправдања осим физичке спријечености пчелара да се завршна прихрана обави на вријеме.
Било би заиста занимљиво знати да је неко утврдио мању потрошњу хране код типа кошнице "Х" у односу на тип "Y".

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                                                     Колега Киперовићу ,

                 Нисам Ваша ( прећи ће мо на Ти ) дакле твоја питања схватуо ни као цинична ни као саркастична. Зашто бих ? Већ смо комуницирали на овом форуму увек разложно и коректно. У принципу ја ни једну једину поруку од било кога са овог форума нисам добио да би ме она повредила на било који начин. Но вратимо се на тему.
                 Највећи недостатак РВ кошице је у не постојању литературе о њој. Свака новост се тешко прихвата посебно ако је са наших простора. Да ју је патентирао Немац или Американац многи би је хвалили на сва уста. Овако ако нема баш тоталног оспоравања онда бар има сумњичавости. Наша посла. Но , то је социолошка и психопатолошка а не пчеларска тема.
                 Баш услед напред наведеног надостатка сам покренуо ову тему. У литератури сам налазио проучавања и експерименте претежно руских научника о потрошњи хране у разним врстама кошница током зиме. Углавном се радило о ДБ кошници. Експеримент су рецимо вршили истовремено на већем броју кошница од којих су се неке налазиле у стакленику , неке под тремом а неке на отвореном. Резултати су били поприлично различити. Дакле , један од фактора за мању или већу потрошњу хране током зимског периода - окружење и спољна температура уз постојање или не изложености ветру је већ дала битно различите резултате.
                  Снага самог пчелињег друштва би био други фактор за мању или већу потрошњу. Познато је да слаба друштва процентуално троше више хране . Није баш пожељно ни супер јака друштва зазимљавати. Средина је ту најоптималнија.
                   По мени је важно и на чему , односно на ком меду пчеле зимују. Сложићеш се верујем да није исто зазимити пчеле на рецимо багрему , медљици или чистом шећеру. А веруј ми има и оних који то раде. Својевремено сам на овом форуму отворио тему " На ком меду пчеле најбоље зимују " и добио мислим само један одговор. Прошла је потпуно незапажено а након тога на другим темама безброј питања шта , како , због чега ??? Те страх ме је да ли је довољно , те да ли сирупати у новембру ...
                    Ова и оваква питања су оправдана. Људи су уложили знатна средства у пчеларење , немају праве смернице у ком правцу и са колико хране и када најбоље интервенисати и онда их је страх и лутају. Коментари и препоруке су са друге стране површни , неаргументовани а понекад чак и злонамерни.
                    Када сам почињао рад са РВ кошницом имао сам среће да ме у тај свет уводи млађи , добронамерни колега који ми је осим тога шта у ком тренутку ради увек појаснио и зашто то ради. По мени је то најважније. Немој ми на пчелињаку урадити шта у ком тренутку треба већ ми објасни зашто се то баш тада у том тренутку треба и како урадити. Ако сам знам зашто сам ћу знати  да убудуће одрадим све што треба. Са задовољством сам ишао на његов пчелињак да помажем јер сам тада учио. Име му нећу помињати јер то не воли али хвала му у сваком случају.
                     Опет сам одлутао па да се вратим на тему.
                     На пчелињаку немам вагу. Да је имам сам бих прикупио податке који ме занимају. Једноставно сваког првог у месецу измерим кошницу и у односу на почетну тежину пратим стање. Сматрам да је корисно знати ове податке. И не само то. Не видим разлоге да се тако добијени податци не поделе са колегама.
                     Мислим да је за ово јављање довољно писања. Има се ту још доста тога рећи но оставимо простора и за друге ако им је ова тема интересантна.
                     У сваком случају поздрав од Раковца јутрос из Земуна а вечерас из Радовања.   

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Наватао сам мало времена, па да се прикључим овој лепој теми коју је Горан отворио.


Радоје пријатељу,
"... У литератури се наводи да је просјечна потрошња хране у мјесецима новембру, децембру, јануару и фебруару за сивку 1-1,3 кг. То је провјерено и одступања су безначајна. Ове године код мене нема легла ни у једном друштву још негдје од почетка октобра тако да је и прошломјесечна потрошња била на минимуму".
Тачно је да то пише у литератури, али је такође тачно да живот ту исту литературу, врло често демантује.
Да ли ће потрошња хране у децембру или јануару бити оваква или онаква, ни у ком случају не зависи од тога шта пише у литератури, или од тога како ми зовемо те месеце.
Клима се мења и просечне температуре нису исте данас, као што су биле пре само пар година, а не пре неколико десетине година. Те очигледне климатске промене нису узете у озбиљно разматрање при писању "нових", пчеларских књига. То је нормална појава код "ресаваца", који углавном преписују, већ одавно и много пута већ преписане књиге. А и оно што евентуално сами напишу, боље да и нису написали.

Наравно да томе није крива "литература", него разни преписивачи који су суштински залутали у ту делатност и пчеларство као такво.


Што се тиче погача ...  ;D 


"... Погача нема ни економског ни било каквог оправдања осим физичке спријечености пчелара да се завршна прихрана обави на вријеме".

Што се тиче употребе погача у пчеларству ... ;D ;D ;D  па роде мој, погаче имају итекакав економски ефекат и то двојак! Један ефекат је одличан и он је резервисан за оне паметне, а то су произвођачи погача, а други је такође одличан и он је резервисан за оне друге, а то су они који купују погаче.
И они су паметни, само ту памет не користе за себе. Али нема везе, памет је памет.
Знаш како каже народ: "Нико се није у.... што је вц. далеко него, зато што је касно кренуо"
Истина је да погаче могу имати своје место у врло ретким ситуацијама, све остало је ... памет  ;D 

Поздрав пријатељу мој  :) 

А сада мало о потрошњи хране у рв кошници из мог кратког, и врло почетничког искуства.


Мислим да је већини пчелара данас јасно да је потрошња хране у нашим кошницама условљена низом разних фактора, тако да никаква генерализација какву ми уобичајено волимо, свакако није добра.
Да ли ће потрошња хране у нашим рв кошницама током зимског периода бити већа или мања, зависи од стања у нашим кошницама и првенствено од општих услова у природи, где нам се пчелињак налази.

Мене је занимала потрошња у мојим кошницама и ја сам за себе вршио редовна мерења током две године.
На основу тога сам донео неке закључке, али ти закључци важе само за моје кошнице и нису неки релавантан, генерални показатељ за сваку другу рв кошницу, мада лично мислим да је могуће у сличним природним условима, и у сличним температурним кретањима, пронаћи неке приближно идентичне вредности у потрошњи хране, што се тиче рв кошнице.

Да скратим причу, на потрошњу хране у нашим кошницама утичу многи фактори као што смо већ рекли.
Да би што једноставније било за разумевање, да то кажем овако.
Под условом да смо зазимили просечно јаке заједнице и да у кошницама нема или има врло мало легла, рв кошница ће трошити око 1,2 до 1.7 кг. хране месечно ако су температуре изнад просека, а у распону од 21 до неких 10 степени. Просечна потрошња на мом пчелињаку од 39 рв, била је око 1,250 кг. на тим температурама. Ова потрошња је мање више била иста без обзира на име месеца.

Када температуре почну да се спуштају испод 10 степени, потрошња хране се смањује и на температури око 0 (нуле (од 0 до 4-5 степени)) та потрошња износи у просеку око 750-900 гр. по кошници.

Када температуре оду у минус, потрошња у мојим рв. долази на неки просек од 580 гр. по кошници.
Та минимална потрошња остаје таква током јаке зиме, мада нисам имао забележених дужих периода са температурама у значајном минусу (преко -10 степени). Прилично сам сигуран да би моје кошнице у таквим условима зимовања трошиле око 350-400 гр. хране за месец дана.
Ова потрошња хране је остварена у кошницама које су зими максимално расхлађене, без утопљавајућег материјала и са широм отвореним летом.

Што се тиче мојих кошница и потрошње хране у њима, ја пратим температуру и потрошњу могу да одредим и без мерења са максималним одступањем до 100-тињак грама, не више. Наравно под условом да је стање у кошницама редовно.
Још да кажем да моју рв. кошницу могу да зазимим са 7,7 кг. хране и да се много не секирам око њеног презимљавања. Сасвим безбедно ће дочекати пролеће. Моје кошнице зазимљавам са просечно 17. кг. хране, мада пчеле ту храну знају и да допуне каснијим уносима.

На ком меду пчеле најбоље зимују, мање више сви знамо. Што се тиче сирупа, ја сам пробао и ту "јерес", на свом пчелињаку јер волим да сам доносим закључке који се тичу мог пчелињака и мојих пчела.
Приликом зазимљавања пчела 2014. године, из три кошнице сам крајем септембра повадио све рамове са пергом и медом, сем оних рамова на којим је било легло у том тренутку. Ни једна кошница од те три није имала више од 3,5-4 кг. меда када сам јој одузео храну. Свакој сам додао по 10 литара сирупа и тако их зазимио. Те кошнице су сасвим нормално презимеле и имале одличан пролећни развој, као и све остале.
Наравно да то није никаква препорука за било кога, једноставно ја сам хтео да нешто проверим у ситуацији када ми то није била нужда, да бих био миран ако некад дођем у такву ситуацију.

На крају  шта је закључак? За друге кошнице не знам, за моје сасвим сигурно знам колико им хране треба.
Мој савет је да свако мора да упозна услове у којима пчелари, мора да се труди да савлада технологију рада са својом кошницом, мора сам да доноси закључке на основу својих искустава и сазнања.
Сва остала искуства могу бити врло корисна али и врло штетна ако нисмо довољно пажљиви.

Поздрав свима  :)







Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                                              Поздрав Драгане стари пријатељу ,

             Чекао сам и ево дочекао да се Ти јавиш по овој теми. Познајем добро твој пчелињак и начин на који радиш као и то да си мерио потрошњу хране. Твоје искуство по овом питању је драгоцено јер је релативно мали број људи који се овим питањем бавио када су у РВ кошнице у питању. Са друге стране по разним темама колеге питају шта да раде да ли су добро зазимели кошнице стално спомињу погаче и постављају још низ питања на која ће након твог и можда још пар добрих одговора и излагања имати све одговоре овде на једном месту.
              Ево на пример ја сам јуче на мом пчелињаку одрадио третман оксалном киселином и при том погледао какво је стање са храном и где се код које кошнице налази клубе. Можда ћу сада мало изаћи из теме али мислим да баш на овом месту треба изнети то моје јучерашње искуство.
              У РВ кошницама зазимљеним на три наставка пчеле су клубе направиле у другом средњем наставку. Обзиром да у сваком наставку остављам по 9.рамова током зиме у горњем највишем трећем у овом тренутку имам минимум 7 - 8 рама пуна меда што је у просеку 15.- так килограма. Само то је довољно за више него безбедно зимовање а тај мед још нису ни пипнуле.
              У ЕВ кошницама које су зазимљене такође на по три ЕВ наставка ситуација је другачија. Код неких клубе обухвата други и део првог наставка на подњачи што опет значу да им је највиши трећи ЕВ наставак пун меда са око 8 до 9.килограма хране ( један ЕВ рам пун меда рачунам на 1.килограм иако има нешто више ) а код неких је клубе обухватило други , средњи и део трећег, највишег наставка. Оне у принципу имају нешто мање хране али сасвим довољно за безбедно зимовање.
               Слична је ситуација и код РЕВ комбинације.
               Ову тему лично сматрам једном од најважнијих на овом форуму. Слично оној народној : " Како посејеш тако ћеш и да жањеш "  код нас важи " Како зазимиш тако ћеш и да врцаш идуће године " па ме чуди релативно мало јављања. Твој коментар ( да те не хвалим баш превише ) због тога злата вреди.
                Буди ми поздрављен и гледаћемо се ускоро.

Van mreže Mladjen Sljivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 264
  • Pol: Muškarac
                  Pozdrav prijateljima da se i ja malo uključim po ovoj temi.
Polovinom septembra sam završio sa prihranom i izvagao sve košnice.
Pošto je pčelinjak pokriven ja kredom pozadi košnice upišem što mi treba i
po potrebi obrišem kao tablu. Prvog novembra sam izvagao jednu trećinu
pčelinjaka, a prvog decembra sve košnice. Rezultat je od 2-3 kg. LR iRV su
negdje podjednako zastupljene. Nekoliko društava je REV kombinaciji i
jedna EV. košnica.Moja vaga može vagati u pola kg tačnosti i ono što sam
ja mogao zaključiti da su većina RV nekih pola kilograma manje potrošile
za ovo vrijeme od kad pratim.Novembar mjesec ni jedna nije prešla kilogram
neke i nešto manje. Hrane ima dovoljno tako da o pogačama ne razmišljam za
sada. Mlin za šećer je gotov, a mješalica pri kraju, pa ako zatreba pogača
to će biti sa medom, a ne neki surogat. Inače pogače su postale pomodarstvo
u poslednjih nekoliko godina, tako da i oni pčelari koji nisu ni u proljeće
koristili pogače počeli davati u jesen. Interesantno je da ljudi mnogo
lakše primaju ono što je loše nego ono dobro. Pozdrav sa Pala.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                                              Поздрав Мађене ,

                      Твој пчелињак ( хладовина ) је један од најлепших које сам видео не само на овом форуму већ уопште.Пратио сам твоја јављања по разним темама и знам да вагаш своје кошнице па имаш личне и релевантне податке по многим питањима а не само по овом. Добро је што ти је пчелињак наткривен , кошнице не кисну не натапају се што при мерењу може да створи лажну слику. Верујем да ти није тешко да свремена на време поново доставиш податке о кретању ваге код тебе а самим тим и о потрошњи. Још кад би на пар комада то испратио сваког првог у месецу ... Била би то права ствар , слажеш ли се ?

Van mreže Mladjen Sljivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 264
  • Pol: Muškarac
                       Gorane prijatelju hvala za lijepe riječi, a što se vage
tiče to se nastavlja prvog januara i februara po jedna trećina pčelinjaka, a
u martu cijeli pčelinjak ponovo. Pratiću dali ima razlike kod LR iRV. Dalje
vaga nije pouzdana dok ne dođe do značajnijeg unosa nektara. Kod vas
leglo kreće ranije kao i vegetacija, a kada dođe do naglog širenja legla onda
se naglo tope zalihe meda, a na njihovom mjestu je leglo. To se tada ne može registrovati na vagi jer i leglo ima težinu pa izgleda da vaga ne opada, a
kada pogledate unutra puno legla a nigdje onih punih ramova meda. Zbog
toga je važan prvi proljetni pregled. Do toga ima još dosta, a do tada
                        pozdrav sa Pala.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                  На теми " Пчеларење родном војом " видех малочас Војин данашњи одговор бр.1455. који би се по свом садржају идеално уклопио у дискусију по овој теми. Стога молим уреднички тим да , уколико нађе за сходно , овај Војин одговор  постави и на ову тему.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015


                  На теми " Пчеларење родном војом " видех малочас Војин данашњи одговор бр.1455. који би се по свом садржају идеално уклопио у дискусију по овој теми. Стога молим уреднички тим да , уколико нађе за сходно , овај Војин одговор  постави и на ову тему.

Драги наш Гого,
Ево ја ћу пребацити мој ноћашњи одговор са теме Пчеларење Родном Војом: 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------...

Citat: Миливоје Филиповић  Avgust 18, 2015, 23:03:05

Здраво свима,

На питања о зазимљавању надовезао бих се и ја, следећим питањем:

          Уколико је кошница Родна воја направљена од дрвета које је предвидео њен изумитељ, односно, господин Воја, и ако сваки наставак, подњача, збег и кров имају "прописану" масу, да ли је довољно или оптимално да укупна тежина кошнице са два наставка, медом и леглом буде око 32кг?
Наиме, чуо сам да, отприлике, кошница треба толико да тежи за успешно презимљавање. Колико је ово употребљиво?
Моје су тешке око 30-31кг у овом тренутку, па питам ради евентуалне појачане прихране. Хвала!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...

Колега Миливоје, тек сада читам ову поруку.
Па пошто видим да летос нисам одговорио на ово питање и ако је сада већ касно за прихрану, одговор ће користити и за каснији период.

РВ зазимљена у дав наставка када има укупно 30 килограма сасвим безбедно ће да зимује.
Један наставак са рамовима, саћем и пчелама тежи око 5 килограма+ 5 други=10+подњача, хранилица и поклопац укупно око 8 кг= 18 килограма. Све остало требало би да буде мед. Од 30кг када одузмемо ових 18 остаје 12 килограма хране.
Без икаквих додавања погача у нашим климатским условима пчеле за октобар, новембар, децембар, јануар и фебруар потроше око 5 килограма хране. За март месец им остаје још око 7 килограма а обзиром да у марту обично већ имамо неки унос хране ово је сасвим довољно да пчеле март заврше са не мањом количином од 5-6 килограма меда.
У хладнијем подручју пчеле ће током марта касније кренути са леглом и потрошити око 2-3 килограма меда чак и да не буде никаквог уноса опет неће остати без хране до почетка априла.  Наравно увек је боље да има више хране.

У сваком случају све преко 30 килограма тежине у РВ кошницама зазимљеним у 2 РВ наставка обезбеђује нормално зимовање пчела.

Током марата када се ради први пролећни преглед врши се процена, здравственог стања, количине легла и количине хране у кошници и по потреби додаје се неки рам меда из кошница у којим имамо више хране или се по потреби креће са прихраном.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Mladjen Sljivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 264
  • Pol: Muškarac
                Danas sam mojim pčelicama bio u posjeti i izvagao sve
košnice. Ukratko ovaj mjesec potrošnja je od jedan do dva kilograma.
Nisam mogao vidjeti neku razliku između LR i RV u potrošnji za ovaj
mjesec. Bilo je kod obadvije vrste i po 1kg. i po 2kg. Takođe nema razlike
između košnica smještenih pod nastrešnicu i onih vani. Ukupna potrošnja
od polovine septembra do 1. januara je od 4-5 kg. Inače danas je bilo oko
nula stepeni promjenljivo oblačno vrijeme.Pozdrav sa Pala i svim kolegama
želim sretnu i mednu 2016. godinu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015


Хвала Млађо пријатељу за ове податке.

Надам се да ће потрошња у зимским условима док пчеле не крену са леглом бити једнака.. Од фебрура ће вероватно бити неке разлике..

Поздрав драгим пријатељима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                             Поново се враћам на ову тему јер мислим да је више него актуелна. Сличну тему пратим и на другом форуму где има више конкретних података о потрошњи хране на различитим локацијама и у различитим типовима кошница. Нажалост најмање је података за наше РВ и ЕВ кошнице те је зато и добро да овде постоји тема која би се превасходно њима бавила.
                              Приметно је да постоје разлике у потрошњи хране у периоду октобар - децембар 2015.године на различитим локацијама. Примера ради преносим податке које су неке колеге објавиле :
                              - Апатин , 85.метара надморске висине. Октобар - 0,34 кгр , новембар - 0,89 кгр , децембар 0,48 кгр што укупно за ова три месеца износи 1,71 кгр. Нема података о типу кошнице.
                              - Баточина , 125.метара надморске висине. Октобар - 0,20 кгр , новембар - 0,60 кгр , децембар - 0,60 кгр што укупно износи 1,40 кгр. Кошница ЛР на два наставка са по 9.рамова.
                              - Баточина на истом пчелињаку ДБ кошница , октобар у плусу 0,30 кгр , новембар - 0,80 кгр ,

децембар - 1,20 кгр што укупно износи 1,70 кгр.
                              - Суботица за ова три месеца 2,22 кгр и на крају податци нашег колеге Млађана са Пала који се јављао по овој теми са 840.метара надморске висине од друге половине септембра до првог јануара између 4 - 5 кгр. Кошнице су РВ , ЛР и пар ЕВ.
                              Немам разлога да не верујем податцима које су колеге достаљале. Разлике су приметне . Подаци су премали за извођење одговарајућих закључака али довољни да се човек замисли. За мене је посебно интересантан податак из Баточине са истог пчелињака али код различитог типа кошнице. На потрошњу хране , наравно , не утиче само тип кошнице већ много више од тога снага зазимљеног друштва , квалитет хране на коме пчеле зимују , локација пчелињака , временски услови и још подоста тога. Примера ради у задњих пар дана имамо нетипичне временске услове са температурама које више подсећају на април него на јануар месец ( ноћас у Беграду температура усред ноћи је била + 17.степена ). Колеге са разних страна јављају о повећаној потрошњи , превеликом леглу за ово доба године. Март месец је још увек далеко и сигурно ће доћи до још  бар једног хладног таласа са озбиљним минусом. Овако велико колебање температуре са сталном променом претоплог па затим хладног таласа , повећаном количиним легла и потрошње хране може довести до озбиљних губитака. Питам се шта ће бити ако након оваквог времена дође до наглог и великог захлађења које би потрајало ? Шта ако је потрошња била прекомерна , легло превелико и при захлађењу пчеле остале крај легла где поново формирају клубе , сада далеко од хране која је рецимо у другом наставку ? Пропаст . Ова питања не постављам тек онако већ поведен искуством из претходне године. Наиме , помажући једном нашем колеги при првом пролећном прегледу наишли смо на кошницу у којој су све пчеле страдале од глади. Радило се о РВ кошници  зазимљеној на три наставка. Пчеле су легло покренуле у првом наставку на подњачи и ту чувајући легло остале до смрти. Други наставак је био сув , празан а трећи највиши са 5 - 6 рамова пуних меда. Значи између 11 - 12 кгр.меда. Овде је случај где је хране било сасвим довољно али је колега при зазимљавању у најнижем наставку оставио старо тамније саће , пчеле су клубе направиле делом у првом и делом у другом наставку , ту покренуле легло и ту и остале тако да у трећи највиши наставак пун меда никада нису прешле нити стигле да из њега пребаце мед до легла и клубета. Резултат , страдало друштво.
                    Ова зима је проблематичнија од прошле бар што се пчеларења тиче. Боље је спречити него лечити , ако се у марту код неких друштава буде уопште имало шта лечити.

                    П.С.

                    Захваљујем се колеги Млађену Шљивићу који сваког првог у месецу са нама подели податке са свог пчелињака и тиме обогаћује ову тему.