Košnice Voja

Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih => Lečenje Pčela => Varoa => Temu započeo: Branko Obranovic Decembar 22, 2010, 18:41:29

Naslov: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Decembar 22, 2010, 18:41:29
Dali je več neko tretirao ove jeseni sa OK. Ja sam upotrebio OK sa termosublimacijom. Kod mene posle 8 dana nije bilo neznam koliko odpadle varoje. Između 2 i 55 odpadlih varoje je bilo na podnici.
Kako je stanje kod vas.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: momamilosevic Decembar 22, 2010, 19:14:20
Ja na mom pčelinjaku nisam a i neću.Tretirao /maltretirao/ dimio sa Vojinim lekom desetak puta,kontrolu uradio sa Mitakom i tom prilikom bilo je  između 3-10 kom. varoe ne u svim košnicama od 30 koliko ih imam.
Još jedan razlog što nisam tretirao sa OK je što sam ih lepo uzimio tj. sve nastavke oblepio trakom i utoplio, hrane imaju 20 -25 kg. pa da to ne kvarim, šta im Bog da  do proleća,toliko od mene.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 22, 2010, 21:12:57
Dali je več neko tretirao ove jeseni sa OK. Ja sam upotrebio OK sa termosublimacijom. Kod mene posle 8 dana nije bilo neznam koliko odpadle varoje. Između 2 i 55 odpadlih varoje je bilo na podnici.
Kako je stanje kod vas.
Lp Branko

Kolega Branko, ja ne da nisam tretirao oksalnom kiselinom ove jeseni nego oksalnu kiselinu nisam nikada koristio.
Mene interesuje da li oksalna kiselina skraćuje život pčelama i da li posle upotrebe oksalne kiseline to jest tretmana pčelinjih zajednica imamo povećan procenat uginuća matica ili njihovih zamena tokom proleća.

Ima li neko od kolega iskustva u ovom smislu ili neki objavljen tekst na tu temu?

Pozdrav svima......
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Dragan Stantić Decembar 22, 2010, 21:34:26
Ja sam radio završno tretiranje sublimacijom i radim ga već nekoliko godina i nisam imao utisak da nešto smeta pčelama ili matici, nikad nisam imao nijedan gubitak matice zbog tretmana isparivačem, a za tretman nakapavanjem ne znam, i mene zanima šta se dešava ako se slučajno nakapa matica? Poznata mi je pojava bezmataka u proleće, ali ne znam iz kojih razloga može da nestane matica u toku zime, mogu li se te dve stvari povezati?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 22, 2010, 21:50:43
Ja sam tretman oksalnom kiselinom obavio krajem novembra. Nakon desetak dana pogledao sam rezultate: bilo je od 5 do 100 varoa. Oksalnu upotrebljavam zadnjih nekoliko godina i nisam primetio da mi društva slabe zbog toga, jedino to da sa varorom nemam nekih većih problema. Tretiranje radim nakapavanjem i zadovoljan sam. Smatram da ako se nakapa preparat po matici da njoj neće biti ništa. Nisam do sada imao gubitak nijedne matice, a ako ju zamene tokom proleća onda je tim bolje. Zadnje dve godine ne stignem da obeležim matice pa nisam siguran koliko su stare, ali zbog moje zauzetosti nekim drugim poslovima ove godine su mi se mnoga društva rojila, a samim tim i promenila matice, a ja sam usput pomoću Jenter aparata zamenio nekih 30-tak matica. Moje je mišljenje da tretman oksalnom kiselinom ne treba izostavljati. Treba zaboraviti na amitraz i slične otrove ma koliko ko mislio da su dobri, a neki tvrde da su nezamenljivi i da su spas za pčelarstvo. To je glupost, jer da je to tačno ja bih davno ostao bez pčela. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zika Stojanovic Decembar 22, 2010, 21:58:08
Gubitak matica tokom zime ne može biti samo posledica tretmana oksalnom kiselinom.
Po neka matica bi nestala tokom zime i kada nismo vršili tretman oksalnom, verovatno zbog starosti ili
iz nekog drugog, možda genetskog razloga.

Ja sam tek danas vršio tretman AŽ košnica nekom vrstom sublimacije, kao što je to verovatno radio Dragan, i većina subotičkih AŽ-aša.
Zašto kažem "nekom vrstom", tj. zašto ne kažem samo "sublimacijom"?
Evo objašnjenja:
U 1l destilovane vode, zagrejane na oko 40oC potopim 100 gr oksalne.
Koristeći poznati top koji se upotrebljava za tretman mitakom, u svako normalno društvo preko leeta ubacim 10ml takvog 10%-nog rastvora oksalne kiseline. Činjenica je da na mlaznici izlazi para, ali ne samo para nego i neka vrsta oksalne magle, te mislim da nije sva oksalna kiselina prešla u paru i da se to ne može nazvati pravom sublimacijom.

LR-ovke ću verovatno tretirati u subotu klasično nakapavanjem 5ml po ulici pčela, što mislim da je proverenije i sigurnije. Tretiranje AŽ-ejki nakapavanjem je malo nezgodno!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Decembar 22, 2010, 23:06:59
Ko praktikuje tretman oksalnom kiselinom, neka sebi napravi jevtin, efikasan i pouzdan dozator.
Cela investicija je špric od 50 ml. Potrebno je komadić creva od infuzije i PET boca od mineralne vode ili od alkohola (u mom slučaju na slici)
Isti dozator se može koristiti i za tretman MK.
Pošto se tretman OK vrši kad je vreme hladno, ovaj dozator možete nositi i u džepu da se tečnost ne ohladi...
Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Decembar 23, 2010, 19:26:49
Oksalnu kiselino upotrebljavam zadnjih sedam godina (termosublimacija)i nisam primetio, da mi društva slabe, ili da bi kad zbog OK bio gubitak matice. Sa varorom nemam nekih većih potežkoče.Ova godina je kod nas godina u kojoj je vrlo malo varoje, a mislim da če preko zime biti izuzetno malo gubitaka pčelinjih društava.
Na prolječe če se težko prodavati društva ili pa če biti cena nizka ako bi gledao iz vidika ekonomike.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zika Stojanovic Decembar 25, 2010, 12:12:23
Tek danas, uz izvinjenje komšijama (zbog Božića) pri optimalnim uslovima, tj. pri temperaturi od +4oC i vlažnosti od 100% istretirao sam LR-ovke oksalnom kiselinom nakapavanjem.
Prezadovoljan sam stanjem i sve su na broju!
Zauzeto je od 6-9 ulica, najčešće 7-8.
Napominjem da sam prošle godine već u ovo doba bio u minusu za oko 10-20%, a u još živim zajednicama je bilo najčešeće od 3-5 ulica pčela.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 25, 2010, 12:38:30
Пријатељу Жико, надам се да је ти је та прошла година, последња година са таквим гибицима и да ће нам остати само у сећању. Било, не поновило се!

На основу искустава колега који су радили оксалном киселином, мислим да је сада када уопште нема легла у кошницама, право време за употребу оксалне киселине.

На жалост неке моје комшије због неблаговременог третмана и изосталих третмана другим средствима, сада готово да немају шта да третирају оксалном киселином.

Пуно поздрава свима.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zika Stojanovic Decembar 25, 2010, 14:54:12
Vojo,
moram da ponovim da moji prošlogodišnji gubici nisu bili zbog varoe nego zbog suncokreta tretiranog Krujzerom.
To tvrdim, jer prošle 2009. god. avgustovsko-septembarski tretmani najpre mitakom, pa kasnije argus rasom i mravljom kiselinom su pokazali opadanje najviše oko 100 varoa, a najčešće nekoliko desetina.
Pre 5-6 godina, opadalo je po nekoliko stotina, po negde i 1000-2000 kom., pa su mi društva tada uspešno prezimela.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 25, 2010, 15:12:24
У реду Жико, знам да си прошле године имао губитке од крујзера и да код тебе губици немају никакве везе са вароом.
Ја сам сличне проблеме на касном сунцокрету и кукурузу шећерцу имао пре око 3 године, када су ми заједнице значајно ослабиле и неке једва презимеле. али на моју срећу имао сам заједница које нисам нигде селио па сам у пролеће успео да ове оштећене појачам из ових несељених.

Међутим што се варое тиче, ове године у неким заједницама (око 5% заједница) имао сам је баш доста. Вероватно су ми пчеле преносиле вароу из пчелињака из окружења од колега који сада имају велике губитке од варое.
Код неких заједница и ако почетком септембра нисам имао ни једну вароу након третмана, крајем септембра у истим заједницама од истих мојих препарата имао сам у подњачама и 200-300 па чак у две заједнице и око 400 уништених вароа.
Срећа је па сам стално пратио степен инвадираности и нисам престајао док нисам сву вароу елиминисао то јест довео на пар комада а после тога поново извршио третман.

Мислим да сублимацијом оксалне киселине може лакше да се уради третман него накапавањем зато што се кошнице не отварају. Мада ни овај начин рада никада нисам користио па ни ту немам никаквих искустава.

Поздрав свима......
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Smailbegović Hasan Decembar 30, 2010, 00:32:06
Ja sam tretirao OK svoje pcele 05.12.smatrajuci da sam u 8 i 9 mjesecu dimljenjem odradio fantasticno.
Ali kada sam pogledao u podnice poslije tretiranja OK imao sam sta i da vidim. U 7 kosnica bilo je alarmantno jer broj opale varoe po kosnici bio je 300 pa i vise.
Evo par slicica.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zdravko.reljic Mart 23, 2011, 20:15:17
Nsam nikad koristio OK niti me je interesovalo na koji nacin se tretira ali u okolini svi pcelari koriste (ILI LAZU ) i kazu kako je uspjesno tretirao   pozdrav ...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ante Bošnjak Mart 24, 2011, 21:35:10
  Zdravko,

  Oksalna kiselina upotrebljena kao završni tretman kada nema legla,kad je vanjska temperetura do 10 stepeni i pri veliokoj vlažnosti vazduha ubija varou 95%. Ja sam tretman vršio nakapavanjem,jednostavno je i lako i zato ti iskreno preporučujem da ove godine to uradiš,izuzetno je efikasna. Pozdrav Ante.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zika Stojanovic April 05, 2011, 23:27:41
Ovo je tekst koga sam dobio od kolege subotičkog pčelara Ivana Pintera koji me je zamolio da ga postavim gde ja to smatram za shodno. Prenosim ga u celosti kako mi ga je on dao:

 

TRETIRANJE OKSALNOM NA PROFESIONALNIM

PČELINJACIMA

 

 

Saznanjem o oksalnoj kiselini kao prirodnom i dozvoljenom sredstvu protiv varoe, počeo sam da prikupljam informacije i iskustva o načinu upotrebe. Prva saznanja sam dobio na predavanjima i iz domaćih i starnih časopisa. Nisam bio zadovoljan dotadašnjim načinima upotrebe oksalne zbog sporosti primene, stoga me je to me je navelo da osmislim  jedan nov i efikasniji način upotrebe.

 

Da bismo razumeli prednosti ovog načina naveo bih neke već opšte poznate metode rada.

 

    Metod pomoću usijavanja bakarne cevi koja se puni sa kiselinom  ili tzv. Pegla (metalna ploča) na koju se sipa kiselina  i na taj način se zagreva na 250 i više stepeni. Saznanjem da se oksalna kiselina razgrađuje na temperaturi iznad 130 stepeni i pretvara u mravlju kiselinu i ugljen dioksid, koji je kao takav toksičan, odustao sam od ovog metoda tretiranja.
    Metod direktnog špricanja sa rastvorom  sirupa i oksalne. Ovaj način je spor i nepodesan u kasnim jesenjim danima, jer se pčele kvase i veći deo tečnosti završava neiskorišteno na podnjači, kao što je bio slučaj sa perizinom.

Pored gore navedena dva glavna načina postoje još neki manje primenjivani ali isto tako neefikasni načini.

 

Sada bih naveo svoj metod koji je do sada pokazao ubedljivo najbolje rezultate, a pri tom je vrlo jednostavan za razliku od svih ostalih.

Izložiću primer eksperimenta koji sam izvršio 1.10.2004. kada sam izvršio tretiranje 10 eksperimentalnih društava sa po 2 super strips trake, koju sam nakon 15 dana izvadio, a varoe na kontrolnoj ploči izbrojao. Našao sam od 20 do 70 varoa. Isti dan sam tretirao sa Mitakom da bih se uverio u efekat prethodnog tretmana, rezultat sam proverio nakon 3 dana i našao od 0 do 2 varoe. Ovo me je navelo na pomisao da nije potreban dalji tretman i da su pčele sada očišćene. Pošto sam došao na ideju o novom načinu primene oksalne, odlučio sam da je istog dana primenim kao eksperiment na ovih 10 društava. S obzirom na činjenicu da oksalna kiselina sporo deluje prvi pregled je usledio nakon 10 dana. Bio sam iznenađen kada sam izvšio kontrolu listića ispod podnjače i zatekao 20 do 50 varoa, ali ni ovo nije bio konačan rezultat. Sledećih 15 dana otpalo je još 10 do 20 varoa, dakle za 4 nedelje koliko sam pratio dejstvo otpalo je u proseku od 50 do 70 varoa. Sledeći postupak je bio tretiranje celog mog pčelinjaka od 150 društava i 50 rojeva. Nakon toga ovo je primenjeno na još nekoliko pčelinjaka u  Subotici. A efekat je na svim tretiranim pčelinjacima bio isti i pored toga što su svi već izvršili tretiranje sa nekim drugim sredstvima, za koje su bili sigurni da su očistili pčele od parazita.

Kao što sam već naveo sistem je lako primenjiv za one koji su i  do sada koristili tzv. Top za tretiranje sa Amitrazom u rastvoru vode (spiralna cev koja se greje sa butan plamenikom).

Razliku u načinu primene ću navesti u daljem tekstu

 

Praktična primena:

Ugrejati 1l čiste destilovane vode, može i kišnice, na 70 do 80 stepeni. U ovu količinu vode dodati 100grama oksalne kiseline i promešati da se rastvori (držati se striktno ovog razmera). Ovakav rastvor treba održavati u toplom stanju npr. u termosu ili dobro izolovanoj flaši da se rastvor ne bi ohladio, u protivnom kristali se vraćaju u svoje prvobitno stanje. Ovo je važno jer prilikom tretiranja može doći do začepljenja spiralne cevi. Doza ovog rastvora po jednoj košnici je od 5 do 10 ml. Radi što preceznijeg doziranja preporučujem da se koristi plastični špric kojim se ubrizgava rastvor kroz leto, a koji ulazi u košnicu u obliku pare. Treba naglasiti da pri primeni ovog načina para ne prelazi kritičnu temperature od 130 stepeni, što znači da oksalna ne menja hemijsko svojstvo.Ovaj metod se primenjuje od prestanka do ponovne pojave legla pri temperaturi od 7 do 12 stepeni. Košnica se može zatvoriti nakon tretiranja u trajanju od 5 minuta ali i ne mora.

Kao važnu napomenu navodim da se ovo tretiranje vrši samo jednom na generaciji pčela.

Nakon 8 godina tretiranja na ovaj način uspeo sam da suzbijem invaziju varoe do prestanka bagremove paše. Posle ih tretiram u zavisnosti od broja otpalih pri  probnom tretmanu sa Mravljom kisenom ili Amitrazom.

Upozorenje:

Prilikom rada obavezno je korišćenje zaštitnih naočara i gumenih rukavica i obratiti pažnju da se ne udiše para.

 

S poštovanjem,

 

Ivan Pinter, pčelar

Subotica

Br.tel.024 550580
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Radovic Dragan Avgust 28, 2011, 18:06:45
Moze li neko da objasni kakve stetne posledice ima oksalna kiselina na : pcele, sace, med i da li uopste ima nekog uticaja na kvalitet meda? Predpostavljam da ima stetan uticaj na pcele cim sme da se upotrebi samo jednom, ali me interesuje da li ima uticaja na kvalitet meda?

Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 28, 2011, 19:07:39
Kolega Dragane, s obzirom da se oksalnom tretira jednom za jednu generaciju pčela, obično u novembru ili decembru, to jest kad je temperatura manja od 10oC, nema opasnosti po pčele i maticu, a to je i jedno od najboljih sredstava za zadnji tretman protiv varoe. Obično u to vreme nema legla u košnicama pa je efikasnost poprilično velika. Pošto su tada pčele u zimskom režimu, ne vidim kako bi oksalna kiselina mogla da utiče na kvalitet meda, pošto rastvor kiseline u šećernom sirupu (ako se radi nakapavanje) pčele ne konzumiraju. Uostalom, med koji se nalazi u košnici u trenutku tretiranja pčele potroše do kraja aprila ili početka maja (tada već počinje bagrem, a pre toga su pčele unele znatne količine voćnog meda). Za saće nemam podatak da se može zagaditi oksalnom kiselinom. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Radovic Dragan Avgust 28, 2011, 19:23:00
Hvala na odgovoru

Uzastopna Poruka: Avgust 28, 2011, 22:04:31
E sad izvini ali moram opet da pitam. Posto ta generacija zivi do proleca, ona je mirna sto se tice varoe? Iz svega sto sam procitao ovih par meseci, moglo bi se reci da je sva mudrost oko varoe ta da  preko godine se moze koristiti Brstivar a u Novembru tretman oksalnom i  to je to.Jos ako su drustva jaka, ne bi trebalo biti nekih veci problema sa varoom.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 28, 2011, 20:25:46
Meni je do sada bilo dovoljno tretman mravljom kiselinom u avgustu i oksalnom u novembru. Sa varoom nemam problema. Pošto je tu sada i Brstivar onda je problem još lakše rešiti. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: nebojsa.stankovic Septembar 05, 2011, 14:17:47
Ovda mi nije jasno odakle tvrdnja Zike Stojanovica da se oksalna kiselina (COOH)2  pri zagrevanju raspada na mlravlju kiselinu HCOOH, jer vazi formula raspada
(COOH)2 -> CO2 + CO + H2O.

Znaci, pri raspadu dobijamo produkte: ugljen-dioksid CO2, ugljen-monoksid CO i vodu H2O.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: goran pesevski Septembar 05, 2011, 15:32:21
(COOH)2 -> CO2 +........... (CO + H2O=H2O2C)= HCOOH
(COOH)2 -> CO2 +HCOOH




[/quote]
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Сава Крстић Novembar 11, 2011, 13:23:21
Dosad nisam koristio oksalnu kiselinu, ali sam definitivno rešio da čim se ukažu povoljni vremenski uslovi društva tretiram. Nabavio sam oksalnu kiselinu, pa ću nakapavanjem obaviti tretman.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 11, 2011, 13:35:35
Oni koji upotrebljavaju oksalnu kiselinu mogu na dole navedenoj veb adresi pročitati uputsvo
a uz to i da sa te stranice otvore film i pogledaju video zapis.
http://www.pcelinjak.com/content/view/303/146/
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 11, 2011, 19:55:07
Ja več osam godina tretiram sa termosublimacijo OK. Veoma efikasno za čas kad u košnici nema pokrivenog legla.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Сава Крстић Novembar 11, 2011, 20:31:20
Da li odgovaraju najavljeni vremenski uslovi sledećih nekoliko dana za obavljanje tretmana oksalnom kiselinom.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 11, 2011, 21:07:47
Da li odgovaraju najavljeni vremenski uslovi sledećih nekoliko dana za obavljanje tretmana oksalnom kiselinom.

Da.
Najidealnija temperatura je između +4 i +8*C, kasno popodne. Dobro je, da je lep sledeči dan, da se pčele sprelete izpred pčelinjaka.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mladjen Sljivic Novembar 11, 2011, 21:28:27
        Jedno pitanje za Žiku. Ako sam dobro razumio da se tretman vrši sa dimnim
       topom pomoću  pare šta se onda radi sa plastičnim špricom, ili ima i neki drugi top.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 11, 2011, 21:55:38
Da li odgovaraju najavljeni vremenski uslovi sledećih nekoliko dana za obavljanje tretmana oksalnom kiselinom.

Da.
Najidealnija temperatura je između +4 i +8*C, kasno popodne. Dobro je, da je lep sledeči dan, da se pčele sprelete izpred pčelinjaka.
Lp Branko

Da li je isto i za nakapavanje i za sublimaciju?

Kolega Branko, razumeo sam da je dobro ako sledeći dan pčele mogu da izleću iz košnica radi čišćenja.
Jesam li dobro razumeo?

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: slobodan ilic Novembar 12, 2011, 07:31:18
Pozrdav kolege
Kolega Ziko dali na topu ima termostat koji kontrilise temparaturu u spiralnoj cevi .
Ovo pitam zato sto voda ispari na temparaturi 101/102 *C dok oksalna na toj temparaturi ostaje nepromenjena i kristali ostaju u cijevi.Na temparaturi od149*C oksalna prelazi iz cvrstog stanja u gas a ako se greje do 189 *C tek tada se razlaze na mravlju kiselinu(formic acid) i karbon monoksid.Ovde ima i gledao sam razni isparivaca za oksalnu ali nisam ih koristio i nemam iskustva bilo sta da kazem ali na uputstvu pise da se stavlja 1 gram oksalne za svaki nastavak zavisno na koliko su nastavaka pcele zazimite.Oksalna se posle hladjenja ponovo vraca u cvrsto stanje i kristali se mogu mikroskopom vidjeti  najvise na  satonosama .pozdrav
   
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 12, 2011, 07:50:01
Da li odgovaraju najavljeni vremenski uslovi sledećih nekoliko dana za obavljanje tretmana oksalnom kiselinom.

Da.
Najidealnija temperatura je između +4 i +8*C, kasno popodne. Dobro je, da je lep sledeči dan, da se pčele sprelete izpred pčelinjaka.
Lp Branko

Da li je isto i za nakapavanje i za sublimaciju?

Kolega Branko, razumeo sam da je dobro ako sledeći dan pčele mogu da izleću iz košnica radi čišćenja.
Jesam li dobro razumeo?

Pozdrav svima.....

Vojo dobro si razumeo. Dobro je i za fizičku kondiciju, da se pčele nakon termosublimacije malo sprelete.
Ja nikad nisam kapao, zato nemogu da to isto tvrdim i za kapanje. Ako se iz tog gledišta posmatra mislim da je takodže dobro.
Koji čete upotrebiti OK sa kapanjem onda se jedna generacija pčela (u ovom primeru so to zimske pčele) može tretirati samo jednom. Suprotno je sa termosublimacijo gde možete i dva i više puta tretirati.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 12, 2011, 21:30:26
Juče ujutro istrtirao sam pčele oksalnom kiselinom. Počeo sam u 06.30 č a završio sam u 09.30. Temperatura je bila +4oC, oblaci su "pali" na zemlju i sipila je kiša, ali nije nas mogla sprečiti da završimo. Istočni pčelinjak smo istrtirali bez ikakvih problema jer je duvao istočni vetar i pčele su bile dosta mirna. Zapadni pčelinjak je bila druga priča. Tamo kao da je bilo nekoliko stepeni toplije (tamo ne duva vetar). Iz nekoliko košnica pčele su napadale na mene. Bez obzira na sve posao smo uspešno priveli kraju, a velika vlažnost vazduha će pospešiti dejstvo oksalne kiseline. Rezultate ću da vidim, možda krajem sledeće nedelje kad ponovo odem u selo. Zbog kiše i žurbe nisam koristio fotoaparat, tako da nemam ni jednu sliku tretiranja. U povratku sam išao preko Jelove Gore i pored Živomirovog pčelinjaka i napravio sam nekoliko slika. Na slikama se može videti kakvi su bili vremenski uslovi.Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Сава Крстић Novembar 14, 2011, 08:42:56
Juče sam obavio tretman sa oksalnom kiselinom. Danas ću pogledati da li ima i koliko otpalih varoa.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 14, 2011, 08:49:21
Još da bude malo povećanje vlažnosti, novim padavinama, bilo bi još povoljniji uslovi kod tretmana
oksalnom kiselinom.
Jutros u odnosu na juče razlika u temperaturi od  10 stepeni.
Juče - 3 stepena a jutros + 6 stepeni.
Čekam još samo padavine.
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Antonio Simonovski Novembar 14, 2011, 10:07:19
moje pcele sam tretirao samo sa ok na 9 oktombar
opadanje je bilo 200 do 300 varoe po drustvo
u kosnice sam imao  zatvoreno leglo pa zato mislim da ponovim tretman u decembru sa 10 ml ok po drustvo.
nadam se da od te doze nece biti stete za pcele a mislim da ce doubiti preostali krpelj

pozdrav svima
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 14, 2011, 10:13:51
moje pcele sam tretirao samo sa ok na 9 oktombar
opadanje je bilo 200 do 300 varoe po drustvo
u kosnice sam imao  zatvoreno leglo pa zato mislim da ponovim tretman u decembru sa 10 ml ok po drustvo.
nadam se da od te doze nece biti stete za pcele a mislim da ce doubiti preostali krpelj

pozdrav svima
Kolega Antonio
Koliko sam ja pratio ovu temu, lično mislim da ste prerano tretirali.
Namera da već ove godine ponovo tretirate oksalnom kislinom  nakapavanjem nije preporučljivo.
Nikako vam ne bih savetovao da to uradite.
Postoji rizik i ne bi trebalo sa većim brojem nikako to uraditi.
Uostalom pčele su vaše, mada bilo bi dobro da još dodatno proučite uputstva o
načinu upotrebe oksalne kiseline.
Pozdrav iz ALeksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 14, 2011, 10:44:59
Kapati se može jedno generacijo samo jednom. Termosublimacija je možna više puta.
LP Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 14, 2011, 10:59:40
Hvala kolega Branko. Ja za to znam.
Morao sam da naglasim NAKAPAVANJEM za kolegu Simonovskog.
Pozdrav obojici iz sunčanog i toplijeg Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 14, 2011, 11:11:56
Znam kolega Savo. Ponekad čovek dobro ne pročita.
Lp Branko
Kad nas je sunčano ali hladno. Trenutno je 0*C. Jutro je imalo -5*C
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Antonio Simonovski Novembar 14, 2011, 11:33:18
Hvala dragi kolegi za vasi iskreni odgovori
Dal ima neko iskustva da je tretirao jedne generacije pcele po 2 puta?
Unapred bi probao sa nekoliko kosnica i ako je sve u redu sa pcele i ako opada krpelj javicu vama za moje iskustvo

pozdrav svima
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 14, 2011, 12:05:31
Antonio, ja sam več višeputa tretirao termo sublimacijo dva puta. Jednom sam jedno leglo tretirao testno 4 puta. Ta zajednica nije bila ništa slabija od onih ostalih.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Novembar 14, 2011, 12:12:18
Kolega Branko, molio bih vas da malo podrobnije objasnite vaš način sublimacije sa OK i alat koji tada koristite. Najbolje bi bilo ako možete da objasnite celu tehnologiju.
Unapred hvala
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 14, 2011, 13:02:46
Posle 3 do 4 tretiranja po 25ml MK 85% u mesecima kraj jula i avgust u mesecu novembru tretiram zimsko uništavanje varoje. Tada u košnicama nema običajno več pokrivenog legla. Upotrebim termosublimator (na donjim fotografijama) Na jedno leglo ide 1,5 g OK. To radim kad je temperatura višja od +4*C - +8*C. Dobro  da je lep sledeči dan, da se pčele sprelete.
Ako vidim da je odpalo mnogo varoje (100 i više) za mesec dana u lepom vremenu još jednom zadimim to je običajno pre 25 decembra, kada košnice i zazimim s spužvom od 4 cm. To je pisano za AŽ košnico. Za 6 ili 7 satno košnico je dovoljno dodati samo slab gram OK.
Tako bez zimskih gubitaka radim več osam godina.

OPOZORENJE!
Obavezno upotrebiti zaštitnu masko. Prah OK se nalaga u bubrezima čovega ako bi udisavao taj oblak dima OK.
Toliko. kolega Živojin ako ima još koje pitanje samo izvolite pitati.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 14, 2011, 15:53:39
Ja sam Lazo sebi jedan kupio.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 14, 2011, 16:26:24
Prema ovom vremenskom dijagramu do kraja meseca Novembra, moguće padavine za područje
Niša tokom naredne nedelje / na grafikonu prikano zaokruženo plavom bojom /.
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Novembar 14, 2011, 17:14:18
Hvala puno kolagama Branku i  Ivanu. Nećete se ljutiti što ja sporo shvatam. I dalje mi nije jasan princip rada termosublimatora...gde se kupuje? Može li se napraviti u sopstvenoj režiji?
Ako može malo više detalja o ovoj napravi i sa više i krupnijih slika
Veliki pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 14, 2011, 17:35:23
http://www.varrojet.co.rs/varrocleaner.html
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 14, 2011, 17:39:55
Kolega Živojin, sad idem u radionu i napravim nekoliko fotografija. Termosublimatora na 220 V, kojeg je izradio pčelarski  kolega iz Ribnice. Napravio jih je sigurno preko 200 komada. Svi rade bez problema.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 14, 2011, 18:21:08
Evo nekoliko fotografija:

Ako ima još kojih pitanja izvoli.
Lp Branko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 14, 2011, 18:24:09
Bravo za prikazane detalje.
Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 14, 2011, 18:40:03
Ja se izvinjavam, možda sam prevideo. Kako se odmeri tako mala količina oksalne kiseline za sublimator (1,5 grama)? Pozdrav,
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 14, 2011, 18:44:46
Apotekarska vaga.
I hvala za uslugu apotekaru.
Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Novembar 14, 2011, 18:46:00
Hvala velika kolega Branko.
LP
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 15, 2011, 15:17:11
Danas sam pomogao jednom mom prijatelju da istretira pčele oksalnom kiselinom. Njegov pčelinjak se nalazi u selu Jakalj kod Bajine Bašte. Temperatura je bila +2oC. U subotu ćemo znati rezultate. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 15, 2011, 15:24:21
Aha, to je bila pešačka relacija ovog jutra.

Kako prognostičari za narednu nedelju najavljuju padavine, tada ću ja uraditi
tretman okslanom kiselinom.
Pozdrav iz Aleksinca

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 16, 2011, 10:26:13
Jutros smo istretirali Živomirov pčelinjak. Temperatura je bila -1oC, ako ne laže termometar u autu. I pored toga neke pčele su bile nestašne. Mene je jedna ubola u ruku.. Evo nekoliko slika na kojima se može videti rad na pčelinjaku, a Žile je ujedno bio i maneken, a posle tretiranja namestio je uzemljenje. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Novembar 16, 2011, 10:37:09
Prelepe slike i fin manir "manekenisanja". Još samo da objavite rezultate...
Veliki pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 16, 2011, 10:42:28
A tek maneken...
Žile će sutra otići da prebroji varou (stavio je stiropor ispod jedne košnice, slika Ziko 009). Očekujemo izveštaj. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 16, 2011, 12:01:05
Kolega Sveta Stevanović " kosmonaut "  u zelenom.
Verovatno će efekat upotrebe oksalne kiseline biti još bolji, boja mora da utiče
na veće opadanje varoa.
Svako dobro i pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 16, 2011, 13:21:26
Kolega Savo, ne paziš na času! Gore napisah ko je maneken.

Posle Živomirovog istretirali smo i pčelinjak deda Nikole.Temperatura u hladu je bila +3oC. Za dva dana znaćemo rezultate. Evo nekoliko slika sa pčelinjaka deda Nikole. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zivomir gujanicic Novembar 16, 2011, 15:40:55
  Да ме није Свето отерао да третирам оксалном , ове године третирао бих само трипут мрављом киселином. Најнезгодније је то што је мој пчелињак код Таште, једва смо извукли живу главу Сввето и ја . Сад бар зна зашто ја пчеле обилазим само кад морам.
   Ово што сам манекен и свемирац криви су Марио , Свето и Лазо. Ето мало и шале на мој рачун јер Свето ми наредио да напишем неки коментар.
   
    А   сада шала на страну , а то могу да потврде горе наведени моји пријатељи да моје пчеле немају никаквих болести.
    Мало ме зафркавују да сви Ђаволи беже од моје таште. Поздрав и пуно успеха у пчеларењу вам желим.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 16, 2011, 16:49:27
Kolega Sveta

I pored toga neke pčele su bile nestašne. Mene je jedna ubola u ruku

Kolega Živomir

Најнезгодније је то што је мој пчелињак код Таште, једва смо извукли живу главу Сввето и ја . Сад бар зна зашто ја пчеле обилазим само кад морам.

Ipak tu nedostaje još neki detalj. Nije valjda samo jedan ubod bio problem?
Zbog čega  kolega Živomir smatra da ste jedva izvukli živu glavu?
Tu su samo u igri pčele i gospodja tašta!
Naravno ovo je šaljivi komentar vaše današnje nezgode.
Izvinite i pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zivomir gujanicic Novembar 16, 2011, 17:18:25
  Моју ташту је ујело ,одједном 5 стршљенова, и одма су угинули . Дакле ту не помаже киселина . Поздрав
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 16, 2011, 17:51:38
Verujem samo stršljenovi.
Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 17, 2011, 21:39:43
Jadni stršljenovi.

Danas sam bio u selu i prekontrolisao opadanje varoe posle tretiranja oksalnom kiselinom (tretirano prošlog petka). Na tri društva bilo je više od 100 varoa, a na ostalim od 5 do 50. Zadovoljan sam stanjem na pčelinjaku. Uverio sam se da je tretman mravljom kiselinom u avgustu bio veoma efikasan. Ove godine sam u martu ili aprilu jednom tretirao Brstivarom, zatim mravljom u avgustu i sad oksalnom.Slikao sam prvih osam lesonita pa kad obradim slike postaviću. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zivomir gujanicic Novembar 18, 2011, 17:02:24
           После дугогодишњег посматрања улоге киселина за одбрану од варое ,мишљења сам да је дејство киселина под :

  1 карактеристика истих да одузимају велику количину влаге из околине
  2. и дејство истих на органске материје
     
           Због ових карактеристика ја сам предузео мере на смањењу употребе истих а другим мерама изазвао дејства које оне стварају.
            Резултати су да у кошницама пчеле нису угрожене од варое.

           Саме пчеле су ме натерале да размишљам о дејству киселина  када су предузеле мере да се одбране од киселине затварајући улошке, у којима је киселина, прополисом .
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: slobodan ilic Novembar 18, 2011, 17:45:18
Neki dan sam citao da su neki instituti ispitivajuci zivot pcela u prirodi bez uticaja i kontakta sa ljudima pronasli prisustvo oksalne kiseline u drustvima samo u malo izmenjenom sastavu od ove koju ljudi ubacuju.Drugi institut tvrdi da su to primetili jos mnogo ranije i tako se i pocela koristiti oksalna u borbi protiv varole.Ja je nisam koristio ni prosle a ni ove godine i lani sam od 15 izgubio dva drustva a ova zima je tek pocela pa vidjecemo sta ce biti.Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zivomir gujanicic Novembar 18, 2011, 17:55:28
   Оксална и мравља  киселина се налазе у саставу воћа, поврћа , меда и остелих органских материја. Питање како сте сачували друштва од варое.? Поздрав
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 18, 2011, 18:00:07
Na kontrolnom društvu, na stiroporu koji je Živomir stavio našli smo 2 varoe. Jednu sam uspeo da slikam. Vreme je bilo lepo, temperatura +6oC. Evo nekoliko današnjih slika. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 18, 2011, 19:00:00
I ovde imamo interesantne rezultate nekih kolega o završnoj upotrebi oksalne kiseline: http://spos.info/forum/index.php?topic=2075.new

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 18, 2011, 19:44:53
Danas smo pogledali rezultate dejstva oksalne kiseline kod deda Nikole. Temperatura je bila +4oC (niža nego kod Žike iako je Žikin pčelinjak viši za oko 200 do 300 m), bez vetra. Na jednom društvu smo pronašli 2 varoe, a na ostala 2 nijednu iako smo imali pomoć lupe. Prošlog meseca smo tretirali njegove pčele 3 puta Brstivarom (pomoću topa), a padalo je do 10 varoa po društvu. Krajem oktobra deda Nikola je tretirao 2 puta mitakom, palo je na jednom društvu (gde je danas bilo 2), 20-tak varoa, a na druga dva nijedna. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Dragan Stantić Novembar 18, 2011, 20:35:50
           После дугогодишњег посматрања улоге киселина за одбрану од варое ,мишљења сам да је дејство киселина под :

  1 карактеристика истих да одузимају велику количину влаге из околине
  2. и дејство истих на органске материје
     
           Због ових карактеристика ја сам предузео мере на смањењу употребе истих а другим мерама изазвао дејства које оне стварају.
            Резултати су да у кошницама пчеле нису угрожене од варое.

           Саме пчеле су ме натерале да размишљам о дејству киселина  када су предузеле мере да се одбране од киселине затварајући улошке, у којима је киселина, прополисом .

Živomire, koje su to druge mere, ako može malo opširnije, verovatno je interesantno i za druge kolege, i hvala unapred.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zivomir gujanicic Novembar 19, 2011, 08:34:29
    Драгане друге мере су :
    1. Отворена мрежаста подњача преко целе године,
    2. Затворен најгорњи наставак најлоном или поклопном даском , као и потпуна топлотна изолација крова стиропором ,најлоном и подобним новинама.
    3. Уземљене све кошнице преко кровова због елиминисања електростатике у кошницама.
    4. регулација простора у кошници са наставцима а тиме и температуре .

    Ове мере су и због разлога које сам дао у предавању о влази у кошници као и  што ти је познато шта сам писао о узроцима појаве прополиса и електростратици  у кошницама . Ако има још питања ту сам . Поздрав
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 19, 2011, 17:45:57
Danas smo pogledali rezultate dejstva oksalne kiseline kod deda Nikole. Temperatura je bila +4oC (niža nego kod Žike iako je Žikin pčelinjak viši za oko 200 do 300 m), bez vetra. Na jednom društvu smo pronašli 2 varoe, a na ostala 2 nijednu iako smo imali pomoć lupe. Prošlog meseca smo tretirali njegove pčele 3 puta Brstivarom (pomoću topa), a padalo je do 10 varoa po društvu. Krajem oktobra deda Nikola je tretirao 2 puta mitakom, palo je na jednom društvu (gde je danas bilo 2), 20-tak varoa, a na druga dva nijedna. Pozdrav.
Koliko to godina ima kolega Nikola, kada ga zovete DEDA.
Pozdrav iz Aleksinca sa slikom jednom kolege " manekena " sa " skafandertskom " opremom.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zivomir gujanicic Novembar 19, 2011, 18:43:57
  Деда Никола има 85 пуних година. А мој комшија, професор Јевђовић, и дан данас пчелари, има 92 године.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 19, 2011, 18:47:28
Ko bi za kolega Nikolu  rekao da  ima 85 godina.
Pravi delija.
Za pčelarske veterane svaka čast.
Da su još dugo živi i zdravi.
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 19, 2011, 18:58:48
 Lazo ja nisam kupio termosublimator vec skromni od 150 din na Tasu za uspomenu   inace kao sto rece cika Sava cekam kisu 8)

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Novembar 19, 2011, 19:35:13
Tako brate, da se vide i slike.
Svi mi pišemo, ali treba po nekad upotrebiti  foto aparat i slikom pokazati.
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milanov Aleksandar Novembar 19, 2011, 22:10:49

Hvala dragi kolegi za vasi iskreni odgovori
Dal ima neko iskustva da je tretirao jedne generacije pcele po 2 puta?
Unapred bi probao sa nekoliko kosnica i ako je sve u redu sa pcele i ako opada krpelj javicu vama za moje iskustvo

pozdrav svima

Колега Антонио.
Ја сам прошле године, свесно и морајући, извршио експеримент на 5 (пет) друштва оксалном киселином. Наиме третирао сам сва друштва у првој половини новембра накапавањем и како је код та 5 друштва (два јака друштва и три роја) било прилично опадање варое (нисам бројао али је их је било доста на лиму у дубокој подњачи са антиварозном решетком). Други третман сам ОК извршио само на та 5 друштва у другој половини децембра, тачније 25 децембра и тада је било опадања од 5 до 20 вароа. Нисам приметио никакву разлику у развоју тих друштава у односу на остала. У пролеће нисам третирао ниједно друштво на пчелињаку. Та два јака друштва су у багремовој паши донела принос од по два полунаставка а ројеви су се развили одлично и пред багрем сам их поделио да бих увећао пчелињак. Пратим ова друштва и ројеве и ове године. Код једног јаког друштва сам извршио замену матице ( одузимањем матице непосредно пред багремову пашу) коју је друштво само произвело и из истог сам користио зреле матичњаке за ројеве. Матице су нормално залегале и није било никаквих одступања. Пратићу и ове године какав ће бити пролећни развој.
На више места сам прочитао да ОК не треба применити на истој генерацији пчела накапавањем а нико не каже који је разлог. Моје размишљање: ако је тако онда не треба применити два пута и на истој матици.
Поздрав из Сурдулице.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 20, 2011, 17:49:56
Kolega Aco, ovo tvoje iskustvo je veoma važno iskustvo.

Mislim da su retki oni koji su tako nešto isprobali. Ljudi su obično bojažljivi i teško se odlučuju da sami bilo šta ispitaju na svojim pčelama a istovremeno imamo i nesigurnost i opreznost prema bilo čemu novom.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 22, 2011, 20:10:36
 Evo kako ja vrisim pripremu ok ova naprava vredi svaku paru zbog brzine u radu
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Aleksandar Karakas Novembar 22, 2011, 21:48:41
Ja sam odlucio da netretiram oksalnom.

I ovako neznam dali ce mi preziveti ono slabo drustvo. A kada sam ih tretirao poslednji put sa Varolikom iz slabog drustva pala je jedna Varoa aovog jaceg 4.to je bilo pre tri nedelje.
sta Vi kolege mislite o tome?

Pozdrav iz Vrsca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 22, 2011, 23:00:11
Moj ti je savet da istretiraš. Time pčele oslobađaš više od 98% preostale varoe. Ni tom slabijem društvu neće smetati, može samo da mu koristi. Raspitaj se u komšiluku, možda je nekom ostalo rastvora oksalne kiseline, pa ne moraš praviti za dva društva. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 23, 2011, 12:15:23
 Ja sam trtirao brstivarom ali oksalnu ne preskacem jedino ako ima malo pcela po ulici smanji malo dozu 8)

   juce sam tretirao ok a danas kisica ko porucena .
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milic Vukic Novembar 30, 2011, 17:36:14
Ja tretirao oksalnom kiselinom 19. novembra, 27 novembra kontrolisao fioke ispod žičanih podnjača i osim u nekoliko društava gde sam našao od 1 do 5 varoa u ostalim nema ni jedne. Sad sam ostao u dileme da li sam tretirao ili maltretirao moje pčelice. :)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Željko Vučković Novembar 30, 2011, 17:53:00
Razmišljao sam da li da tretiram oksalnom kiselinom, odnosno da li je neophodno. Jednom sam primenio tu vrstu zaštite (2003) i mislim da je imala tada dobar učinak. Pošto sam ove godine malo lutao oko izbora sredstava (apigard, brstivar...), rešio sam da ipak tretiram i oksalnom kiselinom. Tretman sam obavio danas, pa ćemo narednih dana videti efekte. Slede dve slike.
Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 30, 2011, 19:33:35
Dobro si uradio kolega Željko.

Svim kolegama koji koriste Brstivar preporučivao sam i preporučujem da posle završetka ili prestanka legla urade po dva tretmana Brstivarom a da zatim urade i tretman oksalnom kiselinom, ako ne na svim onda makar na nekom manjem broju košnica, pa na osnovu rezultata po potrebi tretman nastave oksalnom kiselinom i na ostalim košnicama.

Za one kolege koji u ovom periodu imaju toplo vreme kada pčele vrše pročisni izlet samo da podsetim da još uvek mogu da koriste tretman Brstivarom.
A ako bude dosta varoe za koji dan kad pčele budu u klubetu i kad se stvore optimalni uslovi za upotrebu oksalne kiseline, na red dolazi oksalna kiselina.


Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milanov Aleksandar Decembar 03, 2011, 00:04:15
Kolega Aco, ovo tvoje iskustvo je veoma važno iskustvo.

Mislim da su retki oni koji su tako nešto isprobali. Ljudi su obično bojažljivi i teško se odlučuju da sami bilo šta ispitaju na svojim pčelama a istovremeno imamo i nesigurnost i opreznost prema bilo čemu novom.

Pozdrav svima.....

Vojkane, to moje iskustvo se nametnulo samo po sebi i nisam imao izbora. Ta društva bi stradala svakako  od varoe a primenom, samo na njih, po drugi put oksalnu kiselinu kroz mesec dana uspeo sam da ih očistim od varoe. Za sada su sva živa i zdrava i zazimljena. Pratim ih i dalje.
 
U sredu sam tretirao sva društva oksalnom kiselinom i rešio sam da dva društva u koja najviše opadne varoe ponovo eksperimentalno tretiram po drugi put oksalnom u decembru, kao i jedno od ona pet koja sam prethodne godine tretirao dva puta. Normalno da ću pratiti kakve su reakcije i posledice ovakvog tretmana. Inače volim da eksperimentišem ali nikako u smislu maltretiranja i nanošenja štete pčelama  već samo u smislu sticanja novih znanja i iskustva.

Pozdrav iz Surdulice.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivandojcinovic Decembar 03, 2011, 18:20:26
  Zeljko nabavi ovakvo pomagalo (ako tako mogu da ga nazovem) vredi svaku paru.



    Pozdrav iz Surdulice
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Željko Vučković Decembar 03, 2011, 22:04:21
Ivane potpuno si u pravu, bio sam lenj da je nabavim, a video sam može i lako da se napravi. Pozdrav tebi i ostalim forumašima iz Nove Varoši.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 04, 2011, 00:09:06
Željko ima li kakvih rezultata posle upotrebe oksalne?

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Željko Vučković Decembar 04, 2011, 20:30:41
Uh Vojo tek sada sam se zakačio i video tvoj post. Nisam stigao da odem do pčelinjaka nikako ovih dana, tako da nisam pratio broj opale varoe. Doista na mojim DB košnicama imam stari tip podnjače koji je napravljen izjedna sa plodištem. Može da se izvuče, ali komplet fioka podnjače što mi se sada baš i ne radi. Ali ipak pogledaću na par društava, dok ću to kod Rodnih Voja lako videti vađenjem lesonita sa zadnje strane. Pozdrav 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 05, 2011, 00:23:46
Željko, ako si radio tretman Brstivarom posle nestanka legla onda ne bi trebalo da bude mnogo varoe ali ako nisi onda je sve pod znakom pitanja.

Zamolio bih kolegu Dimitrija ako može da nam kaže svoja iskustva u radu sa oksalnom kiselinom i rezultatima koje je imao prethodnih godina.

Pozdarv svima.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: mitko pirkić Decembar 06, 2011, 04:34:59
Molim Vas za upute.Naime imam namjeru da tretiram pčele odnosno dvije košnice sa oksalnom sa isparivačem koji sam napravio.Isparivač funkcioniše odlično,proba u radioni,kristali oksalne se ravnomjerno rasprostiru po košnici i ramovima.Po svim več dosada primjerima primjene oksalne nisam primjetio niti pročitao nigdje dali se doza oksalne može povečati sa 1,2 grama na 1,8-2 grama iste za upotrebu u isparivaču ili treba da bude smanjena.Ovo pitam radi toga što sam primjetio na uzorkovanju kako dio kristala pksalne ostane u isparivaču a dio na samom grijaču bez obzira što temparatura prelazi 200 stepeni.I još jedno,dali povečana koncentracija kristala šteti pčelama i na koji način.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Todorovski Aco Decembar 10, 2011, 17:19:05
Danas 10/12/2011 godina selo Filipovci Kratovo Makedonija  Temperaura oko 5 do 8 C oblacno i tiho vreme kao stvoreno za tretman sekernim sirupom 1/1 seker/voda sa 3,5 % oksalne kiseline metodom nakapavanja. Tretirao sam oko 60 pcelinih zaednica pomocu sprica sa malo deblom iglom sa tankim mlazom po ulici pcela zavisno od pokrienosti ulice pcelama. Interesantno je sto sam pri spricanju primetio sam  maticu blizu satonosa  koju sam iznenada nakapao ,ona je polako usla u klube a pcele su ostale mirane do kraja tretmana .Zaednicu sam posebno odbelezio i praticu razvoj te zaednice u prolece. Izvestaj o uspesnosti tretmana i eventualne nezelene efekte  objavicu krajem iduce sezone. Pozdrav od Kratovo Maikedonija.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivandojcinovic Decembar 18, 2011, 19:35:31
  kolega Aco valjda 35g oksalne kiseline a ne 3.5%
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milanov Aleksandar Decembar 18, 2011, 23:27:45
  kolega Aco valjda 35g oksalne kiseline a ne 3.5%

Иване то ти је исто јер 35 грама на 1 литар (око1000 грама сирупа) је 3,5% раствор.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: mitko pirkić Januar 01, 2012, 00:48:21
Molim Vas da mi objasnite kako da pošaljem fotografije.Naime pritiskom na odgovor pritisnem na balon gdje piše ubaci naziv lokacije slike,e tu mi nastane problem,šta i kako.hvala.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Januar 01, 2012, 01:32:56
Molim Vas da mi objasnite kako da pošaljem fotografije.Naime pritiskom na odgovor pritisnem na balon gdje piše ubaci naziv lokacije slike,e tu mi nastane problem,šta i kako.hvala.
Kolega Mitko, možete poledati na
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=17.105
odgovor 112, pa ako ne uspete, na osnovu uputstva koje sam  tamo postavio, tu sam da pomognem.
 Slike treba "smanjiti" da ne budu "teže" od 200 Kb
Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Januar 01, 2012, 02:27:14
U među vremenu sam mailom dobio fotose isparivača od kolege Mirka i molbu da iste postavim ovde, pa to sada činim...
Kada se kolega Mirko malo izvešti u postavljanju fotografija na forum, verovatno će postaviti još slika i verovatno u boljoj rezoluciji.
Izvinjavam se kolegama zbog dupliranja postova

Veliki pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sirka pavel Januar 01, 2012, 09:34:13
Hvala ti kolega Živojine na ovim fotografijama,nadam se da će i kolega Mitko savladati  tehniku postavljanje slika ćto će obogatiti sadržaj njegovih postova.

Puno pozdrava.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sava mitic Januar 01, 2012, 10:13:10
Evo i kolega Lazović postade, pored mene, novi kum kolegi Mitku.

Greške nisu namerne.
Bitno da se razumemo.

Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Lazovic Zivojin Januar 01, 2012, 12:06:50
Kolega Savo, i ja sam video da sam pogrešio u drugom postu.
Izvinjavam se kolegi Mitku...
Šta dase radi kad su prsti bagljavi, a slova T i R jedno pored drugog...
Kolega Pavele,  tu smo da se međusobno pomažemo.
Veliki pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Рајко Борић Novembar 04, 2012, 11:34:36
Kod primene oksalne kiseline u zajednicama na dva nastavka RV kosnice treba li i na prvom  i na drugom nastavku stavljati po satonosama oksalnu.Pozdrav.
Не по сатоношама, само по пчелама; довољно је залити пчеле у горњем или доњем наставку, разнеће на остатак саме.
Детаљније има овде:
http://www.pcelinjak.com/content/view/303/146/
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 08, 2012, 20:20:53
Jutros sam tretirao pčele oksalnom kiselinom, nakapavanjem. Temperatura u vreme tretmana bila je +4 do +5oC, a tek je posle 12.00 sati bila +9oC. Pčele su bile mirne, sem nekoliko (4 do 5) koje su se uznemirile i napale me (bez posledica po mene). Možda je tretman rano urađen, ali pregledom pre 20-tak dana ustanovio sam da nema legla (verovatno ga nema ni sada). Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ivan Simic 1 Novembar 15, 2012, 15:41:58

     Danas sam odrsdio tretman oksalnom,temperatura 5 stepeni,oblacno po koja kap kiše,slab jugoistočni vetar.
     Proizvodna drustva u LR košnicama po 6-7 ulica ne računajući 2 krajnje ulice,rojevi u LR od 5-6 ulica i 2 najslabija na 4 ulice takodjeneracunajuci 2 krajnje ulice.
     Kod 2RV ima po 6 ulica.
     Kontrolni ulošci očišćeni od odpadaka,jesenji tretman rađen timolom u kristalu.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ivan Simic 1 Novembar 18, 2012, 16:57:33

   Danas prekontrolisao broj opale varoe:

      1.   15 kom
      2.   62
      3.   32
      4.     5
      5.   28
      6.     8
      7.   11
      8.     8
      9.     5
    10. 123
    11.     8
    12. 108
    13.   32
    14. 108
    15. 112
    16. 103
    17.   23
    18.   20
 
    Jos 7 kontrolnih ulozaka nije kontrolisano. Letnji tretman vrsen timolom u kristalu.

    Veci broj opale varoe kod drustava gde su matice pronele u prvoj polovini avgusta i u rojevima koji su spajani sa slabijim ili sa onima bez matice.
    Poslednji tretman timolom obavljen 29.8.2012.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 18, 2012, 22:18:04
Hvala Vam Ivo na izveštaju o stanju sa varoom u Vašim košnicama i dejstvu oksalne kiseline.
Sada će pčele mirnije da dočekuju proleće.
Kao što možemo videti u zajednicama koje su produžile leglo u kasno letnjem i jesenjem periodu varoe je bilo znatno više.
Obzirom da je već odavno zahladnelo nadajmo se da legla više nema u košnicama i da je ovim tretmanom varoa svedena na veoma mali broj.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ivan Simic 1 Novembar 18, 2012, 22:40:41

  Nema legla u kosnicama,provereno.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: milic dragoslav Decembar 01, 2012, 13:25:37
Danas sam uradio tretman oksalnom .Kolicina pcela izmedju pet i osam ulica klube zahvata dva nastavka .stavio sam novine u ventilacioni prostor .Pitanje za Voju .Podnjace su mi zicane neki preporucuju da  zimi budu otvorene zanima me tvoje misljenje .Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 01, 2012, 16:30:46
Колега Милићу, само Ви затворите отворе испод мреже подњаче.
Оставите само лето потпуно отворено. Ако су заједнице на ветровитом терену тада и лета треба мало сузити.

Поздрав из Новог Милошева....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: milic dragoslav Decembar 01, 2012, 16:44:49
Hvala na odgovoru inace na letima imam cesljeve. Pozdrav iz Bozevca
Naslov: Oksalna kiselina
Poruka od: Рајко Борић Maj 24, 2013, 09:07:44
Пред кишу сам ухватио нечији рој, сместио га у кошницу и следеће јутро третирао оксалном испаривачем. Иначе ројеве прскам млечном киселином али је падала јака киша па нисам могао да вадим рамове а нисам хтео да чекам да залегне матица па да се вароа сакрије у ћелије.

Добио сам Споменков димни топ, кад научим како ради третираћу их углавном брстиваром, остало контролно.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 02, 2013, 20:31:18
Juče ujutro u vremenu od 05.30 č do 07.30 č izvršio sam tretman oksalnom kiselinom , nakapavanjem, pčelinjak koji mi se nalazi u Makovištu. Temperatura početka tretiranja bila je 60C, a temperatura završetka 80C. U Makovištu je juče ujutro bila veoma gusta magla, pa mislim da je to dodatno pogodovalo dejstvu oksalne kiseline. Jutros sam pogledao rezultate. Opalo je od 5 do 20 varoa. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Branko Obranovic Novembar 02, 2013, 20:56:20
To je sve u normali. Kod mene je od termosublimacije palo do 100 komada
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 03, 2013, 23:40:18
To je sve u normali. Kod mene je od termosublimacije palo do 100 komada

To uopšte nije mnogo.
Sada je važno da se uništi i to što je ostalo od letnjih tretmana.

Juče ujutro u vremenu od 05.30 č do 07.30 č izvršio sam tretman oksalnom kiselinom , nakapavanjem, pčelinjak koji mi se nalazi u Makovištu. Temperatura početka tretiranja bila je 60C, a temperatura završetka 80C. U Makovištu je juče ujutro bila veoma gusta magla, pa mislim da je to dodatno pogodovalo dejstvu oksalne kiseline. Jutros sam pogledao rezultate. Opalo je od 5 do 20 varoa. Pozdrav.

Kod mene je pre nedelju dana u nekim košnicama još uvek bilo legla tako da na upotrebu oksalne kiseline treba sačekati još malo dok izađe to poslednje leglo.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 07, 2013, 16:34:03
Jutros sam poranio i iskoristio hladno vreme. Završio sam tretman i u kontejneru. Pomagao mi je Živomir. Temperatura na početku u 06.00 č bila je +40C, a kad smo završili (08.30Č) bilo je već 100C. Nismo stigli da istretiramo i Živomirova društva jer je na njegovom pčelinjaku, koji je na većoj nadmorskoj visini (oko 300 m razlike) jer je tamo temperatura bila +150C. To je normalno za ovo doba godine (inverzija), da je na visinama veća temperatura. Sačekaćemo neko sledeće zahlađenje. Pozdrav.

PS Na prvoj slici je Lužnička dolina sa POžegom, a u daljini se vide Ovčar i Kablar (čobanica je u magli), a na drugoj je Užice u magli, desno se u daljini vidi Zlatibor koji je takođe imao maglu na visoravni gde su Partizanske Vode. Slike su napravljene oko pola 12. U Sjenici je jutros bilo 00C.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 13, 2013, 11:44:22
Jutros smo Živomir i ja iskoristili ove vremenske prilike i istretirali njegove pčele. Temperatura je bila +60C, gusta magla kao da je nebo palo na Jelovu Goru. Vidljivost je bila od 5 do 20 m. Nadam se da će ovakve vremenske prilike pogodovati dejstvu oksalne kiseline. Na jedno društvo smo stavili fioku da vidimo rezultate. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: bulatovic pedja Novembar 13, 2013, 17:54:31
Ja mislim da su vremenski uslovi bili idealni temparatura odlicna a sigurno i velika vlaznost sto su idealni uslovi za tretman oksalnom kiselinom. Pozdrav iz Berana.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ivan Simic 1 Novembar 24, 2013, 19:32:28

    Danas odradjen tretman oksalnom,temperatura 4stepena,oblačno bez vetra,popodne kiša. Broj ulica zaposednutih pčelama od 5kod rojeva, do 8 kod društava
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 24, 2013, 22:14:52
evo da se pridružim grupi koja je tretirala oksalnom...tretman nakapavanjem izveden juče popodne oko 16 časova uz dobru temperaturu i blagu kišicu, jedino sam pogrešio što nisam odmah postavio uvlake na podnjačama radi kontrole pa sam ih postavio danas ujutro, a o rezultatima sutra...


Inače dvoumio sam se da pokušam probno uraditi tretman sublimacijom tako da grejač (isparivač) postavim ispod otvorene žičane podnjače, ali sam od toga odustao iz dva razloga:


1. čini mi se da je rad sa nerazblaženim kiselinama opasniji za pčelara (udisanje pare oksalne kiseline), a i nesigurnost u efikasnost neproverenog načina tretiranja( ovo se odnosi na ono kako sam ja to zamislio - IC sijalicom ugrejati komad inox lima sa kristalima kiseline na njemu , a sve montirano ispod žičane podnjače, kog interesuje ideja možemo o tome na PP).


2. negde sam pročitao ( ne tražite mi izvor molim vas , na nekom od foruma o pčelarstvu) o sporijem prolećnom razvoju zajednica kod kojih je primenjen tretman sublimacijom, a kako su nam
 periodi prelaznih godišnjih doba sve kraći (iz zimskih jakni  u majice kratkih rukava za 7-10 dana) mislim da bi svaki razlog usporavanja razvoja trebalo izbeći..


Da dodam još da sam pronašao kako se negde raspravlja o hemijskom raspadanju osalne kiseline pri temperaturi preko 200 celzijusa na dve komponente pri tretmanu sublimacijom, za šta smatram da nema nikakvog opravdanja...Zašto?


Sublimacija je pojava da supstanca pod dejstvom porasta temperature prelazi iz čvrstog u gasno agregatno stanje BEZ TEČNE FAZE, znači čisto FIZIČKA promena ( npr kristali JODa sublimiraju)


Prilikom prelaska u gasovito stanje ugrejanoj supstanci temperatura neće  porasti jer se deo energije "gubi" prilikom isparavanja ( iz istog razloga vodu ne možete ugrejati preko 100 stepeni u otvorenom sudu) tako da kada kristali oksalne kiseline počnu da prelaze u gasovito stanje (189-191 stepeni C) neće preći temperaturu koja bi dovela do HEMIJSKE reakcije oksalne kiseline koja se spominje u raspravama na koje sam imao prilike da naletim, nego će preći u fine kristaliće oksalne kiseline koji će se zalepiti što za ramove, što za pčele i kasnije reagovati sa vodom u košnici i napraviti tečnu oksalnu kiselinu čiju koncentraciju ne možemo precizno odrediti


Stanje u košnicama je baš onako kako bi trebalo biti ( izuzev jedne čije klube nije tačno u sredini već u uglu košnice koji je okrenut u smeru severozapada), pčele zuzimaju 6-7 ulica, klube kroz dva najgornja nastavka(EV) i tretirano je 2,5 ml po 1 ulici  najgornjeg nastavka, i zatim skidanje najgornjeg nastavka i ponavljanje 2,5 ml po ulici trećeg odnosno drugog nastavka, u zavisnosti od toga da li su zazimljene na 4 ili na 3 nastavka, mirne tokom tretmana nisu pokazivale neke znake uznemirenja ( za razliku od pčela jednog kolege pčelara gde smo tretireli pre mojih i gde sam zaradio ubod kroz šešir iako su uslovi pri tretmanu bili isti)

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Julijan Cordas Novembar 27, 2013, 23:48:46
U Vrbasu nisam nasao nigde kupiti oksalnu.Da li neko zna gde ima u Novom Sadu. Imam cetiri [4]kosnice.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ivica Kuzmanovic Novembar 28, 2013, 05:56:09
Verovatno ima kod Mibe. Ici cu u subotu da kupim, pa cu proveriti.
pozzzzz
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Julijan Cordas Novembar 28, 2013, 13:06:25
Hvala za informaciju. Zvao sam ,imaju i malo pakovanje od 35 gr.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Radovic Dragan Decembar 03, 2013, 17:09:57
I ja danas tretirao oksalnom,..prvi put u karijeri  ;D ;D ;D
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 03, 2013, 17:21:22
Kolega Dragane, video si da to nije ništa strašno. Mnogo je lakše nego tretman sa mravljom kiselinom. Nadam se da je vredelo tretirati. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Radovic Dragan Decembar 03, 2013, 20:45:42
Kolega Dragane, video si da to nije ništa strašno. Mnogo je lakše nego tretman sa mravljom kiselinom. Nadam se da je vredelo tretirati. Pozdrav.

Ma nije Sveto nista strasno,..nego je meni sve u glavi kao da nisam trebao. Koliko sam mogao da primetim, pcele su bile  skroz dobro,..nisam primetio mrtve,izgledale su zivahno i skroz zdravo,.pa se pitam da li sam uopste morao da ih maltretiram sa oksalnom kiselinom. Evo vec 2 zime nisam koristio oksalnu i super sam prosao,..nadam se da ce i sada biti tako. Ne verujem bas da im kiselina uopste ne smeta. Stavio sam je samo zato sto ove godine nije bilo mogo opalih varoa kod mene posle Argus Rasa, pa nisam smeo da nagadjam da li ih nije ni bilo ili da Argus Ras nije dobro odradio posao,.pa sam eto za svaki slucaj stavio i oksalnu. Prosle godine sam koristio samo Brastivar i Argus Ras, kao i ove samo sam sada zavrsio i sa oksalnom.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 03, 2013, 20:53:35
Kolega Dragane, za dva tri dana ćeš videti rezultate. Teško da su društva bila bez varoe. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 03, 2013, 21:03:00
Rado bih pročitao rezultate.
Ova jesen je bila povoljna za razvoj varoe pa verujem da pravilna upotreba oksalne kiseline nije greška.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Radovic Dragan Decembar 03, 2013, 21:31:41
Momci ja necu ici skorije u selo, tako da cemo za rezultate malo pricekati.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 06, 2013, 20:09:59
Danas sam proverio opadanje varoe u kontejneru. Rezultatom sam zadovoljan. Opalo je od 5 do 60 varoa. Znači da je prethodni tretman mravljom kiselinom bio veoma uspešan. Danas je temperatura bila +60C, duvao je severni vetar, a sa jugoistočne strane iz nekoliko košnica izletale su pčele. Na severozapadnoj strani nije bilo izlaska pčela jer je sa te strane hladovina, a smetao je i vetar. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ranko Vukovic Decembar 12, 2013, 09:38:22
Pozdrav,  nov sam u celoj prici pa bih zamolio za savet dali smeta pcelama ako se tretiraju a temperatura nocu padne ispod nule. Unapred hvala.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 12, 2013, 10:18:20
Ne smeta. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mićko Račić Decembar 13, 2013, 11:41:03
Juče izvršen tretman oksalnom. Od pet društava,ovogodišnjih rojeva,tretirana dva(kupljeni vještački rojevi) i jedno(prirodni roj sa grane) sa 0,3 ml oksalne po ulici. Ostala dva(prirodni rojevi) su ovaj put preskočena.Pratiću njihov razvoj i zavisno od rezultata odlučiću  o daljnjoj upotrebi oksalne.Pozdrav svima.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 13, 2013, 14:33:39
sa 0,3 ml oksalne po ulici.???

Odakle ti ovo?
Po ulici pčela treba 5 ml rastvora oksalne kiseline. Ja tako radim od početka primene oksalne kiseline. Pozdrav.

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mićko Račić Decembar 13, 2013, 16:07:00
Mislim da je 0,3 sasvim dovoljno nisu to neka jaka društva nego prosječna i ispodprosječna,sa slabije zaposjednutim ulicama,a koliko znam samo na punu ulicu ide 0.5 ml. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 13, 2013, 20:56:52
Mislim da je 0,3 sasvim dovoljno nisu to neka jaka društva nego prosječna i ispodprosječna,sa slabije zaposjednutim ulicama,a koliko znam samo na punu ulicu ide 0.5 ml. Pozdrav.
Opet mi nije jasno, kako razmeriš tih 0,3 ili 0,5ml? Možda misliš na 3ml i 5ml?

PS  Na slici je količina mravlje kiseline za jedno društvo, za isto društvo treba 40 do 50 ml oksalne kiseline (5ml po ulici pčela).
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mićko Račić Decembar 13, 2013, 21:29:32
Očito je da sam pogriješio i mislio na 3 ml.Izvini  na konfuziji.Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 14, 2013, 15:29:57
Ma, nema problema, bitno je da smo shvatili kolika je količina upotrebljena.
U sredu sam obišao pčelinjak u Makovištu. Prethodne noći tamo je duvao jak vetar pa sam se bojao da nije odneo koji krov. Srećom, sve je u najboljem redu. Usput sam proverio opadanje varoe posle tretiranja oksalnom kiselinom. Ja sam zadovoljan učinkom. Na Rv ima 6 opalih varoa, na DB12 34, na LR od 10 do 15, na Fararu takođe 10 do 15 opalih varoa. Ponovo se potvrdilo da je avgustovski tretman mravljom kiselinom (4 puta) bio uspešan. Na nekim forumima još uvek se tvrdi da se bez amitraza ne može pčelariti, a ovo moje tretiranje je dokaz da su takve tvrdnje bez ikakvog osnova. Pčelari izbegavaju upotrebu mravlje kiseline iz više razloga: zbog straha od iste i zbog lenjosti... Lakše im je da topovima ili listićima zadime svoje košnice amitrazom iako je on mnogo opasniji za njihovo zdravlje od mravlje kiseline. A o ostacima amitraza u vosku i da ne pričam. Ja više neću kupovati satne osnove. Sakupio sam dovoljno voska da mogu da radim za svoje potrebe satne osnove koje će vremenom biti očišćene od kojekakvih ostataka. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Daniloski Blagoja Decembar 15, 2013, 05:57:40
Колега Свето поздрав!
Ево да потврдим твој рад(ако ја могу) са МК јер користим твој начин са улошцима!
Ројеве скоро сваке године почињем да третирам МК око 25 Јула,а производна друштва
нешто касније после врцања.Пошто пчеларим стационарно и на планину,усвојио сам твој начин
још кад си написао на форум СПОС-а,тиме се и придржавам,и до сада је било све како си написао.
Баш тема није овај третман,али понекад  препродавачи толко додају воду,па кад  купиш МК не знаш
колики % је уствари она,па додатно је ми растварамо на 60-65% и ето ти фрке.
Имао сам прилика кад је КМ уопште није одрадила посао,баш због оваквих ствари,али од тада
скоро сваке године одаберем најјаче и најслабије друштво и задимим их амитразом због контроле
и тако установим неки репер за вароу са коликим % МК одрадила посао!
поздрав
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 15, 2013, 19:17:55
Ja koristim ovu Zorkinu u original ambalaži. Do sad je bilo bez problema. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dejan kostadinovic Decembar 15, 2013, 22:31:37
Koji je krajnji datum za tretman O.K?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 15, 2013, 22:54:01
To bi trebalo uraditi do kraja decembra. Varoa koja se nalazi na pčelama već je dobro oštetila iste. Kad kalendarski počne zima dan postaje duži, već oko Božića, ako je povoljno vreme matica počinje pomalo da leže jaja. Zato bi tretman trebalo završiti do kraja jeseni (kalendarski). Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Daniloski Blagoja Decembar 16, 2013, 22:23:52
Ja koristim ovu Zorkinu u original ambalaži. Do sad je bilo bez problema. Pozdrav.
Код нас у Македонију је нема,имамо рефус у паковања од по 500мл 65%
и 1,5литра 80%,бар тамо где ја набвављам,апотеке немају МК,па зато набављамо у пчеларске
продавнице,или задруге.Поздрав
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milomir Mihajlović Decembar 17, 2013, 14:20:41
Kolega Dragane, video si da to nije ništa strašno. Mnogo je lakše nego tretman sa mravljom kiselinom. Nadam se da je vredelo tretirati. Pozdrav.
    Može li se tretman oksalnom kiselinom  nakapavanjem izvršiti bez podizanja gornjeg nastavka,jer pretpostavljam da se klube u vreme tretiranja nalazi u oba nastavka.Ukoliko se gornji nastavak prilikom tretiranja sklanja ili podiže,postoji li verovatnoća da se prignječi matica ili  pčele ?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 17, 2013, 18:51:23
Naravno da može. Iako su mi LR, DB i Farar zazimljene na dva ili tri nastavka nisam dizao gornji nastavak. Kod DB se ponekad ne vide pčele (zbog visine rama), ja tada svaku ulicu istretiram sa 5 ml rastvora (DB10 50ml). Kod RV, EV i REV, zbog ukrštanja ramova možda bi trebalo podizati gornji nastavak. Kod mojih REV nisam ukrštao ramove, tretirao sam ih kao i ostale košnice. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milomir Mihajlović Decembar 17, 2013, 20:11:40
Razumeo sam da si DB10(50ml)tretirao svaku ulicu sa po 5ml oksalne, što znači da su tretirane i ulice u kojima nije bilo pčela.Da li će oksalna skliznuti do pčela ukoliko je klube dublje tj.10-15cm od vrha šprica.Pročitao sam da je opasno rasturati kapi po satonošama a da ih neposredno posle toga ne konzumiraju pčele.Kad se okasalna sasuši onda prah oksalne pčele mogu svojim nožicama razneti po leglu i tako uništiti leglo. :-\ :-\ :-\
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 17, 2013, 21:46:48
Naravno da može. Iako su mi LR, DB i Farar zazimljene na dva ili tri nastavka nisam dizao gornji nastavak. Kod DB se ponekad ne vide pčele (zbog visine rama), ja tada svaku ulicu istretiram sa 5 ml rastvora (DB10 50ml). Kod RV, EV i REV, zbog ukrštanja ramova možda bi trebalo podizati gornji nastavak. Kod mojih REV nisam ukrštao ramove, tretirao sam ih kao i ostale košnice. Pozdrav.

Ja sam prošle godine skidao gornji nastavak kod zajednica koje ssu bile duboko ispod zbeg hranilice to jest kod zajednica koje su klubetom zahvatale dva nastavka.
Istretirali bi samo dodonji deo klubeta i gornji nastavak lagano vratili na isto mesto.
Takođe isto smo radili (skidali i vraćali gornji nastavak) i sa zajednicama kod kojih u gornjem nastavku nije bilo pčela a koje su zahvatale središnji drugi nastavak i deo prvog.

Ništa se nije desilo..Tretman smo radili  na par stepeni iznad nule.

Pozdrav...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dejan kostadinovic Decembar 24, 2013, 21:51:28
Danas odradjen tretman oksalnom,za koliko vremena treba pregledati podnjace da bi se utvrdio ucinak?(prvi put radim sa ok)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 24, 2013, 22:07:46
Razumeo sam da si DB10(50ml)tretirao svaku ulicu sa po 5ml oksalne, što znači da su tretirane i ulice u kojima nije bilo pčela.Da li će oksalna skliznuti do pčela ukoliko je klube dublje tj.10-15cm od vrha šprica.Pročitao sam da je opasno rasturati kapi po satonošama a da ih neposredno posle toga ne konzumiraju pčele.Kad se okasalna sasuši onda prah oksalne pčele mogu svojim nožicama razneti po leglu i tako uništiti leglo. :-\ :-\ :-\

Kolega Milomire, ne trebate se plašiti ako koja kap oksalne kiseline padne na satonoše ili saće. Koncentracija oksalne kiseline u rastvoru je mala, a maksimalno 50 ml po društvu možemo skoro zanemariti kao neku opasnost po pčele. Posle tretmana oksalnom kiselinom u crevima pčela nađene su male količine iste koja nije mnogo smetala pčelama. Na ovom linku (forum brdskoplaninskog pčelarenja) možete pročitati šta je o tome napisao kolega Vladimir Pejčić: http://brdsko-planinskopcelarenje.com/forum/index.php?topic=196.135
Pozdrav.

PS  Kolega Dejane, pogledaj za 7 dana, jer do tada opadne najveći broj varoa.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dejan kostadinovic Januar 01, 2014, 19:46:27
Danas pregledao podnjace na par kosnica,prisustvo likvidiranih varoa u proseku 5-6 po kosnici.Samo u jednoj kosnici bilo oko 15 sto mislim da i nije neki broj  :) Nadam se da ce sve biti u redu..Bog da na prolece cu razrojavati pa tako da planiram tretman protiv varoe u samom startu,naravno nekim prirodnim sredstvom naseg domacina,pa da konacno i ja probam :) SVAKO DOBRO U 2014g!!!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Januar 01, 2014, 22:45:45
Nije nam se javio kolega Milomir sa izveštajem kakvo je stanje posle tretmana.

Danas pregledao podnjace na par kosnica,prisustvo likvidiranih varoa u proseku 5-6 po kosnici.Samo u jednoj kosnici bilo oko 15 sto mislim da i nije neki broj  :) Nadam se da ce sve biti u redu..Bog da na prolece cu razrojavati pa tako da planiram tretman protiv varoe u samom startu,naravno nekim prirodnim sredstvom naseg domacina,pa da konacno i ja probam :) SVAKO DOBRO U 2014g!!!

Kolega Dejane, čak i kod pčelara koji više puta tokom jeseni koriste amitraz ostane po nešto varoe za oksalnu kiselinu. Posebo u godinama sa toplom jeseni u kojim pčele tokom oktobra pa i novembra nastave sa leglom.
Takođe i posle Brstivara u ovakvim godinama trebalo bi izvršiti tretman oksalnom kiselinom.
Biće mi zadovoljstvo ako počenete koristiti Brstivar.
Na žalost čuo sam kako je neki naš kolega, inače mladi pčelar pisao na sposovom forumu u temi o oksalnoj kiselini da je tokom avgusta tretirao pčele Brstivarom i ničim drugim i da je od oksalne imao baš mnogo varoe.
Ne bi trebao ni jedan pčelar da pčele ostavi bez septembarskih i oktobarskih tretmana i uvek treba da kontroliše i proveri  rezultate tretmana.
Brstivar je neškodljivi biološki preparat koji pčelari treba da koriste tokom proleća i leta i njegova dužnost je da smanji količinu vareo u periodu kada je  preko 80% varoe u leglu a kada je ne smemo tretirati sredstvima koji mogu kontaminirati med..

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Januar 01, 2014, 23:24:43
Dotični kolega je rekao da je na jednoj košnici imao 84, a na jednoj 98 varoa. Na dve ima pune podnjače pa nije mogao prebrojati opale varoe. Oksalnom je tretirao 18. decembra, a brojao je nakon 3 dana. 30. decembra je ponovo brojao i bilo je još 25 i 30 varoa. Prethodni tretman je vršio u avgustu sa brstivarom, sa papirićima u dimilici na baterije. Nije naveo koliko je puta koristio brstivar, ali ako je samo jednom onda su rezultati odlični. Ovaj broj opalih varoa posle oksalne nije uopšte veliki, ako se uzme u obzir da je efikasnost oksalne kiseline preko 90% (ima podataka da je efikasnost i do 98%).
Zato, druže Vojo nemoj se uopšte sekirati za efikasnost brstivara. Pozdrav.

PS  Druga je stvar što su pojedine kolege sa foruma SPOSa delile savete i naravno pljuvale po brstivaru.

CITAT:
18 decembra tretirao oksalnom moje 4 kosnice.Posle 3 dana ujednoj sam izbrojao 84 opale varoe,a u drugoj 98 .Ostale 2 imaju punu podnjacu.Prethodni tretman sam vrsio u avgustu sa brstivarom, sa papiricima u dimilci na baterije.Tada nisam vrsio kontrolu broja opale varoe.Danas sam ponovo izvlacio lesonit, i opet sam izbrojao 25 i30 opalih varoa.Inace pcele imam od jula iovo mi je prvi put da tretiram oksalnom.Pozdrav.
Samo ime " preparata " govori o njegovom kvalitetu, moj je savet svima koji se upustaju u ekspermetisanje sa neproverenim sredstvima, da to rade na manjem broju kosnica, ni slucajno na celom pcelinjaku 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Martin Miljkovic Januar 31, 2014, 23:15:32
Pozdrav,
ceprkao sam malo po nekim ranijim komparativnim radovima. Radili su komparaciju OK i nekih organskih materija. Da ne ulazim u siru pricu o tome sad.


Ok je skinula najveci procenat od svih materija. Visei od mravlje kiseline.
Skinula je isti procenat kao i kombinacija mravlje i oksalne kiseline sto cini preparate koji se trenutno prodaju a sadrze obe kiseline beskorisnim i preskupim u odnosu na OK.


Postojalo je uginuce pcele kod svih preparata (nekih cisto organskih)
Najvece uginuce pcele imala je OK od svih. 80 +/- 15 pcela je uginulo posle tretmana. Nisu ulazili u analizu uginulih pcela, samo su dali br.

Ni u jednom drustvu nije doslo do uginuca matica.

Ovo prakticno znaci da postoje gubitci pcela koji su zanemarljivi u odnosu na efekte koje OK ima.

Poredjenja radi postoji uginuce i kod amitraza koje je 40 pcela ali postoji opasnost da se potruju pcele vecom dozom.
Naslov: Samogradnja isparivača oksalne kiseline
Poruka od: Paolo Gigli Februar 20, 2014, 16:29:21
Vodeći se idejom isparivača sa http://kiwimana.co.nz/vaporizing-varroa-mites/ (http://kiwimana.co.nz/vaporizing-varroa-mites/) Ken Baning je konstruisao svoju verziju koja je nešto jednostavnija. Ključni element isparivača je grejač cilindra dizel motora snage oko 50W (kod nas, recimo, grejači za Golf su približni po dimenzijama)

(http://i636.photobucket.com/albums/uu87/kjbann/Bees/Equipment/Oxalic%20acid%20vaporizer/IMG_1420.jpg)

Na strani http://scientificbeekeeping.com/oxalic-acid-heat-vaporization-and-other-methods-part-2-of-2-parts/ (http://scientificbeekeeping.com/oxalic-acid-heat-vaporization-and-other-methods-part-2-of-2-parts/) je opširniji pregled upotrebe oksalne kiseline.


"Kako funkcioniše isparavanje oksalne kiseline? U CRC Handbook of Chemistry and Physics našli smo da nakon zagrevanja oksale kiselin prvo isparava voda hidratacije pa na 157,2°C oksalna kiselina počinje da sublimira (direktno iz čvrstog u gasovito stanje) i na kraju na 188,9°C ostatak oksalne kiseline koji nije stigao da sublimira se razgrađuje na mravlju kiselinu i ugljen dioksid. Vrele pare se dižu unutar zatvorenog prostora košnice i kondenzuju u male kristale koji prekrivaju sve u košnici.
Jedan od problema sa nekim isparivačima je što postaju vrući prebrzo i razgrađuju pre nego isparavaju oksalnu kiselinu.


Prednosti isparavanja su:
1. Izgleda da je manja toksičnost i za pčele i za leglo.
2. Nije potrebno otvarati košnicu po hladnom vremenu.
3. Tretiranje se može obaviti u sred zime na niskim temperaturama bez velikog uznemiravanja klubeta.


Nedostaci su:
1. Očito, pčelar je suviše izložen jer dolazi u kontakt sa kristalima jer mora da odmeri svaku dozu (mericom).
2. Pare su veoma štetna za oči, nos, pluća i izlažu pčelara značajno većem riziku ozbiljne povrede nego što je kod metode nakapavanja (dribble)."

Za isparavanje oksalne kiseline potrebno je najviše tri minuta.

Na sledećoj slici je konstrukcija isparivača sa dva grejača koji verovatno ravnomernije zagrevaju kristale sa elektronskim tajmerom za ograničavanje vremena rada isparivača.

(http://users.telenet.be/lowland/timer_3.jpg)
Naslov: Oxamat - Još jedan uređaj za tretiranje oksalnom kiselinom
Poruka od: Paolo Gigli Februar 25, 2014, 18:37:20
Pčelarima je Varoa problem i podsticaj za razmišljanje i kreativnost u smišljanju načina kako košnicu tretirati oksalnom kiselinom.

Erich Alfranseder je osmislio i realizovao svoj način koji, sudeći prema video snimcima, dobro funkcioniše.

Nedostatak njegovog rešenja bi mogla da bude potreba za skidanjem poklopca kako bi se njegov uređaj postavio na košnicu i završio posao. Manji nedostatak bi bio što je njegov uređaj za košnice jedne vrste. Za neke druge mere košnica morao bi da se izradi odgovarajući poklopac.

Dobre strane njegovog uređaja je što se, zahvaljujući ventilatoru, pare oksalne kiseline brže rasporede po košnici i što je samo rukovanje olakšano jer je kiselina tabletirana i veoma lako se ubacuje u telo isparivača.

Sa jednim punjenjem akumulatora je moguće tretirati do 36 košnica.

Pojedinosti o njegovom uređaju se mogu naći na: http://www.alfranseder.de/Oxamat-Oxalic-acid-evaporation-machine.html (http://www.alfranseder.de/Oxamat-Oxalic-acid-evaporation-machine.html)
a video snimci na: http://www.youtube.com/watch?v=-HZ6u8Bkoew (http://www.youtube.com/watch?v=-HZ6u8Bkoew). Obratite pažnju na duže video klipove istog uređaja.

(http://www.alfranseder.de/tl_files/Inhaltsbilder/Oxamat%20Jumbo/Oxamat_Jumbo_verkl.jpg)

(http://www.alfranseder.de/system/html/1-28e68abb.jpeg)

(http://www.alfranseder.de/tl_files/Inhaltsbilder/Oxamat/oxal.galerie.galerie2.bildgross.jpeg)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Februar 27, 2014, 15:00:21
Fina ideja i odlična realizacija...


Ipak smatram da bi strujanje vazduha kroz košnicu bilo još bolje da su usis i izduv zaokrenuti za 90 stepeni, a srednji deo poklopca/usmerivača vazduha oslonjen na satonošu 5-og ili 6-og rama. Tako bi se dobilo zasigurno strujanje vazduha preko ramova, dok se ovako može desiti da deo para oksalne kiseline stalno cirkuliše kroz aparat a da ne prolazi kroz košnicu...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Julijan Cordas Februar 27, 2014, 16:51:04
POSTO sam tek sada procitao da se spominjem u vezi tretiranja brstivarom mojih kosnica evo da obrazlozim.Brstivarom sam tretirao u avgustu cetiri puta svakih cetiri-pet dana.Tada sam imao nekih drugih problema i obaveza pa nisam kontrolisao opadanje.Udecembru sam ujednoj kosnici (uhvaceni roj)primetio dosta uginulih pcela,pa sam se uplasio da to nije zbog varoe.Zato sam tada resio da probam tretiranje oksalnom.Nisam rekao da Brstivar ne valja,ja cu idalje tretirati sa njim,ali cu to raditi cesce  i mozda na drugi nacin.Ne znam koliko je efikasna elektro dimilica.Kod rojeva koje sam dobio od Voje imam pune podnjace pa nisam kontrolisao broj opalih varoa.Inace ta drustva imaju puno vise pcela od onih uhvacenih.Toliko o mom pocetnickom nemaru za moje pcele.Ove zime sam dosta citao pa se nadam da ce ove godine biti bolje.Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Paolo Gigli Februar 27, 2014, 19:32:58
Fina ideja i odlična realizacija...


Ipak smatram da bi strujanje vazduha kroz košnicu bilo još bolje da su usis i izduv zaokrenuti za 90 stepeni, a srednji deo poklopca/usmerivača vazduha oslonjen na satonošu 5-og ili 6-og rama. Tako bi se dobilo zasigurno strujanje vazduha preko ramova, dok se ovako može desiti da deo para oksalne kiseline stalno cirkuliše kroz aparat a da ne prolazi kroz košnicu...

To sam i ja odmah pomislio. Večeras ću da kontaktiram autora i da ga pitam zašto se opredelio za rešenje sa slike. Moguće da je u pitanju širina košnice. Ako se okrene, moguće da krajevi ramova neće biti pokriveni oksalnom kiselinom. Čim odgovori eto prevedenog i ovde :)

Digitalni pčelar
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Februar 28, 2014, 00:23:33
U slučaju da prihvati izmene zasigurno se mora praviti novi poklopac košnice/usmerivač vazduha, a tada ne bi bilo loše još i da se usis i izduv postave po dijagonali...
Naslov: Oxaamat - prepiska sa autorom
Poruka od: Paolo Gigli Februar 28, 2014, 10:59:46
Dear Mr Alfranseder,

Could you explain me, why is your Oxamat positioned as in a photo, along frames. I think that Oxamat could be more effective if it is turned for 90degrees when down stream and upstream of gas must flow through whole beehive. Your solution allow gas stream to take shorter path directly below transparent barrier. Probably reasons I could not thinking of.

Best regards,

...

Dear Mr. ...:
Thank you for your email. 
Your thought is logical that it could go better, but through the circulation with the fan it does not matter. You can see this very well through the hood construction.

Vaše razmišljanje je logično da bi išlo bolje, ali kroz cirkulaciju sa ventilatorom nije bitno. To možete dobro videti kroz poklopac

Many greetings
Erich Alfranseder
Special devices for beekeepers
Hauptstr. 15
D-84533 Stammham
Tel. 00 49 8678/749 644

Dear Mr. Alfranseder,

Thank you for fast response :)


...

(http://www.alfranseder.de/tl_files/Inhaltsbilder/Oxamat/Zeichn._Oxamat_engl.jpg)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Februar 28, 2014, 15:45:43
Mrzi ga da prepravlja...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Paolo Gigli Mart 09, 2014, 18:23:07
Na temi o upotrebi Brstivara pojavilo se pitanje validnosti upotrebe oksalne kiseline u EU (navodno je zabranjena od 1.1.2014.). Više o tome tamo...

Tražeći dokumente po gornjem pitanju, naišao sam na pregled istraživačkih rezultata (http://hal.archives-ouvertes.fr/docs/00/89/21/83/PDF/hal-00892183.pdf) u upotrebi oksalne kiseline iz 2005., koja na stranici obeleženoj brojem 116 u stupcu desno daje i pregled zakonske regulative o njenoj upotrebi u EU. Pregled daje rezultate sve tri metodologije upotrebe (prskanje, nakapavanje i isparavanje).

Oksalna kiselina nije dozvoljena u SAD kao sredstvo za suzbijanje Varoe (barem nije bila) tako da doktorska teza (http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=entomologydiss) iz 2008. o tehnici njene upotrebe je možda podsticaj zakonodavcu u smeru dozvole za široku upotrebu u pčelarstvu. Iako je ova studija na 155 strana okrenuta uslovima u SAD (posebno drava Nebraska) ima vrlo korisnih podataka upotrebljivih i ovde.

Digitalni pčelar
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: stevanovic sveto Mart 09, 2014, 18:31:30
Kada Bayer i njemu slične firme budu jedine proizvodile oksalnu i mravlju kiselinu onda će sigurno biti dozvoljena upotreba istih u suzbijanju varoe. Biće to najbolje sredstvo ikada izmišljeno, a ispašće da su ga oni izmislili. Sve se manje radujem približavanju EU. Smatram da treba biti van nje. Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ivan Simic 1 Novembar 16, 2014, 16:45:37


      Danas odrađen tretman rastvorom oksalne , temperatura 5stepeni niska oblačnost, umerena košava i kiša posle tretmana. Tretiran i pčelinjak kod kolege na većoj nadmorskoj visini.
    Legla nema, jesenji tretman rađen alkoholnim rastvorom timola 4 puta. 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Ivan Simic 1 Novembar 20, 2014, 19:45:20


      Četvrti dan od tretmana oksalnom maksimalan pad varoe u proizvodnim društvima 90kom. U rojevima znatno manji pad.
     Društvo koje se nalazi na najjosunčanijoj poziciji na pčelinjaku, kao i prethodnih godina 1-2kom.
 
     
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Daniloski Blagoja Novembar 20, 2014, 22:36:06
Ја сам пре тачно 18 дана третирао са ОК,једну фотографију сам поставио на другу тему
све  услове биле испуњене,осим температуре,била је 7 степени,обично се не дружим са предрасудама
па мислим да није никакав проблем третирати и на +7 него чекати,нормално ако су други услови испуњени!
поздрав
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Radovic Dragan Novembar 29, 2014, 12:12:28
Da li je neko ovih dana nakapavao oksalnu, i kakvi su rezultati ? 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Novembar 29, 2014, 15:26:14
Ivane, (možda si već pisao) čime si tretirao društva tokom godine-molio bih te, malo detaljnije?
Primećujem da jedno društvo izdvajaš, pa te molim da nam to objasniš podrobnije i daš neki zaključak. Hvala.


Blagoje, da čujemo rezultate...
 
Svako dobro.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Novembar 29, 2014, 15:33:34
Danas sam uradio tretman sa Oksalnom ,temperatura je bila 5 stepeni vlaznost vazduha 93 % .
Za par dana sledi rezultat .
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 29, 2014, 19:48:12
@ Radović Dragan


http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1333.msg34851#msg34851 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1333.msg34851#msg34851)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Radovic Dragan Novembar 30, 2014, 13:13:36
@ Radović Dragan


http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1333.msg34851#msg34851 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1333.msg34851#msg34851)

Borise hvala, video sam. Samo ne znam zasto tamo pises kada je druga tema. Ja cu najverovatnije u sredu oksalnu pa cu videti kakvo je stanje
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Stankovic Miodrag Novembar 30, 2014, 14:14:50
Ovo sto je Ivan napisao da mu je kod kosnice koja je na suncu mnogo manji pad varoe i ja mogu reci. Odradio sam tretman oksalnom proslog utorka i u sledeca dva dana broj otpale varoe je od 11-13 kom a sve kosnice su mi non stop na suncu bez hlada. Nikakav tretman u toku godine nisam radio.

Zato cu pokusati na svaki nacin da podignem temperaturu u plodistu bar jos malo da bih i sledece godine radio samo ovaj zimski tretman oksalnom.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Dejan Damnjanovic Novembar 30, 2014, 17:07:32
Danas odradjen tretman prvi put oksalnom pa sledi pregled za 5-6 dana kako opada!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Decembar 03, 2014, 16:26:10
Tretiranje Oksalnom kiselinom posle tri dana ,mogu reci da oksalna tamani i to dosta jedinki varoe Ove slike govore koliko opada varoe .Slike su od svih pet mojih drustava.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milojko Vasic Decembar 03, 2014, 20:22:09
Ovo je bas mnogo, cime si tretirao do sada?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Decembar 03, 2014, 21:19:18
@ Aleksandar


Pretpostavljam da je treća slika od društva koje ti je najjače na pčelinjaku, a to i najviše otklapa med (troši hrane) što se vidi po otpadu na uvlaci podnjače...I meni se čini da je ima dosta, jesi li brojao?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 03, 2014, 21:38:19
Najverovatnije da su ovde pčele imale podosta legla tokom septembra a verovatno malo i tokom oktobra pa je varoa uglavnom bila u leglu.
Takođe tretmani na četvrti ili na peti dan (ako se radi dimljenje nekim od preparata) ne daje najbolje rezultate, posebno u ovako kišovitim godinama.

I mene interesuje kolega Aco čime ste i kako ste vršili tretmane protiv varoe.

Zaista je ima mnogo  ali ne mora da bude ništa opasno ako su zajednice krajem sezone bile jake.

Pozdrav svima... 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Decembar 03, 2014, 21:48:57
@ Aleksandar


Pretpostavljam da je treća slika od društva koje ti je najjače na pčelinjaku, a to i najviše otklapa med (troši hrane) što se vidi po otpadu na uvlaci podnjače...I meni se čini da je ima dosta, jesi li brojao?
da ima ih puno
svako drustvo ima preko sto .
ali su drustva bila jaka ..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Decembar 03, 2014, 22:00:52

Kolega Vojo

Kad sam ih kupio isao sam sa Herba strip trake sa po dve na svaku PZ.
a kasnije sam isao sa amitrazom .
Posle u septembru mislim krajem i pocetkom oktobra Brstivarom na truleks trakama ,po dve na svaku PZ. i kontrola sa istim.i jos jedno sa Brativar trulex trake i kontrola sa istim ..i kasnije sam poceo sa dimnim topom sa Brstivariom ..ali nisam radio kontrolu zbog vremena ..i na kraju 29 novembra tretiram sa Oksalnom kiselinom . a rezultat se vidi ..


Pozdrav iz Sanada
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 03, 2014, 23:11:59
I herba strips i amitraz i brstivar i opet ih je ostalo puno za oksalnu.

Mislim da je trebalo ići drugim redosledom.

Tokom proleća i leta zapravo tokom paše Brstivar pa ako ih  opet ima dosta onda odmah posle paše herba stripsom a može se nastaviti i sa Brstivarom pa ako opet nismo zadovoljni učinkom herbe i brstivara onda eventualno ovim nesrećnim amitrazom.

I na kraju ako su pčele imale jesenjeg legla obavezno uraditi tretman oksalnom kiselinom.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 03, 2014, 23:50:33
Слажем се са овим, симпатичним момком Војом  ;D
Од пролећа Брстивар редовно, на трулекс тракама, све до јесени. За херба стрип би било идеално да се користи током августа, наравно ако нема паше. Митак и њему слична чуда треба избацити. По престанку легла третман оксалном.


Ако бих требао да одаберем два средства, ја бих се определио за Брстивар током сезоне, и ок. за завршни третман.
Рекао бих да је ова комбинација сасвим довољна да се вароа држи под контролом. 

Поздрав свима  :D
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Decembar 04, 2014, 00:06:25
Slazem se Vojom sto kaze da je puno ostalo za Oksalnu .



A moje je misljenje da je to doprinelo zbog takozvanog produzenog legla .




Svima pozdrav. ;)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milojko Vasic Decembar 04, 2014, 00:11:56
100??
Imate mnogo, mnogo vise.

verovatno je krivo leglo
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Jano Supek Decembar 04, 2014, 16:34:01
Kojeg ima i dalje u košnicama.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Šugić Decembar 04, 2014, 16:40:25
Kolege,koliko dana oksalna deluje posle tretmana,kod mene prošlo 7 dana i opadanje se blago povećava.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 04, 2014, 16:50:30
Dragane, ajde da se dogovorimo  ;) :D :
Od proleća Brstivar redovno, na truleks trakama. Pred kraj leta mravlja k. na način kako to radi (ako se ne varam) kolega Stevanović S. Po prestanku legla- oksalna.
Mitak samo(!)jedan-jedini put(kontrola - da se uverimo da ovo sve može ovako da funkcioniše).
Naredne godine - BEZ MITAKA.


Lel se usvaja(?) - usvaja se(!).


Pozdrav. Svako dobro.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 04, 2014, 18:50:12
Дуле, договорено!  ;) :D 
Колега Света има велико искуство у раду са ок. и управо читајући његове поруке, почео сам да размишљам о ок. као другом средству са којим ћу третирати своје пчеле. Одлично обара вароу, третман је врло једноставан, цена третмана је симболична. Извештаји које колеге објављују ових дана, говоре да ок. завршава посао како треба.


Поздрав  :)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 04, 2014, 19:53:14
Dragane, samo da ne bude zabune mislili smo na Svetin rad sa MRAVLJOM kiselinom.


Oksalna je svakako već dokazala svoje.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 04, 2014, 20:51:24
Дуле, наш колега Света врло успешно ради и са једном и са другом киселином. Па ко вили нек изволи  ;D
Тако да забуне нема  ;) 


Поздрав  :)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Decembar 05, 2014, 16:19:45
Prije 10-ak dana tretirao oksalnom kiselinom, danas otišao da provjerim rezultate opadanja. Ili varoe nema ili nema pčela  ;)
U ovom društvu našao najveći broj opale varoe (60-ak komada)
(http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/PC054660.jpg)
(http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/PC054659.jpg)

Ovo mi je bilo najjače društvo sa dosta pčela i najviše meda, na njemu nisam našao niti jednu varou
(http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/PC054675-2.jpg)
(http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/PC054674-2.jpg)

Također provjerio na mrežama podnica dali ima mrtvih pčela, bilo najviše u društvu sa najviše varoe i to 15-20 komada. Mislim da ih ne bih trebao više dirati do 1. mjeseca
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mićko Račić Decembar 05, 2014, 21:44:37
Danas odrađen tretman oksalnom.
Stanje u društvima šareno.Od 12 R.V. dvije sa četiri ulice pčela,šest sa šest ulica,tri sa sadam i jedna sa devet ulica pčela.
U devet R.V. klube u trećem nastavku ,zalihe meda dobre,pozicija klubeta različita tj. neke lijevo većina u centru a poneka i desno.
Kod tri R.V. problem, klube u srednjem nastavku,daleko od najgornjeg punog meda.
Odlučio sam se da taj nastavak podignem gore  i malo sve to pretumbam tj.dodao sam u njega par ramva punih meda,a
dole spustio prazne pa šta bude. Pratiću stanje  i po potrebi opet intervenisati,bolje i to nego da uginu od gladi pored punog nastavka meda.
Pozdrav...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Dejan Damnjanovic Decembar 06, 2014, 16:21:52
Dana 30.11.2014 sam odradio oksalnu pri temperaturi od 7 stepeni i danas odradjena proveru na 4 drustva i koliko vidim na jednoj jedino ima malo vise opadanja!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 06, 2014, 16:25:50
Колега Мићко,
Шаљем ти поруку од нашег Воје, њему рачунар нешто не ради добро. Ево поруке. Поздрав  :) 


Колега Мићко,
Заиста није било никакве потребе подизати тај други наставак на треће место. Саме би пчеле полако током зиме прешле у тај трећи наставак.

Никада ми се није десило да ми пчеле умру у другом наставку и да из другог наставка не пређу у трећи наставак за медом.
Ипак није ни то никакав проблем ако им пчелар уз подизање подигне још који рам са медом. Мислим да подизањем централних рамова ипак може бити мали проблем ако на њима нема довољно или макар 4-5 центиметара меда.

Треба да знате да пчеле увек зимују у празном саћу и уз контакт са медом у горњој зони клубета. У Родној Воји размак између рамова доњег и горњег наставка то јест од саћа до саћа износи свега 26 милиметара и пчеле га са лакоћом прелазе. Довољно је да пчеле само једним делом клубета или врхом клубета захватају тај горњи наставак а ако и не захватају то значи да у централним рамовима средњег другог наставка има још меда.

Пчелар приликом зазимљавања сам одређује позицију зимовања клубета и све регулише проценом снаге заједнице и распореда хране у кошници.

Позиција клубета у заједницама кије су формиреале клубе у горњем трећем наставку углавном зависи од распореда тамног саћа, што опет одређује пчелар својим активностима током летњег периода или померањем крајем лета током зазимљавања заједница.

Различитост у снази заједница решава опет пчелар својим летњим активностима када је потребно изједначити пчелиње заједнице.

Требали смо све ово продискутовати у некој од тема о Родној Воји али није проблем да и овде остане. Мислим да сам то тамо већ на неколико места описао.

Добро је што сте урадили третман оксалном киселином јер у овој изузетно кишној години заиста је било много варое како сам и претпостављао и  наговештавао још током маја и јуна месеца.


Поздрав свима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mićko Račić Decembar 06, 2014, 20:31:05
Hvala Dragane na prenesenoj poruci.
Napisaću odgovor ovdje pa ako je potrebno neka ga prebace na neku od tema o Rodnoj Voji.
Hvala Voji na odgovoru,tačno je da ste sve ovo više puta napisali,ali...
Kao što sam naveo klube je bilo poprilično udaljeno od trećeg nastavka u ova tri društva.
Medni vijenci na centralnim ramovima  drugog nastavka su 7-8 cm.
Dokazano je ,a i napisano negdje na forumu,da se i kod R.V. moža desiti iako veoma rijetko,da društvo ne uspije prijeći u najgornji nastavak i  strada od gladi pored punog nastavka meda. Ako leglo krene u drugom nastavku i naglo zahladi i zahlađenje potraje,pčele neće napustiti leglo iako je gore pun nastavak meda.
Da bih eliminisao tu mogućnost,uradio sam ono što sam već opisao.vidjećemo jesam li pogriješio.
Pozdrav...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 23, 2014, 23:26:16
Tretirao sam oksalnom kiselinom (600+600+35), nakapavanje (sa Sinišinim dozatorom). Rađeno 06.12.2014.


Neke napomene.
Prošle zime nisam tretirao OK (ranijih godina jesam). U toku ove godine nisam isecao građevnjake (ranijih godina jesam). Od juna meseca pčele sam tretirao Brstivarom, svaki treći dan. Opadalo je 5-20-70 varoa u proseku, nakon svakog tretmana Negde u septembru, po Vojinom savetu, učestao sam tretmane, sva ki drugi a ponekad i iz dana u dan. Opadanje se tek neznatno smanjilo (vidim ja - neda se varoa >:( ). Negde u oktobru, već me hvata blaga panika - uradim tretman mitakom 3x3 dana. Padalo je 20-50-150 varoa (nakon trećeg tretmana 2-10-20) i malo sam se umirio. Mislio sam "dobro je, izdržaće do oksalne". Novembar mesec je bio topao i nisam znao kad će se steći uslovi za OK. Nisam izdržao, nego uradim još tri tretmana(na tri dana) mitakom, s tim što sam treći tretman uradio samo na nekolicini košnica koje sam procenio da su zaražene. Evo moje 32 košnice: poslednji ciklus mitakom i OK.


koš...mitak.....        OK


1...15....1....10      116
2.....6....0...../            0
3.....6....0...../            0
4...20..10...../            0
5.....8..25....10        26
6...10..20....10        29
7.....8..15....10        32
8...50..50....15        28
9.....1....0...../            0
10..15...5...../            0
11....2...1...../            1
12....2...0...../            1
13..../..../....../            0
14....0   4     /            1
15..10...3...../            0
16..50..50....10         7
17..../    /      /            0
18... 0....0...../           3
19....2....0...../           0
20....2....2...../           1
21...40..10...10        42
22....3....8...../           0
23...20..15..../           6
24.....0....0..../           2
25.....8....5..../          27
26....12...4..../           4
27....30..30.../          28
28....40..30.../           3
29....25..25..10        51
30....50..30..10        41
31.....6....5..../           4
32....20...5..../          12


Trebao bi sad nešto da prokomentarišem. Posebno BRSTIVAR. Uostalom, zbog njega sam sve ovo (i ovako) radio želeo sam da se uverim : MOŽE LI BRSTIVAR, DA SE SAM IZBORI SA VAROOM?
Sad kažem, NE MOŽE SAM. Stepen obaranja varoe Brstivarom je tek nešto malo veći, od stepena kojim se varoa razmnožava.
Znači mora prvo oksalna, pa brstivar,(kontrola građevnjakom) pa opet kiselina(mravlja) i na kraju oksalna. To je moja strategija za narednu godinu sa tendencijom da se oslobodim jedne, od kiselina.


Namučih se, dok sam ovo ispisao(bar da poznajem exsel ::) ) ali nije mi žao, bolje i to nego da sam gledao slab tv program i lošu politiku ;) .
[size=78%]Svako dobro. [/size]

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 24, 2014, 02:00:48
Hvala čika Dule za ovaj precizan i odličan izveštaj.
Možemo  primetiti da je posle drugog tretmana mitakom osim u jednoj zajednici sa nešto više od 100 varoa za OK ostalo još u jednoj valjda 51 varoa a u svim ostalim nešto manje ili daleko manje. Obzirom da je posle oktobra ukupno za mitak i OK ostalo tek stotinak varoa ili nešto malo više i to samo u 6 zajednica dok je u drugim bilo daleko manje mislim da su tretmani Brstivarom opravdali moja očekivanja da varoa neće pretiti uništenju zajednica ako se sa Brstivarom krene na vreme.
Neka vam je srećno zimovanje.
Pozdrav svima...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Šugić Decembar 27, 2014, 18:39:03
Kolege,koliko dana oksalna deluje posle tretmana,kod mene prošlo 7 dana i opadanje se blago povećava.

Samostalnim ispitivanjem sam došao do odgovora na svoje pitanje.Ustanovio sam da OK deluje više od mesec dana.možda i dosta duže(videćemo)...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Радоје Киперовић Decembar 27, 2014, 20:59:54

Kolege,koliko dana oksalna deluje posle tretmana,kod mene prošlo 7 dana i opadanje se blago povećava.

Samostalnim ispitivanjem sam došao do odgovora na svoje pitanje.Ustanovio sam da OK deluje više od mesec dana.možda i dosta duže(videćemo)...


Не постоји образац, све зависи од тренутних метеоролошких услова. Ниже температуре утичу да се оксална киселина спорије разграђује. Код ниске релативне влажности ваздуха долази до бржег испаравања микроскопских капљица раствора и поновног преласка киселине у кристални облик. Код високе релативне влажности ваздуха дешава се супротно и дејство је боље и дуготрајније.
Уопштено гледајући, највећи пад варое најчешће је између другог и шестог дана од третмана али сигурно је да може потрајати и дуже.

Код мене је ове године пад варое послије оксалне киселине био значајно већи него у прошле двије године. Падало је између 150 и 300 вароа по кошници у првих 7-10 дана а послије је пад био занемарљив. Претходних година тај број је ријетко прелазио 50. С обзиром на временске прилике које су биле наклоњене развоју варое, мравља киселина је претходно направила доста добар посао.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Šugić Decembar 28, 2014, 11:34:52
Hvala Radoje.I ja sam primetio da je kod veće temperature i vlažnosti vazduha opadanje varoe veća..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Decembar 29, 2014, 08:20:09

Prošle zime nisam tretirao OK (ranijih godina jesam). U toku ove godine nisam isecao građevnjake (ranijih godina jesam). Od juna meseca pčele sam tretirao Brstivarom, svaki treći dan.
Znači mora prvo oksalna, pa brstivar,(kontrola građevnjakom) pa opet kiselina(mravlja) i na kraju oksalna. To je moja strategija za narednu godinu sa tendencijom da se oslobodim jedne, od kiselina.


Primetih da ste radili tretmane dimljenjem (brstivar/mitak). Nejasan mi je onaj deo gde kažete prvo oksalna?

Po mom mišljenju bolji rezultati u borbi protiv Varoe postižu se sredstvima koja duže vreme stoje u košnici (apiguard/ brstivar na truleks trakama sam lično koristio, argus ras i slični preparati na letvicama koje postepeno oslobađaju svoje aktivne materije) od tretmana dimljenjem jer se sa manje rada i dolazaka na pčelinjak postižu u najmanju ruku isti rezultati...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 29, 2014, 11:19:41
Borise, kao što svaki dobar domaćin-pčelar, godinu počinje u jesen(a rezultate očekuje u proleće-leto, naredne godine), tako i borbu sa varoom treba početi u zimu(novembar-decembar), a nastaviti tokom naredne godine(i opet završiti sa OK, novembar-decembar). Na to sam mislio kad sam rekao "prvo oksalna".


Tretman dimljenjem iziskuje više rada. Valda je u meni proradio neki sitni mazohizam ;D . Šala, bile su mi pčele blizu kuće (1,5km, pa sam mogao često da ih obilazim i biciklom - uostalom nije mi teško- to su moje pčelice), pa sam mogao redovno da pratim opadanje varoe, a TO mi je bio cilj. Često sam brojao varou i dva puta na dan(a nekad i iz sata - u sat i sve beležio).


Dogodine, Brstivar u truleks trake(sa Sinišinim dozatorom, kroz žičani zbeg, bez pčelarske kape :D )[size=78%] - čas posla![/size]
[/size]
[/size][size=78%]POZDRAV.[/size]
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivan ljujic Novembar 07, 2016, 19:28:29
moze li mi neko reci sta se desava ako se nakaplje dupla
doza oksalne po pcelama, hoce li biti stete? jel dok sam
radio sa njom mislim da sam malo preterao, jel mi se
dozator pokvario, hvala unapred
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Novembar 08, 2016, 18:39:24
moze li mi neko reci sta se desava ako se nakaplje dupla
doza oksalne po pcelama, hoce li biti stete? jel dok sam
radio sa njom mislim da sam malo preterao, jel mi se
dozator pokvario, hvala unapred
Ivane, voleo bih da znam kakav dozator imaš?


Inače, (mislim), da možeš biti spokojan.
Veća šteta bi bila da si preterao sa kocetracijom. Takođe je važno da se kiselina ne prosipa po ramovima (satonošama)nego isključivo po pčelama.


I jedan praktičan savet: Kad počinješ sa tretmanom, važno je da prva dva, tri, društva uradiš baš precizno, sa odgovarajućom dozom. U nastavku, posao ide kao po automatizmu. Ruka se već priviknula i ... :D
Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 08, 2016, 21:30:01
Dule,sta mislis o koncetraciji oksalne a narocito sirupa,najnovija istazivanja kazu bez secera i veca koncetracija oksalne. Ja sam odlucio da uradim ovo. Napraviicu sirup u odnosu 3 : 1,destilovana i secer i na kolicinu od 1 l takvog sirupa cu staviti 40 g oksalne,spustiti temp. tako napravljene koncentracije oksalne na 20 stepeni i uraditi tretman... Zanima me sta mislis.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Novembar 08, 2016, 22:53:48
Dule,sta mislis o koncetraciji oksalne a narocito sirupa,najnovija istazivanja kazu bez secera i veca koncetracija oksalne. Ja sam odlucio da uradim ovo. Napraviicu sirup u odnosu 3 : 1,destilovana i secer i na kolicinu od 1 l takvog sirupa cu staviti 40 g oksalne,spustiti temp. tako napravljene koncentracije oksalne na 20 stepeni i uraditi tretman... Zanima me sta mislis.....
Zorane, moje znanje iz hemije je na srednješkolskom nivou (i to mani  :D ).
Sa O.K (upotreba u pčelarstvu) sam se sreo 2004g časopis "Pčelar"br 9 (septembar). PREPORUČUJEM SVIMA.
Ako povećaš koncetreciju, povećavaš efikasnost - rizikuješ slabiju toleranciju pčela.
Ako smanjiš sadržaj šećera, povećavaš tolerantnost pčela - smanjuješ efikasnost delovanja.


"Ja tu nebih ništa diro"
Dok neko ozbiljno ne prostudira ovaj problem ja bih se držao proverenog 600+600+35


Nesreća je što je tretman oksalnom kiselinom izuzetno jeftin metod borbe protiv varoe, pa niko nema motiv (interes) da se ovim problemom zabavi ozbiljnije. A svaki ozbiljniji rad je skup.
Pozdrav.


Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 09, 2016, 00:21:52
Dule,sta mislis o koncetraciji oksalne a narocito sirupa,najnovija istazivanja kazu bez secera i veca koncetracija oksalne.

Interesuje me baš ovo istraživanje, ko i kad ga je uradio. Bio bih zahvalan da se da izvor ovih informacija, pogotovo što se ovde   http://www.dargbees.org.uk/Oxalic%20Charriere_Bee%20World.pdf
navodi da smanjenje količine šećera u rastvoru smanjuje efikasnost proziv varoe (a bolju toleranciju kod pčela). Također se navodi da povećanjem koncentracije OK u rastvoru u količini preko 45 grama na litar 1:1 rastvora dolazi do povećane netolerantnosti pčela na tretman.

Na drugom mestu, http://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/42653775/OXALIC_ACID_TREATMENTS_FOR_VARROA_CONTRO20160213-4521-scy8s3.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAJ56TQJRTWSMTNPEA&Expires=1478650751&Signature=ouza2sHJB%2FnDGFlS8sH0Bnlwp14%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DOxalic_Acid_Treatments_for_Varroa_Contro.pdf

se navodi da je najbolje rastvor 4.2% OK i 60% šećera.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 09, 2016, 07:52:44
Rastvor oksalne kiseline je kontaktni lek protiv varoe,sirup u razmeri 1:1 pcele pojedu i samim tim umanjuju dejstvo leka.Preporucuju cak i rastvor bez imalo secera,konc. 4,5 %. Ovako apliciran rastvor kontaktno,przi antenice i sisaljke varoe i samim tim varoe umiru od gladi... Ne mora da znaci da sam u pravu,ja sam bas pocetnik,koji cita i probacu pa kako god...Ovo je izneo dr. Hegedis u Kanjizi i to ce biti nacin tretiranja u Madjarskoj ove zime,on cak predvidja ako tem. budu isle do -15 st. da ce biti velikih gubitaka,zbog nenormalne najezde ove sezone...Opet kazem da cu ja probati na ovaj nacin pa kako god...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 09, 2016, 10:00:58
Zorane, pa daj da vidimo izvor informacija...


izvinjavam se zbog greške u predhodnom postu sam dao link do članka


"Oxalic acid treatment by trickling against Varroa destructor: recommendations for use in central Europe and under temperate climate conditions"


koji iz nekog razloga sad ne radi, a ako nekog zanima da pročita zaključak je na slici...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 09, 2016, 10:36:32
Borise,ja nemam predavanje dr. Hegedisa u Kanjizi snimljeno,samo sam napisao sta je on govorio i nacin na koji ce raditi madjari i zbog cega....Kazem ja cu uraditi na gore navedeni nacin,sa 30 % secera i 4% oksalne...On cak predlaze 4,5 % koncentraciju bez secera u vodi....Probam pa Boze moj,a imam i jedan nacin na koji cu raditi timolom,no o njemu kada dodje vreme. Uostalom vec sada dolaze izvestaji sa prostora bivse juge o nestajanju zajednica,pre tretmana oksalnom,upravo zbog neverovatne najezde ove god... Takodje tvrdi da svakih pet god,menjamo nacin tretmana....Ako imas nekog kolegu ili je neko sa foruma bio,moze mozda da se ukljuci.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 10, 2016, 10:42:56
A. Gregorc i I. Planinc u Veterinarskom žurnalu zaključuju:

SUMMARY
Twenty-four honeybee (Apis mellifera) colonies were used to monitor the efficacy of a solution of 2.9% oxalic
acid (OA) and 31.9% sugar against the mite Varroa destructor. Mite mortality was established prior to and after
OA treatments, which were conducted in August and September. The treatments resulted in 37% mite mortality
as opposed to 1.11% in the controls. OA treatment conducted in September on previously untreated
colonies resulted in 25% mite mortality. OA treatments in October and November resulted in approximately
97% mite mortality. These results suggest that OA is effective during the broodless period and less effective
when applied to colonies with capped broods. The possible use of OA against the Varroa mite in honeybee
colonies as an alternative to routine chemical treatments is discussed.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sasa Blagojevic Novembar 10, 2016, 14:20:54
, to je moje misljenje a ne mora da znaci da je dobro, ali ako je 3.5 posto OK radila dobro posao sto povecas proizvoljno koncentraciju, ako je przila antenice sa 3.5 ne vidim razlog da popovecas. Ti ces da odradis sa 4, komsija sa 3,5 a neko treci ce da poslusa pa ce da stavi 4,6, sta mislis sta ce biti kroz par godina
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sasa Blagojevic Novembar 10, 2016, 14:29:55
i jos nesto bih dodao da kontaktni lek znaci da se preko povrsine tela parazita resorbuje u telo parazita i unistava nervni sistem parazita, trazim da vidim kako deluje OK ali nisam uspeo da nadjem da unistava antenice i sisaljku, ako ima neki link neka ga postavi neko
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 10, 2016, 15:06:47
A eto, kažu naučnici da radi i sa konc. 2,9%.

Inače, obzirom da je u rastvoru i trećina šećera, pčelice verovatno ližu taj rastvor. Organske kiseline, u koje spada i oksalna,
izuzetno razarajuće utiču na digestivni trakt pčele, značajno joj skraćujući život. To nas navodi da težimo što manjoj koncentraciji,
koja funkcioniše, a nikako povećavanju koncentracije kiseline.

Baj d vej, oksalna kiselina nije baš ni sreća za ljudski organizam, u kojem se taloži i čini štetu.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 10, 2016, 17:16:26
Ja sam  napisao sta je covek rekao i ako je neko procitao da predlaze bez secera,samo voda i 4,5 % kiseline,i napisao kako cu ja tretirati a to kako ce komsija ili neko treci,kakve to ima veze sa mnom,nikoga ja ne ubedjujem ili namecem moj stav....Taj postotak secera cu ostaviti ne da bi pcele konzumirale sirup,i nece zato sto je prekiseo,nego da ostane lepjiv i bolje se zadrzava..A to sta ce biti za par god. pa svakako moramo da menjamo sredstvo,nece ici oksalna nego bevital ili nesto trece ?!

U principu bi najbolje bilo da se postave standardi i svi isto tretiramo...Ali je to nemoguce..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sasa Blagojevic Novembar 10, 2016, 17:23:33
ma prijatelju radi i sa 5 posto nikobti ne brani samo bi trebalo da se razmislja na duze rokove, da li je predlozio i sta posle 5 godina. koji lek
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 10, 2016, 17:29:41
Nije predlozio koji lek posle tog vremena ali ima i vec sada dosta na trzistu da mozemo da biramo nacin tretmana...Ima ljudi koji jos uvek tretiraju samo amitraz i to po 6-7 tretmana i nemaju gubitaka...Ja licno sam za sto prirodnija sredstva i da moze samo bi koprivom,sbog sadrzaja mravlje i oksalne,ali ne moze...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sinisa Mirovic Novembar 10, 2016, 17:45:14
Danas upotrebio spric dozator mog imenjaka Sinise iz Laola  i mogu reci sve pohvale za taj izum.Ima razne nastavke tako da se kasetne kosnice tretiraju bez problema ,a pretpostavljam i AZ.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Stankovic Miodrag Novembar 10, 2016, 18:22:28
Kopriva ne deluje... Samo je izgrickaju i izbace iako ima pisanija da deluje.


Ja tretiram oksalnom najklasicnije nakapavanjem tri godine i to mi je jedini tretman godisnhe. Videcu naprolece kakva je siruacija. Nikakvih smetnji u razvoju ne primecujem a kad budem imao svog pelina probacu i KAS-81.

Mislio sam ove godine da odradim oksalnu sublimacijom ali uslovi ne dozvoljavaju... Bice ko obicno nakapavanje...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 10, 2016, 18:42:32
ma prijatelju radi i sa 5 posto nikobti ne brani samo bi trebalo da se razmislja na duze rokove, da li je predlozio i sta posle 5 godina. koji lek
Nije pitanje koji lek, već koja varoa za 5 godina. Već su se pojavila dva nova soja, za koje se pretpostavlja da mogu izazvati probleme kod melifike.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sasa Blagojevic Novembar 10, 2016, 19:28:42
veliki je problem sto moze da se radi proizvoljno sa lekovima pa ko kako hoce, nemamo dobre institucije da kazu sta i kako a problemi se gomilaju sve vise, ja sam ove godine poceo sa pcelama i vidim da je haos na trzistu svega sto je vezano za pcele od voska preko meda do lekova, svima je stalo do zdravlja svojih pcela ali se radi sve bez kontrole.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 10, 2016, 22:34:35
"svima je stalo do zdravlja svojih pcela ali se radi sve bez kontrole"


Kome je stvarno stalo do zdravlja svojih pčela taj se potrudi pa pročita literaturu, pita priznate stručnjake i prati nauku...Ako tako radiš kakva ti kontrola treba? Kad bi se sve detaljno kontrolisalo koliko bi to koštalo?  Jako puno se govori o tome da se ne kupuju neregistrovani preparati ( jer su registrovani kontrolisani). Osim toga, nauka priznaje da se protiv varoe može boriti samo organskim kiselinama...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 10, 2016, 22:59:55
IZVORNI ZNANSTVENI RAD
Značaj i utjecaj organskih kiselina na ishranu i probavni trakt pčela
Goran Mirjanić1, Ivana Tlak Gajger2, Milan Babić1*, Mića Mladenović3, Nebojša Nedić3

Dužina života pčela hranjenih medom iznosila je od 25,15 do 29,46 dana, za razliku od pčela hranjenih sa
kiselinski invert sirupima, od 9,59 do 15,17 dana. Dobiveni rezultati ukazuju na štetni učinak
vinske i mliječne kiseline na probavni trakt pčela, što dovodi do probavnih smetnji i kraćeg
života pčela hranjenih ovom vrstom hrane.

Ako organska kiselina kojom tretiramo protiv varoe ne dospeva u digestivni trakt pčela ( što je prosto neverovatno ), onda ovo
istraživanje nema veze sa ovom temom...

Dozvoljen je i timol, a istraživanja pokazuju da ostavlja teške rezidue u medu i vosku.

Vidim da i Miljko, Sević i mnogi drugi veliki pčelari koriste preparate, koje smo skloni da anatemišemo. Naravno, zato su i veliki pčelari, što ih koriste u plodištima i ne dozvoljavaju njihove rezidue u proizvodima za ljudsku upotrebu...
Bojim se da ćemo uskoro morati da koristimo tešku, najtežu artiljeriju protiv prirodnih i nakloniranih štetočina i nametnika.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 10, 2016, 23:33:10
još malo o oksalnoj:
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 11, 2016, 21:53:13
Nenade, rezultati koje si dao su krajnje diskutabilni jer su eksperimenti izvođeni na krajnje drugačije načine tretiranja pčela ( potapanje pčela u rastvor i prskanje pčela na saću, tj ramovima) od onih koji se primenjuju kod nas (nakapavanje i sublimacija)..


inače ceo rad se može pročitati na


https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00892065/document (https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00892065/document)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sinisa Mirovic Novembar 11, 2016, 23:42:20
Da se zakljuciti da se letnje tretiranje sa vodenim rastvorom OK koncetracije 0,5%najefikasnije  protiv varoe ,a najmanju stetu cini pcelama ,a da se sa dodatkom secera u rastvoru povecava mnogo smrtnost pcela .
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 11, 2016, 23:53:20
Da, ali ima veze sa vremenom i načinom tretiranja...

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 12, 2016, 00:13:23
Borise,
ništa ne tvrdim i ne prejudiciram, jer jako malo znam.
Samo prenosim rezultate istraživaja, koji nisu dostupni prosečnom pčelaru i čoveku...  :)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 12, 2016, 08:03:26
Da pojasnimo ovaj rad čije smo zaključke izneli...eksperiment je izvršen tako što su u različit rastvor OK potapane pčele (tri košnice) prikupljene sa ramova i stavljene u mrežasti kavez, a na 4 košnice pčele na ramovima bez legla su prskane rastvorom (kao što se prskaju nozevojom) . Nakon toga su prebrojane opale varoe i uginule pčele....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: ivan ljujic Novembar 12, 2016, 10:50:58
evo ja istretirah prele, zbog ne znanja, i losih saveta, sad sam pcelar sa deset praznih kosnica. sve sam uradio kako treba osim kolicine, pazite sa dozerima, mogu biti losi kao moj. sad mi ostaje da ocistim kosnice itna prolece opet iz pocetka...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Stankovic Miodrag Novembar 12, 2016, 11:05:14
Ne bih rekao da sva ova prica ima neke veze sa varoom bas bas ...

Ja tri godine tretiram samo oksalnom u novembru ili decembru i za sad je ok. Mislio sam da je tako zbog izolovanosti pcelinjaka ali nisam racunao mozda neko bolje zna - ako mi ostane i 5 varoa posle novembarskog tretmana koliko bi trebalo da ih bude u kosnici sledeceg novembra? a nicim ne tretirati uopste...

Bice da je svaki lek i otrov u zavisnosti kako ga koristite. Sacekacemo i sledece prolece pa videti sta se desava...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sinisa Mirovic Novembar 12, 2016, 14:20:34
Kontejner sa kasetnim kosnicama  danas zavrsen tretiranjem ok  i to sa 70gr kiseline na 1 litar +1kg secera .
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Novembar 12, 2016, 17:35:40
Ne bih rekao da sva ova prica ima neke veze sa varoom bas bas ...

Ja tri godine tretiram samo oksalnom u novembru ili decembru i za sad je ok. Mislio sam da je tako zbog izolovanosti pcelinjaka ali nisam racunao mozda neko bolje zna - ako mi ostane i 5 varoa posle novembarskog tretmana koliko bi trebalo da ih bude u kosnici sledeceg novembra? a nicim ne tretirati uopste...

Bice da je svaki lek i otrov u zavisnosti kako ga koristite. Sacekacemo i sledece prolece pa videti sta se desava...

ipak mislim da je samo novembarski tretman veliki rizik...trebalo bi još nešto, pre nego što se zazime...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sinisa Mirovic Novembar 12, 2016, 18:46:35
Na sajtu gde prodaju top za dimljenje Varomor ima koncetracija OK za tretiranje topom u alkoholu.
15gr OK +10 timol+100ml 96%alkohol=120ml .Dovoljno za 30-50 drustava .

http://www.ebay.com/itm/VAROMOR-ORIGINAL-Device-for-smoking-bees-in-varroa-Fumigator-acid-Vaporizer-/252228202311

http://www.ebay.com/itm/BRAND-NEW-VAROMOR-SMOKE-CANNON-device-for-smoking-bees-in-varroa-Fumigator-/231878197116
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 12, 2016, 18:59:10
Sinisa,mislim da je to dobar odnos,znaci 70 g u nekih 1,6 l sirupa...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Stankovic Miodrag Novembar 12, 2016, 21:30:39
Rizicno ne rizicno to je sto je ... krajem novembra ili pocetkom decembra cu odraditi oksalnu i cekamo prolece...

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 12, 2016, 23:53:52
Nenade, rezultati koje si dao su krajnje diskutabilni jer su eksperimenti izvođeni na krajnje drugačije načine tretiranja pčela ( potapanje pčela u rastvor i prskanje pčela na saću, tj ramovima) od onih koji se primenjuju kod nas (nakapavanje i sublimacija)..
inače ceo rad se može pročitati na

https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00892065/document (https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00892065/document)
Hmmm, dobro je da si dao link ka celom dokumentu, kad ja već nisam...
Naime, ja jesam dao link prema tabeli vezanoj za potapanje pčela. Dalje u tekstu se vidi i drugi način tretiranja - "spraying". I rezultati vezani za prskanje, rekao bih, uopšte se bitno ne razlikuju od onih sa potapanjem. Naročito ne po koncentraciji za maksimalnu smrtnost varoe i minimalno uginuće pčela.
A pominje se i nakapavanje, te njegove dobre osobine ( brzina u radu i neremećenje klubeta ), kao i loše ( nenakapljavanje svih pčela, samo jedan tretman )
Sinišin zaključak ( valjda zato što je stručan ) mi izgleda sasvim ispravan. šećer je taj, koji doprinosi većoj smrtnosti pčela u oba načina tretiranja. U tekstu vele zbog dužeg zadržavanja na telu pčela. Ako još ima i lizanja slatko - kiselog sirupa, onda se i preživelima vek skraćuje.

Autori navode da su u nekim drugim eksperimentima prikazane tolerancije pčela i na veće koncentracije ( do 4,6 % ), ali uvek možemo postaviti pitanje - čemu, ako već i 0,5 % "skida" varou u izuzetno visokom procentu.
I šta još izgleda važno? Ljudi su sprejisali pčele po nekoliko puta i nisu ih pobili. Hajde nek se neko odvaži da koncentracijom OK od 3,5% u šećernom sirupu zalije pčele dvaput  u roku od nedelju dana.
A kolega Ivan je samo uduplirao dozu i
Citat
evo ja istretirah pčele, zbog neznanja, i losih saveta, sad sam pcelar sa deset praznih kosnica.

I nema veze sa vremenom. Autori obezbedjuju da u vreme tretmana nema legla. I jasno kažu da bi u centralnoj Evropi period tretiranja mogao biti novembar ili decembar.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Petkoski Ilija Decembar 06, 2016, 19:34:34
Погледајте овај кратки снимак .Дали је неко погледао овај начин примене Оксалне киселине.Ово је лепо да се види.
https://www.youtube.com/watch?v=HLIMKS28rxI (https://www.youtube.com/watch?v=HLIMKS28rxI)
Молим за коментаре и искуства о овом начину  третирања са оксалном.

 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sinisa Mirovic Decembar 16, 2016, 15:41:21
Lepo samo ni nije jasno ako ima 200 kosnica koliko mu vremena treba da sve odradi?
Nakapavanjem manje OK isparava  sa prskanjem kapi su mnogo sitnije i isparavanje je vece ,a kako se pojavljuju podaci  o smrtnosti pcelara u Madjarskoj i kod nas posle upotrebe OK isparivacima  moze se skrenuti paznja pcelarima koji prskaju pcele  da ipak nose maske .
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 16, 2016, 18:29:07
Kolega Miroviću, od vas kao veterinara "očekujemo" da nas od takvih stvari sačuvate... :)

Videćemo kako ovaj Vojin Nozevoj deluje i da li može da nas poštedi upotrebe organskih kiselina, koje nikome dobro nisu donele. Samo se setimo dejstva oksalne na ljudski organizam i da se mravljom pčele medjusobno ubijaju...

A "kačio" sam one radove i ispitivanja o dejstvu organskih kiselina na digestivni trakt pčela.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Decembar 16, 2016, 18:48:53
kolko se može pročitati u radu gospode Kalle Toomemaa, Ants-Johannes Martin, Ingrid H. Williams najbolji rezultati se postižu slabijim koncentracijama oksalne kiseline u vodenom rastvoru (bez šećera).


 "Spraying once or twice with 0.5% OA in aqueous solution in September 2005 showed equally high efficacy of mite control and little toxicity to bees. We conclude that a single spray of this concentration is sufficient to achieve adequate Varroa control."


"a concentration of 0.4–0.5% in aqueous solution at a dose of ca 25 mL per comb should be used. With the 0.5% solution, we must accept some death of bees, although this is small and may be acceptable. Spraying later, in autumn, when there is less brood in the hive, can increase its effectiveness. The treatment effect can also be increased by spraying bees on combs from different directions, i.e. wetting them as much as possible with an OA solution."


Na osnovu ovoga, smatram da u videu sa linka pokazani postupak jeste dobar ali teba raditi sa manjim koncentracijama kiseline i bez šećera. E sad koliko se vremena izgubi na pčelinjaku od 200 košnica ne znam, ali mislim da zbog niske cene tretmana, odsustva rezidua, bezopasnosti za pčelara treba probati ovaj način pa zaključiti sam...


Vezano za zabrinutost za zdravlje pčelara... Najnormalinije je da se pri radu sa bilo kakvim opasnim materijama koriste lična zaštitna sredstva. Za zaštitu od štetnog dejstva kapljica ovako slabog rastvora dovoljna bi bila papirna maska da spreči prodor kapljica u usta i nos, zaštitna naočare i gumene rukavice a za zaštitu prilikom rada sa isparivačem (para čiste, nerazređene kiseline) potrebno je koristiti mnogo ozbiljnije maske koje prijanjaju na lice i štite oči sa filterom od aktivnog uglja....



Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sljivic b miljko Decembar 16, 2016, 20:47:21
Borise, ne razumem ovaj članak pa pretpostavljam da se radi o prskanju fajtalicom po ramovima i pčelama. Ako je tako onda po mom mišljenju ima logike. Oksalna deluje kontaktom tako što pravi štete varoi tako što joj oštećuje neke delove tela. Rastvor bez šećera može da taj efekat na ta način. Ako bi bilo nakapavanjem onda bi bio važan šećer da održi vlažnost i produži period delovanja. Osim doga šećer u rastvoru pojačava delovanje jer će pčele bolje da raznose rastvor i varoa sa rastvorom dodje ukontak u većem obimu.
Što se otrovnosti tiče tu je najotrovniji postupak sublimacije gde može da se desi da čovek udisanjem odmah padne mrtav. Što se tiče rastvora nije velika otvrovnost kao kiselina u kristalu. Rastvor ukoliko bi bio unet u organizam delovao bi loše na rad bubrega ali mislim da nema prevelike bojazni da se stavlja maska i slično, mada svaka opreznost nije na odmet.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Decembar 16, 2016, 21:38:27
ево гоогле превод



" прскањем једном или двапут са 0,5% ОА у воденом раствору у септембру 2005. показао једнако високу ефикасност контроле гриње и мало токсичности на пчеле. Закључујемо да један спреј ове концентрације је довољан да постигне адекватну  контролу варое. "


"Концентрација 0,4-0,5% у воденом раствору у дози од око 25 мл треба користити  по саћу. Са концентрациом 0.5%, морамо прихватити неку смртност пчела, иако је мала и може бити прихватљива. Прскањем касније у јесен, када има мање легла у кошници, може да повећа своју ефикасност. efekat третмана може бити повећан прскањем пчела на саћу из различитих праваца, односно да их квашење што је више могуће са раствором ОА.


Ако неком треба могу да направим видео упутство за коришћенје гоогле преводиоца...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 16, 2016, 21:48:34
Evo još malo o oksalnoj..


OKSALNA KISELINA NAJVEĆE ZLO ZA PČELE I PČELARA
Nema komentara » Datum objave: 22.01.2014 u 17:58 - postavio Josip Kriz
Kategorija: Uncategorized
ŠTETNI EFEKTI OKSALNE KISELINE
Oksalna kiselina je aktivni sastojak sredstava koja se koriste za suzbijanje varoe i pčele je dobro tolerišu. Ipak, sve do nedavno na prste jedne ruke mogla su da se nabroje istraživanja koja su ispitivala subletalne (štetne efekte, ali koje ne dovode do smrti) efekte akaricida na pčele. O negativnim efektima oksalne kiseline na razvoj legla 3-4 meseca nakon aplikacije pisano je još pre 15 godina. Prihvaćeno je i stanovište da dugoročno posmatrano oksalna kiselina šteti zdravlju tretirane zajednice, ali da ne dovodi do učestalije smrtnosti.
Mnogobrojna istraživanja koja su se bavila pesticidima pokazala su na koji način subletalne doze određenih hemijskih sastojaka utiču na pčele. Između ostalog, može doći do promene u podeli rada u košnici, održavanju higijene u košnici, kao i do izraženijeg bištenja kod pčela. Neka istraživanja pokazala su da tretman pesticidima dovodi do pojačane motoričke aktivnosti i poremećaja pamćenja, kao i do skraćenja njihovog života. Efekti akaricida na dužinu života do sada su ispitivani samo u slučaju Apistana i mravlje kiseline, i nije utvrđena nikakva razlika u dužini života između tretiranih i netretiranih pčela. Efekti oksalne kiseline na dužinu života pčela do sada nisu bili opisani ni u jednom istraživanju. Nedavno je sprovedeno prvo takvo istraživanje, čiji su ciljevi formulisani kroz sledeća pitanja:
1. Da li oksalna kiselina utiče na ponašanje pčela povezano sa njihovom starošću ili na intenzitet ponašanja radilica u košnici?
2. Da li tretman oksalnom kiselinom skraćuje životni vek pčela?
ŠTA GOVORE REZULTATI
Kada je reč o ponašanju, primećeno je da se svi modeli ponašanja povezani sa starošću pčela javljaju prirodnim redosledom. Drugim rečima, i tretirane i netretirane pčele obavljale su poslove sledećim redom. Prvo su bile negovateljice, zatim su se bavile prihvatanjem i preradom polena i meda, a u isto vreme i patroliranjem. Kod tretiranih pčela primećeno je učestalije bištenje, da su manje aktivne, kao i da se slabije posvećuju negovanju legla. Kada je reč o ostalim parametrima za testiranje ponašanja, nije bilo značajnije razlike između tretiranih i netretiranih pčela, uključujući tu i razmenu hrane (trofilaktički kontakt), higijenu u košnici, prihvatanje i preradu meda, patroliranje i početak obavljanja izletničkih poslova. Zbog toga što su se pčele tretirane oksalnom kiselinom pojačano bištile, povređujući pritom često abdomen svojim zadnjim nogicama, 24 časa nakon tretmana izvršena je kontrola da li kod mladih novoizvedenih pčela ima rezidua kiseline. Pod mikroskopom su uočeni kristali u predelu abdomena i zadnjih nogu tretiranih pčela, dok u kontrolnoj netretiranoj grupi nije bilo kristala. Zbog toga autori istraživanja pretpostavljaju, da su ovi kristali najverovatnije ostaci okslane kiseline. Pored toga, statističkom analizom dve grupe utvrđeno je da pčele koje su bile tretirane oksalnom kiselinom žive u proseku tri dana kraće od netretiranih pčela.
OBJAŠNJENJE
Tretman 3,5% procentnim rastvorom oksalne kiseline, koji odgovara dozi od 175 μg po pčeli, ima subletalne efekte na pčele. Šteta koju proizvodi tretman oksalnom kiselinom ogleda se u skraćenju života tretiranih pčela, smanjenju njihove aktivnosti, kao i u slabijem obavljanju negovateljskih poslova od strane mladih pčela. Kada je reč o smanjenju aktivnosti, slični efekti tretmana oksalnom kiselinom opisani su i u nekim ranijim istraživanjima, a poznato je da pčele na sličan način reaguju na tretman mravljom kiselinom.
Do intenzivnijeg samo-bištenja tretiranih radilica dolazi zbog toga što se na telu radilica zadržavaju rezidue oksalne kiseline, i to u obliku kristala u predelu abdomena i zadnjih nogu. Naime, kada se osuši, oksalna kiselina formira kristale čiji su ostaci uočeni na navedenim delovima tela tretiranih pčela. Osim toga, od ranije je poznato i da oksalna kiselina može da bude uzrok oštećenja organa za varenje pčela, o čemu postoje referentna naučna istraživanja.
U pčelarskoj praksi, oksalna kiselina primenjuje se tokom novembra i decembra kada u zajednici nema legla i kada je aktivnost pčela svedena na minimum. Zbog toga što se rezidue oksalne kiseline zadržavaju tokom dužeg vremena, može se očekivati da se u zajednici nađu i u proleće. Kako smatraju autori, subletalni efekti oksalne kiseline na ponašanje i dužinu života jedinki pčela, koji su dokumentovani njihovim istraživanjem, mogu se očekivati i na nivou zajednice. Ipak, oni zaključuju da (uprkos nalazima o njenom štetnom dejstvu) prednosti oksalne kiseline kao sredstva za suzbijanje varoe nadmašuju moguće negativne posledice koje njena primena može ostaviti na pčelinje zajednice i da bi ona trebala da ostane jedan oglavnih varoacida.
Izvor:Schneider S., Eisenhardt D., Rademacher E. (2012) Sublethal  effects of oxalic acid on Apis mellifera(Hymenoptera: Apidae): changes in behaviour and longevity, Apidologie (vol.43), pp. 218-225
OBJAVLJENO U ČASOPISU „PČELARSKI ŽURNAL“ BR. 22
-------------------------------------------------------------------------------------...

Ово је мало превише оштар наслов за оксалну киселину...

Мислим да је и закључак могао бити мало слободнији...

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sljivic b miljko Decembar 16, 2016, 22:01:03
ево гоогле превод



" прскањем једном или двапут са 0,5% ОА у воденом раствору у септембру 2005. показао једнако високу ефикасност контроле гриње и мало токсичности на пчеле. Закључујемо да један спреј ове концентрације је довољан да постигне адекватну  контролу варое. "


"Концентрација 0,4-0,5% у воденом раствору у дози од око 25 мл треба користити  по саћу. Са концентрациом 0.5%, морамо прихватити неку смртност пчела, иако је мала и може бити прихватљива. Прскањем касније у јесен, када има мање легла у кошници, може да повећа своју ефикасност. efekat третмана може бити повећан прскањем пчела на саћу из различитих праваца, односно да их квашење што је више могуће са раствором ОА.


Ако неком треба могу да направим видео упутство за коришћенје гоогле преводиоца...

Sad je sve jasno ako se radi prskanjem ne treba secer. Ako se radi nakapavanjem treba šećer. Kod prskanja matica se zatvara u kavez i privremeno se sklanja da se po njoj ne prska.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 16, 2016, 22:37:06
Citat
Na osnovu ovoga, smatram da u videu sa linka pokazani postupak jeste dobar ali teba raditi sa manjim koncentracijama kiseline i bez šećera. E sad koliko se vremena izgubi na pčelinjaku od 200 košnica ne znam, ali mislim da zbog niske cene tretmana, odsustva rezidua, bezopasnosti za pčelara treba probati ovaj način pa zaključiti sam...
Drago mi je da se slažemo. Mada, u tekstu kažu da je "sprejiranje" najprikladnije za "hobi pčelarenje". Verujem da do 10 košnica to ne bi bio težak posao.
Šećer pomaže da se OK duže zadržava na pčelama i tako efikasnije ubija i njih i varou. Definitivno da ga pčele ližu, a videli smo da pčelinja creva baš nisu oduševljena organskim kiselinama.
Dobra strana prskanja niskim koncentracijama, bez šećera, je što se isto društvo može tretirati u više navrata, na svakih npr. 6 dana.

Za profesionalu - ostaje amitraz i oksalna 3,5 do 4%.  :'(

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Pejcic Vladimir Decembar 16, 2016, 22:44:21
 Sa padom koncentracije Ok pada i njena efikasnost na varou  na pcelama.Istrazivanja kazu da ako naprskamo  1,6% Ok efikasnost ce biti 67% to na zajednicama koje nemaju leglo.Preporucene doze su 2% rastvor Ok metodom prskanja kada efikasnost ide na preko 90%.Primena bilo koje metode Ok kada u kosnici ima legla pada na 30-40%.
 Nigde nisam pronasao da se matica pri tretmanu prskanjem pre istog sklanja iz kosnice ili gresim?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 16, 2016, 22:49:20
Sa padom koncentracije Ok pada i njena efikasnost na varou  na pcelama.Istrazivanja kazu da ako naprskamo  1,6% Ok efikasnost ce biti 67% to na zajednicama koje nemaju leglo.Preporucene doze su 2% rastvor Ok metodom prskanja kada efikasnost ide na preko 90%.Primena bilo koje metode Ok kada u kosnici ima legla pada na 30-40%.
 Nigde nisam pronasao da se matica pri tretmanu prskanjem pre istog sklanja iz kosnice ili gresim?
Ili se preporučuje višekratno tretiranje rastvorom blažim od 0,5%...
Rastvor 2% je već poprilično latentan za pčele.

Ako ovi eksperimenti sa nakapavanjem Brstivarom budu pozitivni, za mene će i tih 0,5% OK biti previše...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 16, 2016, 22:57:39
Ја сам једне године (пре 4-5 година)  истретирао један ред кошница са оксалном киселином а други не.

Третиране пчеле су слабије отхрањивале легло и спорије се развијале у пролеће и већ у марту имао сам око 1-1,5 рамова пчела мање код третираних заједница.
Током априла разлика је била већ око 3 рама пчела а крајем маја разика у снази заједница била је око 5-6 рамова пчела и 3-4 рама легла  или количина пчела и легла која одговара величини једног просечног роја који се продаје на рамовима са леглом.

Тада сам рекао да свака заједница третирана током новембра и децембра оксалном киселином у зимском клубету до пролећа буде оштећена за вредност једног роја или око 35 евра.

На сто заједница то је само 3.500 евра...

Уколико би се такав ефекат постигао неким другим препаратом који не ствара штету развоју пчелињих заједница имали би право решење.

Има ли негде неких практичних упоредних резултата наведених од стране пчелара о штетном дејству оксалне киселине на развој пчелињих заједница?

Поздрав драгим пријатељима...

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 16, 2016, 23:03:12
Nemam uporednih rezultata, ali imam snimak "dan posle OK":
https://www.youtube.com/watch?v=DyLVPo6Vqt0
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Decembar 16, 2016, 23:58:32

Šećer pomaže da se OK duže zadržava na pčelama i tako efikasnije ubija i njih i varou. Definitivno da ga pčele ližu, a videli smo da pčelinja creva baš nisu oduševljena organskim kiselinama.
Dobra strana prskanja niskim koncentracijama, bez šećera, je što se isto društvo može tretirati u više navrata, na svakih npr. 6 dana.
Za profesionalu - ostaje amitraz i oksalna 3,5 do 4%.  :'(

Zašto bi dodavao šećer u otopinu i tako povećavao smrtnost pčela?
Zašto bi prskao više puta kad su ljudi zaključili da je jednom dovoljno?
Zašto amitraz kad njegova upotreba u pčelarstvu u EU nije dozvoljena?


@Miljko
Odakle to da se matica zatvara da se po njoj ne prska?


@Vojo
tačno je da postoje zapažanja da tretman nakapavanjem utiče na prolećni razvoj, ali se traži način da se taj problem prevaziđe, bilo promenom koncentracije šećera bilo promenom koncentracije kiseline, a evo sad i načinom tretiranja (prskanje umesto nakapavanja)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 17, 2016, 00:06:13
Драги мој пријатељу Борисе,
Можда ово може да замени употребу оксалне киселине...  Следе снимци...
---------------------------------------------------------------------------------....

Ево један словеначки снимак о употреби Брстивара димним топом током августа...

Два дана након третмана.. Мислим да је ово закаснео третман и да је требало током јуна и јула извршити овакво третирање



Затим снимак о штетности Брстивара на људски организам, шалим се наравно ово је снимак како пијем Брстивар пре употребе..



И затим снимак рада са Брстиваром током лета код мог пријатеља Дамира



 и на крају резултати рада са Брстиваром пола сата након третмана Брстиваром, снимано пре неколико година...




Поздрав драгим пријатељима....

Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: sasa zivic Decembar 17, 2016, 08:55:10
Do ove godine sam koristio uobičajan rastvor 600+600+35. Iako sam radio špricom nisam uvek bio precizan pa mi se dešavalo da deo rastvora prosipam po satonošama. Isti nisam brisao jer sam smatrao da će ga pčele polizati. Nedeljama posle tretmana su ostale te barice da ne kažem da su ostajale do samog proleća netaknute.
Ove godine sam primenio rastvor od 1 l vode i 40 gr OK. Nisam koristio špric nego onaj aplikator sa flašom i špricom na poklopcu flaše. Opet nisam bio precizan ali sada više nego prošlog puta kada sam koristio običan špric. Nisam imao nikakvu krpu da bi obrisao barice. Sutradan, 24 sati posle aplikacije sam ponovo otišao pčelinjak u nameri da obrišem barice i imam šta da vidim.  Barica nema!?
Ovde čitam brojne tvrdnje raznoraznih stručnjaka i raznoraznih poznavaoca svega pa mi se pomalo i gadi. I Nanneti i Hegediš stoje iza svojih istražovanja a dijametralno su suprotna.
Ovo moje "istraživanje" ne znam šta govori niti ja zaključujem bilo šta ali se to desilo pa neka zaključuje ko šta hoće...ima mnogo takvih koji zaključuju, donose mišljenja, daju preporuke toliko autoritativno da su gotovo u formi uputstva da ne kažem naredbi. Inače divim se ljudima koji imaju smelosti da se na takav način izražavaju...divim se...
Pozzz
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 17, 2016, 11:50:08
Sale, druže, nemoj da se jediš...
Prošlu subotu, 10.12.2016. slušali smo prof. Nanetija u Novom Sadu. I on je pominjao rastvore slabije koncentracije i njihovu efikasnost, kao i primenu prskanjem. Na kraju se ipak založio za rastvor VODA 1L + ŠEĆER 1kg + 100 g Oksalne nakapavanjem. I to nakapavanjem popreko po satonošama, a ne uzdužno, po ulicama, kako mi to radimo. Doza identična ovim našim.

Meni se se nisu dopale dve stvari:
1. Ubedjivao nas je da paradajz i još neke voćke i povrćke sadrže OK i da ona nije opasna po ljudski organizam, a da pri tom nije dao podatke, koliki je procenat OK u tom zelju i
2. U levom, donjem uglu platna i ekrana, na koje je išao grafički deo predavanja, nalazi se logo neke firme ( pretpostavljam da ne proizvode sok od gloginja ).

Ne kažem da je tačno u ovom slučaju, ali nažalost, izgleda da je nauka i to ne samo "pčelarska" odavno u službi kapitala. E zato se Naneti, Hegediš i ko zna ko još, razlikuju u svojim stavovima.
Ako si zainteresovan, daj mi na PP svoj mail, da ti pošaljem naučne radove naših ( i ex YU ) eminentnih stručnjaka, kako dokazuju da su pogače tih i tih proizvodjača bolje za zimsku ishranu pčela nego med...

Ko zna, možda će se pokazati da će neka nenaučna "alternativa" biti rešenje za budućnost. Mnogi su zapadni naučnici radili na leku protiv AIDS, ali je samo Todoksin Dr sci. prim. ( stomatolog ) Todora Jovanovića izlečio Medžik Džonsona...

Ćutimo ( a u stvari pričamo ), pratimo, snimamo i zalivamo oksalnom....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 17, 2016, 12:22:56
Citat
Zašto bi dodavao šećer u otopinu i tako povećavao smrtnost pčela?
Pa baš zato, šećer dodaješ u rastvor da ih bolje kokaš...
Mislim, pčele.
Citat
Zašto bi prskao više puta kad su ljudi zaključili da je jednom dovoljno?
Ne videh taj zaključak. Naprotiv, rezultati su uglavnom za višekratno tretiranje, kao ovaj:
"in colonies which were first OA-treated on 15 September,
October and November treatments resulted in
98.19% (1.76) mite mortality. Figure 4 shows the
cumulative efficacy of OA treatments."
Kod primene "na naš način" kažu: jedan tretman na jednu generaciju pčela, a najviše tri puta
jednu maticu. Ovde je štos da možeš da ih špricaš rastvorima ispod 0,5% kolko ti duša želi
i slobodno vreme dozvoljava. Pa prvi put skineš 97%, a drugi put 97% od onih 3% što je preostalo.  :) ;D

Citat
Zašto amitraz kad njegova upotreba u pčelarstvu u EU nije dozvoljena?
Kako zašto? Prvo, mi nismo u EU. Drugo, ako je zabranjen, kako se u toj istoj EU proizvodi ( Mađarska)?
A treće, svi veliki srpski pčelari ( i lokalni ) i predavači tuku Amitrazom sve u 16...
Samo mi, sitna boranija se, kao fol, bavimo ekologijom.
Kažem "kao fol" jer ne znamo šta je u Herba strip-u ( ekološki preparat ), a i te sve kiselinčuge meni ni
ne mirišu na ekologiju...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Decembar 18, 2016, 00:59:19
@ Nenad


nije zabranjen, već njegova upotreba u pčelarstvu nije dozvoljena (kao ni upotreba bilo kog neregistrovanog veterinarskog leka, može da se koristi za ostale upotrebe u veterini i voćarstvu) zbog rezidua u vosku. Ako je nešto dokazano štetno za zdravlje, kakve veze ima da li smo u EU ili nismo. To što se kod nas još uveliko preporučuje nema veze sa naukom a ni sa zdravim razumom. Iz istog razloga nemamo naučnu instituciju koja se bavi ISKLJUČIVO pčelarstvom, a tvrdimo da smo sila u pčelarstvu i da nam je med ekstra kvaliteta. (Kao i čuveno vino iz Rajačkih pimnica što slovenački vinari probaše kad su bili u poseti, al niko litre nije kupio)


- ne videh taj zaključak


"Spraying once or twice with 0.5% OA in aqueous solution in September 2005 showed equally high efficacy of mite control and little toxicity to bees. We conclude that a single spray of this concentration is sufficient to achieve adequate Varroa control."


Još jednu stvar treba shvatiti....Populaciju varoe u pčelinjem društvu treba držati pod kontrolom a ne uporno pokušavati da se istrebi svih 100% varoe i tući društva dimom ( ili čime već) nemilice...



"kiseline ne mirišu na ekologiju"

ako se kiselina naziva organskom to je znak da postoji u prirodi kao produkt hemije živih organizama. Naravno, to ne znači da sve što je organsko nije otrovno, ali je zasigurno manje zlo od sintetičkih insekticida...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 18, 2016, 01:16:22
Borise, druže, nemoj ni da pomisliš da se ja zalažem za Amitraz. Samo hoću da naglasim, kao što napisah, da svi veliki tuku njime i ne ustežu se da to i kažu. Pitao sam u mom udruženju najjačega da li jede i daje svojima taj med, a on veli da nema šanse da to jede, jer tretira nakon sezone medobranja. A rezidue? Nikom ništa, kad se staro saće pretopi i prave satne osnove...
Drugi, takodje jak, reče da tretira i 4 do 5 puta u toku sezone.

Na svim sajmovima Amitraza kol'ko hoćeš i najbolje se prodaje.
Predavači svi redom, koje sam slušao, govore o tretiranju tim otrovom afirmativno.

Moje tri PZ sam jednom zadimio Brstivarom i cele sezone ga držao na truleksu. U avgustu sam stavio herba strips. Ispod dve sam našao po 1 varou, a ispod treće 5 komada. Kada sam u decembru otvorio da tretiram sa OK, sva tri su društva bila kod kuće ;D
Ako se ovo nakapavanje Vojinom špecijom pokaže efikasno, dogodine neće biti ni OK.
Ja sam u pčelarenje ušao zbog svog zdravlja ( i zdravlja svojih najbližih ) i ono mi je milije od života svih pčela sveta. Ako ne mogu da žive i prežive bez bojnih otrova, nek crknu, ili spas potraže na drugoj strani.  :)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 18, 2016, 11:28:18
Borise, druže, nemoj ni da pomisliš da se ja zalažem za Amitraz. Samo hoću da naglasim, kao što napisah, da svi veliki tuku njime i ne ustežu se da to i kažu. Pitao sam u mom udruženju najjačega da li jede i daje svojima taj med, a on veli da nema šanse da to jede, jer tretira nakon sezone medobranja. A rezidue? Nikom ništa, kad se staro saće pretopi i prave satne osnove...
Drugi, takodje jak, reče da tretira i 4 do 5 puta u toku sezone.

Na svim sajmovima Amitraza kol'ko hoćeš i najbolje se prodaje.
Predavači svi redom, koje sam slušao, govore o tretiranju tim otrovom afirmativno.

Moje tri PZ sam jednom zadimio Brstivarom i cele sezone ga držao na truleksu. U avgustu sam stavio herba strips. Ispod dve sam našao po 1 varou, a ispod treće 5 komada. Kada sam u decembru otvorio da tretiram sa OK, sva tri su društva bila kod kuće ;D
Ako se ovo nakapavanje Vojinom špecijom pokaže efikasno, dogodine neće biti ni OK.
Ja sam u pčelarenje ušao zbog svog zdravlja ( i zdravlja svojih najbližih ) i ono mi je milije od života svih pčela sveta. Ako ne mogu da žive i prežive bez bojnih otrova, nek crknu, ili spas potraže na drugoj strani.  :)
Nenade, sve si dobro reko.
Samo, dogodine izbaci tu herbu  >:( ,ko zna šta je to :( .
Oksalnu bih ja ostavio (naravno samo pametno sa njom...)
p.s.
varou treba kontrolisati...(prirodni pad, alkohol, šećer prah...)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Andreja Anđelković Decembar 18, 2016, 11:57:19
Skoro sam napustio predavanje na kom je predavač pričao o upotrebi Amitraža. Ne sme se na predavanju pričati o upotrebi nečeg što je zabranjeno. Na takvim predavanjima sem predavača i organizatora krivi su i slušaoci koji to tolerišu. Mislim da sam ja kao savestan pčelar, pa čak i građanin, bio u obavezi da to prijavim inspekciji.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Decembar 18, 2016, 13:24:05
Svaki lijek je u neku ruku i otrov (i obratno) tako je i s OK. Sta mi vrijedi u proljeće da imam 3 zdrave pčele, bolje onda koristiti OK u razumnoj mjeri i nastaviti pčelarsku sezonu. Slažem se s Borisom da poslije suncokreta kada je najviše varoe treba udariti po njoj, 12. Mjesec je predaleko do oksalne. Ova godina je bila specifična s dosta varoe i da nije bilo ljetnog tretmana bilo bi svašta. Koristio sam Herbastripove i Checkmitte (po meni oba imaju slične aktivne tvari samo što je jedan neregistrirani a drugi na popisu registriranih sredstava(i dosta skuplji). Kod mene je opadalo u prosjeku 100 varoa. Interesantna mi je ova opcija sa sprejanjem u blažoj koncentraciji, pošto ne ostavlja rezidue mogla bi se koristiti i u aktivnoj sezoni isto kao i mliječna kiselina. Također bi isprobao i Brstivar ako ga nabavim (ako ne možda ga i sam pripravim)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 18, 2016, 13:48:43
Anto, da napraviš "Brstivar"??
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Decembar 18, 2016, 14:19:07
Zar Voja nije negdje ostavio kako se pravi?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 18, 2016, 14:54:51
Ne Anto, Voja je dao za "Nozevoj". To je alkoholni rastvor žalfije i rtanjskog čaja a koristi se za nozemu (naći ćeš..) :D
Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Decembar 18, 2016, 15:13:17
A OK, mislio sam da je dao i za Brstivar. Očito ću se morat sprijateljit s Vojom ;)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 18, 2016, 17:01:06
... Što se otrovnosti tiče tu je najotrovniji postupak sublimacije gde može da se desi da čovek udisanjem odmah padne mrtav. Što se tiče rastvora nije velika otvrovnost kao kiselina u kristalu. Rastvor ukoliko bi bio unet u organizam delovao bi loše na rad bubrega ali mislim da nema prevelike bojazni da se stavlja maska i slično, mada svaka opreznost nije na odmet.

Тачно тако колега Миљко.
Оксална киселина није играчка, и третмани са њом нису играње.
Зато би било добро, да у оквиру ове теме пишемо само о теми, да би млађе колеге имали објашњено што је год то могуће прецизније и безбедније, како и на који начин урадити третмане оксалном киселином.
Није ми баш јасно зашто у оквиру ове теме пишете о брстивару, или о било чему другом што није везано за третмане оксалном киселином?


Поздрав  :)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 18, 2016, 17:22:16
Skoro sam napustio predavanje na kom je predavač pričao o upotrebi Amitraža. Ne sme se na predavanju pričati o upotrebi nečeg što je zabranjeno. Na takvim predavanjima sem predavača i organizatora krivi su i slušaoci koji to tolerišu. Mislim da sam ja kao savestan pčelar, pa čak i građanin, bio u obavezi da to prijavim inspekciji.
Ja sam na tri predavanja ( od toga jedno je "lokalni" predavač na obuci novopečenih ) čuo za primenu Amitraza ko dobar dan i ostao šokiran. Dvojicu sam pitao i maltene ispao poludebilan, a trećeg iz pijeteta nisam. I to je ona priča o izrečenom od strane autoriteta...
Naročito je opasno kada su slušaoci takvi početnici, koji nemaju blage veze, pa nisu u stanju ni da se "usprotive".
Jedan je predavač čak objasnio da tog sredstva već dva dana nakon primene nema u košnici.
Inspekciji ne treba prijava. Dovoljno je da obidju pčelarske sajmove i druga okupljanja, gde je predvidjena i prodaja na tezgama i štandovima.
@Dule Lazić:
Citat
Samo, dogodine izbaci tu herbu  >:( ,ko zna šta je to :( .
Dule, kad sam ga uzimao, imao sam podatke da je 100% eko sredstvo. I mirisao je na timol kao lud. Sad već pomalo i sumnjam, nakon onih ispitivanja u BiH. Ako ima u sebi akaricida, to je dobra vest za moje PZ, jer je oborio mizerno mali broj krpelja.

@ Nešković
Citat
Није ми баш јасно зашто у оквиру ове теме пишете о брстивару, или о било чему другом што није везано за третмане оксалном киселином?
Evo objašnjenja: Sad kad sam već toliko napisao, pa posle video tvoju poruku, morao sam da "pustim", da se ne baci... ;D :P ;)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Stankovic Miodrag Decembar 18, 2016, 17:34:47
Ja cu sutra tretirati oksalnom nakapavanjem treci put od kad pcelarim. Ako je verovati italijanskom profesoru trebao bih u svakoj kosnici da imam izmedju 20000-35000 varoe jer od decembra do decembra nista drugo ne koristim. Videcemo sta ce biti a sva ta prica oko stetnosti organskih kiselina za mene prefstavlja dizanje buke od strane proizvodjaca registrovanih preparata.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 18, 2016, 17:39:39
Miodraže, koliko ih je opalo prošlog decembra?
Po svemu napisanom, ti ćeš otvoriti prazne košnice, jer su pčelice još prošle godine, uproleće, napustile stanove, koje si im dodelio i otišle da pronadju srećniji dom... ;D
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 18, 2016, 19:08:35
У праву сте драги пријатељи, имамо теме и за друге препарате, и ја са мало улетео "у замку" па објашњавао нешто што не треба писати у овој теми.

Ако Ненети рече да оксална киселина делује испарењима зашто онда зими јаче дејство наводно има накапавање од прскања, има ли неко одговор на ово питање?

Мени ово уопште није логично...

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Akik Decembar 23, 2016, 20:58:21
Овако је на мом скромном пчелињаку, након третмана Брстиваром у летњем периоду и херба стрипом са по једном летвицом почетком септембра, изгледало опадање варое.

Код кошнице број десет, која је последња формирана, случајно је прескочен један третман Брстиваром, након кога је настала пауза од 21 дан у третману, а последица је видљива.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 23, 2016, 21:37:17
Овако је на мом скромном пчелињаку, након третмана Брстиваром у летњем периоду и херба стрипом са по једном летвицом почетком септембра, изгледало опадање варое.

Код кошнице број десет, која је последња формирана, случајно је прескочен један третман Брстиваром, након кога је настала пауза од 21 дан у третману, а последица је видљива.

Ово је велика, велика, заправо огромна победа Брстивара!

Хвала Зоране на овом тесту који доказује да будућност и успех пчеларења као и држање варое под контролом зависи од летњег третмана Брстиваром.


Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Andreja Anđelković Decembar 25, 2016, 08:37:54
Zorane, kad je bio poslednji tretman BRSTIVAR-om na košnici broj 10? Koliko dana si držao herba strip u njoj?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Akik Decembar 25, 2016, 11:25:05
Да се не понављам, то сам написао у теми Брстиваром против варое.

Погледај пост 341 на http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=648.300

Хербу сам убацио на предлог једног пријатеља, а као контролу за проверу ефикасности Брстивара, рачунајући да је природан препарат.
Занимљиво је, да је у период 14 дана коришћења Херба стрипа, фиока подњаче била растерећена присуства мрава, што није случај за време третмана са Брстиваром. За време третмана Брстиваром, мрави мртву вароу избегавају, а ону која даје знаке живота, мрав покупи из подњаче и однесе.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 25, 2016, 13:01:10
Još jedna vredna informacija...
Imam crne mrave u kući. Jurim da nabavim Herba Strip.  ;D
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Akik Decembar 25, 2016, 13:09:07
Пробај мраве да отераш просипањем соли на месту где излазе. Тако сам пролетос отерао мраве из збегова. Мислим да сам то као препоруку прочитао од Аце Крстића. Јефтиније је и мања вероватноћа да поред мрава и остали побегну из куће.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 25, 2016, 13:17:37
Naravno, malo šale, da anesteziramo Voju, da ne odjuri na drugi forum i izazove novu burnu reakciju...

Mrave zaista imam. Već nekoliko godina su izuzetno dobri ( za razliku od onih žutih ), zadržavaju se isključivo na podu i hrane se mrvicama sa naše trpeze. Izgleda da jedu i prašak za veš, obzirom da se šunjaju i po toaletu, gde je wash machine. Ne diram ih, jer ne smetaju. Jedini problem nastaje kad krenu da se roje. To ih skupo košta...  :(

Doduše, negde sam čitao poodavno da gde ima tih crnih, nema žutih.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Akik Decembar 25, 2016, 13:47:52
Код вас у Панчеву има више жути. Можда због бувљака.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 25, 2016, 15:59:52
Care....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Stankovic Miodrag Decembar 25, 2016, 16:19:31
Do juce ujutro otpalo je po 30-tak komada varoe po kontrolnom drustvu za 4 dana posle tretmana oksalnom. Juce ujutro nisam vise nasao otpalu varou ali su pcele u bas cvrstom klubetu pa ko zna...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Elvedin Čopelj Decembar 27, 2016, 20:34:10
Kolege da li je kasno za tretman OK sobzirom da brzo krece leglo ako vec nije i krenulo?
Pozdrav!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 27, 2016, 21:36:27





                       Може се Елведине третирати и сада али је питање са којим и каквим ефектима ? За успешан и оптималан третман  оксалном киселином су неопходна два услова. Први је непостојање легла у кошници. Други је повољна временска ситуација - идеално је када је мирно и влажно време са температуром између 5. - 10. степена целзијусових. Сам процени да ли су ови  услови сада испуњени. У протеклом периоду је било и дана и недеља да се тај третман уради.
                        Е , сада оно питање о ефектима. Крпељ који се назива вароа се качи на пчелу, пробија њен оклоп и сиса њену крв. На тај начин је слаби , чини неотпорном у односу на друге болести , скраћује јој живот. Ако си је до сада имао  у кошници већ је учинила знатну штету. Проблем је у томе што ће та штета да се настави и ако би је сада потпуно избацио из кошнице ( рецимо извршиш третман и успех буде стопроцентан - побијеш све варое које су у кошници ). Зашто ? Па зато што на оним местима где је вароа на пчелама већ направила ранице оне више не могу да зарасту . Та пчела ће наставити да слаби и угинуће пре времена било надаље варое на њој или не. У односу на њу штета је непоправљива . То је оно што народ каже : " Свршеном послу мане нема ".
                        При оваквом стању ствари се поставља питање шта урадити ? Сам знаш шта си , када , колико и како користио  па сам и одлучи .
                       
                       
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Elvedin Čopelj Decembar 27, 2016, 22:00:22
Kolega Gorane prije svega hvala na brzom odgovoru puno mi znaci jer imam namjeru ujutro obaviti tretman OK. Razlog ovog zakasnjenja je klimatske prirode, pcelinjak mi je u hercegovini gdje do sada nije bilo tako niskih temperatura.
Sto se tice dosadasnjih tretmana polovinom avgusta koristio sam herbastrip mjesec dana i u novembru jedno poljevanje bevitalom nakon prestanka legla.
 Mislim da su ovi tretmani odradili dio posla  ali mi se ne propusta ova prilika za OK samo sto me brine mogucnost kretanja novog legla odnosno djelovanje tretmana na isto.
Pozdrav!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 27, 2016, 22:09:28
Možda grešim, ali nisam shvatio da OK deluje štetno na leglo, ukoliko ga ima ( kiselina deluje štetno na pčelu uopšteno gledano  :) ).
Problem je u tome, što ako postoji leglo, znači da je deo varoe ( mlade oplodjene ženke ) u zatvorenom leglu, na koje kiselina neće delovati, pa će praktično, efekat tretmana biti daleko, daleko slabiji, nego kada legla nema.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Elvedin Čopelj Decembar 27, 2016, 23:21:32
Kolega Nenade ovo za leglo je predpostavka  na osnovu tvrdnji nekih kolega da je u dosta slucajeva vec krenulo a kod mene su vremenski uslovi takvi da u nekim kosnicsma mozda nije ni prekidalo.
A nadam se da u tom slucaju  jos nije sva varoa u leglu ,u pravu si kad je efekat tretmana u pitanju ali opet kontam bolje ranjen nego mrtav.
Pozdrav i hvala na sugestijama.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 28, 2016, 01:09:27
... Е , сада оно питање о ефектима. Крпељ који се назива вароа се качи на пчелу, пробија њен оклоп и сиса њену крв. На тај начин је слаби , чини неотпорном у односу на друге болести , скраћује јој живот. Ако си је до сада имао  у кошници већ је учинила знатну штету. Проблем је у томе што ће та штета да се настави и ако би је сада потпуно избацио из кошнице ( рецимо извршиш третман и успех буде стопроцентан - побијеш све варое које су у кошници ). Зашто ? Па зато што на оним местима где је вароа на пчелама већ направила ранице оне више не могу да зарасту . Та пчела ће наставити да слаби и угинуће пре времена било надаље варое на њој или не. У односу на њу штета је непоправљива . То је оно што народ каже : " Свршеном послу мане нема ". При оваквом стању ствари се поставља питање шта урадити ? Сам знаш шта си , када , колико и како користио  па сам и одлучи...

Ово је само делимично тачно.
Редовном употребом нозевоја решићете већину ових и оваквих проблема. Искористите лепе дане и препрскајте своје пчеле током зиме пар пута нозевојом, изненадићете се како ништа није "непоправљиво".


Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 28, 2016, 09:12:37

Ово је само делимично тачно.
Редовном употребом нозевоја решићете већину ових и оваквих проблема. Искористите лепе дане и препрскајте своје пчеле током зиме пар пута нозевојом, изненадићете се како ништа није "непоправљиво".

                        Слажем се да нозевој помаже . И сам га користим при сваком прегледу . Димилицу сам скоро избацио из употребе , ту је нозевој . Ипак он не може да зацели ранице на пчели које је направила вароа . Пчела са које је опала вароа је трајно оштећена и живеће краће од времена које јој је природа наменила да на њој варое није било. Колико краће , то је већ друго питање. Што је дуже времена вароа била на њој то је оштећење веће .  Из ранице настале од варое хемолимфа ( пчелиња крв ) наставља да цури и када се вароа са пчеле уклони. То је доказано и није спорно .



Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 28, 2016, 11:05:53
I zato je važno da varoe ne bude na hiljade...
Par desetina krepalih pčela neće ugroziti zajednicu.

Ne znam kako si ti Gorane prošao sa varoom, ali sam ubedjen i da Nozevoj,zbog eteričnih ulja, već uveliko
smeta malom gadu i "priprema teren" Brstivaru i OK. A ti ga često koristiš. ja sam cele sezone psovao
dimilicu i razne njene sadržaje, a Nozevoj sam davao kad sam sirupao.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 28, 2016, 11:23:24
I zato je važno da varoe ne bude na hiljade...
Par desetina krepalih pčela neće ugroziti zajednicu.

Ne znam kako si ti Gorane prošao sa varoom, ali sam ubedjen i da Nozevoj,zbog eteričnih ulja, već uveliko
smeta malom gadu i "priprema teren" Brstivaru i OK. A ti ga često koristiš. ja sam cele sezone psovao
dimilicu i razne njene sadržaje, a Nozevoj sam davao kad sam sirupao.


                         Никада нисам имао велико опадање варое без обзира у које сам време и којим средством третирао. Никада ми ни друштво није страдало од варое. Да се не понављам и не дужим мај - јули - грађевњак , од јуна до краја августа брстивар на трулекс крпицама, почетком септембра херба стрип , крај новембра - почетак децембра оксална.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milos Obradovic Decembar 28, 2016, 13:06:05
Nozevoj umiruje pcele tako da dimilica ne treba, sem uekstremnim situacijama kao ove godine kada nema pase onda su pcele ljute i mora dimilica da radi to je moje iskustvo...sto se tice varoe slicno radim kao Goran sem sto ja ne koristim brstivar ali probacu i njega sl godine....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 28, 2016, 13:41:11
Ja sam isao brstivarom od pocetka juna do avgusta, na trakice i menjao na svakih 12 dana, zatim u avgustu herba 21 dan i na kraju oksalna krajem novembra, u jesenjoj prihrani nozevoj... Za sada sve u redu, moram napomenuti da su u RV paketni rojevi, ko ne mora neka ih ne ubacuje, a u poloskama su rojevi na ramovima..

Sto se tice oksalne, imam jedno pitanje...Ako zazimim u drugom nastavku a iznad je hrana,kako rade neke kolege, kako ide tretman oksalnom, da li podizem taj nastavak i onda radim oksalnu ili odozgo kroz med, pitam zato sto mi stvarno nije jasno. Ako podizem nastavak,da li se cepa klube ili ako nakapavam bez podizanja, kako stigne kroz ukrsten nastavak kiselina do klubeta..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: milosav moretic Decembar 28, 2016, 15:07:38
Od 10.07. truleks trake sa BRSTIVAROM su bile stalno prisutne u kosnicama(one koje su grickane, menjane su a koje nisu, obnavljao brstivar). 13.08. stavio sam super strips. Kako nisam bio u mogucnosti da pratim opadanje varoe nakon stavljanja furnir traka super stripsa 24.09. sam DM topom obavio kontrolno dimljenje amitrazom i rezultati su bili sledeci, opala varoa: 0,26,50,50,33,17,18,82,114,10,12,9,6,5,8,2,1,6,5,10,2,0,5,0,4. Kod nekih kosnica(DB) nisam mogao da imam uvid opale varoe jer imaju pune podnjace a nisam ni papir postavljao.
Oksalna radjena 03.12. oko 09.h temperatura je bila oko 4C. 11.12. vrsena kontrola opale varoe i stanje je bilo sledece: 2,3,30,34,31,10,3,36,23,14,94,3,2,7,4,1,3,0,2,3,0,2,2,2,2,0,0,17,20,15,21 i 38. Nozevoj gotovo pri svakom otvaranju kosnica koristim a sa Vojom sam vrlo cesto u kontaktu.
Iducu godinu planiram da pocnem i radim ala Goran Rakovac i praticu kako bude islo.
Zbog razlicitog broja opalih varoa po kosnicama upravo sam i davao rezutate, te se nadam da ima razloga i mesta za komentare.
Pozrav iz Sumadije
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Elvedin Čopelj Decembar 28, 2016, 20:49:36
Danas obavljen tretman OK na par zajednica provjera legla nema, sve zajednice do sada zive  doduse poneke brojcano potanke ali sobzirom na klimatske uslove nebi trebalo biti problema.
Stanje sa hranom zadovoljavajuce a za rezervu po jedna pogaca na satonose.
Sto se nanesene stete tice staje tuje nadam se da varoa nije svaku pcelu stigla jer sam ranije polovinom avgusta koristio herbastrip i u novembru nakon prestanka legla jedno poljevanje bevitalom.
Pozdrav i hvala na sugestijama.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 29, 2016, 01:44:22
Od 10.07. truleks trake sa BRSTIVAROM su bile stalno prisutne u kosnicama(one koje su grickane, menjane su a koje nisu, obnavljao brstivar). 13.08. stavio sam super strips. Kako nisam bio u mogucnosti da pratim opadanje varoe nakon stavljanja furnir traka super stripsa 24.09. sam DM topom obavio kontrolno dimljenje amitrazom i rezultati su bili sledeci, opala varoa: 0,26,50,50,33,17,18,82,114,10,12,9,6,5,8,2,1,6,5,10,2,0,5,0,4. Kod nekih kosnica(DB) nisam mogao da imam uvid opale varoe jer imaju pune podnjace a nisam ni papir postavljao.
Oksalna radjena 03.12. oko 09.h temperatura je bila oko 4C. 11.12. vrsena kontrola opale varoe i stanje je bilo sledece: 2,3,30,34,31,10,3,36,23,14,94,3,2,7,4,1,3,0,2,3,0,2,2,2,2,0,0,17,20,15,21 i 38. Nozevoj gotovo pri svakom otvaranju kosnica koristim a sa Vojom sam vrlo cesto u kontaktu.
Iducu godinu planiram da pocnem i radim ala Goran Rakovac i praticu kako bude islo.
Zbog razlicitog broja opalih varoa po kosnicama upravo sam i davao rezutate, te se nadam da ima razloga i mesta za komentare.
Pozrav iz Sumadije

Милосаве пријатељу, треба по мом мишљењу мало раније кренути са Брстиваром..

Да, још је нешто веома важно, када се стављају тракице са Брстиваром треба пазити да се седми или осми дан тракица додатно потопи у Брстивар и опет врати назад јер се зна десити да се тракица са Брстиваром у топлим данима исуши па смањи дејство Брстивара у периоду када то не сме.
 Зато је важно да се у ових 12-13 дана контролише да ли је тракица са Брстиваром мокра..

Када се поклопи овај циклус затвореног легла пресекли смо вароу у њеном развоју и свели је на оптималан број.

Поздрав драгим пријатељима... 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 30, 2016, 02:22:53
На спосовом Форуму  млади пчелар Бојане Јековић наведе у једној поруци како Воја неће да каже има ли у његовом Брстивару оксалне и других киселина које наводно уништавају вароу у разним стадијумима свог развоја. Није човеку јасно одкуд Брстивар да уништава беле варое из легла као и друге варое у свим другим стадијумима свог развоја.:

Ево његовог коментара а и мог одговора а после тога и мог одговора састављеног у неколико питања на која треба да се одговори:

 
OKSALNA KISELINA

ТЕМА:

ОКСАЛНА КИСЕЛИНА  СПОС ФОРУМ: 30.12.2016.год.

« Одговор #4694 послато: данас у 01:58:28 »Цитат
Цитат: Bojan Jekovic  данас у 00:08:54  ( 30.12.2016.год.)

Na Radetov post dodajem jos I ovo.Ono sto pokrece varou sa dna celije je promena koja nastaje nakon poklapanja (dal je to povecanje CO2 ili atmosferskog pritiska mozemo da nagadjamo).Prvo Jaje snese za 50 sati nakon poklapanja, da li je inicijalni dogadjaj za nosenje porast temperature ili pritiska vrlo je diskutabilno.Sve ovo treba uzeti u obzir jer su vremenski okviri za ove radnje vrlo precizni.Ako neko cilja na ranije zaleganje od poklapanja, mislim da je to neizvodljivo zbog svega predjasnje navedenog.Ako potencirate opadanje belih varoa, potencirate varocidne dejstvo kroz poklopcice celije (dokazano da neke od kiselina to mogu), E sad Dal je Vojce dodao oksalnu ili neku drugu kiselinu ni ja ni ti to ne znamo, strucnjak nece da kaze.Ono sto je negde napisano Kako je to nesto sto se jednako dobro rastvara I u vodi I u masti je po meni hemijski paradox.
Drags je prevideo jedan udeo celija legla koje pcele uopste I ne poklope do kraja, ali to je vrlo retko, I to je vajna uteha za krpelje.




Бојане, имаш овде неких питања а и неких тврдњи са којим се ја не слажем. Свакако да уважавам твоје мишљење али мислим да би то могло бити и мало другачије.

1. Оно што највише боли је то што је супротно оном што сам више пута наводио.  Ти овде наводиш : " Ako potencirate opadanje belih varoa, potencirate varocidne dejstvo kroz poklopcice celije (dokazano da neke od kiselina to mogu), E sad Dal je Vojce dodao oksalnu ili neku drugu kiselinu ni ja ni ti to ne znamo, strucnjak nece da kaze"

Ја сам на више места навео да у Брстивару нема никаквих киселина (оксалне, мравље, млечле, лимунске и других...) а ето ипак после третмана имамо уништену вароу у свим стадијумима њеног развоја..    Знамо наравно да се она размножава у леглу и сада испада ако је има у подњачи у свим стадијумима њеног развоја ( постоје снимци на којим се то јасно види) онда се нормално намеће закључак да Брстивар уништава вароу у леглу и да их пчеле избацују из легла.

Ја ово не тврдим, ја ништа не тврдим, ја се у то не разумем. То показују само снимци а ја нисам тај који ће на основу снимака да доноси било какве закључке.

2. Ви колега Бојане тврдите да: " ).Prvo Jaje snese za 50 sati nakon poklapanja, da li je inicijalni dogadjaj za nosenje porast temperature ili pritiska vrlo je diskutabilno"

2 А. И са овим се никако не бих сложио мада поштујем ваше мишљење колега Бојане. ( Лепо име носиш Бојане као наша лепа река Бојана испод Шкодера- нашег лепог Скадра) (И ја волим Бојану али ми не звучи лепо Шкодер на Бојану- мисли се на реку Бојану)...  :D Ипак овде је о варои и оксалној киселини реч.  :D

Имао сам неки свој дијаграм и представљен развој варое који сам појашњавао на својим предавањима одржаним последњих година пчеларима Београда, Шапца Кикинде, и неких других места. Ту сам тачно наводио ( ех сад колико тачно- и то је питање)  ;) када се залеже прво неоплођено јаје када прво оплођено када друго и редом затим када се излеже прво неоплођено када прво оплођено јаје и редом даље. Колики је стадијум развоја од јајета до протонимфе такође је веома битно а ту долази до значајних разлика у изнешеним подацима ( прочитах овде у некој поруци два дана, са чим се наравно не слажем). Време зрелости и могућности развоја такође нико колико видим не појашњава са прецизношћу а од тога нам зависи прогресивост у развоју варое.

Поставише колеге снимке развоја варое у једној ћелији и како из једне ћелије излази по 3-4 варое а нама Нанети у Новом Саду на предавању о оксалној киселини каже да се она развија дупло на сваких месец дана..   :D

Ја волим свашта да прочитам али када прочитам потпуно супротне ставове и податке од оних који су мени познати онда се питам ко ту греши...

Имам и ја једно питање а може и које додатно..   :) За све нас који користимо оксалну киселину ( макар као ја у контролне сврхе)  као и за оне који не воле ( који не волиду-што би рекле моје Лале) суве варое:

1. Колико дуго дејство има оксална киселина у пчелињем клубету ?
2. У ком периоду умире сва вароа после третмана оксалном киселином?
Значи није питање када ћемо је ми наћи у подњачи него када ће она бити убијена након третмана оксалном киселином?

3. Колико дана након третмана ми имамо падање варое у подњачи?

4. Види ли се разлика ?

5. За колико времена након умирања у пчелињем клубету вароа постаје сува?

Молим само пристојан и културан дијалог... Питања су ту а верујем да ће одговори на њих свима бити од користи...  :D

Поздрав драгим пријатељима....

---------------------------------------------------------.....

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Decembar 30, 2016, 09:40:33
Vojo, tu je uvaženi kolega, na ovom forumu, pa će valjda objasniti, kako to pčele menjaju atmosferski pritisak u ćeliji saća.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 30, 2016, 10:07:01
Nece odgovoriti Neso..

Tim orkestriranim nije mesto ovde, nemaju oni ni snage, ni znanja da odgovore... Sujeta je cudo...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 31, 2016, 02:32:26
Nece odgovoriti Neso..

Tim orkestriranim nije mesto ovde, nemaju oni ni snage, ni znanja da odgovore... Sujeta je cudo...

Зоране пријатељу, свима је место овде и овде треба да дођемо до заједничких сазнања и прихватљивих решења, макар у општем рату речима,  верујем да он и није оркестриран него је неко ко нема довољно искуства, није пратио ранија дешавања и општи рат на спосовом форуму који се већ 5-6 година води против српских решења од стране српских пчелара који их не разумеју и оних других који по сваку цену желе да зауставе напредак српског пчеларства.
 Он је улетео у линч масе а да није ни био свестан своје улоге. Сада је мало заглибио и као онај који се дави у живом песку сваким даљим покретом још више тоне. Искрено речено, жао ми је у које је стање дошао.

Мислим да је то млад човек који ће се после покајати и коме ће када схвати своју улогу и тежину своје улоге бити жао.

Ја му желим сваку срећу и наравно желео бих да дође до података који ће га усмерити на пут напретка српског пчеларства. Има времена Млад је човек, а и ми смо били млади па је ред да му све на младост "отпишемо"...

Волим људе који су упорни макар и да нису у праву...    :D

Нашем драгом младом колеги Бојану желим сву срећу и радост у животу...  ;)

Поздрав драгим пријатељима....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 31, 2016, 13:44:46
... Милосаве пријатељу, треба по мом мишљењу мало раније кренути са Брстиваром..
... Да, још је нешто веома важно, када се стављају тракице са Брстиваром треба пазити да се седми или осми дан тракица додатно потопи у Брстивар и опет врати назад јер се зна десити да се тракица са Брстиваром у топлим данима исуши па смањи дејство Брстивара у периоду када то не сме. Зато је важно да се у ових 12-13 дана контролише да ли је тракица са Брстиваром мокра..  Поздрав драгим пријатељима...


Тема је Оксална киселина!

Сва писања која се не односе на третмане оксалном, треба одавде обрисати. Ако се овако настави, да се пише о свему и свачему, и где год коме шта падне на памет, на добром смо путу да и овај форум упропастимо.
Да ли си приметио да је постало врло тешко снаћи се, на нашем форуму?
Молио бих те да ти први даш пример свима осталима. Поштуј правило да пишемо искључиво у теми, и о теми! 

Ако ти или било ко други, жели(ш) да упоређује, пореди, дискутује, и слично, па отворићемо нову тему за ту намену.

Поздрав живо  :)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 31, 2016, 14:01:19
У праву сте колега и драгим мој пријатељу Нешковићу, мало сам се занио и  ето грешке са моје стране... Неће се више поновити..  ;)

Ево да се вратимо на тему.

Свим колегама из моје околине бесплатно радим третман оксалном киселином и још једним препаратом ( по жељи и потреби- нећу да кажем којим).  :D

За нас је 1. јануар радни дан па се може рачунати и да и сутра ујутро можемо радити оксалном киселином код драгих колега и пријатеља.  :D

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Akik Decembar 31, 2016, 16:07:56
Драгане, од изузетне важности су све припремне радње за третман оксалном киселином. То је Воја саветовао и сигуран сам да није изашао из теме.

Војо до првог јануара има још 14 дана.

Поздрав пријатељима
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Januar 01, 2017, 10:13:55
Зоко пријатељу баш ме слатко насмеја. Истина ја славим две Нове године како ову тако и Српску Нову Годину. Стом разликом што ми је ова Нова година радни дан али ево када је недеља као данас онда ће нам и овај дан бити нерадни. Ипак ако се неко јави од колега да му урадим третман оксалном киселином и данас сам вољан, кад сам већ обећао а нисам пазио на дане, ипак можемо урадити, стојим иза својих обећања... Нећу се много огрешити.. Богу су драги сви они који другим помажу и чине добра дела.

Драганче пријатељу, немој баш тако да си строг..  :D

Свим драгим пријатељима и колегама и у овој теми упућујем честитку Срећна вам Нова 2.017. Година!



Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Dragan Stanić Januar 02, 2017, 09:11:26
01.01.2017. je osam dana nakon tretiranja oksalnom kiselinom. Kada sam pregledao tri košnice koje imam samo na jednoj našao 1 varoju. Da li je to moguće, a pčela ima po 6 i 7 ulica.
Naslov: Oksalna kiselina - prebačeno
Poruka od: Ivica Bogdanovic Mart 11, 2017, 08:10:58
jeli odgovor u redu?
Citat
Neka bude da jeste.  ;) Mada me buni ovo sa OK, naime, mislio sam da OK može da se koristi samo kad nema legla i to najviše jedanput na istu generaciju pčela. Ne zameri, ja sam ipak početnik. Pozdrav
Naslov: Odg: Oksalna kiselina - prebačeno
Poruka od: Nenad Tucakov Mart 11, 2017, 10:17:26
Obrati pažnju na koncentraciju OK - 0,5% i bez šećera.
Ovo je koncentracija koja ne izaziva smrtnost kod pčela a obara preko 95% varoe. . Možeš da prskaš do mile volje...
Naravno, ako imaš malo zajednica, a mnogo vremena...

Pravljenjem šećernog rastvora povećava se smrtnost pčela.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina - prebačeno
Poruka od: Petkoski Ilija Mart 11, 2017, 16:17:05
Obrati pažnju na koncentraciju OK - 0,5% i bez šećera.
Ovo je koncentracija koja ne izaziva smrtnost kod pčela a obara preko 95% varoe. . Možeš da prskaš do mile volje...
Naravno, ako imaš malo zajednica, a mnogo vremena...

Pravljenjem šećernog rastvora povećava se smrtnost pčela.

Dali se moze na tako slabi rastvor OK dodati i malo etercni ulja, na primer majcine dusice .lavande, eukaliptus i dr.naravno u neko ulje koje koje se une mogu razlagati.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mileta Bunčić Mart 12, 2017, 15:13:27
Nenade, rezultati koje si dao su krajnje diskutabilni jer su eksperimenti izvođeni na krajnje drugačije načine tretiranja pčela ( potapanje pčela u rastvor i prskanje pčela na saću, tj ramovima) od onih koji se primenjuju kod nas (nakapavanje i sublimacija)..


inače ceo rad se može pročitati na


https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00892065/document (https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00892065/document)

U potpunosti se slažem sa Borisovim razmišljanjem. Smatram  da je potrebno pročitati  celokupno istraživanje koje je predstavljeno u članku, a ne vaditi samo odlomak iz istog. 

Pozdrav i svako dobro
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Mart 12, 2017, 17:21:32
Citat
U potpunosti se slažem sa Borisovim razmišljanjem. Smatram  da je potrebno pročitati  celokupno istraživanje koje je predstavljeno u članku, a ne vaditi samo odlomak iz istog. 
Pozdrav i svako dobro
Zbog čega?
Pa nećemo hvatati jednu po jednu pčelu i gnjurati je u rastvor. :)
Ovaj odlomak ilustruje ono što sam želeo da kažem. Malo PZ i višak vremena dopuštaju i takav tretman ( prskanje na saću ). Svi potrebni elementi su tu, a najbitniji je grafikon, koji prikazuje efikasnost i smrtnost pčela, u odnosu na koncentraciju.
I prof. Naneti se igrao takvim tretmanom, pre koju godinu i njegovi su nalazi bili gotovo identični ovima iz priloženog rada. To je ispričao u decembru u Novom Sadu.

Zbog čega misliš da odlomak nije dovoljan i da treba pročitati sve? Možda sam nešto bitno propustio.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Mileta Bunčić Mart 12, 2017, 19:01:10
Ne kolega Nenade niste propustili ništa, upravo je Boris u daljnim postovima naveo koje su metode primenjivane i na koji način. I sami ste dalje primetili da se spominje nakapavanje kao metod kojim se najvećim delom radi i kod nas, kao i neke njegove negativne karakteristike. Inače mene lično čudi zašto  nije vršeno istraživanje i metode termosublimacije. Kod same metoda nakapavanja i kod nas su neke kolege uočavale različite rezultate razvoja pčelinje zajednice početkom proleća, možda iz razloga samog kvaliteta oksalne kiseline do koje su dolazili. Sasvim se slažem sa Vašim komentarom, a rečeno je u studiji da je prskanje zajednica odlično za manje pčelinjake.

Pozdrav i svako dobro
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Mart 12, 2017, 19:53:17
Kolega Mileta, drago mi je da smo se složili.

Rekao bih na sreću, hobistički ( mali broj PZ ) i profi pristup se u mnogome razlikuju. Upravo taj hobistički pristup daje prostora eksperimentisanju. Time većina pčelara dolazi do rešenja, koja mogu biti efikasna i dobra, ali neprimenjiva kod velikog broja zajednica. Prvenstveno zbog vremena, koje zahtevaju.

Oksalna iselina, iako relativno slaba, kao i ostale organske kisline ( i kiseline uopšte ) nije ni malo naivna. Kada se kaže - pa oksalne kiseline ima u medu, voću i povrću, to zvuči veoma utešno, naročito jer se ne navode procenti, odnosno promili.
Koliko je opasna za pčele, govori podatak da se kaže "jedna generacija pčela se nakapavanjem troipopostotne OK može vršiti samo jednom, dok se matica sme tretirati najviše tri puta". A to je samo 3,5% rastvor!!!

Pretpostvaljam da je značajno da tretman nakapavanjem bude baš u decembru, kada su temperature izmedju 0 i 10 ( najbolje oko 5 C ) i kada se pčele nalaze u klubetu. Šta biva sa pčelama, koje još uvek opšte sa prirodom, a budu zalivene OK, snimio sam ovde : https://www.youtube.com/watch?v=DyLVPo6Vqt0
Ne kažem - i sam sam tretirao zašećerenom 3,5 % kiselinom u decembru i nisam imao ovo, što se na snimku može videti.

Sama sublimacija OK meni ne liči na metod primenjiv na većem broju društava, osim ukoliko se ne kupi veći broj isparivača, a onda prestaje da bude jeftino. Zahteva električnu energiju, koju nemaju baš svi na pčelinjacima, pa čak ni akumulatore, itd, itd...

I nadasve, taj je metod vrlo opasan po pčelara i zahteva veliku pažnju i zaštitnu masku.

I skroz na kraju - lično, tretmane pčela organskim kiselinama ne smatram nikakvim EKO-metodama.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Boris Salaj Mart 13, 2017, 11:43:34
Pa Nenade, ako organske kiseline nisu eko, šta onda jeste? Pratim poprilično strane forume o antivaroznim tretmanima i još ne zapazih nešto više "eko " od ovoga...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Mart 13, 2017, 16:17:53
Pa Nenade, ako organske kiseline nisu eko, šta onda jeste? Pratim poprilično strane forume o antivaroznim tretmanima i još ne zapazih nešto više "eko " od ovoga...
Eko je propolis u starom saću ( videti na youtubetu kako Brnda gotovo bezuspešno traži varoe u trutovskom leglu ) i biće "eko" sistem, koji će nekad pčele razviti za eliminaciju ( samočišćenje ) tog parazita. Kažu da azijska pčela za 5 minuta izbaci 95 od 100 varoa ubačenih u košnicu.

Za OK sa sigurnošću tvrdim da je izuzetno štetna po ljudski organizam, a koliko se sećam taloži se u tkivima i teško oštećuje bubrege i zglobove. Ako baš insistirate, u narednih par dana ću naći izvore, koji to potvrdjuju.
Dakle, ne smatram je nimalo "EKO", obzirom da može štetiti i pčelaru i pčelama.
Ali je, naravno, super-eko u odnosu na druge otrovčine, na koje nas stručnjaci upućuju. ???

O onoj drugoj, najjačoj organskoj kiselini, ne bih ni pisao...

A to što nešto nosi naziv "organsko" ne upućuje na njegovu štetnost, ili neštetnost, već na njegovo poreklo.
Recimo, kapsicin, otrov iz paprike je, osim što je organskog porekla, najjači prirodni otrov.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Krešo Lesan Avgust 24, 2017, 13:41:17
Dali je netko probao tretirati varou sublimacijo oksalne kiseline, navodno nova istrživanja su pokazala da takva zajednica ima 20 posto bolji razvoj u proljeće.
Također da se sublimacija može raditi svaki mjesec s tim da se košnica tretira sa jednim gramom oksalne kiseline.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sinisa Mirovic Avgust 25, 2017, 14:56:03
Sublimator je ok ali  je mnogo mnogo spor.Moze sa njim da rade hobisti koji imaju par kosnica.Zamislite da imate 100kosnica i da u proseku za tretiranje jedne kosnice treba 3min. to je 5 sati intezivnog rada i prisustva na pcelinjaka .
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Avgust 26, 2017, 07:55:54
Pravi sublimatori i prateca oprema su uzasno skupi, pre svega maska, i igrati se sa sublimacijom , nije bas preporucivo, narocito kolege sa kontejnerima.... Pcelari umiru, primer dvojica kolega iz Madjarske, tako da, bez mene........
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sinisa Mirovic Avgust 26, 2017, 17:13:38
Kosnice u kontejneru imaju leta spolja ne unutra  zato ne kapiram kako su se kolege u kontejnerima potrovali .Oprema je relativno skupa ali je zato jako spor rad,a sto se maske tice ona je obavezna i kod amitraza pa je skoro niko ne koristi,
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Krešo Lesan Avgust 28, 2017, 09:11:19
Kosnice u kontejneru imaju leta spolja ne unutra  zato ne kapiram kako su se kolege u kontejnerima potrovali .Oprema je relativno skupa ali je zato jako spor rad,a sto se maske tice ona je obavezna i kod amitraza pa je skoro niko ne koristi,

Potpuno ste u pravu kolega...
ali razmišljam dali ima kakvog utjecaja na pčelinju zajednicu da svaki mjesec tretiramo sublimacijom oksalne, ili svaki drugi..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Avgust 28, 2017, 13:28:33
Ja koliko sam citao o sublimaciji, dok me taj nacin tretmana interesovao, u Italiji gde ga uveliko koriste, otvaraju posebne otvore sa zadnje strane kosnice pa otuda i ono o nesigurnosti kontejnera i profesionalnoj opremi koja je uzasno skupa.... Ali se kasnijim dugogodisnjim radom sa OK sve nadomesti kroz cenu kostanja tretmana....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Krešo Lesan Avgust 29, 2017, 10:15:51
Da upravo sam i ja to gledao sa zadnje strane se izbuši otvor i onda se tretira.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nemanja Banjac Avgust 30, 2017, 23:30:19
Da li je moguće vršiti tretman oksalnom kiselinom u ovo doba godine, u nekom manjem odnosu ( količinski po ulici ) nego što se vrši u novembru? Otkako imam pčelinjak ( kraj maja ) nisam vršio nikakav tretman, lepo rade i dobro se ponašaju pa ih nisam hteo tretirati. Znači ako je neko to radio sada, početak septembra, neka sugestija?
Hvala
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 31, 2017, 10:04:40
9 grama OK na litar vode, bez šećera i bilo čega drugog, u prskalicu i isprskati sve pčele na ramovima. naravno, u vreme dok ih je najviše u košnici.
73
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Jovanović Avgust 31, 2017, 11:15:51
9 grama OK na litar vode, bez šećera i bilo čega drugog, u prskalicu i isprskati sve pčele na ramovima. naravno, u vreme dok ih je najviše u košnici.
73
добра варијанта за мањи број кошница. Мада ни сублимација није пуно бржа..ако ради двоје или троје може. Ненаде дали је шотребна заштитна опрема и у овом случају?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 31, 2017, 12:12:16
9 grama OK na litar vode, bez šećera i bilo čega drugog, u prskalicu i isprskati sve pčele na ramovima. naravno, u vreme dok ih je najviše u košnici.
73
добра варијанта за мањи број кошница. Мада ни сублимација није пуно бржа..ако ради двоје или троје може. Ненаде дали је шотребна заштитна опрема и у овом случају?
Pozdrav deda-Miško.
Mislim da Nemanja veliki broj košnica ( samo mu ime govori  :D )
Nemam podataka o korišćenju zaštitne opreme, ali logika nameće zaključak da je pri ovakvoj koncentraciji opasnost od trovanja daleko manja, a umanjuje je i činjenica da se rastvor prska od tela, tako da nema isparenja, koja se javljaju kod sublimacije.
Naravno, ne bi bilo zgoreg imati one bele HTZ maske, da se raspršene kapi ipak ne udahnu, a možda i gumene rukavice, da ne dodje u dodir sa kožom.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: aca peric Avgust 31, 2017, 20:41:16
Ja sam ove godine tretirao prvi put oksalnom kiselinom krajem juna,10 grama oksalne kiseline na 1 litar vode,temperatura oko 37 stepeni i prskao fajtalicom,ali isparenja ipak ima i od par udaha me je bolela glava,što mi se ne dešava nakon dimljenja brstivarom.Mora se paziti da se baš ništa ne udahne!Na varou je delovala i u toj koncentraciji,a početkom jula kada sam stavio Korać štapiće i po truleks sa 15 ml brstivara na satonoše plodišta bilo je opadanja,ali ne toliko velikog,po 5 do 10 komada uglavnom ,do 30 ali samo u jednoj.Znači da je oksalna u junu kojom sam prskao po ramovima sa leglom svaku stranu rama pomalo i tekako doprinela smanjenju varoe.Ipak zimski tretman sigurno neću raditi,već završavam sa 2 do 3 uzastopna dimljenja brstivarom čim dodje do prekida legla krajem septembra i to je dovoljno,bar kod mene.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Septembar 01, 2017, 03:24:41
Citat
ali isparenja ipak ima i od par udaha me je bolela glava,što mi se ne dešava nakon dimljenja brstivarom.Mora se paziti da se baš ništa ne udahne!
Aco, hvala za informaciju. Ceo je post vredan pažnje.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Septembar 01, 2017, 13:59:52
Aco

Po pcelama i leglu, vadeci svaki ram ili onako ovlas preko satonosa.... Jedan kolega je radio ali je vadio ramove sa zatvorenim leglom i pravio od njih nukleuse a ostatak je prskao po pcelama...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: aca peric Septembar 02, 2017, 14:25:19
Prskao sam fajtalicom koja dosta sitno raspršuje aerosole bilo koje tečnosti uglavnom lagano izdigavši svaki ram sa leglom pa po 1 ciljani štrc fajtalicom ka sredini rama,što bi obuhvatilo većinu pčela na ramu pa tako i drugu stranu samo 1 štrc ili kako se već kaže.No mora se paziti da se ne udiše ništa,tj glavu držati što dalje ili nabaviti neku masku za usta i nos,one radničke bele mislim da su sasvim ok.U par navrata sam osetio miris kiseline,pa sam nakon što je krenula da me boli glava ostatak završio promenom da ne rasprskava aerosole nego da ide kao tanak mlaz i tako sam kao kod Bee Hive Cleana prolazio dužinom svake ulice lagano.Imam sada 29 društava na pčelinjaku i nije me mtzelo da već nakon vadjenja bagremovog meda polovinom juna to uradim i vredelo je kao što je vredeo i tretman pre nekoliko godina Bee Hive Cleanom tokom aprila.Varoe je sada manje,verujem da je dosta doprineo taj tretman u junu sa 1 postotnom oksalnom kiselinom bez šećera,uz dodatak i 5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa jer sam i to dodao u smesu sa oksalnom baš da bi uticalo na feromone tj miris unutar plodišta jer to remeti efikasnost varoe.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nemanja Banjac Septembar 03, 2017, 13:57:28
9 grama OK na litar vode, bez šećera i bilo čega drugog, u prskalicu i isprskati sve pčele na ramovima. naravno, u vreme dok ih je najviše u košnici.
73

Super Nešo, svakako probam ovih dana. Samo malo da se primiri kiša.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: aca peric Septembar 03, 2017, 15:06:27
Mali dodatak zadnjem postu koji samobjavio juče,moja fajtalica je od litar i po,i na tih litar i po vode sam dodao 5 kapi eukaliptusovog eteričnog ulja za ljudsku upotrebu i  15 grama oksalne kiseline.To mi je bilo dovoljno za ceo pčelinjak 29 društava,okvirno 50 ml po društvu,samo u plodištu tretman.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Septembar 03, 2017, 21:03:37
Odlično Aco, samo mala primedba. To nije 1% OK, obzirom da se radi o dihidratu ( dakle to što dodaješ nije 100% OK ) i da dodaješ na 1500ml, a ne na 1485.  :)
Loš sam matematičar, ali su mi neki bolji izračunali da je 9 g na litru vode 0,5%, a to je gornja granica koncentracije, koja nije škodljiva za pčelu, a varou "trebi" bar 95%.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Bojan Šušnjar Septembar 03, 2017, 22:07:55
Samo vas posmatram.  :)

Aco pitanje za tebe.
Koliko vremena efektivnog rada ti treba za tretman tih 29 društava na ovaj način?

Proces tretiranja na ovaj način nije baš nešto brz pretpostavljam ali za nas koji ne pretenduju da postanu "mega" pčelari je vjerovatno prihvatljiv sa aspekta utrošenog vremena.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Septembar 04, 2017, 07:04:43
Neso trebi varou koja je na pceli, a to je samo mali procenat, ona sto je u leglu ostaje, jedino da radimo sublimaciju, ili fajtanje na svaka tri dana u nekih 12 dana.... Zato je onaj moj kolega, izvadio svo zatvoreno leglo i formirao nukleuse sa maticnjacima, pre tretmana. U nukleusima zbog prestanka zaleganja lako resio varou brstivarom na truleksu...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nenad Tucakov Septembar 04, 2017, 11:17:39
Citat
Neso trebi varou koja je na pceli, a to je samo mali procenat, ona sto je u leglu ostaje, jedino da radimo sublimaciju, ili fajtanje na svaka tri dana u nekih 12 dana....
Tako je!
Dokon pčelar sa malim brojem košnica može da sprejira svaki drugi dan...
Ako se ne varam, mali, crveni skot je počeo da uleće u ćelije nakon dva dana.
Onom sa velikim brojem košnica nije lako ni jednom godišnje i zato to i ne radi.

Da mi ne sublimujemo. Ne bih da radim oko pčela opremljen k'o ABHajac...
Ajde "klinci", šta je to ABHajac? :) :D ;D

Drugo, nije sublimacijamnogo brža od sprejiranja. Mislim....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Septembar 04, 2017, 12:36:21
U pravu si majkane, posle bagrema tretmani brstivarom na truleksu u jednom ili dva spojena tretmana i mnogo je bolje za prevenciju od oksalne, isparenja brstivara docekaju izlazecu varou i u junu imamo situaciju koja ne moze da ugrozi drustvo do recimo, herbe u avgustu i oksalne u novembru.. Jos da se osmelim i umesto Herbe ubacim mravlju.....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: aca peric Septembar 04, 2017, 13:02:54
Odlično Aco, samo mala primedba. To nije 1% OK, obzirom da se radi o dihidratu ( dakle to što dodaješ nije 100% OK ) i da dodaješ na 1500ml, a ne na 1485.  :)
Loš sam matematičar, ali su mi neki bolji izračunali da je 9 g na litru vode 0,5%, a to je gornja granica koncentracije, koja nije škodljiva za pčelu, a varou "trebi" bar 95%.


Hvala kolega Nenade,kad malo razmislim u pravu ste,ali je i ta koncentracija u kombinaciji sa eukaliptusovim etericnim uljem zasigurno dobro presekla ekspanziju varoe.Naravno i brstivar koji je i ove godine isao 3 x po 10 do 15 ml na trakicama truleksa.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: aca peric Septembar 04, 2017, 13:12:24
Samo vas posmatram.  :)

Aco pitanje za tebe.
Koliko vremena efektivnog rada ti treba za tretman tih 29 društava na ovaj način?

Proces tretiranja na ovaj način nije baš nešto brz pretpostavljam ali za nas koji ne pretenduju da postanu "mega" pčelari je vjerovatno prihvatljiv sa aspekta utrošenog vremena.

Kolega Bojane,dobro pitanje.Nisam merio vreme efektivnog rada ali u principu od ujutro oko 8 h do popodne oko 19 h....bilo je tu i pauze za rucak,sok i slicno,ali dobar deo tog vremena je bio rad i da,bilo je dosta znoja,ali nema leba bez motike,kod nas kazu.Ali znam da zelim u svojim kosnicama samo sredstva na biljnoj bazi i ponekad oksalnu,ali bez secera i u manjoj koncentraciji 0,5 do 1 posto maksimalno.I ne zimi !
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Bojan Šušnjar Septembar 04, 2017, 14:28:33
Citat
Kolega Bojane,dobro pitanje.Nisam merio vreme efektivnog rada ali u principu od ujutro oko 8 h do popodne oko 19 h....bilo je tu i pauze za rucak,sok i slicno,ali dobar deo tog vremena je bio rad i da,bilo je dosta znoja,ali nema leba bez motike,kod nas kazu.Ali znam da zelim u svojim kosnicama samo sredstva na biljnoj bazi i ponekad oksalnu,ali bez secera i u manjoj koncentraciji 0,5 do 1 posto maksimalno.I ne zimi !


Hvala Aco to me zanimalo.

Znači da je to cjelodnevni posao na taj broj košnica. Ako se tretman mora ponavljati na par dana kako bi se pokrio odgovarajući period onda to može biti problem. O velikim pčelinjacima da i ne pričamo.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: aca peric Septembar 04, 2017, 21:15:59
Kolega Bojane,da sam žurio,mogao sam na ovaj način odraditi još 10 do 20 komada komotno,ali to je to 30 do 50 komada na ovaj način jer valja pažljivo sklanjati medišta da ne dodje do grabeži,pa dok paćljivo izvučeš svaki ram iz plodišta....nije ovo za velike pčelinjake,oni moraju imati dimne topove pa udri sa Brstivarom i to je to.....ili taj sublimator za OK,ali sa njime moraju paziti,jer ako udahnu isparenja,to može biti fatalno,bez šale.Naravno i amitraz ko radi sa njime,ako rade bez gas maske,može laganica da izazove rak,nakon nekog vremena takve prakse.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 19, 2017, 07:36:14
Juce odradjen tretman OK, pcele u rastresitom klubetu na 5/6 ulica....Da na pomenem da su to sve majski rojevi...E sada i jedno pitanje za iskusnije...Zazimljene su sa plodistem na vrhu i klube je kod vecine dole ispod mednih venaca a kod par komada su bile na sataonosama a hrane imaju sve isto tj dovoljno...Da li je problem to sto su bile gore...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Novembar 19, 2017, 12:14:33
Zorane mislim da ti je temperatura bilja malo viša od 5 Celzijusa pa su se prošetale do tavana. Ja sam danas počistio uvlake i stavio bijele papire. Pogledao jedan 5 okvirni nukleus koji mi je najkritičniji i nema niti jedne pčele na satonošama mada su prije par dana bile kada je bilo toplije
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 20, 2017, 10:52:48
Пре петнаестак дана погледао сам неке зазимљене заједнице и у једној сам нашао легло у свим стадијумима и записао сам негде у свеску када се може почети са оксалном. Мислим да још није време за почетак рада са оксалном и да свакако још нисмо дошли до тог записаног датума то јест 21 дан након тог дана прегледа, и до тог датума када не би требало да буде легла у кошницама.

Поздрав драгим пријатељима...
 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 20, 2017, 12:03:02
Ma i ja sam se lomio i odlucio da uradim...Racunam da otvorenog nema sigurno a posto oksalna deluje 12-15 dana ako je ima u zatvorenom , docekace je....
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 20, 2017, 12:11:10
Ma i ja sam se lomio i odlucio da uradim...Racunam da otvorenog nema sigurno a posto oksalna deluje 12-15 dana ako je ima u zatvorenom , docekace je....

Зоко пријатељу,
пре бих рекао да пчелиње клубе испушта уништене варое у том неком временском интервалу али не и да оксалнна делује толико дуго.
Још нико није са сигурношћу утврдио начин деловања оксалне киселине.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Šugić Novembar 25, 2017, 16:44:18
Ma i ja sam se lomio i odlucio da uradim...Racunam da otvorenog nema sigurno a posto oksalna deluje 12-15 dana ako je ima u zatvorenom , docekace je....

Зоко пријатељу,
пре бих рекао да пчелиње клубе испушта уништене варое у том неком временском интервалу али не и да оксалнна делује толико дуго.
Још нико није са сигурношћу утврдио начин деловања оксалне киселине.

Поздрав драгим пријатељима...
Војо ,подстакнут читањем овог твог коментара сетио сам се једне летошње недоумице.
Приликом третмана МК приметио сам да само први дан има пуно живе Варое,свих следећих дана је већином сва опала Вароа угинула и сува ,тек у по некој заједници по која жива.....да ли то није то о чему пишеш кад кажеш да пчеле испуштају угинулу вароу.Или је то вароа која се приликом пада са пчела задржала на сатоношама или саћу па је накнадно пчеле руше?
Приметио сам да је чак и она бледа,млада вароа сува приликом прегледа подњача..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 25, 2017, 22:18:27
Ma i ja sam se lomio i odlucio da uradim...Racunam da otvorenog nema sigurno a posto oksalna deluje 12-15 dana ako je ima u zatvorenom , docekace je....

Зоко пријатељу,
пре бих рекао да пчелиње клубе испушта уништене варое у том неком временском интервалу али не и да оксалнна делује толико дуго.
Још нико није са сигурношћу утврдио начин деловања оксалне киселине.

Поздрав драгим пријатељима...
Војо ,подстакнут читањем овог твог коментара сетио сам се једне летошње недоумице.
Приликом третмана МК приметио сам да само први дан има пуно живе Варое,свих следећих дана је већином сва опала Вароа угинула и сува ,тек у по некој заједници по која жива.....да ли то није то о чему пишеш кад кажеш да пчеле испуштају угинулу вароу.Или је то вароа која се приликом пада са пчела задржала на сатоношама или саћу па је накнадно пчеле руше?
Приметио сам да је чак и она бледа,млада вароа сува приликом прегледа подњача..


Да Миро. Оксална уништи вароу у првом дану а после у наредним данима како се клубе шири тако испушта вароу која је одавно већ уништена. Када је температура ниска и када се клубе додатно стеже онда је то испуштање варое спорије и наравно траје дуже.
Тада обично пчелари мисле да оксална траје данима и да вароа страда и опада постепено.
У суштини та уништена вароа и испуштена из клубета падне на наше укрштене рамове или у ћелије саћа које су под мало уздигнуте под неким мањим углом и ту остају док се не стекну услови да се клубе рашири или да се отпусти и да пчеле ту исту вароу не почисте из ћелија. Управо зато након неког периода можемо наћи суве варое које су се исушиле након много дана од страдања.

Поздрав драгим пријатељима....   
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 06, 2017, 02:13:58
Данас, или сада већ можемо рећи јуче, пошто је прошло поноћ, 05. децембра на температури око 4 степена мој колега млади пчелар и ја урадили смо третман оксалном киселином на његових 23-24 кошнице то јест пчелиње заједнице.
најпре смо урадили третман код њега кући , на кућном пчелињаку а затим смо отишли на други пчелињак који је удаљен око 3 километра и где се налази и преосталих 12 кошница.

направио сам раствор сирупа 1:1 и то 0,5 килограма шећера + 0,5 литара воде. Добили смо око 0,82 литара сирупа. У такав сируп  додао сам кесицу са 35 грама оксалне киселине, што је мало јачи раствор од прошлогодишњег на 1лит сирупа 35 гр. оксалне..

Ишли смо по 25 милилитара по просечној заједници а код слабијих заједница сразмерно мање.

Интересантно је али у две кошнице на задњем-удаљеном пчелињаку нисмо нашли пчеле у кошницама а у једној само шака две пчела...
Још две три заједнице су слабе...

Питам човека чиме си радио третмане против варое ( видим да су летвице још ту испод хранилице) и каже ми супер стрипсом одмах након врцања 1. августа. Затим је током септембра радио још 5 пута митаком за 15 дана...

Ето, то се зове почетник, прави почетник са почетничким грешкама... И резултати су сасвим јасни, губитци пчелињих заједница још пре нове године или крајем јесени то јест што би се пчеларским речником рекло на самом почетку зиме.
Џаба сам га учио три године, он је опет радио по своме..

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 06, 2017, 06:37:50
Moguce Vojo da je od toga, sve vise izvestaja od kolega iz regiona dolazi sa tim simptomima kada otvore da rade OK, neki tvrde da nisu koristili nista slicno, nego recimo timol i mravlju ali se svi slazu u jednom, da imaju manje uluca u klubetu od prosle god..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Ristovic Decembar 06, 2017, 10:45:58
...mozda su i ose imale udela u tome. Jedan moj prijatelj iz okoline Panceva mi se pozalio da su mu ose unistile 10 kosnica LR i 2 RV. Kasno je stigao da postavi zamke za ose i umanji najezdu. Primetio je da su ose aktivne i pri nizoj temperaturi od 12C pa dok su pcele u rastresitom klubetu ose ulaze i bukvalno ih izdvajaju i odnose. Kaze mi da nisu bile dovoljne flase sa pivom i sokovima i da je trebalo postaviti konzerve sardina sa insekticidom ali avaj... Sad je kasno, ose su mesozderi i hrane svoje leglo mesom i drugim insektima.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sasa Blagojevic Decembar 06, 2017, 12:16:33
Na jos nizim temperaturama od 12 ose ordiniraju, ja zamke postavljam u martu  i ne skidam ih uopšte kad dodje mart zamenim sa novim flasama. Kasno je krenuti u julu i avgustu borba sa osama i strsljenovima
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 06, 2017, 14:24:14
Na jos nizim temperaturama od 12 ose ordiniraju, ja zamke postavljam u martu  i ne skidam ih uopšte kad dodje mart zamenim sa novim flasama. Kasno je krenuti u julu i avgustu borba sa osama i strsljenovima
Тако је пријатељу Саша,
на 7-8 степени током септембра и октобра сасвим нормално улазе у кошнице и краду мед...После одједном престану и нема их више...

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Ristovic Decembar 06, 2017, 15:45:49
...to sto kradu med jos i moze da se popravi kasnije sa pogacom ali sto ubijaju pcele kad nema vise novih generacija do proleca to je opasno. Po meni ose su veca opasnost od Strsljena.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Decembar 08, 2017, 19:19:54
Danas sedmi dan (svaki drugi dan )kontrola rezultata .... tretmana Oksalne kiseline ..na svim PZ ....i dalje ima opadanje varoe ...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 10, 2017, 17:24:51
Третман оксалном киселином сам урадио дана 02.12. ,   контрола опадања варое извршена након 7 дана, 09.12.

Кошница    опало                                                         кошница бр.     опало варое
    1.             6                                                                      13.           16
    2.             2                                                                      14.             2   
    3.             1                                                                      15.           18          (нови рој, појачавано леглом)
    4.            14                                                                     16.             7
    5.             6                                                                      17.           11           (нови рој, појачавано леглом)           
    6.            24 (нови рој, појачавано леглом)                       18.           12                 "
    7.             9                                                                      19.           18                 "
    8.            25(нови рој, појачавано леглом)                        20.           12                 "
    9.             9                                                                      21.            6                  "
   10.           16                                                                     22.           10                 "
   11.            3                                                                      23.           15                 "
   12.            3                                                                      24.           10                 "                                   
 
 Дана 10.12.2017.г. контролисано је 4, 5 кошница, на подњачама је опало за један дан 1 - 2 варое.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Dejan Damnjanovic Decembar 10, 2017, 18:34:57
Danas i ja odradio tretman,stnje ispod prosecno sa snagom drustva od3-7 ulica uglavnom5!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Decembar 10, 2017, 19:56:58
Третман оксалном киселином сам урадио дана 02.12. ,   контрола опадања варое извршена након 7 дана, 09.12.

Кошница    опало                                                         кошница бр.     опало варое
    1.             6                                                                      13.           16
    2.             2                                                                      14.             2   
    3.             1                                                                      15.           18          (нови рој, појачавано леглом)
    4.            14                                                                     16.             7
    5.             6                                                                      17.           11           (нови рој, појачавано леглом)           
    6.            24 (нови рој, појачавано леглом)                       18.           12                 "
    7.             9                                                                      19.           18                 "
    8.            25(нови рој, појачавано леглом)                        20.           12                 "
    9.             9                                                                      21.            6                  "
   10.           16                                                                     22.           10                 "
   11.            3                                                                      23.           15                 "
   12.            3                                                                      24.           10                 "                                   
 
 Дана 10.12.2017.г. контролисано је 4, 5 кошница, на подњачама је опало за један дан 1 - 2 варое.

Nebojša, lepo...
Narednih desetak dana možeš očekivati još toliko opalih varoa. Sve - u svemu, to je solidno stanje(ako se tako može reći...)
Bilo bi korisno, svima nama, da nam ispričaš kako si se borio sa varoom u toku godine(izvini, ako si več pisao a ja nisam video).
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 11, 2017, 09:55:41
Hvala Dušane.
Evo da ukratko opišem moj način rada. Proizvodne košnice sa pčelama sam tretirao brstivarom na truleks trakama od maja meseca. Ubacivao sam i građevnjake u 5-6 proizvodnih košnica. U novim rojevima trake sa brstivarom sam stavljao od kraja juna meseca. U toku leta nije bilo opadanja varoe.
Sredinom avgusta meseca sam ubacio herba strips štapiće u košnice. Opadao je manji broj varoe od 5 - 8 komada po košnici ukupno i to prvih 10 dana. Dimljenje brstivarom na papirićima, sam uradio 15 septembra, ali to nisam ponovio u ciklusima.  Početkom septembra došlo je do povećanja legla u košnicama, što je uticalo sigurno na povećanje broja varoe. Takođe nisam radio tretman mravljom kiselinom, koji ću od sledeće godine primeniti tokom septembra meseca.   Evidentno je da u novim rojevima ima nešto više opale varoe od proizvodnih društava, zbog kasnijeg tretmana brstivarom, pojačavanja zatvorenim leglom, nije stavljan ram građevnjak itd.
Pozdrav.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 12, 2017, 01:24:27
Hvala Dušane.
Evo da ukratko opišem moj način rada. Proizvodne košnice sa pčelama sam tretirao brstivarom na truleks trakama od maja meseca. Ubacivao sam i građevnjake u 5-6 proizvodnih košnica. U novim rojevima trake sa brstivarom sam stavljao od kraja juna meseca. U toku leta nije bilo opadanja varoe.
Sredinom avgusta meseca sam ubacio herba strips štapiće u košnice. Opadao je manji broj varoe od 5 - 8 komada po košnici ukupno i to prvih 10 dana. Dimljenje brstivarom na papirićima, sam uradio 15 septembra, ali to nisam ponovio u ciklusima.  Početkom septembra došlo je do povećanja legla u košnicama, što je uticalo sigurno na povećanje broja varoe. Takođe nisam radio tretman mravljom kiselinom, koji ću od sledeće godine primeniti tokom septembra meseca.   Evidentno je da u novim rojevima ima nešto više opale varoe od proizvodnih društava, zbog kasnijeg tretmana brstivarom, pojačavanja zatvorenim leglom, nije stavljan ram građevnjak itd.
Pozdrav.

Нешо пријатељу, не бих ти саветовао да третман мрављом киселином радиш током септембра па чак ни на током августа.
Мравља киселина доста оштећује ОТВОРЕНО легло у за нас важном периоду када се производи значајан део зимских пчела.

Иначе резултати су ти добри... Све док вароа не прелази троцифрен број она је под контролом а код тебе је после третмана оксалном киселином мање од пола од троцифреног броја... Значи одлично стање и рад за сваку похвалу.

Желим ти добро зимовање...

Поздрав драгим пријатељима... 
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 12, 2017, 19:04:53
   Хвала Војо, на оцени стања по питању варое у мојим кошницама. Мада ја мислим да може бити још боље.
Како је говорио Славко Штимац у филму "свакога дана у сваком погледу све више напредујем".
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Decembar 24, 2017, 19:41:51
Овај начин употребе ОК делује баш брз, и може се радити и димним топом који се користи за брстивар... Ако се не варам...

https://youtu.be/timAIlH_1OQ
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Šugić Decembar 24, 2017, 22:32:31
Слушао сам да су паре оксалне киселине веома опасне,ако је то истина ја ни под којим условима не бих радио на тај начин....Ако има и најмање опасности да себе угрозим нећу на тај начин радити..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Decembar 24, 2017, 22:44:27
Па колико ја знам и сама ОК у кристалу је опасна...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Šugić Decembar 25, 2017, 11:05:54
Jeste, ali kažu da je sublimacija mnogo opasnija..
A što se tiče rastopljenih kristala u šećernom sirupu, ja sam nehotice malo prosuo po ruci i ništa nisam osetio..... Niti se zacrvenelo. A što se tiče isparenja slušao sam da izgori pluća pri samo jednom udahu..... Nebi bilo loše da se uključi u temu neki iskusniji kolega koji ima saznanja o opasnosti prilikom rada oksalnim na ovaj način....
Jer ako ovom našom prepiskom spasimo makar jednog lakovernog početnika učinili smo veliko delo...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Decembar 25, 2017, 11:33:24
Колико сам ја схватио, нека ме неко исправи ако грешим, сублимација је кад кристале загрејемо на нешто испод 200 степени па они испаравају... Ја сам мислио на разређену ОК у алкохолу па димним топом...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 25, 2017, 11:57:58
Dok se ne edukujemo i shvatimo opasnosti koje upotreba OK nosi, sem standarda nakapavanjem, ne treba nista pocinjati ni eksperimentisati na svoju ruku.... Sto se tice sublimacije, pa tamo je sto se tice opreme, najskuplja zastitna maska, a to govori o opasnosti koju sa sobom nosi... Mozda je izuzetno efikasan taj nacin primene, najjeftiniji gledano dugorocno.. Ali imamo primer smirti kolega iz Madjarske, znaci nije bezazleno..Za ovo sa dimnim topom i Ok, nikada nisam cuo..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Михаило Мишко Васојевић Decembar 25, 2017, 21:10:25
Pregledao sam danas podnjače i prosto sam zatečen koliko je gamadi otpalo. Danas je bio šesti dan od kako sam društva tretirao oksalnom. Nema košnice gdje nije bilo 50 komada otpale gamadi. Na jednoj izbrojano 190 komada. A radio sam amitraz u septembru, u julu herba strip... I ono što me začudilo je činjenica da je varoa nekako sitnija nego što je obično, kao da se prepolovila ili je meni otišla dioptrija na naočarima?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 25, 2018, 18:30:37
Јуче извршен третман оксалном са димним топом, све прошло одлично... И веома брзо, колико ми је прошле године требало за једну накапавањем, толико сам временски сада потрошио за двадесетак..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Tesanovic Novembar 27, 2018, 09:12:25
Vladimire, koji top koristite ?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Novembar 27, 2018, 09:29:01
Koliko je dim djelotvoran sada kada su pčele stisnute u klube?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 27, 2018, 10:24:27
Pa koristim standardni dimni top, kupio sam na kupujem-prodajem...

Pa od dima svi ti fini kristali oksalne se polepe i po pcelama i po unutrasnjosti kosnice... rezultate cemo videti na prolece...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Novembar 27, 2018, 15:57:09
Vladimire, jesi li koristio zaštitnu masku?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Novembar 27, 2018, 17:20:45
Kristali se polijepe sublimacijom, dimni top radi malo drukčije. Stvar je u tome što oksalna kiselina nakapavanjem bolje "prodre" u kupko kad je zbijeno dok se dim upotrebljava kada su pčele raširene po košnici
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Sasa Blagojevic Novembar 27, 2018, 18:51:17
Ja ovo ne bi smeo da probam, ne samo zbog pčela nego pre svega zbog sebe.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 27, 2018, 21:14:59
Наравно да сам користио маску, и рукавице и наочаре...  Веома брзо и практично, а време ће показати колико делотворно... А нисам једини који овако ради... И ја сам то видео од других који то годинама практикују . . Ако се и код мене покаже добро ја ћу наставити тако и практиковати, преко целе године брстивар а на јесен ОК.  И све димним топом..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: dusan lazic Novembar 27, 2018, 21:51:42
Vladimire, (ja sam tu nestručan) sublimacija, da bi se dogodila, mora da se ostvari određena temperatura - STROGO.
Ako se to ne dogpodi("određena temperatura"), ili se ne dogodi ništa ili se stvori, umesto oksalne-mravlja kiselina.
Ne zameri neukom na ovako šturom objašnjenju. :(  Ali, OBAVEZNO potraži objašnjenje od sručnih...Sretno.[size=78%] [/size]
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 28, 2018, 06:58:41
Па ја нисам радио сублимацију, него само третирао оксалном користећи димни топ...  И шта значи "или се не догоди ништа"? Сублимација је кад оксална из чврстог пређе у гасовито, постоје уређаји за то... А многи само накапавају разређену оксалну у шећерном сирупу преко пчела, ја сам се одлучио на димни топ. Да ли се у димном топу десила делимична сублимација или није, свакако су се кристали оксалне полепили по пчелама и рамовима, а мени је битно управо то.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Anto Dankić Novembar 28, 2018, 08:15:57
Svatko ima pravo da radi kako misli da je najbolje. Rezultati će se vidjeti u kratkom vremenu
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 28, 2018, 11:20:52
Ја немам ав подњаче, него само пуне, па нећу бројати број опале варое. ..
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Rajko Rajo Vujadinović Novembar 28, 2018, 19:56:41
Vladimire ,kako si napravio smjesu, koji odnos? LP
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 28, 2018, 21:45:27
25 грама оксалне и 100 милилитара 96% алкохола, алкохол загрејао и онда сипао оксалну и мешао да се раствори сва оксална и то је то...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Rajko Rajo Vujadinović Novembar 28, 2018, 21:48:40
Hvala
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Rajko Rajo Vujadinović Novembar 28, 2018, 21:50:46
Izvini zaboravih pitati koliko si imao ubrizgavanja po društvu?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 28, 2018, 22:07:31
Слабија друштва или ројиће са једним, а јача друштва са два...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 29, 2018, 09:07:11
Iskreno, ja se ne bih usudio na ovaj nacin. Ima li smisla u cvrsto zbijenom klubetu, i narocito da li je temperatura u dimnom topu odhovarajuca za rastvor OK. Ja cu standardno , nakapavanjem.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 29, 2018, 09:20:35
Ја сам се усудио, срећа прати храбре...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 29, 2018, 10:42:36
Postujem, majkane.. Jedno vreme sam se bas posvetio tretmanima sublimacijom, najjeftiniji nacin i po prici ljudi koji to rade, izuzetno efikasan, ali sam za sada odustao. Specificno je i malo komplikovanije od ovog tvog nacina.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vladimir Todic Novembar 29, 2018, 11:54:06
Ја сам на форуму питао да ли је неко радио тако нешто, видим да није, па сам решио да  испробам.. Где год сам нашао инфо о таквом начину третирања 99% коментара и утисака је било позитивно... Само код нас се тај вид третирања ОК не практикује... Јављам се на пролеће са радосним вестима 🙂😃
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Miroslav Tesanovic Novembar 29, 2018, 20:55:49
NAdamo se pozitivnom iskustvu.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 09, 2018, 17:19:36
     Pre nedelju dana nakapavanjem oksalnom kiselinom u sirupu tretirao sam 30 pčelinjih društava. Juče sam proverio učinak. Na proverenih 20 društava na dnu antivaroznih podnjača nalazio sam od 4 - 7 opalih varoa. Na jednoj sam našao 10 opalih varoa.
     Mislim da je ovakvo stanje zadovoljavajuće. A sada još da lepo prezime zimu.
     Pozdrav svima!
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Dejan Damnjanovic Decembar 10, 2018, 18:28:17
Juce odradio tretman sa oksalnom kiselinom,pcele duboko ispod mednih kapa od 4-7 ulica pcela uz napomenu da je bilo nekih 7 stepeni.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 13, 2018, 07:23:05
Мојих почетних пет ројева су ушли у зиму на два наставка (први на хладно са седам рамова, други на топло са девет рамова). Против варое коришћени: трулекс са брстиваром, херба стрип па димљење брстиваром на папирићима.

Кошнице нисам отварао баш дуго, а и немам времена (ради се и недељом, први слободан дан 23дец), па ме интересује да ли да користим оксалну, на који начин и до када није касно?

Нисам пратио опадање пошто су подњаче пуне, али сада би ставио неки папир ако буде ишла оксална...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 13, 2018, 09:42:43
Milane, prati vreme, i ako je temperatura odgovarajuca, ako nije veliki minus , nego oko pet stepeni u plusu, mozes uraditi OK. Na taj broj kosnica, uzmi 3 deci vode i 300 dr secera rastopi,u mlak rastvor stavi 17, 5 gr oksalne i tretiraj nakapavanjem, po bocnim ulicama klubeta idi 2, 5 mililitra rastvora a po srednjim 5 ml. Ako ne stignes, trake sa brstivarom mozes kao preventivu, staviti odmah nakon bagrema ili cak i jednu turu u Aprilu kada otopli, ali mislim da za tim nema potrebe, rano je.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 13, 2018, 10:42:20
А ако је клубе у првом наставку?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 14, 2018, 08:14:35
Ja zazimljavam uvek sa plodistem na vrhu, pa nemam taj problem , verovatno ima kolega koji  tako rade pa ce se neko javiti. Nije problem ako je klube samo u donjem , porignes mediste i tretiras, ali ako je podeljeno , onda ga remetis.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 14, 2018, 19:32:55
Ок, хвала Зоране на одговору. И мени је плодиште на врху са свих девет рамова пуних хране, а испод је седам рамова са саћем (само два централна су тамнија и са нешто меда). Бар је тако било при задњем прегледу, пре цирка два месеца. Надам се да ћу за 10 дана урадити овај третман и проверити какво је стање.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 15, 2018, 08:43:29
Te centralne ispod , nikada ne ostavljaj zalegane i tamne ramove, nego svetlije i ne zalegane, rizikkujes da matica sidje i zalegne, klube se spusti dole da greje leglo i ostane bez hrane.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Vučković Decembar 23, 2018, 12:42:01
Možda bude interesantno (sa Fejsbuk grupe):
(Fajl u .pdf formatu nisam mogao da priložim jer je prevelik pa ako nekome treba neka mi pošalje email adresu u porukama a ja ću mu poslati fajl.

Dragoljub Matic:

Nova tehnika u borbi protiv varoe, prezentovana na kongresu mađarskih pčelara 2.12.2018, pokušao sam da kroz snimljene fajlove i prevod približim našim pčelarima, napominjem da je ova metoda ispitana na više hiljada košnica.


https://lookaside.fbsbx.com/file/Glicerin%20%2BOksalna%20kiselina%20u.pdf?token=AWyQpDiaNnJgOF81UM9Ina1pRN320hWBL2mi-DT_wZvDFb2bZ1odniyVoyRXfWI9wi9l2nR7j1M-SegLCRQu_C9YHcVnRkcufP9LjJ1kxzKMV-TdeaCJZZ68UYNSsxBtzj3pxkweBLCqfzR3fjv3q9M9WzAvCxdwTiHfVfYShobcTg (https://lookaside.fbsbx.com/file/Glicerin%20%2BOksalna%20kiselina%20u.pdf?token=AWyQpDiaNnJgOF81UM9Ina1pRN320hWBL2mi-DT_wZvDFb2bZ1odniyVoyRXfWI9wi9l2nR7j1M-SegLCRQu_C9YHcVnRkcufP9LjJ1kxzKMV-TdeaCJZZ68UYNSsxBtzj3pxkweBLCqfzR3fjv3q9M9WzAvCxdwTiHfVfYShobcTg)
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Vučković Decembar 23, 2018, 12:50:18
Evo fajla koga sam postavio na besplatnu fajl razmenu.

https://ufile.io/0g72k (https://ufile.io/0g72k)

U prilogu je uputstvo za preuyimanje.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milan D. Saric Januar 05, 2019, 18:56:23
Сутра идем на мој мини пчелињак први пут после три месеца. Као почетника ме занима да  ли је касно за оксалну и да ли ће сметати отварање кошница јер ће температура бити око 0, па да ли смем да вадим рамове како би утврдио да ли има легла?

Иначе против варое сам користио брстивар на трулексу, херба стрип па димљење брстиваром. Нажалост нисам пратио опадање гамади...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Nebojša Pešić Novembar 11, 2021, 18:40:04
       Здраво колеге. Да ли је неко већ радио или планира током овог месеца третман оксалном киселином. Временски услови ових дана одговарају за третирање.
       Током године сам примењивао "војвир", затим од августа траке "херба стрипа".
До сада није било значајнијег броја опалих вароа.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Zoran Vučković Novembar 12, 2021, 10:02:01

Јуче сам видео да једна пчела уносила полен у једну кошницу. Нисам се дуго задржавао па нисам сигуран за остале.
Ако то значи да можда постоји легло онда ћу оксалну радити у првој трећини децембра.
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 12, 2021, 10:28:48
Не треба журити, свакако су почетком децембра најчешће најповољнији услови за рад са оксалном киселином.
Поздрав...
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 09, 2021, 15:51:41
Димљење брстивар папирићима 6 х на три дана, херба стрип био 40 дана, 2 х орошавање војвиром = моји третмани против варое одрађени у септембру.

Нисам баш задовољан јер сам требао кренути месец дана раније и користити траке са брстиваром. Зато сутра ујутру идем да накапам оксалну киселину по први пут самостално.

Значи иде 600мл д воде + 600г шећера + 35г оксалне. Напунити шприц док је сируп још млак и накапати све улице по 5мл. Надам се да ће клубе бити у трећем највишем наставку (подигнуто плодиште), и да нећу морати да реметим пчеле његовим скидањем.

Поставићу "масан" папир на пуну подњачу, легла сигурно нема, најављена температура је у плусу 1°/5°и облачно време са могућом кишом поподне која прелази у већи снег за викенд. Тако да ће влажност бити висока, што такође погодује деловању киселине.

Занима да ли да повећам влажност ваздуха у самој кошници (сужавање лета на 8цм) пошто су најављени јаки удари ветра за викенд? Па би до краја месеца вратио широка лета, или да то ништа не дирам?
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 10, 2021, 00:14:48
Нема потребе да сужаваш лета. У онај шприц од 20 мл стаје око 25 мл и то је сасвим довољно за једну просечну заједницу.
Обично је клубе у ово време на око 4 улице а неко и на пет улица, све зависи од дужине коју клубе захвата.
Чак и ако се у Родна Воја кошницама садржај од 25 мл подели на три улице пчеле то фино распореде кроз цело клубе јер се део клубета протеже и у доњи укрштени наставак.

Углавном нема потребе да се подиже горњи наставак. Довољно је да се по врху клубета кроз три до четири улице налије саджрај од тих око 25 мл. 
Срећно...   
Naslov: Odg: Oksalna kiselina
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 10, 2021, 00:26:49
Хвала лепо...