У суштини је најбоље
прихранити друштво на време крајем лета и сви проблеми око додавања погаче су углавном решени.
Рам са медом је најлакше оставити и сачувати. Како препоручујем вађење једног рама при зазимљавању, тај рам се може додати преко сатоноша. Проблем може бити што то не мора увек бити добро решење. У том раму може бити медљиковац нпр. Ако је топлија зима, у празним ћелијама се прикупља више топлоте и то може створити додатну узнемиреност пчела која може створити проблеме жеђи легла (и пчела) које се обично појави у условима топлије зиме (и више ветровитих дана што доприноси мањку влаге за то легло).
Колико се пчела може задржавати и на горњој страни рама је упитно. Када је стално хладно, пчеле углавном остају у улицама, али када је више топлих дана, могу „шетати“ и по горњој страни тог рама (у зависности како је постављен рам). Тако се може десити да се пчеле одвојене од клубета празне по горњој страни рама, да остају на горњој страни и при поновном захлађењу (нарочито када дуне јачи ветар) ту остану и део њих страда. Како може бити више „таласа“ променљивог времена, проблеми са овим могу бити поновљени и утицати на даље зимовање друштва. Због тога и не препоручујем отварање медене погаче са горње стране, јер ми не можемо знати колико ће бити јако захлађење и какво ће време бити убудуће.
Није неки проблем направити погаче од кристалисаног меда. То се може припремити још и док је мед у течном стању. Тако да је то најмањи проблем. Друга ствар је додавање шећерних погача са мало меда и пчеле морају да прерађују тај шећер у мед.
Шта ће пчелар одчучити то је његова ствар. Најгоре решење је да се пчеле одвоје од залиха (дешава се када има легла) или додавање шећерног теста (које има примесе меда).
ПС
Zorane, nije baš tanka, na tom ramu je ako je Rv 1,5-2kg meda a pogača košta 130-140dinara,znaš da ima onih koji izvade sav med pa doodaju sirup u jesen..... Svašta ljudi rade radi veće zarade..
Има пчелара који то раде и „дешава“ се да то будем и ја. Крајем лета нисам одмах скидао мед сав, јер сам проценио да ће бити уноса медљике. „Процена“ је била добра. Проблемчић је што су пчеле преносиле и део меда из плодишта и смањиле зимницу (већ сам решио да заимим на једном ЛР наставку јер су количине меда у плодишту биле прилично велике). Било је друштава која су прилично меда преносила из плодишта у медиште. Наравно да није никакав проблем
ако се прихране више од осталих. Полен није био проблем јер га је било до касно у јесен, после киша.
Наравно, код оваквих процена треба узети у обзир и третирање варое. Ове године је код мене није било много и одлука да овако поступим је била лака.
ПС
Стигле су поруке док сам писао, па морам додати нешто: не мора да буде ствар похлепе и овде је реч о додавању меда, а не шећерног теста са примесама меда. Ако пратите стање паше (које није свуда исто), може се десити да пчеле крајем лета потроше мало више хране и "оштете" зимницу. Ако ме "меморија" не вара, колега Ранђић из Беле цркве је писао да га је мало изненадила управо таква потрошња. Постојао је неки ситан унос и пчеле на основу тог уноса гаје легло, а тиме је потрошња далеко већа од уноса.
Или случај моје "процене" (која је била добра)...то није похлепа него праћење услова у природи. Друго је код оних који су навикли да "шећеришу" увек (погаче зими, а сируп лети). Има колега који крљају много шећера током сезоне, а има и оних који то раде и у паши!