uzmi prohrom vijke umesto eksera ako baš insistiraš, njih imaš gotove za kupiti u svakoj malo boljoj gvožđari.
Ja također težim ka tome da med koji prodajem (jer na to se sve na kraju svodi ) bude što zdraviji proizvod, ali zbog mesta gde pčelarim to je nemoguće. Ko nema pčelinjak u centru kruga prečnika 12 kilometara bez poljoprivrede i industrije nek se ne zanosi mišlju da će proizvesti organski med. To što neko ima nekakav natpis eko ili čak i sertifikat ne znači da je taj med potpuno organski, jer se jedino analizom polena iz meda može dokazati poreklo meda (gde su pčele bile na paši a ne da li je organski), a to niko ne radi jer je skupo...
Po meni je važnije da se mi kao proizvođači trudimo da mi sami što manje toga unesemo/ubacimo u košnicu, da koristimo materijale koji su dozvoljeni da imaju kontakt sa hranom i da se konstantno pridržavamo dobre proizvođačke prakse za koju mi ne treba niko da propisuje šta da radim nego će mi to propisati moja savest. E, sad nevolja je što nam svima savest nije ista, pa nam onda trebaju kojekakvi "eko" sertifikati...
Negde sam pročitao čitajući o ekonomskim aspektima pčelarstva da je odličan marketing da potrošača dovedete da vidi kako nastaje proizvod kojeg prodajete...Nažalost, čini mi se da bi kod mnogih pčelara to izazvalo kontra efekat ( počevši od higijene pčelinjaka, da ne pričam dalje)...Naravno da nisu svi takvi, al može čovek svega da se nagleda...