Košnice Voja

Košnice Voja => Rodna Voja => Temu započeo: Rakovac Goran Novembar 03, 2015, 10:34:32

Naslov: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 03, 2015, 10:34:32


              Једна од предности РВ кошнице у односу на друге је и боље зимовање пчела и мања потрошња хране током зимских месеци. Ова констатација је тачна , проверена.
              Ипак , читајући малочас тему зазимљавање пчелињих заједница у РВ кошницама дођох до закључка да још увек не мали број пчелара који ради са овом кошницом има страх да ли је пчеле добро зазимио посебно да ли им је оставио довољно хране. Не ретко се стога интервенише и са погачама што изумитељ ових кошница и домаћин овог форума сматра не само штетним већ и потребно непотребним. И сам сам рецимо прошле године интервенисао погачом што се показало потпуно непотребним . При првом пролећном прегледу сам у кошницама имао пуне недирнуте рамове меда и хране малте не за још једну зиму ( ово сам и сликама илустровао на теми пчелињак Раковац ).
               При оваквом стању ствари познавање потрошње хране у зимском периоду по месецима би знатно олакшало пчеларима праћење својих заједница , процену потрошене хране и посебно потребу за евентуалном интервенцијом на измаку зиме . Са овог разлога и отварам ову тему.
                На једном другом форуму прочитах да је потрошња хране овог октобра у ЛР пчелињој заједници просечне снаге на 111.метара надморске висине износила 1,18 килограма. Овај податак би могао да послужи као још један репер за разговор по овој теми. 
           
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Радоје Киперовић Novembar 04, 2015, 15:38:45


              Једна од предности РВ кошнице у односу на друге је и боље зимовање пчела и мања потрошња хране током зимских месеци. Ова констатација је тачна , проверена. 
           

Здраво Горане. Волио бих да напишеш на основу чега тврдиш да је потрошња хране мања у РВ него у осталим кошницама?! Који су то специфични услови који утичу да пчеле у РВ конзумирају мање хране?
...

Употреба погаче нема додирних тачака са типом кошнице, има само са филозифијом пчеларења :D .

У литератури се наводи да је просјечна потрошња хране у мјесецима новембру, децембру, јануару и фебруару за сивку 1-1,3 кг. То је провјерено и одступања су безначајна. Ове године код мене нема легла ни у једном друштву још негдје од почетка октобра тако да је и прошломјесечна потрошња била на минимуму. Поздрав.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 05, 2015, 13:53:14


                                                Поздрав колега Киперовићу ,

                   Покушаћу да у што краћим цртама одговорим на питања која сте поставили . Пре тога бих желео да истакнем да лично нисам мерио потрошњу хране у РВ ни било којим другим кошницама те не могу изнети своје проверене, егзактне податке по овом питању. Баш из тог разлога што немам такве податке сам и покренуо ову тему јер знам да има оних који такве податке имају а налазе се на овом форуму. Нећу их , наравно , овом приликом ни позивати ни прозивати . У приватним разговорима ван форума су ми се често позивали на своја мерења потрошње хране и закључке које су из тога извукли. Ја  овај форум доживљавам , између осталог , и као опште добро  свих његових чланова па чак и оних који то нису али на форум сврате из чисте радозналости. Његова  сврха је  ширење и продубљивање знања о кошници Родна Воја и начину пчеларења са њом. Ако ми , чланови форума имамо одређена нова сазнања о раду са овом кошницом не видим разлога да их не поделимо са осталим колегама. У супротном форум губи своју срху. Ово посебно стога што, за разлику од других, о кошници Родна Воја нема адекватне литературе , књига и озбиљнијих поређења резултата рада са њом у односу на рад са осталим типовима кошница. Дакле , за стицање нових знања о раду са овом кошницу морамо се превасходно ослонити на лична искуства која би смо размењивали у непосредним контактима или писањем на овом и сличним форумима. У својим јављањима по разним темама се трудим да испоштујем све ово на шта се напред позивам.
                     Сада нешто и о самој констатацији да је потрошња хране мања у РВ него у другим типовима кошница.
                     Износећи овакав став имао сам у виду пре свега презентацију саме кошнице од стране њеног изумитеља Воје Брстине , разлоге које је за то дао као и јављања не малог броја оних који искуствено потрђују да су овакве тврдње тачне. Не желећи , поново , да било кага поименице помењем позваћу се само на један од активних сајтова који ову тврњу проверено , искуствено потврђује. Ради се о сајту који уређује игуман манастира Врањина Петар Драгојловић www.pcelarstvo.org . Између осталог он наводи да је на манастирски пчелињак на коме се налази 6.различитих врста кошница унео неколико РВ кошница. У својим искуствима у вези ове кошнице наводи баш и боље зимовање и мању потрошњу хране. У уводном тексту на свом форуму каже : " ... пчелиње заједнице у кошницама Родна Воја зимују без икаквих већих проблема јер хладан ваздух , који је иначе тежи и пада доле , не може лако да продре кроз укрштене наставке до клубета и задржава се у доњим наставцима са празним саћем. На тај начин је микроклима у кошницама Родна Воја много повољнија него у ЛР или ДБ ... " Такође наводи да је довољно 12 -15 килограма меда за сигурно зимовање.
                       У презентацији кошнице Родна Воја коју је учинила ћерка домаћина овог форума , Гордана Брстина на сајту www.dokuments.tips/dokuments/košnica rodna-voja  тврдња о мањој потрошњи хране је појашњена речима : "... Сигурно зимовање са мањом потрошњом меда ( само 8 % хладног ваздуха продире до клубета у трећем наставку или 27 % до клубета у другом наставку ) и већом медном капом за око 60 % до 70 % са истом количином меда у односу на ЛР , ДБ , полошке ,АЖ и кошнице дугих и дубоких рамова ( због краткоће и одговарајуће висине рама мед је правилно лагерован изнад клубета по средишњим рамовима и доступан клубету ... " У питању је цитат рогобатне и помало неспретно скројене реченице али се да јасно видети о чему је реч.
                        Толико о првом питању. Верујем довољно за разумну и образложену дискусију. Моју тврдњу третирајте више као питање иако ја верујем у њу.
                        Што се тиче употребе погача у потпуности се слажем са Вама да то нема додирних тачака са типом кошнице већ како рекосте са филозофијом пчеларења. Са тог разлога , обзиром да сам баш одужио , нећу сада више филозофирати.
                         Поздрав и свако добро - Раковац. 
                   
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Радоје Киперовић Novembar 05, 2015, 21:20:43
Горане, немој молим те моја питања схватити као цинична или саркастична. Пошто сам из твог првог коментара схватио да се мања потрошња хране узима априори, због тога сам и питао јер ме интересује аргументација.
Писања  оца Петра сам читао још прије двије године. Примјетно је да је на почетку постојало велико одушевљење неким типовима кошница које је у међувремено доста јењавало. Да не препричавамо шта је закључак послије година пчеларења различитим типовима кошница, они које то интересује могу прочитати детаљно на повезници странице коју си дао. И наравно у обзир првенствено узети њихове пашне као и климатске услове.
Да, он је писао о добром и сигурном зимовању у РВ кошници. Дозволићеш ми да гријешим али ја се заиста никако не могу сјетити да је помињао мању потрошњу хране према личном искуству.
 " ... пчелиње заједнице у кошницама Родна Воја зимују без икаквих већих проблема јер хладан ваздух , који је иначе тежи и пада доле , не може лако да продре кроз укрштене наставке до клубета и задржава се у доњим наставцима са празним саћем. На тај начин је микроклима у кошницама Родна Воја много повољнија него у ЛР или ДБ ... " Такође наводи да је довољно 12 -15 килограма меда за сигурно зимовање."
Тврдње изречене у овом цитату су дискутабилне природе.
Сматрам да допирање или не допирање хладног ваздуха до клубета нема неке везе са сигурним зимовањем. Као што сам писао пчеларим првенствено са ДБ кошницама а нађе се ту и понека ЛР. Нисам примијетио било какву штетност хладног ваздуха који одоздо долази до клубета. Нека  друштва зимују са отвореним а друга са затвореним улошцима подњача. Сада дефинитивно могу потврдити да је и разлика у потрошњи хране код ова два сличаја код мене била занемарива.
Друго, сматрам да то што је конфигурација кошнице која теоријски претпоставља "топлију" локацију за клубе током зиме штетна јер може изазвати прерано покретање легла.
Треће, 12-15 кг меда је довољно за сигурно зимовање карнике у нашим условима у свакој кошници ако је та храна правилно распоређена. Кошнице РВ и ЕВ због квадратне геометрије имају процентуално већу шансу за сигурно зимовање управо из разлога природнијег размјештања хране, то није спорно. Али мени се никада није десило да ми друштво у ДБ угине од глади ако је хране било довољно. Код зазимљавања ове кошнице нема баш никаквог посла. Све се завршава остављањем 6-7 плодишних рамова код ројева и 7-9 код развијених друштава прије прихране. Вишак се вади, пчеле прихране до довољне залихе и то је све. Проблеми долазе пред главну пашу али то је други дио приче.
А што се тиче погача...сматрам да погаче генерално користе они који уопште не познају биологију пчеле и који на вријеме не допуне залихе а то мјесец август. Наравно да почетници имају страх од недовољних залиха и опростив је свакако  :) али тај страх се брзо превазиђе пратећи стање друштава током зиме и прољећа. Погача нема ни економског ни било каквог оправдања осим физичке спријечености пчелара да се завршна прихрана обави на вријеме.
Било би заиста занимљиво знати да је неко утврдио мању потрошњу хране код типа кошнице "Х" у односу на тип "Y".
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 06, 2015, 08:28:57


                                                     Колега Киперовићу ,

                 Нисам Ваша ( прећи ће мо на Ти ) дакле твоја питања схватуо ни као цинична ни као саркастична. Зашто бих ? Већ смо комуницирали на овом форуму увек разложно и коректно. У принципу ја ни једну једину поруку од било кога са овог форума нисам добио да би ме она повредила на било који начин. Но вратимо се на тему.
                 Највећи недостатак РВ кошице је у не постојању литературе о њој. Свака новост се тешко прихвата посебно ако је са наших простора. Да ју је патентирао Немац или Американац многи би је хвалили на сва уста. Овако ако нема баш тоталног оспоравања онда бар има сумњичавости. Наша посла. Но , то је социолошка и психопатолошка а не пчеларска тема.
                 Баш услед напред наведеног надостатка сам покренуо ову тему. У литератури сам налазио проучавања и експерименте претежно руских научника о потрошњи хране у разним врстама кошница током зиме. Углавном се радило о ДБ кошници. Експеримент су рецимо вршили истовремено на већем броју кошница од којих су се неке налазиле у стакленику , неке под тремом а неке на отвореном. Резултати су били поприлично различити. Дакле , један од фактора за мању или већу потрошњу хране током зимског периода - окружење и спољна температура уз постојање или не изложености ветру је већ дала битно различите резултате.
                  Снага самог пчелињег друштва би био други фактор за мању или већу потрошњу. Познато је да слаба друштва процентуално троше више хране . Није баш пожељно ни супер јака друштва зазимљавати. Средина је ту најоптималнија.
                   По мени је важно и на чему , односно на ком меду пчеле зимују. Сложићеш се верујем да није исто зазимити пчеле на рецимо багрему , медљици или чистом шећеру. А веруј ми има и оних који то раде. Својевремено сам на овом форуму отворио тему " На ком меду пчеле најбоље зимују " и добио мислим само један одговор. Прошла је потпуно незапажено а након тога на другим темама безброј питања шта , како , због чега ??? Те страх ме је да ли је довољно , те да ли сирупати у новембру ...
                    Ова и оваква питања су оправдана. Људи су уложили знатна средства у пчеларење , немају праве смернице у ком правцу и са колико хране и када најбоље интервенисати и онда их је страх и лутају. Коментари и препоруке су са друге стране површни , неаргументовани а понекад чак и злонамерни.
                    Када сам почињао рад са РВ кошницом имао сам среће да ме у тај свет уводи млађи , добронамерни колега који ми је осим тога шта у ком тренутку ради увек појаснио и зашто то ради. По мени је то најважније. Немој ми на пчелињаку урадити шта у ком тренутку треба већ ми објасни зашто се то баш тада у том тренутку треба и како урадити. Ако сам знам зашто сам ћу знати  да убудуће одрадим све што треба. Са задовољством сам ишао на његов пчелињак да помажем јер сам тада учио. Име му нећу помињати јер то не воли али хвала му у сваком случају.
                     Опет сам одлутао па да се вратим на тему.
                     На пчелињаку немам вагу. Да је имам сам бих прикупио податке који ме занимају. Једноставно сваког првог у месецу измерим кошницу и у односу на почетну тежину пратим стање. Сматрам да је корисно знати ове податке. И не само то. Не видим разлоге да се тако добијени податци не поделе са колегама.
                     Мислим да је за ово јављање довољно писања. Има се ту још доста тога рећи но оставимо простора и за друге ако им је ова тема интересантна.
                     У сваком случају поздрав од Раковца јутрос из Земуна а вечерас из Радовања.   
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Драган Нешковић Decembar 06, 2015, 23:09:15
Наватао сам мало времена, па да се прикључим овој лепој теми коју је Горан отворио.


Радоје пријатељу,
"... У литератури се наводи да је просјечна потрошња хране у мјесецима новембру, децембру, јануару и фебруару за сивку 1-1,3 кг. То је провјерено и одступања су безначајна. Ове године код мене нема легла ни у једном друштву још негдје од почетка октобра тако да је и прошломјесечна потрошња била на минимуму".
Тачно је да то пише у литератури, али је такође тачно да живот ту исту литературу, врло често демантује.
Да ли ће потрошња хране у децембру или јануару бити оваква или онаква, ни у ком случају не зависи од тога шта пише у литератури, или од тога како ми зовемо те месеце.
Клима се мења и просечне температуре нису исте данас, као што су биле пре само пар година, а не пре неколико десетине година. Те очигледне климатске промене нису узете у озбиљно разматрање при писању "нових", пчеларских књига. То је нормална појава код "ресаваца", који углавном преписују, већ одавно и много пута већ преписане књиге. А и оно што евентуално сами напишу, боље да и нису написали.

Наравно да томе није крива "литература", него разни преписивачи који су суштински залутали у ту делатност и пчеларство као такво.


Што се тиче погача ...  ;D 


"... Погача нема ни економског ни било каквог оправдања осим физичке спријечености пчелара да се завршна прихрана обави на вријеме".

Што се тиче употребе погача у пчеларству ... ;D ;D ;D  па роде мој, погаче имају итекакав економски ефекат и то двојак! Један ефекат је одличан и он је резервисан за оне паметне, а то су произвођачи погача, а други је такође одличан и он је резервисан за оне друге, а то су они који купују погаче.
И они су паметни, само ту памет не користе за себе. Али нема везе, памет је памет.
Знаш како каже народ: "Нико се није у.... што је вц. далеко него, зато што је касно кренуо"
Истина је да погаче могу имати своје место у врло ретким ситуацијама, све остало је ... памет  ;D 

Поздрав пријатељу мој  :) 

А сада мало о потрошњи хране у рв кошници из мог кратког, и врло почетничког искуства.


Мислим да је већини пчелара данас јасно да је потрошња хране у нашим кошницама условљена низом разних фактора, тако да никаква генерализација какву ми уобичајено волимо, свакако није добра.
Да ли ће потрошња хране у нашим рв кошницама током зимског периода бити већа или мања, зависи од стања у нашим кошницама и првенствено од општих услова у природи, где нам се пчелињак налази.

Мене је занимала потрошња у мојим кошницама и ја сам за себе вршио редовна мерења током две године.
На основу тога сам донео неке закључке, али ти закључци важе само за моје кошнице и нису неки релавантан, генерални показатељ за сваку другу рв кошницу, мада лично мислим да је могуће у сличним природним условима, и у сличним температурним кретањима, пронаћи неке приближно идентичне вредности у потрошњи хране, што се тиче рв кошнице.

Да скратим причу, на потрошњу хране у нашим кошницама утичу многи фактори као што смо већ рекли.
Да би што једноставније било за разумевање, да то кажем овако.
Под условом да смо зазимили просечно јаке заједнице и да у кошницама нема или има врло мало легла, рв кошница ће трошити око 1,2 до 1.7 кг. хране месечно ако су температуре изнад просека, а у распону од 21 до неких 10 степени. Просечна потрошња на мом пчелињаку од 39 рв, била је око 1,250 кг. на тим температурама. Ова потрошња је мање више била иста без обзира на име месеца.

Када температуре почну да се спуштају испод 10 степени, потрошња хране се смањује и на температури око 0 (нуле (од 0 до 4-5 степени)) та потрошња износи у просеку око 750-900 гр. по кошници.

Када температуре оду у минус, потрошња у мојим рв. долази на неки просек од 580 гр. по кошници.
Та минимална потрошња остаје таква током јаке зиме, мада нисам имао забележених дужих периода са температурама у значајном минусу (преко -10 степени). Прилично сам сигуран да би моје кошнице у таквим условима зимовања трошиле око 350-400 гр. хране за месец дана.
Ова потрошња хране је остварена у кошницама које су зими максимално расхлађене, без утопљавајућег материјала и са широм отвореним летом.

Што се тиче мојих кошница и потрошње хране у њима, ја пратим температуру и потрошњу могу да одредим и без мерења са максималним одступањем до 100-тињак грама, не више. Наравно под условом да је стање у кошницама редовно.
Још да кажем да моју рв. кошницу могу да зазимим са 7,7 кг. хране и да се много не секирам око њеног презимљавања. Сасвим безбедно ће дочекати пролеће. Моје кошнице зазимљавам са просечно 17. кг. хране, мада пчеле ту храну знају и да допуне каснијим уносима.

На ком меду пчеле најбоље зимују, мање више сви знамо. Што се тиче сирупа, ја сам пробао и ту "јерес", на свом пчелињаку јер волим да сам доносим закључке који се тичу мог пчелињака и мојих пчела.
Приликом зазимљавања пчела 2014. године, из три кошнице сам крајем септембра повадио све рамове са пергом и медом, сем оних рамова на којим је било легло у том тренутку. Ни једна кошница од те три није имала више од 3,5-4 кг. меда када сам јој одузео храну. Свакој сам додао по 10 литара сирупа и тако их зазимио. Те кошнице су сасвим нормално презимеле и имале одличан пролећни развој, као и све остале.
Наравно да то није никаква препорука за било кога, једноставно ја сам хтео да нешто проверим у ситуацији када ми то није била нужда, да бих био миран ако некад дођем у такву ситуацију.

На крају  шта је закључак? За друге кошнице не знам, за моје сасвим сигурно знам колико им хране треба.
Мој савет је да свако мора да упозна услове у којима пчелари, мора да се труди да савлада технологију рада са својом кошницом, мора сам да доноси закључке на основу својих искустава и сазнања.
Сва остала искуства могу бити врло корисна али и врло штетна ако нисмо довољно пажљиви.

Поздрав свима  :)






Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 07, 2015, 10:27:18


                                              Поздрав Драгане стари пријатељу ,

             Чекао сам и ево дочекао да се Ти јавиш по овој теми. Познајем добро твој пчелињак и начин на који радиш као и то да си мерио потрошњу хране. Твоје искуство по овом питању је драгоцено јер је релативно мали број људи који се овим питањем бавио када су у РВ кошнице у питању. Са друге стране по разним темама колеге питају шта да раде да ли су добро зазимели кошнице стално спомињу погаче и постављају још низ питања на која ће након твог и можда још пар добрих одговора и излагања имати све одговоре овде на једном месту.
              Ево на пример ја сам јуче на мом пчелињаку одрадио третман оксалном киселином и при том погледао какво је стање са храном и где се код које кошнице налази клубе. Можда ћу сада мало изаћи из теме али мислим да баш на овом месту треба изнети то моје јучерашње искуство.
              У РВ кошницама зазимљеним на три наставка пчеле су клубе направиле у другом средњем наставку. Обзиром да у сваком наставку остављам по 9.рамова током зиме у горњем највишем трећем у овом тренутку имам минимум 7 - 8 рама пуна меда што је у просеку 15.- так килограма. Само то је довољно за више него безбедно зимовање а тај мед још нису ни пипнуле.
              У ЕВ кошницама које су зазимљене такође на по три ЕВ наставка ситуација је другачија. Код неких клубе обухвата други и део првог наставка на подњачи што опет значу да им је највиши трећи ЕВ наставак пун меда са око 8 до 9.килограма хране ( један ЕВ рам пун меда рачунам на 1.килограм иако има нешто више ) а код неких је клубе обухватило други , средњи и део трећег, највишег наставка. Оне у принципу имају нешто мање хране али сасвим довољно за безбедно зимовање.
               Слична је ситуација и код РЕВ комбинације.
               Ову тему лично сматрам једном од најважнијих на овом форуму. Слично оној народној : " Како посејеш тако ћеш и да жањеш "  код нас важи " Како зазимиш тако ћеш и да врцаш идуће године " па ме чуди релативно мало јављања. Твој коментар ( да те не хвалим баш превише ) због тога злата вреди.
                Буди ми поздрављен и гледаћемо се ускоро.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Decembar 07, 2015, 12:05:46
                  Pozdrav prijateljima da se i ja malo uključim po ovoj temi.
Polovinom septembra sam završio sa prihranom i izvagao sve košnice.
Pošto je pčelinjak pokriven ja kredom pozadi košnice upišem što mi treba i
po potrebi obrišem kao tablu. Prvog novembra sam izvagao jednu trećinu
pčelinjaka, a prvog decembra sve košnice. Rezultat je od 2-3 kg. LR iRV su
negdje podjednako zastupljene. Nekoliko društava je REV kombinaciji i
jedna EV. košnica.Moja vaga može vagati u pola kg tačnosti i ono što sam
ja mogao zaključiti da su većina RV nekih pola kilograma manje potrošile
za ovo vrijeme od kad pratim.Novembar mjesec ni jedna nije prešla kilogram
neke i nešto manje. Hrane ima dovoljno tako da o pogačama ne razmišljam za
sada. Mlin za šećer je gotov, a mješalica pri kraju, pa ako zatreba pogača
to će biti sa medom, a ne neki surogat. Inače pogače su postale pomodarstvo
u poslednjih nekoliko godina, tako da i oni pčelari koji nisu ni u proljeće
koristili pogače počeli davati u jesen. Interesantno je da ljudi mnogo
lakše primaju ono što je loše nego ono dobro. Pozdrav sa Pala.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 10, 2015, 11:20:56


                                              Поздрав Мађене ,

                      Твој пчелињак ( хладовина ) је један од најлепших које сам видео не само на овом форуму већ уопште.Пратио сам твоја јављања по разним темама и знам да вагаш своје кошнице па имаш личне и релевантне податке по многим питањима а не само по овом. Добро је што ти је пчелињак наткривен , кошнице не кисну не натапају се што при мерењу може да створи лажну слику. Верујем да ти није тешко да свремена на време поново доставиш податке о кретању ваге код тебе а самим тим и о потрошњи. Још кад би на пар комада то испратио сваког првог у месецу ... Била би то права ствар , слажеш ли се ?
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Decembar 10, 2015, 15:12:09
                       Gorane prijatelju hvala za lijepe riječi, a što se vage
tiče to se nastavlja prvog januara i februara po jedna trećina pčelinjaka, a
u martu cijeli pčelinjak ponovo. Pratiću dali ima razlike kod LR iRV. Dalje
vaga nije pouzdana dok ne dođe do značajnijeg unosa nektara. Kod vas
leglo kreće ranije kao i vegetacija, a kada dođe do naglog širenja legla onda
se naglo tope zalihe meda, a na njihovom mjestu je leglo. To se tada ne može registrovati na vagi jer i leglo ima težinu pa izgleda da vaga ne opada, a
kada pogledate unutra puno legla a nigdje onih punih ramova meda. Zbog
toga je važan prvi proljetni pregled. Do toga ima još dosta, a do tada
                        pozdrav sa Pala.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 14, 2015, 12:27:28


                  На теми " Пчеларење родном војом " видех малочас Војин данашњи одговор бр.1455. који би се по свом садржају идеално уклопио у дискусију по овој теми. Стога молим уреднички тим да , уколико нађе за сходно , овај Војин одговор  постави и на ову тему.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 14, 2015, 16:38:27


                  На теми " Пчеларење родном војом " видех малочас Војин данашњи одговор бр.1455. који би се по свом садржају идеално уклопио у дискусију по овој теми. Стога молим уреднички тим да , уколико нађе за сходно , овај Војин одговор  постави и на ову тему.

Драги наш Гого,
Ево ја ћу пребацити мој ноћашњи одговор са теме Пчеларење Родном Војом: 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------...

Citat: Миливоје Филиповић  Avgust 18, 2015, 23:03:05

Здраво свима,

На питања о зазимљавању надовезао бих се и ја, следећим питањем:

          Уколико је кошница Родна воја направљена од дрвета које је предвидео њен изумитељ, односно, господин Воја, и ако сваки наставак, подњача, збег и кров имају "прописану" масу, да ли је довољно или оптимално да укупна тежина кошнице са два наставка, медом и леглом буде око 32кг?
Наиме, чуо сам да, отприлике, кошница треба толико да тежи за успешно презимљавање. Колико је ово употребљиво?
Моје су тешке око 30-31кг у овом тренутку, па питам ради евентуалне појачане прихране. Хвала!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...

Колега Миливоје, тек сада читам ову поруку.
Па пошто видим да летос нисам одговорио на ово питање и ако је сада већ касно за прихрану, одговор ће користити и за каснији период.

РВ зазимљена у дав наставка када има укупно 30 килограма сасвим безбедно ће да зимује.
Један наставак са рамовима, саћем и пчелама тежи око 5 килограма+ 5 други=10+подњача, хранилица и поклопац укупно око 8 кг= 18 килограма. Све остало требало би да буде мед. Од 30кг када одузмемо ових 18 остаје 12 килограма хране.
Без икаквих додавања погача у нашим климатским условима пчеле за октобар, новембар, децембар, јануар и фебруар потроше око 5 килограма хране. За март месец им остаје још око 7 килограма а обзиром да у марту обично већ имамо неки унос хране ово је сасвим довољно да пчеле март заврше са не мањом количином од 5-6 килограма меда.
У хладнијем подручју пчеле ће током марта касније кренути са леглом и потрошити око 2-3 килограма меда чак и да не буде никаквог уноса опет неће остати без хране до почетка априла.  Наравно увек је боље да има више хране.

У сваком случају све преко 30 килограма тежине у РВ кошницама зазимљеним у 2 РВ наставка обезбеђује нормално зимовање пчела.

Током марата када се ради први пролећни преглед врши се процена, здравственог стања, количине легла и количине хране у кошници и по потреби додаје се неки рам меда из кошница у којим имамо више хране или се по потреби креће са прихраном.

Поздрав свима...
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Januar 01, 2016, 22:12:21
                Danas sam mojim pčelicama bio u posjeti i izvagao sve
košnice. Ukratko ovaj mjesec potrošnja je od jedan do dva kilograma.
Nisam mogao vidjeti neku razliku između LR i RV u potrošnji za ovaj
mjesec. Bilo je kod obadvije vrste i po 1kg. i po 2kg. Takođe nema razlike
između košnica smještenih pod nastrešnicu i onih vani. Ukupna potrošnja
od polovine septembra do 1. januara je od 4-5 kg. Inače danas je bilo oko
nula stepeni promjenljivo oblačno vrijeme.Pozdrav sa Pala i svim kolegama
želim sretnu i mednu 2016. godinu.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Vojo Brstina Januar 03, 2016, 02:07:51


Хвала Млађо пријатељу за ове податке.

Надам се да ће потрошња у зимским условима док пчеле не крену са леглом бити једнака.. Од фебрура ће вероватно бити неке разлике..

Поздрав драгим пријатељима....
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Januar 12, 2016, 11:31:56


                             Поново се враћам на ову тему јер мислим да је више него актуелна. Сличну тему пратим и на другом форуму где има више конкретних података о потрошњи хране на различитим локацијама и у различитим типовима кошница. Нажалост најмање је података за наше РВ и ЕВ кошнице те је зато и добро да овде постоји тема која би се превасходно њима бавила.
                              Приметно је да постоје разлике у потрошњи хране у периоду октобар - децембар 2015.године на различитим локацијама. Примера ради преносим податке које су неке колеге објавиле :
                              - Апатин , 85.метара надморске висине. Октобар - 0,34 кгр , новембар - 0,89 кгр , децембар 0,48 кгр што укупно за ова три месеца износи 1,71 кгр. Нема података о типу кошнице.
                              - Баточина , 125.метара надморске висине. Октобар - 0,20 кгр , новембар - 0,60 кгр , децембар - 0,60 кгр што укупно износи 1,40 кгр. Кошница ЛР на два наставка са по 9.рамова.
                              - Баточина на истом пчелињаку ДБ кошница , октобар у плусу 0,30 кгр , новембар - 0,80 кгр ,

децембар - 1,20 кгр што укупно износи 1,70 кгр.
                              - Суботица за ова три месеца 2,22 кгр и на крају податци нашег колеге Млађана са Пала који се јављао по овој теми са 840.метара надморске висине од друге половине септембра до првог јануара између 4 - 5 кгр. Кошнице су РВ , ЛР и пар ЕВ.
                              Немам разлога да не верујем податцима које су колеге достаљале. Разлике су приметне . Подаци су премали за извођење одговарајућих закључака али довољни да се човек замисли. За мене је посебно интересантан податак из Баточине са истог пчелињака али код различитог типа кошнице. На потрошњу хране , наравно , не утиче само тип кошнице већ много више од тога снага зазимљеног друштва , квалитет хране на коме пчеле зимују , локација пчелињака , временски услови и још подоста тога. Примера ради у задњих пар дана имамо нетипичне временске услове са температурама које више подсећају на април него на јануар месец ( ноћас у Беграду температура усред ноћи је била + 17.степена ). Колеге са разних страна јављају о повећаној потрошњи , превеликом леглу за ово доба године. Март месец је још увек далеко и сигурно ће доћи до још  бар једног хладног таласа са озбиљним минусом. Овако велико колебање температуре са сталном променом претоплог па затим хладног таласа , повећаном количиним легла и потрошње хране може довести до озбиљних губитака. Питам се шта ће бити ако након оваквог времена дође до наглог и великог захлађења које би потрајало ? Шта ако је потрошња била прекомерна , легло превелико и при захлађењу пчеле остале крај легла где поново формирају клубе , сада далеко од хране која је рецимо у другом наставку ? Пропаст . Ова питања не постављам тек онако већ поведен искуством из претходне године. Наиме , помажући једном нашем колеги при првом пролећном прегледу наишли смо на кошницу у којој су све пчеле страдале од глади. Радило се о РВ кошници  зазимљеној на три наставка. Пчеле су легло покренуле у првом наставку на подњачи и ту чувајући легло остале до смрти. Други наставак је био сув , празан а трећи највиши са 5 - 6 рамова пуних меда. Значи између 11 - 12 кгр.меда. Овде је случај где је хране било сасвим довољно али је колега при зазимљавању у најнижем наставку оставио старо тамније саће , пчеле су клубе направиле делом у првом и делом у другом наставку , ту покренуле легло и ту и остале тако да у трећи највиши наставак пун меда никада нису прешле нити стигле да из њега пребаце мед до легла и клубета. Резултат , страдало друштво.
                    Ова зима је проблематичнија од прошле бар што се пчеларења тиче. Боље је спречити него лечити , ако се у марту код неких друштава буде уопште имало шта лечити.

                    П.С.

                    Захваљујем се колеги Млађену Шљивићу који сваког првог у месецу са нама подели податке са свог пчелињака и тиме обогаћује ову тему. 

 
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Драган Нешковић Januar 12, 2016, 13:22:36
" ... Питам се шта ће бити ако након оваквог времена дође до наглог и великог захлађења које би потрајало ? Шта ако је потрошња била прекомерна , легло превелико и при захлађењу пчеле остале крај легла где поново формирају клубе , сада далеко од хране која је рецимо у другом наставку ? Пропаст . Ова питања не постављам тек онако већ поведен искуством из претходне године. Наиме , помажући једном нашем колеги при првом пролећном прегледу наишли смо на кошницу у којој су све пчеле страдале од глади.

Радило се о РВ кошници  зазимљеној на три наставка. Пчеле су легло покренуле у првом наставку на подњачи и ту чувајући легло остале до смрти. Други наставак је био сув , празан а трећи највиши са 5 - 6 рамова пуних меда. Значи између 11 - 12 кгр.меда. Овде је случај где је хране било сасвим довољно али је колега при зазимљавању у најнижем наставку оставио старо тамније саће , пчеле су клубе направиле делом у првом и делом у другом наставку , ту покренуле легло и ту и остале тако да у трећи највиши наставак пун меда никада нису прешле нити стигле да из њега пребаце мед до легла и клубета. Резултат , страдало друштво.
Ова зима је проблематичнија од прошле бар што се пчеларења тиче. Боље је спречити него лечити , ако се у марту код неких друштава буде уопште имало шта лечити ..."


Горане пријатељу,

Много уопштених питања, шта ако ово или оно. Па ништа друг мој. Видимо где смо то погрешили, и трудимо се да такве грешке више не радимо. Ако нам пчеле ипак остану без хране, додамо им шта имамо. Мед из резерве, или коцке шећера, као што рече један колега. Све је боље него да пчеле угину од глади.
Као што си и сам видео и написао, углавном је пчелар крив за проблеме пчела. Шта ће тамни рамови на подњачи?

Уопште немам утисак да је ово нешто "проблематичнија", зима од прошле. Напротив, врло су сличне и мишљења сам да ће пчеле сасвим добро проћи ову зиму. Спречавање било каквих проблема на пчелињаку, треба да буде наш целогодишњи посао, систем нашег рада. Последње припреме у том систему нашег рада, обављамо приликом зазимљавања наших друштава.
Ако се одради бар минимум потребних послова и на време, пчеле нећи имати неких већих проблема током зиме. Наравно да је могуће да понеко друштво уђе у неки проблем, рецимо крене пре времена са већим леглом ... Понекад ми урадимо све што треба, па се ипак деси и таква ситуација. Можда се нешто десило матици у међувремену и друштво једноставно изгуби прави компас, и крене путем своје пропасти. Има и тога, а ако се то и деси, па нема потребе од тога правити драму. Боље је да такво друштво и страда, него да се тај лош нараштај шири нашим пчелињаком.
Наравно да то могу бити само ретки случајеви, на бар и мало пажљивије вођеном пчелињаку. По мом мишљењу.

Поздрав свима
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Dragan Šošić Januar 13, 2016, 22:38:58
…Примера ради у задњих пар дана имамо нетипичне временске услове са температурама које више подсећају на април него на јануар месец ( ноћас у Беграду температура усред ноћи је била + 17.степена ). Колеге са разних страна јављају о повећаној потрошњи , превеликом леглу за ово доба године. Март месец је још увек далеко и сигурно ће доћи до још  бар једног хладног таласа са озбиљним минусом. Овако велико колебање температуре са сталном променом претоплог па затим хладног таласа , повећаном количиним легла и потрошње хране може довести до озбиљних губитака. Питам се шта ће бити ако након оваквог времена дође до наглог и великог захлађења које би потрајало ? Шта ако је потрошња била прекомерна , легло превелико и при захлађењу пчеле остале крај легла где поново формирају клубе , сада далеко од хране која је рецимо у другом наставку ? Пропаст . Ова питања не постављам тек онако већ поведен искуством из претходне године. Наиме , помажући једном нашем колеги при првом пролећном прегледу наишли смо на кошницу у којој су све пчеле страдале од глади. Радило се о РВ кошници  зазимљеној на три наставка. Пчеле су легло покренуле у првом наставку на подњачи и ту чувајући легло остале до смрти. Други наставак је био сув , празан а трећи највиши са 5 - 6 рамова пуних меда. Значи између 11 - 12 кгр.меда. Овде је случај где је хране било сасвим довољно али је колега при зазимљавању у најнижем наставку оставио старо тамније саће , пчеле су клубе направиле делом у првом и делом у другом наставку , ту покренуле легло и ту и остале тако да у трећи највиши наставак пун меда никада нису прешле нити стигле да из њега пребаце мед до легла и клубета. Резултат , страдало друштво.
                    Ова зима је проблематичнија од прошле бар што се пчеларења тиче. Боље је спречити него лечити , ако се у марту код неких друштава буде уопште имало шта лечити.

Врло разложна питања и размишљање колеге Горана. Године са оваквим температурним променама могу бити незгодне за пчлиња друштва и то нарочито код кошница „настављача“. Могући су губици друштава. Оваква зиме је свакако проблематичнија и не треба олако схватити проблеме. Услови за одгој легла постоје.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Januar 18, 2016, 14:39:32


                        Једна стара народна изрека каже " Како сам се надала добро сам се удала ". Е сад, дошло је време да се запитамо шта је народ хтео да каже. Свако ће је тумачити на свој начин. Елем , да не буде забуне , дошли су и ледени дани и потрајаће још 5 - 6 дана па након тога ком опанци ком обојци. Леденим данима је претходило " лепо " време са температурама и до око 20.степени. Температурна разлика се креће око 30 - 35 степени. У настављачицама тамо где је кренуло легло ( а готово свуда и код сваког је кренуло ) где нема довољно хране и посебно где није добро распоређена биће белаја. Ако не верујете погледајте тему " Зимски губитци 2015 / 16 " на овом форуму. Нема више времена за спречити а питање је има ли га и за лечити. Свршеном послу мане нема.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Dragan Šošić Januar 18, 2016, 20:51:14
Горане твоје упозорење је било на време (могло је још и тада да се врло брзо нешто уради код „сумњивих“ друштава). Најгоре је изгубити друштва која у наставку изнад имају довољно, па чак и превише хране. И сада је могуће нешто урадити ако је легло у доњем наставку. Постоји могућност да друштво страда иако је изгледало пре неколико дана да добро захвата и горњи наставак.

Не ради се само о количинама које постоје него о распореду хране. Ако је започето легло у наставку испод, много хране у наставку изннад не значи ништа када захлади и дуне ветар и ако то потраје дуго.


ПС

Крајем децембра сам једно помоћно друштво средио након спајања са суседних неколико после узимања матица. И то је изгледало моћно. Чак сам нашао и легло наједном рамчићу и подигао га у други наставак где је довољно меда. 10.12 сам затекао угинуло друштво* са свом пчелом у доњем наставку. Само неколико хладних дана је било довољно да потроше храну у првом наставку и угину. Према снази то друштво је одговарало друштву од 6 улица у ЛР кошници (иначе, реч је о друштву на малим рамчићима).

Разлог задржавања пчела у првом наставку је тај што је било јако топло и што вероватно нисам видео и рам (или можда два) где су била јаја и који је био без хране, тако да је друштво одабрало да остане у првом наставку и страда. Како сам био сигуран да ће захватити и други наставак, пре да ће потпуно прећи у горњи наставак, нисам ништа проверавао. Пчеле нису довољно паметне како се мисли да одабету боље. Свакако је да је потпуна кривица моја.

Иначе, није још свршен посао. то је тако када "судија одсвира крај" односно када друштво страда. кажем, још је могуће да се помогне неким друштвима која су "паметна" :) и кренула су са леглом  даље од залиха хране.


* Сутрадан ми је син предложио да их унесе у кућу и загреје. Иако сам дан раније закључио да су "готове" јер сам нашао и матицу која је била мртва (што значи да је и средиште већ јако хладно). успео је да спасе две лепе улице пчела и да сам дан раније унео у кућу било би више спашених пчела.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Stankovic Miodrag Januar 18, 2016, 21:18:22
Nisam dosada mnogo razmisljao o zazimljavanju jer sam ostavljao pcelaqma da to urade i bilo je ok - medjutim vremenska situacija je cudnija od prosle - ogromne razlike u temperaturi. Ceo decembar sem 4 dana dok je u nizini bila magla i hladno sam imao sunce i izlet pcela i to pojacan sa unosom vode. Kod par kosnica mi je krenulo leglo (mlade matice i iz Vlasotinca - bar 600 m nize) a za moje matice sam 90% siguran da nisu pokrenule leglo. E sad u januaru od 8-16 su bile temp 0d 3-18 C dnevne a nocne iznad 0 C (1000 mnv).

Imam 3-4 kosnice sa bas malo meda (reda 3-4 rama) ali bez legla i 2 sa dosta meda ali sa po jednim ramom mladog legla (27 decembar) - za ove sa malo meda nisam zabrinut jos desetak dana ali za ove sa leglom jesam. Pitanje je sledece - sada je od hladno verovatno su prenele med ali koliko dugo mogu da izdrze jer kazu da ce sledecih 10-tak dana da budu ovakvi. Koliko im treba da potrose to sto mogu da dohvate a da ne odu sa legla?

Pozz Miodrag
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Dragan Šošić Januar 18, 2016, 21:30:35
Где је легло и у којем наставку?...


Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.


ПС

Посматрати стање у кошницама независно од временских услова је неозбиљно, а има таквих порука. Сматра се да пчеле пренесу јако много хране. Током зиме не пренесу и то је изражено при топлим данима. Пчеле теже да задрже празне ћелије јер на тај начин могу да збију клубе. Када је топло, без проблема се крећу по наставку са медом и може се сматрати да је "закључак" пчела да је све на дохват руке. Када захлади и појави се легло у доњем наставку, повлаче се на доле и много пчела иде испод легла да спрече продор хладног ваздуха ка леглу (најизраженије је кад дува ветар). Друштво обично пропадне ако потраје хладно време.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Stankovic Miodrag Januar 18, 2016, 21:43:37
2 RV nastavka klube je pri oksalnoj oko 15 decembra bilo podeljeno (skolski) kroz ta dva nastavka med u gornjem nastavku i malo u donjem. 25-26 decembar - bilo je toplo pcele izletale pogledao centralni ram u gornjem nastavku je bio 2/3 pokriven jajascima a meda svuda okolo. Brine me mogucnost da ovo zahladjenje potraje desetak dana - moze li se desiti da potrose med na ramovima oko legla (klube je jedno 7 ulica leglo u sredini) i onda ne dodju do meda?
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Dragan Šošić Januar 18, 2016, 21:52:33
Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.

Већ сам "одговорио"...недавно :). Наравно, да не буде по два'јес грама :) хране по раму. Ако има меда око легла све је у реду. Онда може захлађење да потраје и месец дана и све ће бити добро (сетимо се 2012-те и нема разлога за бригу)...Али ако је легло у доњем наставку за 10 дана се може наћи залеђено клубе.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Stankovic Miodrag Januar 18, 2016, 22:13:01
Samo da proverim :)
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Dragan Šošić Januar 18, 2016, 22:21:37
Хтео си да ми протуриш лопту кроз ноге, али не иде то тако лако  :D :D :D

С обзиром да је стање на пчелињацима у реду (нема питања како можда решити могући проблемчић), вратимо се теми према наслову а то је статистичке природе и ич ме не занима више  :D
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Februar 02, 2016, 09:56:00


                    Јуче се јавио к0лега са Пала Млађен Шљивић који редовно сваког првог у месецу измери своје кошнице и тако контролише потрошњу хране у својим кошницама. Додуше  јавио се на  теми на којој представља свој пчелињак али без обзира на то мислим да његове податке треба и овде презентовати.
                    Наиме , код колеге Шљивића је потрошња хране у јануару била око једног килограма стим што му је једна кошница потрошила два килограма. Кренуо је и фебруар те ћемо видети како ће се ситација по овом питању даље развијати.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Februar 03, 2016, 11:57:26
             Juče sam završio sa vaganjem kompletnog pčelinjaka i
kako Goran već reče potrošnja 1kg, kod nekih i manje, a samo jedna 2kg.
Polena sam vidio na dva društva, ito tek poneka donese nešto žutog.
Pogledao sam RV koja najviše pojela i na jednom ramu sam vidio za pola
dlana zatvorenog legla, a oklo ima i mladog legla. Kod nje nisam vidio da
donose polen. Dodao sam joj sa strana još po ram meda pa neka se snalazi.
                           Pozdrav sa Pala.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Februar 22, 2016, 10:57:21
Где је легло и у којем наставку?...


Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.


ПС

Посматрати стање у кошницама независно од временских услова је неозбиљно, а има таквих порука. Сматра се да пчеле пренесу јако много хране. Током зиме не пренесу и то је изражено при топлим данима. Пчеле теже да задрже празне ћелије јер на тај начин могу да збију клубе. Када је топло, без проблема се крећу по наставку са медом и може се сматрати да је "закључак" пчела да је све на дохват руке. Када захлади и појави се легло у доњем наставку, повлаче се на доле и много пчела иде испод легла да спрече продор хладног ваздуха ка леглу (најизраженије је кад дува ветар). Друштво обично пропадне ако потраје хладно време.

                  Управо се ово догодило код једног колеге чији сам пчелињак обишао ових дана. Од десет страдала су му четири друштва. Све биле зазимљене на три наставка. Друштва страдала од глади иако је горњи највиши наставак био пун меда. Кошнице није отварао од јесенас а кад је отворио ...
                 
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Vojo Brstina Februar 22, 2016, 17:36:59
Најважнији детаљ у зимовању пчелињих заједница је правилан распоред хране у тамном саћу у средишњим рамовима горњег наставка.

Формирање пчелињег клубета мора бити на тамном саћу и пчеле ће увек током зиме најпре користити храну из најтамнијих рамова да би омогућиле формирање клубета у најтоплијем саћу. У истом овом саћу оне ће касније покренути легло. Погрешан распоред тамног саћа доводи до погрешног распореда хране а затим и до могућег смртног исхода пчелиње заједнице.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Dragan Šošić Februar 22, 2016, 21:07:34
Где је легло и у којем наставку?...


Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.


ПС

Посматрати стање у кошницама независно од временских услова је неозбиљно, а има таквих порука. Сматра се да пчеле пренесу јако много хране. Током зиме не пренесу и то је изражено при топлим данима. Пчеле теже да задрже празне ћелије јер на тај начин могу да збију клубе. Када је топло, без проблема се крећу по наставку са медом и може се сматрати да је "закључак" пчела да је све на дохват руке. Када захлади и појави се легло у доњем наставку, повлаче се на доле и много пчела иде испод легла да спрече продор хладног ваздуха ка леглу (најизраженије је кад дува ветар). Друштво обично пропадне ако потраје хладно време.

                  Управо се ово догодило код једног колеге чији сам пчелињак обишао ових дана. Од десет страдала су му четири друштва. Све биле зазимљене на три наставка. Друштва страдала од глади иако је горњи највиши наставак био пун меда. Кошнице није отварао од јесенас а кад је отворио ...
                 


Наставак изнад, пун меда јесте добар распоред хране (и са гледишта старости саћа). Само што није добар распоред „рада“ пчелара и није добар „распоред“ наставака. Више пута сам писао даје сасвим довољно (и најбоље) зазимити на два наставка.

С обзиром да је било топло и да се појавило легло, пчелама за то треба доток хладног ваздуха. Лето далеко а бог високо (за побожне). Да пређу у трећи нису могле и вероватно нису ни хтеле. Ако је колега прихватио наук оних који су му саветовали да зазимљава са три тела или оне који кажу да пчела све зна и да се ништа не дира пар месеци вероватно ће добити изразе саучешћа од њих за изгубљена друштва (мало сурово и још више саркастично, али тако је то).

Просто сам сам себи досадан колико пута сам написао да у одређеним условима треба погледати шта се дешава у кошници, али пре тога повољније зазимити друштво.

Само у случају теже и оправдане спречености постоји оправдање за страдање ових друштава и на овај начин.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Mart 01, 2016, 12:29:55


             У исчекивању јављања колеге Млађена Шљивића са Пала који једини редовно доставља податке о потрошњи хране са свог пчелињака преносим податке са другог форума за месец фебруар.
             Поморавље - Баточина 125.метара надморске висине потрошња у ЛР кошници 2,95 кгр а у ДБ кошници 2,8 кгр.
             Војводина - Палић ЛР кошнице у контејнеру 1,51 кгр.

             Прогноза за март месец - сличан фебруару , смењиваће се по пар топлих па пар хладнијих дана , температура неће одлазити у минус.
             

             П.С.

             Пре пар дана ми се јавио колега из Јагодине , пчелар хобиста , пчелари десетак година са ДБ кошницама. Од 6.пчелињих друштава 5. су потпуно страдала од глади а једно остало са нешто мало пчела на две улице. Диже руке од пчеларења у техници пчеларења није ништа мењао свих ових година и није му јасно шта га је и зашто задесило ? ? ? 
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Mart 01, 2016, 21:40:26
                 Gorane prijatelju danas sam bio na pčelinjaku i izvagao
pola društava. Potrošnja je od 1.5 do 2kg. Ukupna potrošnja do sada oko 7
do 8kg. Jednom je na spos forumu Neša Ilić rekao otprilike ovako. Vagajte
vi koliko hoćete ali do marta će potrošiti do 8kg. Pa ko je ostavio kako se
preporučuje 15 do 20 kg u avgustu sada je još miran pod uslovom da je
dobar raspored hrane. Svakako treba poslušati Šoletov savjet da se pogleda
kako stoji klube i raspored hrane, pa po potrebi intervenisati. Inače treba
uzet u obzir da sada ima umjesto meda leglo koje isto ima svoju
težinu, pa je meda nešto manje nego što vaga pokaže. Ja vagu više neću
kortistiti do postavljanja medišta, a onda mjerimo plus. Nisam ovih dana
mogao pogledati leglo jer dosta hladno za pregled. Bilo je dosta kiše i
snijega, još vegetacija miruje, pa čekamo malo toplije vrijeme za pregled.
To bi bilo za sada pozdrav sa Pala.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Mart 03, 2016, 10:21:39

                      Добили смо податке и о потрошњи хране у фебруару , последњем зимском месецу , те је мислим ред да мало продискутујемо шта нам је овај месец донео а шта однео.
                      Донео нам је тзв. " лепо време " са температурама у више наврата чак и до 20.степени што је изазвало прерано буђење природе. Крајем месеца су у нижим пределима одједном процветале и џанарика и бресква и кајсија док дрен и леска завршавају са цветањем. Осим полена колеге јављају да је било и уноса нектара што је тачно иако поприлично неуобичајено за овај период. Џанарика је прва права нектарица и дај нам Боже макар 5 - 6 добрих дана да је пчеле искористе.
                       Донео нам је фебруар и легла у кошницама како где али у сваком случају знатно више него што је уобичајено. Самим тим и потрошња хране је нагло скочила. Из претходна два одговора се да закључити да је тамо где су временски услови били оштрији и примеренији зимском фебруару потрошња знатно мања ( извештај колеге Шљивића са Пала на више од 1000.метара над.висине и извештај са Палића из ветровите Војводине ). Овде је потрошња како колеге наводе око 1,5 кгр. Међутим извештај из Поморавља - Баточине показује дупло већу потрошњу. Мени , лично је овај задњи најинтересантнији јер су ми пчеле на том подручју од Баточине на 10 - 15 километара ваздушном линијом. Иако нисам мерио кошнице приметно је да знатно олкшале , односно да је у овим крајевима потрошња у фебруару знатно порасла. Колега из Баточине је за ЛР кошницу дао податак од 2,95 а за ДБ 2,8о кгр. Реално је то и више од 3.килограма у фебруару јер не заборавимо има и доста легла које има своју тежину а и било је нешто мало уноса.
                        Лично нисам забринут јер сам добро зазимео кошнице са довољним залихама хране. Ипак , приметио сам да постоји разлика у потрошњи од кошнице до кошнице иако су у зиму све ушле са истом количином хране. Зато сам на опрезу и што рече Шошић посматрам стање у кошницама у складу са временским условима који бар у наредних десетак дана неће бити сјајни. Прогнозира се ред хладног па ред нешто топлијег времена неће бити изненађење да нам март буде хладнији од фебруара. Иако не волим погаче и максимално избегавам њихово додавање припремио сам једну количину за евентуалну интервенцију. Да се разумемо не за сваки случај ( не волим тај израз и нервира ме кад их неко даје за сваки случај ) већ за одређени преко потребни случај недостатка хране у неком друштву ако га буде било.
                         Блага зима је донела и веће од обичног страдања пчела од глади. Пратим редовно овај и друге форуме и приметно је да страдања највише има баш у мом крају центалне Србије и да предњачи Поморавље и предели са нижом надморском висином. Овог страдања има више него што се објављује јер ипак је највећи пропуст пчелара кад дозволи да му пчеле страдају од глади. Шта је било било је али опрез за март није на одмет јер ће се потрошња само и то знатно увећавати а због временских прилика адекватне количине уноса сигурно неће бити. Мислим да ће друга половина марта бити најкритичнија те је боље на време бити приправан и интервенисати.
                          Лично ћу искористити први слободан дан да проверим стање са храном јер " баба Марта " не прашта.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Mart 08, 2016, 10:19:27


                Надовезујем се на прошли одговор од 3.марта. У суботу 5.марта сам на кратко успео да обиђем пчелињак. Дан је био идеалан за преглед кошница . Међутим , времена нисам имао јер сам на пчелињак стигао тек у касним поподневним сатима. Подигао сам само пар највиших наставака са од раније обележених кошница у којима је потрошња хране била већа од просечне. Сумње су се потврдиле биле су знатно лакше од других. Потрошња се дакле увећала и то поприлично.
                 Наравно да сам одмах интервенисао додавањем по пола погаче које сам узео на сајму. Временска прогноза која није обећавала се потврдила и од тог дана се само смењују ветар и киша. Џанарику бар код мене пчеле неће искористити јер оно што ветар није одувао и омлатио испрала је киша. Латица је већ сада више на земљи него на грани.Срећом креће мртва коприва од које су се стњике већ зацрвенеле. Слаба је то вајда за пропуштену џану али шта је ту је мора се даље. Само кад би још огрејало сунце али ни ту прогноза није оптимистична бар још десетак дана.
                  Не волим погаче ове године сам био чврсто решен да их избегнем али се није имало куд. Ноћи су још увек хладне , на мом терену око 4 - 5 степена , легло повелико а нектара у природи премало. Следећи обилазак за десетак дана па видећемо шта смо урадили.
                 
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Milos Obradovic Mart 11, 2016, 18:27:40
Pozdrav svima

Danas sam iskoristio period bez kise i dodao pčelama po pogacu (trecu po redu, prva je bila negde u januaru nisam siguran za datum) prilikom dodavanja pogaca proverio sam i zalihe hrane u kosnicama tj pregledao sam krajne ramove  i hrane ima ali je trose uveliko preko pogaca sam postavio sloj najlona 50x50 i time dodatno utoplio kosnice.

 zasto ovo pisem u ovoj temi, pa razlog je sledeci:
 Posto sam zazimio dva RV nukleusa tj 2 nastavaka sa 8-9 ramova i sa mladim maticama ali sa nedovoljnom kolicinom hrane opcijalno oko 8-10kg mozda malo vise ili manje drustva sam postavio posle tretmana sa Oksalnom na dva jaka drustva i na njima su zimovale i koristile njihovu toplotu danas sam im dodao po drugu pogacu i na brzinu pregledao rezerve hrane prva ima dovoljno hrane oko 6-7 kg i legla na 4 rama dok druga ima legla na 2 rama ali hrane ispod 5kg tj 4-5kg njoj sam dodao dve pogace  i time prekrio sve ulice tj sve ramove ova dva nukleusa sam trebao da spojim jos u septembru ali zeleo sam da sacuvam obe matice i da vidim da li moze jedan ovako mali nukleus da prezimi...ispostavilo se da moze na svu srecu sacuvao sam obe matice ali bice to pomocna drustva malo slabija ali zlata vredna kod mene Dzanarika procvetala nekih 50% kajsija je u punom cvetu sprema se i ostalo voce kruska sljiva visnja tresnja pa na kraju i zlata vredna jabuka samo da se odlepsa ovo vreme i bice sve ok..
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Radisa Zdravkovic Mart 13, 2016, 22:38:56
Kako bi naš narod reko,godina ja poranila a to je uzrokovalo toplo
vrema a samim tim  pojavu veće količine legla i naravno veću potrošnju
hrane u košnicama.Zadovoljan sam stanjem zaliha hrane i legla u košnicama
a do sada sam društvima dodao po dve pogače od 1,2 kg i spremio treću a nakon
toga nadam se lepšem i toplijem vremenu i početak sirupiranja.Kraem februara je
bilo nekoliko sunčanih i toplih dana što su pčela iskoristile da unesu tako potrebnog
polena i nektra.Evo par slika.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Septembar 29, 2016, 08:34:33





                         Топло препоручујем свим колегама , посебно онима који су се на форум учланили ове године , да посете и исчитају ову тему. Тема је по свом садржају компатибилна са другим, за пчеларство важним темама, као што су нпр. зазимљавање кошница , пеихрањивање , почетак пролећног развоја и др.
                         Питање потрошње хране у зимском периоду је проучавано и о томе доста писано , посебно у руској литератури. Код нас, на жалост, ова теме није довољно обрађена мада има колега који ове податке уредно воде али их слабо објављују. За РВ и ЕВ кошницу ови податци постоје само спорадично.
                         Са наведених разлога бих замолио колеге који на пчелињацима имају ваге да у маредних 6. месеци почев од првог октобра бар сваког првог у месецу измере своје кошнице и о томе податке објаве овде како би смо их могли заједнички упоредити и коментарисати. Ова молба се превасходно односи на колеге који пчеларе са РВ и ЕВ кошницама ( обзиром да је ово форум посвећен првенствено њима ) али су и сва друга мерења других типова кошница драгоцена. При том би било пожељно навести и надморску висину пчелињака као и податак да ли је пчелињак стационаран , на отвореном или наткривен или у камиону или контејнеру.
                         Колеге , Ваше поступање по овој мојој молби не изискује ни много времена ни много труда . Податке које ћемо заједно добити помоћи ће превасходно Вама да на Вашим пчелињацима сагледате тачну ситуацију и убудуће лакше планирате које и какве радње треба урадити. Упоређивањем података са више пчелињака на различитим локацијама помоћи ће свима нама да унапредимо рад на пчелињацима. То и јесте основна сврха овог форума зар не ?
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Darko Vujičić Septembar 30, 2016, 11:12:34
Kolega Gorane bila je ovo već praksa ovde na forumu i potpuno ste u pravu ali pčelaru početniku čak ni to mnogo ne koristi jer je uvek u strahu da ima manjak hrane u košnici nažalost ovo pišem i iz sopstvenog iskustva.Izumitelj ovog tipa košnice je lepo propisao koja je to količina hrane sa kojom košnicu RV na dva tela treba zazimiti.Čak kako proceniti a i da se nema profesionalna pčelarska vaga.Međutim slažem se da nije zgoreg obnoviti temu jer cesto su stranice zastarele i ko pocne da ih pregleda na 100 i 200str.neretko i odustane u potrazi za odgovorom.Po meni svako ko ima manji pcelinjak moze sa sobom da ponese obicnu vagu za merenje ljudi onu "stojecu"stavi lepo dve stafnice podmeri na "0"skine i stavi jedan nastava pa drugi sto dobije od tezine odbije ne drzite me za rec da li bese priblizno 5kg je prazan nastavak i dobije cime trenutno raspolaze.Sve sto fali intenzivno prihraniti obilno i gustim sirupom ja obavezno dodam Nozevoj i to je to...I po mom misljenju zimska vaga nije ni potrebna po mesecima.Dalje nadam se da ce iskusnije kolege sto sta imati ovde da dodaju,oduzmu ili me isprave..pozdrav
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Septembar 30, 2016, 13:55:20





Ево Дарко одмах мале исправке.  Не треба мерити сваки наставак посебно . Суштина није сада израчунати колико хране име у кошници . Суштина је измерити колико се хране потрошило од 01.10 једне године до 01.04. идуће и то баш по месецима. Потрошња је драстично различира у октобру и марту рецимо у односу на децембар и јануар.
Значи треба целу кошницу оваква каква јесте измерити сада првог октобра и та тежина се узима као почетна ( нултна ). Надаље исто такво мерење извршити врши сваког првог у месецу. Тумачење добијених резултата остављам за касније. Поздрав .
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rancic Zoran Oktobar 03, 2016, 11:10:41
Pozdrav  svima-evo  i  ja  da  se  javim  posle 100 godina! ;D Ova  tema   na  dalje  bi trebala  da  bude  bas   aktuelna  pogotovo  iz  razloga  sto  su  pcele  u  septembru(bar  kod  mene) potrosile  puno  vise  hrane  nego  ranijih godina   u  istom  periodu.Sreca  je  da  je  nastupilo  ovo  zahladjenje  da  ih  malo "dovede  u  red" inace   kad  bi   nastavila  vaga  da  pada  u  istom  ritmu  i  u oktobru-ziv  nisam  sta  bi  ostalo  od  zimnice!?Imam  jos  jednu  turu  da  vratim  iz  Vojvodine  i  tamo  vaga  stoji  na  nuli  sto govori  da  nesto  caprljaju-radi  ili  aster ili brsljen.Kuci je  konstantni  dnevni  pad  izmedju 100 i 200 grama!!!Prosta  racunica  je  da  je  vaga  pala  preko 3kg   a  kod  puno  pcelara  iz  okoline  i preko 4kg. :'( Proizvodjaci  pogaca  ce  posteno  da  se  narade  ove  zime.... ;D
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 10, 2016, 10:45:25





Налетох случајно на податак из књиге " Практично пчеларство " издање Нолит , Београд 1985.године , Тодоровић о зимској потрошњи хране у јаким пчелињим друштвима.
               
                 -  Октобар . . . . . . . .  1,1 кгр
                 -  Новембар . . . . . . .  0,9 кгр
                 -  Децембар . . . . . . .  1,0 кгр
                 -  Јануар . . . . . . . . .   1,2 кгр
                 -  Фебруар   . . . . . . .   1,6 кгр
                 -  Март . . . . . . . . . . .  2,3 кгр
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Nenad Tucakov Oktobar 10, 2016, 11:40:16
Ovo nije ni blizu 20 a kamoli 25 kg hrane...
Možda smo ipak neki bezrazložno zabrinuti.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: zoran drpljanin Oktobar 10, 2016, 11:56:52
Za vikend sam bio sa jednim starim pcelarom i pitao ga za potrosnju i kolicinu hrane potrebne za zimu...Evo ovako kaze,meri koliko hoces potrosice od kraja avgusta do kraja aprila 12kg, s tim da u aprilu ako se okisa i bude nastabilno vreme treba uvek racunati plus pet kila,znaci 17 kg i da nikada ne brinem sto se tice gladi...
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 10, 2016, 12:41:55
Ovo nije ni blizu 20 a kamoli 25 kg hrane...
Možda smo ipak neki bezrazložno zabrinuti.


                        Наравно да си безразложно забринут . Погледај Војин одговор са прве стране ове теме па отклони забринутост .
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Nenad Tucakov Oktobar 10, 2016, 13:50:03
                        Наравно да си безразложно забринут . Погледај Војин одговор са прве стране ове теме па отклони забринутост .
Dobri moj Gorane, kao što sam ti i sam,
moje su 'čelice u LR-kama, a naseljavanje RV-jki počinje tek naproleće  :)

Otuda moga straha...
Ali, jučerašnjim sirupanjem si me ubedio da ipak treba još jedan pčelarski postulat da pretresemo...
No, o tome popodne, na drugom mestu.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: sljivic b miljko Oktobar 11, 2016, 15:14:24
Nemam iskustva sa potrošnjom hrane u RV košnicama ali generalno o potrošnji hrane imam sledeći komentar:

Da bi pčelinje društvo prezimilo i uspešno se razvilo do rane prolećne paše potrebna je količina hrane od 17-20 kg. U periodu od 1. oktobra do 31. marta pčele u proseku potroše manje od 9 kg hrane i u svakom trenutku ( pa i 31. marta ) u košnici treba da ima najmanje 8 kg zaliha hrane. Sabravši sve to dobijamo minimum 17 kg za dobro prezimljavanje.
Doktor profesor mašinstva pokojni Milan Ćirović, po meni jedan od najboljih predavača od kojih sam u životu slušao, je u Pčelaru broj 1/2004 objavio članak “Zimska pogača neophodna ili štetna”  Citiraću prvi pasos: “Za uspešno prezimljavanje i ubrzan prolećni razvoj, jednom pčelinjem društvu, pored 2-3 rama perge, treba ostaviti u jesen još najmanje 16-18 kg meda. Od tih zaliha meda pčele će tokom zime pojesti manje od 6-8 kg, a ostatak veći od 10 – 12 kg sasvim je dovoljan za normalan prolećni razvoj.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: zoran drpljanin Oktobar 11, 2016, 15:42:14
Ovo potvdjuje  sto mi je onaj stari pcelar rekao za vikend.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Miroslav Jovanović Oktobar 11, 2016, 16:53:11
Lično mislim da količina hrane u mnogome zavisi pre svega od mest gde je pčelinjak, zatim tipa košnice i još po nešto... Obe god već krajem marta unos je bip veći od potrošnje.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Nenad Tucakov Oktobar 11, 2016, 18:24:21
li ovde ima opet malo mitologije, ili sam ja zaista u velikom problemu...

Dva tri rama perge? Moji rojevi nisu ni blizu. Da li su vama, kolege, rojevi iz 2016. napunili 2 do 3 rama perge? Ako jesu, u šta strpaju onih 19 do 25 kg meda?

Možda stvarno nisam u mogućnosti da razumem, ali nikako mi nije jasno zašto PZ, koja potroši od oktobra do kraja marta npr. 8 kg hrane, mora da ima još 9, 10, ili 12 kg hrane?
Mislim - donji nastavak prazan ( ili su zazimljene na jednom ), u gornjem 9 ramova ( jedan izvadjen zbog budjanja), od toga 3 sa pergom. U centralnim ramovima, nakon poslednjeg legla ostalo praznih čelija...
Ma nema šanse ni blizu te količine meda, o kojoj se priča, da bude.

Šta se dešavalo sa društvima, kojima je posle zimovanja ostalo samo kilo, dva hrane, u momentu, kada je počeo prolećni unos?
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: sljivic b miljko Oktobar 12, 2016, 08:40:07
Što se perge u košnici tiče ona je poklopljena medom i mi posmatranjem ne možemo utvrditi koliko je ima. Perga je smeštena na mestima gde će je pčele trošiti kad krene leglo jer odrasle pčele ne troše pergu odnosno cvetni prah. Što se pak meda tiče pčele na osnovu zaliha donose neke odluke kao razvoj legla ( intenzivnost hranjenja matice i količina snesenih jaja ) kao i štednja u ishrani broju obroka. Manji unos hrane ima za posledicu štednju hrane od strane pčela. Štednja se sastoji u smanjenju broja položenih jaja što utiče na slabiji razvoj društva, kao i smanjenje broja obroka pri hranjenju larvi, što utiče na kvalitet pčela. Leženjem pčela lošeg kvaliteta znači i slabiji razvoj žlezda pčela što će se direktno odraziti na hranjenje budućeg legla. Imajuću u vidu da često unos nektara i polena u proleće nemože da zadovolji potrebe pčelinjeg društva za dobar prolećni razvoj, nepohodno je da deo zimskih zaliha ostane za prolećni razvoj i tako nadoknadi manjak unosa a i početni razvoj pre početka unosa umnogome zavisi od količine zaliha hrane. Veća zaliha hrane ima za posledicu kvalitetnije i dugovečnije pčele.  Ruska istraživanja ( Rjamova i Bilaš ) su utvrdili da u proleće treba da bude u košnici najmanje 10-12 kg poklopljenog meda i najmanje dva rama sa pergom. Naš uvaženi predsednik SPOSa  Dr. Rodoljub Živadinović na predavanju u Kumanovu 13. decembra 2014.godine ( predavanje na sajtu SPOSa ), kaže da se tu radi o srednjo ruskoj pčeli a da za našu kranjsku važi nešto niža količina odnosno minimum zaliha hrane, ne bi trebalo da je ispod 7,6 kg.  Znači ako pčele troše do 9 kg i minim 8 kg onda im treba za zimu obezbediti 17 kg. Ako nema iz prirode onda treba blagovremeno dodati iz džaka. Pčele neće ni gram potrošiti više nego što im treba pa pčelar neće ništa izgubiti a biće oslobodjen briga oko prezimljavanja i imaće jača društva
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Nenad Tucakov Oktobar 12, 2016, 09:40:16
Hvala Miljko.
Možda sam i malo paranoičan, odnosno bezrazložno zabrinut...
Pregledom 01.10, ustanovio sam da mi 1/3 PZ (jedno "najjače" društvo) ima na 3 rama (LR)zatvorenog legla kao u najboljim danima (krcato), a da perge i meda nema baš u preporučenim količinama.
Ovo poslednje ipak malo umiruje...
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 24, 2016, 12:30:42





                   На једном другом форуму малочас прочитах да је прекјуче у суботу вага била у плусу 600 грама а јуче у недељу 400.грама. За данас и сутра најављују још лепше време па ако се настави овај тренд ... можда би се и наслов теме могао кориговати.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: zoran drpljanin Oktobar 24, 2016, 13:11:25
Ja sam prilikom jucerasnjeg pregleda primetio svez unos u svim kosnicama,ako unose sok od zrelih malina,malo me zabrinjava..Nacnu ose maline i pcele idu na zreo plod,doduse ima korova po njivama i nesto maslacka.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Nenad Tucakov Oktobar 24, 2016, 15:08:29
Ima i maslačka i astera i palamide i divlje bele deteline i plave mrtve koprive i cikorije i one žute divlje zevalice...
Dakle, pčele bez polena, što sam juče gledao kako doleću, su ipak nešto radile...  ;)
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: milosav moretic Oktobar 26, 2016, 09:31:39
Kod mene su u ponedeljak bas donosile polen.
Pozdrav iz Sumadije
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Darko Vujičić Novembar 14, 2016, 11:08:14
Da li je 15tak kg dovoljno da RV zimuje?Kakva je bese statistika od prethodnih godina ?
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 14, 2016, 11:16:30





             
Da li je 15tak kg dovoljno da RV zimuje?Kakva je bese statistika od prethodnih godina ?


                    Сасвим довољно Дарко. Ако си  зазимио са том количином немаш бриге и мирно чекај пролеће. Претпостављам да је та храна правилно распоређена.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Darko Vujičić Novembar 14, 2016, 13:20:45
Iskren da budem prvi put sam pcele ostavio da je same rasporede ono sto sam ja uradio bilo je samo da radi neke kakve-takve procene premerim nastavak I i nastavak II,naravno 2/3 su smestile u II a ostatak manji deo u I..Koliko sam bacio pogled vide se lepe medne kape u centru II nastavka.Opet kazem nisam im redom vadio ramove vec "odokativnom metodom"
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Mart 02, 2017, 08:14:42





                 На више места сам прочитао а и чуо од колега да је потрошња хране у фебруару месецу знатно скочила и износила 3. па и више килограма. До душе ради се о другим типовима кошница а не о РВ или ЕВ. Има ли некога на форуму који може да каже нешто више о РВ или ЕВ кошницама по овом питању ?
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: janko bizic Mart 02, 2017, 18:13:08
Pozdrav Gorane ,i normalno pozdrav svima ostalim kolegama a povodom ove teme .Kod mene u kosnici ispod koje je vaga za februar je potrosnja 1.2kg .Naravno radi se o RV kosnici sa prosecnim drustvom tj drustvom koje ima šest ulica pcela.Legla ima pred tri dana na jednom ramu za velicinu šake uglavnom zatvoreno.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Mart 03, 2017, 08:32:11
Pozdrav Gorane ,i normalno pozdrav svima ostalim kolegama a povodom ove teme .Kod mene u kosnici ispod koje je vaga za februar je potrosnja 1.2kg .Naravno radi se o RV kosnici sa prosecnim drustvom tj drustvom koje ima šest ulica pcela.Legla ima pred tri dana na jednom ramu za velicinu šake uglavnom zatvoreno.


                       Јанко имаш ли податке за целу ову зиму од октобра па до сада ?  Ако имаш објави овде није лоше да и то имамо обзиром да је зима била нетипична.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 02, 2017, 08:54:57



                       У пчеларском календару октобар  се сматра првим зимским месецом . Утолико и ова тема поново постаје актуелна. Реактивирам је на време да се сада на почетку октобра измере кошнице и током зиме испрати потрошња хране по месецима.


                       П . С .


                       Молим модератора бр. 5. да се активно укључи у ову тему и оправда функцију на којој се налази.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Decembar 01, 2017, 23:35:25
                        1.novembra i danas 1.decembra vagao sam sve košnice na pčelinjaku.
Za oba mjeseca ptrošnja je na većini 1kg. nema ni jedne preko toga, a kod par društava
je i nešto manje od toga. Pozdrav sa Pala.





Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 19, 2019, 08:43:11



           Ове године имамо екстемно топао октобар и новембар. Ако неко има податке колика је месечна потрошња хране било би пожељно да објави.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 19, 2019, 10:31:58
Ja nisam do sada merio potrosnju po mesecima, bez obzira na vreme. Ono sto se kod mene kroz praksu potvrdilo, ostavim u plodistu cetiri puna, bocna, rama suncokretovog meda i onih sest centralnih sa dobrim vencima i to ide na vrh . Ispod , bez obzira da li ih zazimljavam sa dva ili tri nasavka, ostavim  od cetiri do sest ramova sa medom, dopunim sa 3-4 l sirupa sa nozevojem i to je to. U RV nikada ne stavljam pogace. Ove godine sam ostavio vise meda i nisam sirupao, po meni u zavisnosti od jacine drustva za bezbedno prezimljavanje RV kosnice, dovoljno je od 12 do 15 kg hrane.

Kod Poloski je drugacje, zbog velicine ramova, teze dostupnosti itd. ostavljam vise hrane i obavezno dodajem po dve pogace do proleca.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 19, 2019, 11:36:11
Ja nisam do sada merio potrosnju po mesecima, bez obzira na vreme. Ono sto se kod mene kroz praksu potvrdilo, ostavim u plodistu cetiri puna, bocna, rama suncokretovog meda i onih sest centralnih sa dobrim vencima i to ide na vrh . Ispod , bez obzira da li ih zazimljavam sa dva ili tri nasavka, ostavim  od cetiri do sest ramova sa medom, dopunim sa 3-4 l sirupa sa nozevojem i to je to. U RV nikada ne stavljam pogace. Ove godine sam ostavio vise meda i nisam sirupao, po meni u zavisnosti od jacine drustva za bezbedno prezimljavanje RV kosnice, dovoljno je od 12 do 15 kg hrane.

Kod Poloski je drugacje, zbog velicine ramova, teze dostupnosti itd. ostavljam vise hrane i obavezno dodajem po dve pogace do proleca.


             Мајкане све ово што си написао стоји и неспорно је . Међутим , суштина није у томе.
             Правило је да у новембру просечна заједница потроши око килограм хране. Правило је такође да су у новембру температуре ниже за у просеку 10 - так степени и да друштва навелико зимују у клубету. Ове године се ниједна није нити ће како стоје ствари да се дубоку уклуби. Пчеле свакодневно излазе и комуницирају са природом. Видиш и сам да се по неке колеге жале да чак има и помало легла ( код мене га хвала Богу нема ). Потрошња хране би онда морала да буде већа од просечне.
             Питање је колико ?
             Ово питање је важно не из страха да ће друштва остати без залиха ( напросто не могу баш толико да поједу ) већ више због односа  распореда хране и клубета. О овоме ћу на следећем јављању ако буде било интересовања за ову тему.
             
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 19, 2019, 12:08:39
Postujem majkane, samo ja ipak imam malo drugaciju teoriju o zivotu pcela, mozda i netacnu ali ja se njom vodim. Misljenja sam da vece temperature od prosecnih ne uticu drasticno na potrosnju, mozda na unos, sto potvrdjuju i izvestaji kolega vezano za polen. Mislim da se vode duzinom dana u svim svojim aktivnostima , samim tim i nosenjem matica. To sto sada ima pomalo legla je mozda iz razloga, sto izgube nesto izletnica u ovom danima i matica to nadohnadi, ne moze da utice na povecanu  potrosnju. Bez obzira na temperature, potrosnja je u okvirima dugogodisnjih proseka, oko 1 kg. Ako je napolju toplije, samim tim one trose manje hrane za odrzavanje temperature klubeta i obrnuto. Ponavljam , ne znaci da sam u pravu.

Sto se tice rasporeda hrane, misljenja sam da ce iskoristiti ovo vreme i sa bocnih ramova ga prenositi u zonu klubeta.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 19, 2019, 14:07:58
Нисам баш сигуран да ће преносити храну са крајњих рамова у овом периоду.
Мислим да ће узимати храну са крајњих рамова и то је веома пожељно у овом периоду.
Веома је важно да не троше храну изнад клубета и да им та храна остане као чувар то јест акумулатор топлоте.

Поздрав драгим пријатељима... 
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: dusan lazic Novembar 19, 2019, 19:13:24
Što se tiče prenošenja hrane sa krajnjih ramova...Ko koristi žičane podnjače, može lako da primeti ostatke od poklopčića...
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Novembar 19, 2019, 22:39:37
                      1.novembra sve košnice izvagane.Potrošnja 1kg osim dvije koje su
potrošile 2 kg. Kod njih nisam bio zadovoljan kvalitetom matice, a imale su duže
legla od ostalih. 1. decembra ponovo vagam pa da vidimo šta se dalje dešava.
Odrađeno i tretiranje oksalnom. U jednoj 4 varoe i dalje nigdje ni jedne ni za lijeka
da je zatrebala. U avgustu stavljen herba strip letvice i nikad nije bilo manje varoe,
takođe i meda. Kontrola 4 društva sa varolikom u 2 društva po 1 varoa udruga dva
ništa. Očekivao sam da će od oksalne biti više, ali izgleda da je stvarno nema.Stigao je
i Vojin Vojvir ali posle ovoga neću ga koristiti prije prvog pregleda u proljeće ako se
zdravo bude. Za sada pozdrav sa Pala.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 20, 2019, 08:56:30



          Поздрав Млађене и хвала на јављању. Без тебе би ова тема одавно замрла. Знам да редовно вагаш кошнице и у сваком тренутку , посебно током зиме , имаш контролу и знаш шта се догађа у свакој од кошница без потребе да је отвараш. Чекам да објавиш податке за први децембар. Дај посебно напиши како се понашају оне две са касним леглом и повећаном потрошњом хране .
          Што се Војвира тиче ја сам га користио јесенас у октобру са три прскања преко сатоноша а оно мало што ми је преостало сам помешао са нозевојем и прснуо по пчелама преко сатоноша прошлог викенда. Пчеле одлично реагују на њега. Обара вароу. За идућу сезону ћу га поново набавити од Воје у већој количини и имам намеру да га користим при већим прегледима и попрскам при том рамове где је легло. Први резултати и утисци показују да би се на тај начин вароа током априла , маја , јуна и јула држала под контролом у минималним количинама те да би могли да се избегну тешки третмани које не волим. Но о том потом видећемо .
           Поздрав још једном и срећно зимовање.
         
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Mladjen Sljivic Decembar 02, 2019, 00:27:35
                Juče ponovo izvagane sve košnice i potrošnja 1kg kao i u oktobru. One dvije
sa većom potrošnjom došle na normalu kao i ostale. Dvije slabije postale žrtva grabeži, a dvije amerikanke koje su imale svoj interes u tuđoj kući sad su čak u plusu. Jutros je bilo -6
 pa vidjećemo za dalje. Pozdrav sa Pala.
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 02, 2019, 01:36:10
Добро је, потрошња од једног килограма је прихватљива за зимске услове.
Можда када буде мало хладније да се смањи.
Ипак ако за октобар и новембар имамо укупну потрошњу од два килограма и још за децембар, јануар и фебруар буде толико то је свеукупно до првог марта око 5 килограма. Видећемо наравно, Боже здравља.

Поздрав драгим пријатељима... 
Naslov: Odg: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 02, 2019, 09:11:12
Evo i kolega koji prati potrosnju vec godinama, potvrdjuje da nije povecana , bez obzira na  visoke temperature za Novembar.