RUJNICA (Lactarius deliciosus)
Rujnica raste od ljeta do kraja jeseni po crnogoričnim šumama, osobito ispod smreka, i po vlažnim travnjacima pored šuma. Klobuk je 5 do 12 cm širok, u mladosti konveksan, kasnije ljevkasto-ulegnut, narandžasto-crvene boje, s jasno vidljivim koncentričnim krugovima koji mogu ponekad poprimiti zelenkasti dašak, pod starost su osobito uočljive zelene mrlje, rub je vrlo uvrnut, a klobuk mazav.
Listići su gusti, pomiješani s kraćim, narandžaste boje, na pritisak kasnije postaju zelenkasti, malo silazeći.
Stručak je 3 do 8 cm visok, cilindričan, prema dnu malko tanji, narandžaste boje, najprije pun, zatim šupalj, ponekad se uočavaju plitke jamice tamnije narandžaste boje.
Meso je žuto-narandžasto, ispod kožice crvenkasto, na zraku prelazi u zelenu boju, miris ugodan po voću, okus slatkast, na prerezu ispušta narandžasto-crveno mlijeko.
Jestiva je gljiva, izvrsne kakvoće, može se peći na žaru, pripremati na salatu, kiseliti, zamrzavati, itd.
Napomena: Zbog jakog mirisa najbolja je pomiješana s drugim gljivama. Velike sličnosti ima s Polukrvnom mliječnicom (L. semisanguifluus) koja je također jestiva, samo ima mlijeko nešto crvenije boje koje za nekoliko minuta na zraku postane kao krv crveno.
Brezovka (Lactarius torminosus Schaeff) je otrovna, ali ona ima sasvim drugo stanište, raste ispod breza i vidljivo je dlakava po celom klobuku, osobito po rubu klobuka. Ona na preseku ispušta prilično ljuto belo mleko.
Romano Božac Gljive, poznavanje i sakupljanje - 300 vrsta
Ovih dana crnogorične šume su pune rujnica. Juče sam na Vodicama (Zlatibor) sa društvom brao rujnice. Ko god ima u blizini neku borovu ili smrčevu šumu neka prošeta. Ova topla jesen je veoma pogodovala rastu ovih gljiva. Odlične su za roštilj, mogu se peći u tavi, kiseliti, a mogu se i zamrzavati, samo ih pre toga treba obariti.Pozdrav.