Košnice Voja

Košnice Voja => Rodna Voja => Temu započeo: Nebojsa Pavic Maj 22, 2014, 13:33:35

Naslov: Formiranje drustva naletom pcela-pitanje
Poruka od: Nebojsa Pavic Maj 22, 2014, 13:33:35
Probao sam juce da formiram RV drustvo. Iz DB kosnice koja je u rojevom nagonu (maticnjaci stari 5-6 dana) naso maticu i stesao je sa sve pcelama  tog i jos jednog rama otvorenog legla.Sada Rv kosnica ima jedan nastavak sa satnim osnovama,maticu,malo kucnih pcela (koliko je bilo na ona dva stresenaDb rama) i izletnice iz DB kosnice jer sam RV kosnicu postavio na mesto DB kosnice,a  nju odneo 4-5 metara dalje.
Interesuje me kakva je sudbina ovakvog roja i stare kosnice.I da li je ko imao  takvo iskustvo i preporuke iskusnih pcelara_
Naslov: Odg: Formiranje drustva naletom pcela-pitanje
Poruka od: Emir Mekanić Maj 22, 2014, 22:54:41
Na sličan način ja pravim novo društvo s tim što prednost dajem mladoj matici naspram matičnjaka. Naravno staru maticu ostavljam na istom mjestu, a mladu (u kavezu)izmještam sa ostatkom pčela na drugu lokaciju u okviru pčelinjaka. Poslije 21 dan se ne vidi razlika u jačini ova dva društva, naravno uz redovnu prihranu sirupom ali tek po isteku 24 sata kod mlade matice (zbog mogućnosti grabeža), zbog izletnica a stare matice odmah uveče.
Naslov: Odg: Formiranje drustva naletom pcela-pitanje
Poruka od: Nebojsa Pavic Maj 23, 2014, 16:01:24
Hvala Emire!
Juče kad sam pogledao košnicu odozgo kroz mrežu to društvo je bilo prilično ne organizovano. Pčele svugde po košnici uznemireno šetaju,mnoge imaju polen na nogama. Rešio sam da im malo pomognem i odmah sam izrezao prazno saće iz db rama i uglavio u rv ram . Potom sam dodao u košnicu.Pčele još nisu počele da grade saće.Verovatno kukaju za mkadom pčelom.
Naslov: Odg: Formiranje drustva naletom pcela-pitanje
Poruka od: Julijan Cordas Maj 26, 2014, 23:12:34
Emire, mozes li malo detaljnije opisati tvoj postupak?Hvala.
Naslov: Odg: Formiranje drustva naletom pcela-pitanje
Poruka od: Emir Mekanić Maj 27, 2014, 15:54:55
Emire, mozes li malo detaljnije opisati tvoj postupak?Hvala.
Društvo koje sam odredio za ovaj postupak gledam da podjelim na dva jednaka dijela i to tako da prvo pronađem staru maticu i zajedno sa ramom istu prebacim u već pripremljen nastavak . Tu još dodam ram dva sa medom ram polena, 2-3 rama zatvorenog legla, ram dva otvorenim leglom sa pripadajućim pčelama na njemu, ostali prostor popunim sa izvučenim saćem ili satnim osnovama. Dodam podnjaču, hranilicu i krov.

Ono što je ostalo u staroj košnici premještam na drugo mjesto unutar pčelinjaka, dodajem sparenu maticu u kavezu. Drugo veče po formiranju počinjem sa sirup prihranom novoformiranog društva dok se same ne reorganizuju jer su ostale bez izletnica. Naravno i ovdje po potrebi dodajem satne ili izvučeno saće.Poslije 3 dana prkontrolišem da li je matica izašla, i da li je krenula sa polaganjem jaja.
Staru maticu u novoj košnici vraćam na staro mjesto i isto veče počinjem sa dodavanjem sirupa.
Poslije 2o dana nevidi se razlika u snazi društava...
Lijep pozdrav .