Košnice Voja

Pčelinji proizvodi => Vosak i satne osnove => Temu započeo: Veljko Vermezović Avgust 01, 2016, 18:03:38

Naslov: Извлачење саћа на сатним основама
Poruka od: Veljko Vermezović Avgust 01, 2016, 18:03:38
Имам 50ак полурамова са извученим сатним основама.

Пошто пчеле и на главним пашама троше доста времена на изградњу ћелија, да ли је боље на пролеће да те полурамове расподелим на свих 10 друштава (~5 по једном полумедишту) или да полумедишне наставке потпуно испуњене сатним основама са извученим саћем дам најјачим друштвима?
Naslov: Odg: Извлачење саћа на сатним основама
Poruka od: Никола Маодуш Avgust 02, 2016, 11:08:02
Вељко,

Да сам на твом месту ја бих те рамове подједнако расподелио друштвима.
Прво зато што ћеш између тих рамова да убациш сатне основе па ће правилније да их изграде (у смислу неће их продубљивати више него што би требале), а друго зато што ћеш на тај начин да упослиш пчеле у друштвима па ћеш одложити ројеви нагон (мислим да је неопходно један део саћа заменити и упослити младе пчеле које луче восак, у противном оне не би имале куда са тим воском који се свакако лучи). Чак бих мењао и плодишне рамове који су стари и лоши.

Свако добро.
Naslov: Odg: Извлачење саћа на сатним основама
Poruka od: Veljko Vermezović Avgust 02, 2016, 19:27:12
ОК, значи наизменично да их постављам, а не извучене са стране а сатне основе у средину?
Naslov: Odg: Извлачење саћа на сатним основама
Poruka od: Никола Маодуш Avgust 03, 2016, 08:19:45
Тако је.
Када крену градњу неће градити све од једном, да се не забринеш.
У саком случају, тај наставак можеш додати на пролеће када процвета јабука рецимо, тада има доста полена и нектара па ћеш упослити пчеле на градњи уместо да таворе беспослене. На тај начин ће ти изградити све сатне основе које им додаш до багремове паше.
Само ћеш морати да привучеш пчеле у полунаставак тако што ћеш привремено да подигнеш један плодишни рам у тај полунаставак да оне започну градњу. Када започну, можеш га вратити доле и на његово место вратити извађени рам полунаставка (при томе пази да скинеш заперак који ће вероватно започети испод рама). О овоме имаш доста већ на форуму па да не понављам.
Поздрав