Košnice Voja

PRODAJA => Alati i oprema => Temu započeo: Bojan Šušnjar Septembar 14, 2016, 13:58:52

Naslov: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Septembar 14, 2016, 13:58:52
Kako ja o pčelama i pčelarenju mogu samo da čitam i učim jer nemam iskustvo a ni znanje da pišem na tu temu, svoj doprinos ovom zanatu i ovom forumu mogu da dam uglavnom kroz neke tehničke sprave i spravice koje pčelarima mogu biti od pomoći. Počeli smo sa sakupljačem pčelinjeg otrova u ovoj temi.
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2018.0

Na tom projektu ćemo da radimo dalje ali hajde da prodiskutujemo jednu spravu koja je interesantna ja bih rekao svakom pčelaru.

Elektronske ili generalno bilo kakve vage su svakako neophodne i jako korisne alatke za uspješno pčelarenje. Shvativši to već na početku ja sam za svoje potrebe sastavio jednu elektronski vagu na kojoj ima još da se radi ali bez obzira na to ona već sada služi svrsi.

Vaga koju sam ja pravio je klasična platformska vaga koja se postavlja ispod košnice. Po meni jedna velika mana takvih vaga je što se teško prebacuje na drugo mjesto ispod druge košnice jer to zahtjeva dosta fizičkog rada pa i otvaranje košnice zbog preslagivanja teških nastavaka. Takođe i prilikom mjerenja zimskih rezervi ako se koristi ova vaga mora da se manipuliše košnicama i nastavcima. Ja upravo ovih dana imam problem sa mjerenjem rezervi hrane za zimu.
Neki pčelari koriste drugačije vage za mjerenje zimnice ali to onda traži još jednu vagu.

U zadnje vrijeme sam se dosta vodio idejom da bi valjalo napraviti vagu koja bi mogla da služi za više namjena. Da se jednostavno sa njom rukuje i da zahtjeva minimalan rad prilikom mjerenja težine košnica kao i njenog prebacivanja sa košnice na košnicu. To bi dalo višenamjensku vagu koja se može koristiti za kontrolu prinosa kao i za mjerenje rezervi hrane prilikom zazimljavanja i sl.

Ono što je bio pravac u kojem sam išao prilikom razmišljanja o najboljem rješenju je da bi to bila vaga koja se postavi tako da obuhvati košnicu sa strana i da se osloni na postolje na kojem stoji košnica. Vaga bi bila u obliku ćiriličnog slova "П". Kada se postavi na postolje onda se košnica odgovarajućim mehanizmom podigne sa oslonca i njena masa prebaci na vagu. Bočni kraci vage bi bili podesivi tako da se može koristiti za različite tipove tj. širine košnica. To bi dalo vagi univerzalnost i lakoću pri rukovanju itd...

Ranije kada sam pravio prvu vagu sam detaljno pretražio internet i znam da takvo rješenje nisam vidio.
Odem ponovo da pogledam dostupne vage na internetu i da potražim eventualno slična rješenja i naletim na ovaj video.Izgleda da me je neko već pretekao sa idejom.  :(
Meni se ovo činilo tako logično rješenje da bi bilo pravo čudno da se neko već nije sjetio. Naravno da sam ja neke stvari namjeravao uraditi malo drugačije ali je koncept identičan onome o čemu sam ja razmišljao.
Možda je o ovom već negdje pisano ali ja nisam vidio da jeste.

Moje pitanje kolegama pčelarima, šta misle o ovom rješenju i generalno neka iskustva sa vagama.
Kakve vage koristite i kako ste zadovoljni sa njma? Po vašem mišljenju, generalno, koje su prednosti i mane vaga sa kojima radite. Po neka fotografija bi isto bila korisna.

Ja kada budem u prilici ću da slikam ovu prvu vagu koju sam pravi pa da okačim ovdje.

Pozdrav svima.
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: dusan lazic Septembar 14, 2016, 15:03:17
Vaga. Vanredno korisna sprava za pčelare. U kontejneru imam jednu vagu, stalnu.
Na zemlji imam još jednu vagu. E to je posebna priča. Pogledaj njenu osetljivost:  :D
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Septembar 14, 2016, 15:48:14
Haha ovo je već opasna sprava a osjetljivost je neprikosnovena očigledno.  ;)

Nisam imao priliku da ulazim u kontejnere pa nemam viziju kako stoje sanduci na postoljima ali mislim da bi se rješenje kao na videu možda moglo koristiti i u kontejnerskom uslovima ako se radi sa nastavljačama i ako postoji minimalan razmak između sanduka.

Pitam se koliko je mjerenje unosa na jednoj referentnoj košnici mjerodavno za čijeli pčelinjak od recimo 50 ili 100 košnica?
Kakva su iskustva?

Pozdrav...
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: dusan lazic Septembar 14, 2016, 20:21:34
Bojane, siguran sam da bi se tvoja vaga vrlo lako uklopila na kontejneru.
Evo, šaljem ti jednu fotografiju gde se vidi, detalj, kako to kod mene podnjača klizi na točkićima po šinama (L-profil). Znači, umesto da se vagta oslanja sa strane (primer sa filma), ovde bi se vaga oslanjala odozdo, najverovatnije upravo na te šine.(ma, rešićeš ti to!)
       Jedna košnica na vagi? Naravno da je bolje dve. Još bolje tri... :D
Jedna je sasvim o.k. Izabere se srednje- jaka. Ja sam ranije grešio, pa sam (valda iz skromnosti  :D ) birao nešto slabije društvo. No to je greška - vaga treba da pokaže unos (ako ga uopšte ima) a ne da se "oću-neću" Slabašno društvo - slabo donosi. Naravno: sve vreme sam svestan toga da je to jako društvo.
        Važno je da ti vaga pokaže kad  paša počinje, kad završava...To je jako dragoceno (napr.)kad posle lipe treba seliti na suncokret itd.Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Radivoje Stojanović Septembar 14, 2016, 21:07:50
Dejan Vučić iz Trstenika je počeo proizvodnju ovakve vage, i ja očekujem komentare i iskustva korisnika vage.
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Septembar 14, 2016, 22:59:25
Dušane hvala za detaljne informacije i za sliku.

Radivoje takođe hvala za slike i informacije. Ovo je dosta jednostavno rješeno a često su prosta rješenja i najbolja. Ipak ja sam imao na umu nešto malo složenije ali o tom po tom.

Ovakva vaga može da se napravi i od digitalne vage za kućnu upotrebu ali mjerne ćelije bi morale biti odgovarajuće izvedbe da se mogu prebaciti na ovakvu konstrukciju. Ako budem našao odgovarajuću pravićemo i jednu takvu. To bi mogao gotovo svako sebi sam da složi.

Pozdrav svima.
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Milojko Vasic Septembar 15, 2016, 01:00:03
Dule, ta buba stoji na pogresnoj strani vage...ne meri .. tako da od osetljivosti nema nista ;D
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: dusan lazic Septembar 15, 2016, 09:54:48
Bravo Milojko! :D


(E, sad si pokvario umetnički doživljaj fotografa) :(
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: milosav moretic Septembar 15, 2016, 10:33:27
Ja ozbiljno razmisljam o nekoj takoj vagi. Za sada dajem prednost digitalnoj, vagi koju prave momci iz Krusevca. Ljudi  koji ih imaju kazu da im je akumulatorska baterija velika i da im pravi odredjene probleme. Isto sam cuo da vage koje se uvoze iz Hrvatske imaju mnogo manje baterijske jedinice a mogu se nabaviti u Lazarevcu?
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Septembar 15, 2016, 17:30:56
Volio bih čuti pojašnjenje za ovo oko veličine akumulatora i probleme u vezi s tim. To može po meni biti problem samo zbog ukupne težine vage.
Veća baterija znači i veću autonomiju. To za ljude koji sele košnice daleko od kuće može biti prednost.

Ako se radi vizuelno očitavanje direktno sa vage na stacionaru onda je manje više svejedno dal je digitalna ili mehanička.
Kod digitalne se mogu dobiti neke korisne dodatne opcije i to joj daje veliku prednost po meni.

Pozdrav.
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Anto Dankić Septembar 15, 2016, 22:00:58
Koristim Apiloger SMS vagu i s njom vrlo zadovoljan. Baterija u kućištu vage sve skupa nije ni 2 prsta debelo, drži preko 3 mjeseca. Dođem na pčelinjak i napunim je preko utičnice za upaljač na autu za sat vremena. Bilo ih je i na sajmu u Beogradu
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1662.60 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1662.60)
... da cijena oko 300€
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Sinisa Mirovic Septembar 16, 2016, 07:42:52
Ja koristim Colicevu digitalnu vagu koja jedina ima 5 god.garancije i zadovoljan sam i vagom i saradnjom sa proizvodjacem .Inace koristim je vec 3 god.
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Vucic Dejan Novembar 15, 2016, 23:27:04
https://www.youtube.com/watch?v=Y0ou1LT242M
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Milos Obradovic Decembar 14, 2016, 16:43:46
Prednost dajem digitalnim vagama, Kolega Dejane da li ste koristili senzore od kucne vage i kako ste ih bazdarili tj da li ste proverili tacnost mernih celija ...puno pozdrava
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Decembar 14, 2016, 22:08:07
Prema mojim saznanjima mjerne ćelije od kućnih vaga za tjelesnu težinu mogu da posluže za kontrolna vaganja ali nisu namjenjene za velike temperaturne oscilacije jer su vage rađene za mjerenje na sobnoj temperaturi. Isto tako nisu pogodne za trajno opterećenje jer su kod njih izraženi neki nus efekti kao što je tzv. puzanje pa se javljaju ofseti koji se nemogu eliminisati bez rasterećenja vage. Što će reć nisu pogodne za platformske vage na kojima stoje košnice. Poslije svakog mjerenja je potrebno tariranje vage zbog raznih uticaja i sl. Što bi se reklo "koliko para toliko muzike".
Solidna kompenzovana mjerna ćelija košta koliko i tuce kućnih vaga.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Krešo Lesan Decembar 15, 2016, 10:26:27
Dali ina netko iskustva sa Optical SMS Vagama navodno su dobre i pokupile dosta nagrada na natjecanjima.

http://www.smsvaga.com/index.php (http://www.smsvaga.com/index.php)
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Milos Obradovic Decembar 19, 2016, 21:46:56
Kolega Bojane, Nisu merne ćelije toliko skupe problem je sto u srbiji se nemogu naci u maloprodaji već ih Sertifikovane firme nabavljaju  iz inostranstva i ugradjuju u svoje vage, i ne pustaju ih u prodaju samostalno a ako ih i puste onda su cene kao sto vi kazete ogromne, upravo zadnjih mesec dana radim na jednom projektu sa mernim celijama i uskoro cu objaviti rezultate ... sto se tice kineskih digitalnih vaga one imaju temperaturnu oscilaciju pri merenju jer "Tačno" mere na tem od 10- do 40 Stepeni, u tim vagama se nalaze 4 senzora  koji pojedinacno mere do 40 kg i imaju slabe mostove tako da dolazi do deformacije  mosta i samim tim i tacnosti vage...
....
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Decembar 19, 2016, 22:44:02
Probaj da provjeriš HBM mjerne ćelije pošto su. Rade i kinezi solidne mjerne ćelije ali i bofl pa je teško radvojiti dobro od lošeg ali cijena mnogo govori. Mjerni sistemi se zavisno od namjene i gabarita obično sastoje od više mjernih ćelija i tu kinezi nisu ništa izmislili ni pogriješili. Jednostavno cijena vage govori dosta o kvalitetu.
Osim toga nije sa mjernim ćelijama završena priča o problemima. Za dobar mjerni sistem tu priča tek počinje. Elektronski pretvarači, pojačivači, filteri i ostali sklopovi isto kao i mjerne čelije imaju svoje prednosti i nedostatke pa je sve to dosta kompleksno. Sklepati nešto što mjeri nešto nije teško. Dobar mjerni uređaj koji radi u svim uslovima pa i onim ekstremnim i to pouzdano, to traži mnogo truda. Krajni rezultat obično nije jeftin. To kažem kao neko ko se bavio raznim problemima pa i problemima vaganja u industriji.
Kao pčelar kažem da će većinu nas pčelara zadovoljiti i kompromisna jeftinija rješenja. :)
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Vladimir Todic Maj 07, 2017, 20:12:04
Dejan Vučić iz Trstenika je počeo proizvodnju ovakve vage, i ja očekujem komentare i iskustva korisnika vage.

Јел има неки контакт како наћи човека и купити вагу?
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Avgust 27, 2017, 14:01:31
Evo mene i ovdje poslije duže vremena.

Ovdje nisam pisao ali sam ipak nešto radio na ovu temu. Tokom ovog proteklog perioda sam uradio nekoliko prototipova elektronskih vaga gdje sam testirao određene funkcije i rješenja.
Proces nije završen još uvjek ali prije par dana sam sastavio jednu "pregibnu" vagu sa kojom sam uradio kontrolno vaganje mojih košnica.
Vaga je po načinu finkcionisanja slična onoj koja se može vidjeti na videu iz moje prve poruke u ovoj temi ali ja nebih bio ja kada nebih dodao ponešto svoje pa tako moja vaga ipak nudi neka po mom viđenju bolja rješenja i poboljšanja.

Kompletna mehanika vage, elektronika i firmware tj. program za nju su napravljeni od nule tj. nije korištena neka kućna vaga i sl. pa vaga može da se unapređuje i dorađuje u svakom pogledu što joj svakako slijedi jer je ovo ipak još prototip.

Bilo bi fino da se okači i koja fotografija ali nisam je slikao jer ima još da se doradi i ofarba. Biće i slike obećavam samo strpljenja.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Milos Obradovic Avgust 28, 2017, 15:32:27
Kod Brata ima nekih novina a ne prijavljuje a ... :)  čuvaš patent  ... :)

Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Avgust 28, 2017, 18:26:09
Jok bratac nema čuvanja ni skrivanja biće sve viđeno samo polako...  ;)
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 29, 2017, 18:00:06
Dejan Vučić iz Trstenika je počeo proizvodnju ovakve vage, i ja očekujem komentare i iskustva korisnika vage.

Јел има неки контакт како наћи човека и купити вагу?
Ima tu na forumu čak svoju temu.
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Sasa Blagojevic Avgust 29, 2017, 20:34:55
Ja sam je uzeo prosle godine i mogu da kazem da je promasena investicija, dobijeni rezultati variraju i do 5kg + -. Ako jedan senzor ne nalegne kako treba rezultati su i gori, pa se posle mislis koji rezultat je dobar
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Milos Obradovic Avgust 31, 2017, 10:52:06
U svom dosadasnjem iskustvu i radu sa kolegom Bijanom Šušnjarom na nekom našem ako smem da kazem zajedničkom projektu ali više njegovom ja dodjem kao šegrt ( učenik ) na rezultat očitavanja utiče mnogo toga ali glavni razlog je kvalitet Merne ćelije pa sve ostalo...

Što se tiče Bojanove vage iskreno verujem i znam da će to biti jedna veoma dobra vaga jer Bojan ne skida delove sa kineskih vaga već kompletnu vagu radi od nule kao sto je vec i naveo u svom postu i vodi racuna na svaku sitnicu ...
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Bojan Šušnjar Avgust 31, 2017, 11:52:23
Miloš ne štedi riječi hvale kako vidim. Ja ću biti malo skromniji. :)

Loše a jeftino i dobro a skupo nije teško napraviti. Dobro a jeftino, e to je već umjetnost.

Ja tražim mjeru negdje između a to mora nositi i neke male kompromise sa sobom koji nadam se neće narušiti upotrebljivost kompletnog uređaja ali nije na meni da o tome sudim. To će reći praktična upotrebljivost vage.

Ostaje da se vidi, samo strpljenja...
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 31, 2017, 12:13:41
Daće Bog...
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Milos Obradovic Avgust 31, 2017, 12:45:35
Reči hvale su na mestu i svaka je zasluzena druze jer znam sta si sve uradio do sada a sta te sve jos čeka od posla i opet kazem iskreno verujem da ce sve biti profi odradjeno kao sto rece samo strpljenja...
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Čulić Đurđe Avgust 31, 2017, 15:41:12
Апилогер дигитална вага са см картицом је 250 евра и планирам да је купим ускоро.Веома добар квалитет ваге и батерија држи 90 дана!
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: Anto Dankić Avgust 31, 2017, 22:14:30
Neznam kako kod vas, ali kod nas država sponzorira nabavku pčelarske opreme tako i vage. Mene Apiloger izašao manje od 100€
Naslov: Odg: Još malo o pčelarskim vagama...
Poruka od: zoran drpljanin Septembar 01, 2017, 14:18:39
I ovde je slicno Anto, ali dobijemo po glavi stanovnika....