Košnice Voja

Pčelinja paša => Medonosno bilje => Temu započeo: Zoran Vučković Februar 04, 2017, 15:00:36

Naslov: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Zoran Vučković Februar 04, 2017, 15:00:36
Svoje katalpe sam odgajio iz semena. Našao u gradskom parku jedno drvo i uzeo semenke. Posadio semenke i odgajio sadnice. Brinuo se o njima i prošle godine su prvi put cvetale. Nisam ni znao da pčele vole cvet katalpe.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Catalpa (https://sr.wikipedia.org/wiki/Catalpa)
https://en.wikipedia.org/wiki/Catalpa (https://en.wikipedia.org/wiki/Catalpa)
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BF%D0%B0 (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BF%D0%B0)

Naslov: Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Zoran Vučković Februar 04, 2017, 20:54:11
Katalpa je vrlo dekorativno listopadno drvo koje pripada familiji Bignoniaceae. Dostiže visinu do 20 metara, krivudavog debla, krhkih grana i široko-okruglaste krošnje. Listovi su egzotični, veliki od 10 do 20 centimetra, srcolikog oblika, zelene do zeleno-žute boje, koja u jesen prelazi u zlatnožutu. Listovi deluju odbojno na insekte, posebno komarce. Stvaraju prijatnu hladovinu pa se često baš ispod katalpe u parkovima postavljaju klupe. Jednako tako katalpa svojim velikim listovima štiti ptice od vetra i kiše pa im je omiljeno stanište. Inače su neprijatnog mirisa kada se protrljaju.

Katalpa cveta u junu i julu. Cvetovi su krupni, beli, zvonasti, unutar imaju dve žute pruge i brojne crvenkaste pege, skupljeni u cvasti oblika metlice. Cveta nakon šest do osam godina od sadnje. Plodovi su dugački, oblika su mahune, a izgleda poput tankih cigareta, sazrevaju u jesen i ostaju na stablu cele zime. Retko preživi starost od 100 godina. Brzorastuća je vrsta.

Poreklom je iz jugoistočnih područja Severne Amerike (Alabama, Florida, Džordžija) gde ovu biljku nazivaju i indijanski pasulj zbog Indijanaca koji su sušili i bojili njene semenke pa ih nosili kao nakit. Izvorno raste na području Catawba Indijanaca (pleme Indijanaca duž reke Catawba). Značenje imena Catawba je "river people" – narod koji živi uz reku, odnosno reke Catawba od kojih i potiče ime ove biljke, ali kasnijom se greškom kod pisanja, ime pretvorilo u Catalpa.
Katalpa voli sunčana mesta i hranljivo zemljšte, a prilično je otporna kako na oboljenja tako i na razne štetočine.

Sadi se pojedinačno i u grupama. Dobro podnosi gradske uslove i industrijska zagađenja pa je često viđamo i u gradskim drvoredima. Dosta se sadi i kao industrijsko drvo zbog brzog rasta. Nije velike čvrstoće, pa se lako obradivo drvo često upotrebljava u izradi manjih komada nameštaja.

Izvrsna je biljka i za manje vrtove, budući da odlično podnosi orezivanje, pa joj se rast može kontrolirati desetak godina. Može se saditi uz kuće, balkone i terase gde će "terati" komarce, a nema straha da će slabim korenom oštetiti temelje kuće.

Takođe, treba znati da je koren katalpe vrlo otrovan za razliku od listova koji su lekoviti i koriste se u lečenju astme. Međutim, listovi imaju i blago narkotično svojstvo kao i njene mahune (cigarete).

izvor - http://zelenasrbija.rs/kalendar-biljaka/5352-catalpa-bignonioides-katalpa-cigara (http://zelenasrbija.rs/kalendar-biljaka/5352-catalpa-bignonioides-katalpa-cigara)

(http://zelenasrbija.rs/images/stories/Beta%20Zelena%20Srbija%203/katalpa.jpg)
Naslov: Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Vladimir Todic Maj 02, 2017, 11:28:34
Баш нешто пуно треба да прође да би цветала... Ако неко има саднице на поклон нека јави...  :)
Naslov: Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Nenad Tucakov Maj 02, 2017, 16:25:48
Kao deca, mi smo katalpu zvali "kaubojske cigare".
Naslov: Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Zoran Vučković Jun 05, 2017, 21:59:40
Procvetala katalpa:

Naslov: Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Vladimir Todic Jun 05, 2017, 22:04:38
После колико времена су ти процветале каталпе Зоране?
Naslov: Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Zoran Vučković Jun 06, 2017, 08:55:23
Svoje katalpe sam odgajio iz semena. Našao u gradskom parku jedno drvo i uzeo semenke. Posadio semenke i odgajio sadnice. Brinuo se o njima i prošle godine su prvi put cvetale.

Sadnice sam gajio u običnoj saksiji. Stajale su na terasi tri godine u teškim uslovima i nisu nešto mnogo pažene. Kad sam ih posadio na stalno mesto 2015-e bila je suša pa sam ih povremeno zalivao. I sada neke sadnice slabije napreduju jer su posađene u zemlji koja je više pesak nego zemlja. Kad obore listove znam da je vreme da im pomognem. Ova godina je za sada sušna pa sam ih zalivao u subotu.
Sadnice su procvetale u petoj godini.

S proleća sam semenke iz 'cigara' posejao i 'posadio' po voćnjaku i po obodima kanala ali kako nema mnogo padavina nisu nikle. Nadam se da ću uspeti da u sledećim godinama razmnožim katalpu da bagremac ne bude jedina medonosna biljka u okruženju budućeg pčelinjaka. Moraću da proizvedem sadnice, nema m druge.

Najlepša stvar oko katalpi a koja nama odgovara je da njihova vegetacija kreće kasno. Kako sam ih posadio ispred vikendice u rano proleće dobijamo prvo 'nejako' sunce da nas greje u vreme retkih pauza između radova u bašti i voćnjaku, dok pijemo kaficu i odmaramo.
Kad sunce počne da 'žeže' katalpe olistaju pa prave hladovinu.
Naslov: Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
Poruka od: Zoran Vučković Jun 16, 2019, 22:05:57
Каталпе на колиби опет процветале...
(https://i.ibb.co/Qn7DbQ7/IMG-20190616-162413.jpg) (https://ibb.co/CvpP18p)

и пчеле посећују цветове...

(https://i.ibb.co/nQmwFkX/2019-06-16-220003.jpg) (https://ibb.co/gt9rxg0)