Košnice Voja

Košnice Voja => Rodna Voja => Temu započeo: Lazar Lalić Jul 14, 2019, 21:09:41

Naslov: Pitanje za "problem" kod sipanja sirupa
Poruka od: Lazar Lalić Jul 14, 2019, 21:09:41
Kako sam pre par dana počeo pčelarenje sa 3 novoformirane RV košnice, uočio sam "mali" problem prilikom sipanja sirupa u hranilicu (klasična RV hranilica sa delom za ventilaciju, delom rezervoara za sirup i po sredini otvor za izlazak pčela i kanalom gde pčele uzimaju sirup).

Uočio sam da za tih par trenutka koliko traje sipanje sirupa i vraćanje krova, par pčela iz otvora pređu u deo gde je ventilacija ili deo gde je rezervoar hranilice i tu bivaju zarobljene prilikom spuštanja krova jer krov naleže na zidove ovih delova hranilice.

Pretpostavljam da bi mogao da stavim mrežicu iznad središnjeg otvora i tako sprečim da pčele iz otvora odmile u prostor iznad ventilacione mrežice ili u rezervoar ili da sirup dosipam predveče kada su pčele mirnije.

Da li neko od kolega može da mi kaže kako da prevaziđem ovaj problemčić?

Hvala unapred na pomoći.

Naslov: Odg: Pitanje za "problem" kod sipanja sirupa
Poruka od: zoran drpljanin Jul 15, 2019, 06:11:26
Sirupaj obavezno predvece, ne zbog tih par pcela za koje sada mislis da su ti problem, nego zbog mnogo goreg moguceg problema, grabezi.
Naslov: Odg: Pitanje za "problem" kod sipanja sirupa
Poruka od: Lazar Lalić Jul 15, 2019, 22:02:53
Hvala Zorane,
danas je sirup sipan oko 19 časova i sve je bilo mnogo bolje. Inače sam napravio početničku grešku , drveni poklopac u vidu šper ploče koja zatvara središnji otvor na hranilici na koji pčele izlaze u hranilicu sam zaboravio da stavim. Sad je ispravljeno i sve je mnogo lakše  :).

Pozdrav