Košnice Voja

Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih => Lečenje Pčela => Varoa => Temu započeo: Petar Lukic Januar 23, 2011, 23:22:01

Naslov: varoa
Poruka od: Petar Lukic Januar 23, 2011, 23:22:01
Kroz mikroskop gledano
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: stevanovic sveto Januar 23, 2011, 23:30:46
Da se i ja uključim.

Najveći broj parazita (varoa) nalazi se na mladim pčelama i trutovima, srazmerno malo ih biva na izletnicama koje izlaze i ulaze u košnicu.
Ženke varoe u proleće su osetljive na uticaj spoljnih faktora. U to vreme u pčelinjoj zajednici se nalazi izimljena (preživela) populacija, koja produžava svoj život parazitiranjem na odraslim pčelama. Letnja generacija varoe veoma je prilagodljiva režimu temperature i vlažnosti.
- Ženke varoe mogu živeti do 9 dana na temperaturi 28oC i relativnoj vlažnosti od 85%;
- do 3 dana pri temperaturi 35oC i 50% vlažnosti, ali uginuće u prvom danu pri 35oC i vlažnosti 10-20%
- Neke ženke mogu preživeti na saću iz koga je izlazilo leglo, do 18 dana, a u zatvorenom leglu pri temperaturi od 20oC i do 30 dana.
- U praznim košnicama bez saća u letnjem periodu ženke varoe žive 7 dana,
- na svetlom saću 6-7 dana;
- na saću sa otvorenim leglom do 15 dana;
- na telu pčela, trutova i lutki do 11 dana;
- na mrvicama perge i voska do 9 dana;
- na niskim temperaturama od -10 do -30oC žive 48 do 72 sata;
- na temperaturi 17oC ženke varoe su nepokretne, a na 19 do 27oC one se pomeraju prema zoni povišene temperature, a na34 do 41oC premeštaju se u zonu niže temperature;
- temperatura 42 do 44oC primorava ženke varoe na haotično kretanje;
- prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti one teže da se sklone na zatamnjena mesta;
- na medonosnim cvetovima po direktnim sunčevim zracima ženke varoe uginu u toku 1,5 sati.
- Neke od njih prežive do 5 dana i za to vreme su sposobne da se prikače na pčelu.

Bilo bi dobro da Lazo stavi onu tabelu, ako je nije zagubio. Ja je imam negde, probaću da nađem. Pozdrav.

PS   Pronađoh tabelu...

Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Nikolic Srdjan Februar 24, 2011, 15:35:52
Mozda nije ovo pravo mesto za moje pitanje. Citao sam negde da neke kosnice imaju vecu prednost a neke manju u vezi sa borbom protiv varoe..Nisam o tome nista dalje nasao ali ako je to tacno, je po nekom mom razmisljanju resenje u ramovima, njihovim dimenzijama itd. tokom tretiranja?
Dali zna neko nesto o tome?
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Milic Vukic Februar 24, 2011, 23:07:36
Srđane, ako nešto tako neđeš u nekom naučnom časopisu u Francuskoj objavi. Za sada koliko ja znam,ozbiljna nauka nije utvrdila vezu između tipa košnice i razvoja varoe. Vlažnos, veličina ćelija, temperatura u košnici ima određenog uticaja. Pored toga predpostavlja se da su košnice malog prečnika manje pogodne za razvoj varoe ali koliko ja znam to su za sada samo pretpostavke. Takođe ima tvrdnji da košnice podignute na visinu od preko 1 metar od zemlje imaju manje varoe, mada ja koliko znam ni ova pretpostavka nije naučno dokazana. Drugo je pitanje što se selekcijom ili odabirom mogu odnegovati pčele sposobne da se bore protiv varoe, što radi Ivan Brdušić i ima rezultate koje je zabeležio i kamerom. Određene rezultate na selekciji pčela tolerantnih na varou ima i Dr Jovan Kulinčevič. Ipak svi ti uistinu značajni rezultati nisu još uvek rezultirali i u pčelarskoj praksi.
Pozdrav.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Vojo Brstina Februar 24, 2011, 23:25:49
Moje je mišljenje da košnice koje pčelama omogućavaju lakšu kontrolu nad maticom i njenu bržu blokadu a to su svakako košnice sa manjim poprečnim presekom direktno utiču na onemogućavanje razvoja varoe.
Takođe mislim da pčelinje zajednice u ovakvim staništima imaju osećaj velikih zaliha hrane, tako da dolazi do ranijeg prestanka legla u kasno letnjem i rano jesenjem periodu, što takođe ima pozitivnog uticaja na količinu varoe u košnicama.

Međutim sve je to manjeg značaja ako se ne koriste ozbiljni tretmani protiv varoe.

Ukoliko pčelinje zajednice želimo da držimo u uslovima po našoj meri, bez rojenja i sa strukturom saća koje pčelinjoj zajednici mi nudimo i određujemo, tada protiv varoe mora postojati strategija njenog uništavanja.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Milic Vukic Februar 24, 2011, 23:43:03
Vojo svakako. Ograničavanje matice. prekid leženja u određenom periodu, ili postavljanjem ramova građevnjaka, vodi se takozvana  biološka borba protiv varoe. Ali to ne zavisi od košnice.
Ja u mojim DB mogu maticu da stavim u izolator u koji staje određen broj plodišnih ramova (recimo tri), mogu da dodajem građevnjake mogu da uklonim maticu da bi povukla matičnjake i izvela novu (prekid leženja od oko 25 dana) i sigurno ću doprineti smanjenju varoe. Da li ću umanjiti i prinos pčelinjih proizvoda ključno je pitanje?
Kao što si lepo rekao, ozbiljan tretman protiv varoe za sada nema pravu alternativu.
Srdačan pozdrav.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Februar 25, 2011, 17:10:58
Pozdrav Srdjane.Tip kosnice ima ulogu na kolicinu varoe u leglu.Naime kosnice kod kojih je leglo uvek na podnjaci,kao naprimer poloska i slicno,je izlozenija napadu i invaziji varoe.Kosnice kod kojih leglo nikada nije na podnjaci su manje podlozne invaziji varoe,naravno uz dozu neophodnih tretmana.2 tipa kosnice su narocito se pokazala uspesnim.Jedan tip je rotaciona okrugla kosnica gde se lego,polozaj premesta na dnevnim osnovama,znaci zahteva redovan dolazak na pcelinjak,pa su pogodne za pcelinjake pored kuce u kojoj se zivi.

Drugi tip je jako zanimljiv,jer ne zahteva bas nikakve tretmane,a varoa je uvek prisutna,ali u zanemarljivom broju.To je kosnica iz Velike Britanije,naravno nastavljaca,gde je na podnjaci nastavak sa praznim ramovima i malo saca,a matica je iznad hanemanove resetke u plodistu u drugom i trecem nastavku.Iznad njih idu medista.Sve ovo se nalazi u vecim nastavcima,koji su prazni,i sluze za regulaciju temperature,u smislu da je unutrasnje telo kosnice zasticeno od direktnog uticaja vetra,vlage,kise,snega,sunca. Temperatura u unutrasnjim telima,kao i vlaznost je dosta stabilna na taj nacin.Naravno ovakve kosnice su skupe za nase uslove,ali u smislu varoe i razlicitih bolesti,visegodisnje iskustvo pcelarenja tom kosnicom je pokazalo da nema p[otrebe za bas nikakve tretmane.Varoa je prisutna u minimalnom broju,jer joj ne odgovara kako klima,tako i to da leglo nije lako pristupacno.Sto se tice dimenzija,ne pitaj me,imam ovaj clanak negde ,ali sam ga zaturio,kada ga nadjem,mogu poslati.Ova kosnica je pogodna i protiv rojevog nagona,jer uvek u najdonjem nastavku ima i mesta i posla,jer se to sace povremeno iseca,da imaju posla.

Licno se trudim da sva moja drustva najveci deo godine imaju bar polunastavak ispod plodista,tako da leglo nije bas na izvolte,jer se pcele ipak oslobadjaju varoe cim je uoce.Ovo je narocito bitno kada krenem sa tretmanima,jer su to uglavnom bioloska sredstva,Korac stapici,Korac koluti za dimljenje,Api Gard i slicno.Testirao sam i Voja lekic i zadovoljan sam lekicem,ali zelim da kupim veliku dimilicu sa elektromotorom,koja brzo uduva sadrzaj dima koji tinja.

Duboke podnjace i zicane podnjace jako pomazu za tretmane,jer varoa i kada ne ugine,tesko da moze da se vrati nazad,jer je od legla deli i citav nastavak ili polunastavak.Dakle nastavljace su definitivno pogodnije  u borbi protiv varoe.Veliki pozdrav,s postovanjem,Aleksandar
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Djordjevic Predrag Februar 25, 2011, 19:00:50
Gospodine Aco spominjete Koraceve kolute, zanima me da li ste upoznati sa tim da li oni mogu da se koriste i u vreme pase ili ne? Na nekom forumu sam procitao da nisu preporucljivi za koriscenje u pasi a u uputstvu pise da se mogu koristiti. Imate li neku informaciju sta je od toga tacno?  ???
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Februar 25, 2011, 20:20:39
Predraze postovanje i pozdrav,iako su Koracevi koluti bioloskog tipa,cuo sam da je jedan od sastojaka biljka Buvac,na primer,ja ih ipak nikada ne koristim u pasi,jer je realno da med moze da promeni ukus,ipak je to dosta gust dim,koji ostavlja miris u vosku.Ne rizikujem ni sa cim kada je kvalitet meda u pitanju.Ali zato negde pocetkom jula,ja krenem sa bioloskim metodama cvrsto,tako da do pocetka zimskog legla,krajem jula ili pocetkom avgusta,vecina varoe bude zbrisana.Ostatak dokusurim kada leglo nestane,lepim danima u oktobru,sa 2 dimljenja Koracem,mada sam 2 sezone dimio jednokratno samo plodista Varolikom,kada su medista bila sklonjena a varoe je bio dost, oktobra 2006 i  oktobra 2008 godine koliko se secam.Inace negde u samom pocetku bagrema,ili tokom,odradim bioloski tretman u smislu da izvadim svo poklopljeno sace sa trutovima iz drustava plus zrelo leglo,poklopljeno,po neki ram,kako gde,plus maticnjaci,obicno rojevi jer ostavim jedno drustvo po izboru da u to vreme ima rojeve maticnjake,pa formiram par akumulatora i rojeva,koje onda tretiram obicno sa pola trake Superstripsa, do jedne trake ako je jaci roj u pitanju sa dosta ramova legla sto ima za rezultat da je vecina varoe sa pcelinjaka zbrisana tada u rojevima.Do sada od pocetnih 8 drustava imam proizvedenih jos 70tak drustava,i nijedan gubitak od Varoe ili bilo koje bolesti.Bioloski tretmani , u principu ne uticu bitno na imunitet pcele,ako se pravilno vrse,sto manje to bolje,da se pcele ne uznemiravaju.Veliki pozdrav,Aca
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Djordjevic Predrag Februar 25, 2011, 21:22:54
Hvala na brzom i preciznom odgovoru...
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Esad Jusić Mart 03, 2011, 00:26:52
Predraze postovanje i pozdrav,iako su Koracevi koluti bioloskog tipa,cuo sam da je jedan od sastojaka biljka Buvac,na primer,ja ih ipak nikada ne koristim u pasi,jer je realno da med moze da promeni ukus,ipak je to dosta gust dim,koji ostavlja miris u vosku.Ne rizikujem ni sa cim kada je kvalitet meda u pitanju.Ali zato negde pocetkom jula,ja krenem sa bioloskim metodama cvrsto,tako da do pocetka zimskog legla,krajem jula ili pocetkom avgusta,vecina varoe bude zbrisana.Ostatak dokusurim kada leglo nestane,lepim danima u oktobru,sa 2 dimljenja Koracem,mada sam 2 sezone dimio jednokratno samo plodista Varolikom,kada su medista bila sklonjena a varoe je bio dost, oktobra 2006 i  oktobra 2008 godine koliko se secam.Inace negde u samom pocetku bagrema,ili tokom,odradim bioloski tretman u smislu da izvadim svo poklopljeno sace sa trutovima iz drustava plus zrelo leglo,poklopljeno,po neki ram,kako gde,plus maticnjaci,obicno rojevi jer ostavim jedno drustvo po izboru da u to vreme ima rojeve maticnjake,pa formiram par akumulatora i rojeva,koje onda tretiram obicno sa pola trake Superstripsa, do jedne trake ako je jaci roj u pitanju sa dosta ramova legla sto ima za rezultat da je vecina varoe sa pcelinjaka zbrisana tada u rojevima.Do sada od pocetnih 8 drustava imam proizvedenih jos 70tak drustava,i nijedan gubitak od Varoe ili bilo koje bolesti.Bioloski tretmani , u principu ne uticu bitno na imunitet pcele,ako se pravilno vrse,sto manje to bolje,da se pcele ne uznemiravaju.Veliki pozdrav,Aca

Kolega Aco,
I sam sam koristio oba Koraćeva lijeka (kolutove i trske) i obarali su varou. Ne znam da li si čuo da ga je jedna stručnjakinja Banjalučanka deklasirala (ne mogu sada da joj se sjetim imena)?
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Mart 03, 2011, 08:47:04
Hvala Esade.Znas li zasto?Interesantno bi bilo cuti objasnjenje.Meni licno su njegova sredstva dosta pomogla da od 8 pocetnih razvijem ukupno 80 drustava za 6 godina,bez ijednog gubitka od Varoe ili bilo koje bolesti.Takodje nisam primetio da ima uginuca pcela ili gubitaka matica posle tretmana.Prosle godine sam prvi put odradio 2 tretmana sa 60 postotnom Mravljom kiselinom,25 ml po drustvu.Od 20 tretiranih drustava,tom prilikom izgubljene 2 matice,a bilo je i nesto uginulih pcela,ne previse,ali mi se to nimalo nije svidelo.Gubitci matica i pcela su se javili kod najjacih drustava,LR losnice,u DB nije bilo gubitaka matica.Kad uporedim to iskustvo sa visegodisnjom primenom Koracevih stapica i kolutova,zakljucak je jasan,bar meni.
Takodje sam prosle godine testirao i Vojin lekic protiv Varoe,nije bilo gubitaka ni matica ni pcela.U kmbinaciji sa Timolom,Api Gardom i td,ja cu radije nastavit sa Koracevim i Vojinim sredstvima,a ni mravlju kiselinu mi vise ne pada napamet da stavljam u kosnice.

Sta ti radis protiv Varoe?
Veliki pozdrav,Aca
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Esad Jusić Mart 03, 2011, 19:27:10
Hvala Esade.Znas li zasto?Interesantno bi bilo cuti objasnjenje.Meni licno su njegova sredstva dosta pomogla da od 8 pocetnih razvijem ukupno 80 drustava za 6 godina,bez ijednog gubitka od Varoe ili bilo koje bolesti.Takodje nisam primetio da ima uginuca pcela ili gubitaka matica posle tretmana.Prosle godine sam prvi put odradio 2 tretmana sa 60 postotnom Mravljom kiselinom,25 ml po drustvu.Od 20 tretiranih drustava,tom prilikom izgubljene 2 matice,a bilo je i nesto uginulih pcela,ne previse,ali mi se to nimalo nije svidelo.Gubitci matica i pcela su se javili kod najjacih drustava,LR losnice,u DB nije bilo gubitaka matica.Kad uporedim to iskustvo sa visegodisnjom primenom Koracevih stapica i kolutova,zakljucak je jasan,bar meni.
Takodje sam prosle godine testirao i Vojin lekic protiv Varoe,nije bilo gubitaka ni matica ni pcela.U kmbinaciji sa Timolom,Api Gardom i td,ja cu radije nastavit sa Koracevim i Vojinim sredstvima,a ni mravlju kiselinu mi vise ne pada napamet da stavljam u kosnice.

Sta ti radis protiv Varoe?
Veliki pozdrav,Aca
Aco,
Sve što si rekao o "Varonikolu", tako je, to sam i sam rekao. Zaboravio sam kako se zove dama iz Banjaluke koju sam ti spominjao, ali negdje to imam u hrpi dokumenata, ali u kojem. Mislim da ju je Brnda negdje spominjao u pozitivnom smislu. Ja koristim mravlju i oksalnu, a prošle godine koristio sam i najnoviji ekološki lijek "Bee Vital" i pokazao se solidnim. Pošto ne volim zaobilaziti ili petljati, reći ću, iako me na to ne može niko ni navesti niti prisiliti - amitrazu još ništa ne parira, mada ga se želim otarasiti. Građevnjake ne koristim niti ću. Radije bih pravio prekid legla. Prošle sezone paralelno sam vršio ogled na nekoliko društava i to: Apiguard, Api Life Var, Bee Vital, amitraz (Varolik), mravlja kiselina, a sve ovo sam na nekom forumu već i postavio. Eto, ukratko, to je to.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Djordjevic Predrag Mart 09, 2011, 00:37:12
Da li Koracevi kolutovi imaju rok trajanja?
Znam da na preparatu pise da ima rok trajanja, da nije to slucajno marketing?
Ima li ko iskustva sa time?
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Esad Jusić Mart 09, 2011, 09:25:40
Da li Koracevi kolutovi imaju rok trajanja?
Znam da na preparatu pise da ima rok trajanja, da nije to slucajno marketing?
Ima li ko iskustva sa time?

Vidjeću, juče sam bio na pčelinjaku i mogao sam ti to iščitati jer gore imam još jedan njegov preparat star 2-3 godine.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Mario Ratancic Mart 09, 2011, 10:02:01
Tip kosnice ima ulogu na kolicinu varoe u leglu.Naime kosnice kod kojih je leglo uvek na podnjaci,kao naprimer poloska i slicno,je izlozenija napadu i invaziji varoe.Kosnice kod kojih leglo nikada nije na podnjaci su manje podlozne invaziji varoe,naravno uz dozu neophodnih tretmana.2 tipa kosnice su narocito se pokazala uspesnim.Jedan tip je rotaciona okrugla kosnica gde se lego,polozaj premesta na dnevnim osnovama,znaci zahteva redovan dolazak na pcelinjak,pa su pogodne za pcelinjake pored kuce u kojoj se zivi.

Drugi tip je jako zanimljiv,jer ne zahteva bas nikakve tretmane,a varoa je uvek prisutna,ali u zanemarljivom broju.To je kosnica iz Velike Britanije,naravno nastavljaca,gde je na podnjaci nastavak sa praznim ramovima i malo saca,a matica je iznad hanemanove resetke u plodistu u drugom i trecem nastavku.Iznad njih idu medista.Sve ovo se nalazi u vecim nastavcima,koji su prazni,i sluze za regulaciju temperature,u smislu da je unutrasnje telo kosnice zasticeno od direktnog uticaja vetra,vlage,kise,snega,sunca. Temperatura u unutrasnjim telima,kao i vlaznost je dosta stabilna na taj nacin.Naravno ovakve kosnice su skupe za nase uslove,ali u smislu varoe i razlicitih bolesti,visegodisnje iskustvo pcelarenja tom kosnicom je pokazalo da nema p[otrebe za bas nikakve tretmane.Varoa je prisutna u minimalnom broju,jer joj ne odgovara kako klima,tako i to da leglo nije lako pristupacno.Sto se tice dimenzija,ne pitaj me,imam ovaj clanak negde ,ali sam ga zaturio,kada ga nadjem,mogu poslati.Ova kosnica je pogodna i protiv rojevog nagona,jer uvek u najdonjem nastavku ima i mesta i posla,jer se to sace povremeno iseca,da imaju posla.

Licno se trudim da sva moja drustva najveci deo godine imaju bar polunastavak ispod plodista,tako da leglo nije bas na izvolte,jer se pcele ipak oslobadjaju varoe cim je uoce.Ovo je narocito bitno kada krenem sa tretmanima,jer su to uglavnom bioloska sredstva,Korac stapici,Korac koluti za dimljenje,Api Gard i slicno.Testirao sam i Voja lekic i zadovoljan sam lekicem,ali zelim da kupim veliku dimilicu sa elektromotorom,koja brzo uduva sadrzaj dima koji tinja.

Duboke podnjace i zicane podnjace jako pomazu za tretmane,jer varoa i kada ne ugine,tesko da moze da se vrati nazad,jer je od legla deli i citav nastavak ili polunastavak.Dakle nastavljace su definitivno pogodnije  u borbi protiv varoe.

Kolega Aco, odlična zapažanja.
Ako pogledamo tabelu o uslovima razvoja i života varoe, koju je postavio kolega Sveta a koju je uradio kolega Lazović,
vidimo da se u potpunosti poklapaju sa Vašim zapažanjima.

Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Esad Jusić Mart 09, 2011, 13:20:13
Aco,
Evo našao sam na Sarajevskom forumu, gdje sam razgovarao o lijekovima, pa smo spominjali i koraća. Tada mi je jedan kolega ovo odgovorio:

"Re: Pčelarstvo
Postao/la pčelar dana 06/05/2010 20:45

loonja je napisao/la:
Pozdrav!

Bila bih zahvalna ukoliko bi mi neko rekao da li postoji sredstvo protiv varoe po imenu "Fumovar" (ili "Korodian")? Ukoliko potoji, da li se to uopste moze kupiti u BiH ili regionu?
Hvala!

Ja znam za Thymovar, kojeg koristim i sam na svom pčelinjaku već par godina ili timovar švicarski lijek i može se nabaviti u BiH i jedan od rijetkih registrovanih i dozvoljenih lijekova koji nije štetan, barem za sada, ni za pčele ni za med, i znam za tzv. Korać ako ste mislili na njega koji nije registrovan i za kojeg ugledna magistrica Santrač sa Instituta Vaso Butozan iz Banjaluke kaže da je opasan za upotrebu."

Spomenuta gospođa je Violeta Santrač, stručnjakinja, mislim da je Brnda dobro poznaje.
A te britanske košnice? Hajde se malo potrudi pa nam ih razjasni. Ja znam da oni imaju i tzv. Nacionalnu košnicu i, mislim, još 2-3 verzije. Negdje sam to i prekopirao.
Pozdrav i svako dobro!
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Mirzet Fehratovic Mart 09, 2011, 15:46:08
Da si nam ziv i zdrav.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Mart 09, 2011, 16:25:55
Pozdrav svima,licno nemam nikakav kontakt sa Koracem,njegova sredstva koristim na preporuku kolega iz okoline sa dobrim iskustvima sa dimljenjem narocito.Licno se ne oslanjam samo na njega,vec koristim Api Gard takodje.Kada nabavljam zovuci njegov kontakt u Gornjem Milanovcu,gospodja je u pitanju,naglasavam da hocu taze preparat sa datumom proizvodnje.Sto se tice stapica,ne pridrzavam se njegovog uputstva posto su mi drustva dosta jaka,narocito u DB 12cama,pa stavljam po jedan stapic izmedju svaka 2 rama sa leglom.Imam jako dobra iskustva sa takvim doziranjem u plodistu.Nisam primetio da ima oborenih pcela,a varoa pada i te kako,kada je ima bitnije narocito.Mislim da treba obratiti paznju na rokove proizvodnje,cini mi se da sto je vise taze da bolje deluje,kako koluti,tako i stapici.Ipak ove godine uvodim i novi preparat,organski,na bazi limunske kiseline,lekovitog bilja,uz odrdjeni procenat oksalne i mravlje,ali blazi.Austrijski proizvodjac,kupio sam na sajmu u BG,pa cemo videti,hvale ga.Takodje planiram da nabavim jaci aparat za uduvavanje,za Vojin lekic,smatram da ima dobro dejstvo,a pcele ne stradaju.
Pozdrav svima,Aca

Uzastopna Poruka: Mart 09, 2011, 17:08:49
Cuo sam da je u Koracu glavna biljka Buvac koja je otrovna i za buve.Treba mi vise informacija,ja sam inzenjer poljoprivrede.Sta je ta zena nasla,pa da je opasno,mislim u analizi.Voleo bih da to konkretno znam,da bih eventualno izbacio Koraca iz upotrebe,jer zelim organsko sace i med u kosnici i zdrave i otporne pcele prvenstveno.Verujem da su isparenja Amitraza ili Fluvalinata,kao i antibiotici u medu i vosku daleko opasniji,pa su ih odobrili,barem ovde.Ali ako ima analiza da u Koracu ima opasne hemije,odmah ga eliminisem iz moje prakse za eliminaciju protiv varoe.Rado bih nabavljao te trake,cuo sam za njih,na bazi su timola i vrlo su efikasne.Pokusacu da nadjem nekog,cuo sam da u Svici i Nemackoj njih dosta koriste sa dobrim iskustvima.

Sto se engleskih kosnica tice,poenta je da leglo nije nikada na podnjaci i da je klima manje odgovarajuca za varou,cim su oko njih drugi prazni nastavci vecih dimenzija,to mora da ima ulogu.Plus otkada primenjujem njihovu metodu za orijentaciju saca u plodistu,primetio sam da je invadiranost varoom bitno manja,bar 40 do 50 posto.
To sace je u odnosu na SO koje se ovde mogu naci,okrenuto drugacije,ja tu poziciju dobijam tako sto SO presecem na pola,okrenem za 90 stepeni i tako je ugradim u ram,a njima ostavim da ostatak same izvuku kako hoce.Primetio sam da i dalje vuku na prazno na isti takav nacin,ali i da neke celije nesto smanje u radilickom sacu,a da neke povecaju za trutovsko sace.Ali orijentaciju zadrzavaju kao sto preporucuju ti Engleski pcelari.Naravno ne mislim da je to dovoljno za nase uslove,varou treba redovno rusiti,ali prvenstveno bioloskim preparatima i metodama,da se pcele izlazu sto manjem stresu i da im je imunitet sto manje narusen,a sace sto manje izlozeno apsorpciji raznih hemijskih sredstava.
Hvala vam i veliki pozdrav svim kolegama,Aca
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Predrag Bulatovic Mart 09, 2011, 16:56:36
Aco pozdrav za tebe ne znam kako si kupio ovaj Austriski lijek protiv varoe na sajmu ja trazio da mi prodaju  na njihovom standu i rekli nema za prodaju jer nemaju zastupnika za Crnu Goru i Srbiju.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Mart 09, 2011, 17:17:35
Pa kada su se spakovali i krenuli,ja naisao i znajuci o cemu se radi,izmolio sam ih da mi prodaju uzorke,da testiram.Mislim da definitivno vredi probati,jer sam skoro video clanak engleskih pcelara i ispitivanja o ucinku limunske kiseline na varou,koja je biolosko sredstvo,a deluje lose po destruktora,varou.
Javicu iskustva,za par meseci,veliki pozdrav,Aca

Uzastopna Poruka: Mart 10, 2011, 15:18:40
Sto se tice moje procene da imam Varoe 40 do 50 posto manje zbog kontra saca,u plodistu,dodao bih da to mozda moze da se zahvali i  redovnim tretmanima protiv varoe takodje,ali ako su Britanci istrazivali i tvrde da takav raspored bitno smanjuje kolicinu varoe,ali mogu reci da takva orijentacija saca zasigurno puno manje odgovara varoi i zato mi je bitno smanjena u kosnicama gde su mi plodista dodavanjem satnih osnova takve orijentacije.Nisam uspeo da to izvedem u svim kosnicama,ali radim na tome,razlog,nedovoljno SO,jer mi je preskupo da ih kupujem,pa evo zadnje 4 godine kolko mog voska,tolko zamenim,presecem na pola,zarotiram za 90 stepeni,tako ugradim i pustam njima da izvlace.U takvim drustvima je broj varoe bitno smanjen,dal 30 posto,dal 40,dal cak 50 posto u nekim,tesko je tacno procenit.Ko zeli nek sam testira i meri rezultate kako zna i ume,pa nek proceni sam to je najbolje...po plodovima se moze oceniti vrednost.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Predrag Bulatovic Mart 09, 2011, 19:34:49
Aco kod nas u udruzenju su dva pcelara koristila ovaj Austriski lijek i oni su prezadovoljni jeste skup ali vredi. A sto se tice ove operacije sa  SO ne razumijem to bas dobro. Pozdrav za  Aca.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Esad Jusić Mart 09, 2011, 23:38:45
Aco,
Zar bar nisi zapamtio ime tog austrijskog preparata? Jesi li probao Bee Vital?
Prema knjizi Alije Dolovca "Savremeno pčelarstvo", Varonikol je na bazi nekakvog malationa, a "Malation je sredstvo koje se upotrebljava za zaštitu bilja protiv štetnih kukaca i grinja.", završen citat (str. 597.).  Rok trajanja mu je 6 mjeseci. Obrati se Brndi na p.p. i on će ti, vjerujem, detaljnije reći o problemu Santrač-Korać.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Mart 10, 2011, 09:45:06
Predraze pozdrav,uzmes SO na primer 40x30 postavis je horizontalno,preseces skalpelom na pola na 20x30 dimenziju,pa je onda zarotiras za 90 stepeni,tako da ti je duzina 30 a dubina 20 i tako ugradis u sredinu rama.Ne brini u prvoj pasi ili uz prihranu pcele ce sve izvuci,barem je kod mene tako.Poenta je da ce orijentacija saca biti drugacija,onako kako same pcele u prirodi cesto izvlace,a takva orijentacija jednostavno manje pogoduje varoi za razvoj.

Takodje joj ne pogoduje leglo koje menja svoj polozaj,to se radi kod rotacionih okruglih ramova i kosnica.Takodje joj ne odgovara leglo koje je vise,koje nije na podnjaci,jer je veca sansa da dok dodje do legla da je pcele uoce i eliminisu ili izbace iz kosnice.Takodje radilicko leglo u gornjem nastavku,kada je plodiste u 2 nastavka,a trutovsko u donjem plodistu,biva puno cistije od varoe.To su sve zapazanja strucnjaka koji su detaljno pratili fiziologiju i razvoj varoe.Zato kada ima barem polunastavak ili nastavak ispod plodista, ili duboke podnjace,zicana podnjaca,duboka narocito,sve to utice da je varoe manje.Uz neke od ovih mera plus redovne BIO tretmane u pravo vreme i koriscenje razlicitih preparata,da se eventualno ne javi rezistentnost,sve ovo omogucava da pcele mogu opstati i da je varoa prisutna samo u manjem broju koji ne steti koloniji.

Jako je bitno da varoa bude dobro eliminisana pre pocetka razvoja zimskog legla ali i da su pcele koje ga neguju takodje zdrave.To znaci kraj juna ili 1 ili 2 jul su vreme za sistematski tretman protiv varoe ,BIOLOSKI,jer med treba da bude cist,kako za nas tako i za pcele.Vadjenjem trutovskog saca uz nesto poklopljenog radilickog legla i prenosenjem u akumulatore negde jos u maju,u pocetku ili pri kraju bagremove pase i tretmanom u akumulatorima,cak i hemikalijom pout Super strips trake,postize se da je vecina varoe od 50 posto do cak 80 ili nesto vise eliminisano,mislim sa celog pcelinjaka,jer je vecina varoe bas u poklopljenom,narocito trutovskom leglu.Ovo omogucava da su drustva bezbedna od invazije varoe i da ce i pcele koje neguju zimsko leglo,a i zimsko leglo biti bezbedno i zdravo,zahvaljujuci desetkovanju varoe vadjenjem trutovskog saca i nesto poklopljenog saca sa radilicama u akumulatore,plus tretman zapocet krajem juna ili prvih dana jula da se eliminise preostala varoa.
Onda ide tretman kada nestane leglo,krajem jeseni,kraj oktobra ili tokom novembra,treba pratiti prognozu,u zavisnosti od vremena se bira vrsta tretmana,tog finalnog,koji bi trebao da unisti bar 90 do 99,9 posto preostale varoe na pcelama.
To je sistem koji sam usvojio od starta na savete iskusnijih kolega i u skladu sa literaturom i inostranim preporukama.

Esade hvalati puno na informaciji,definitivno cu izbaciti Korac tretman ako jeste Malationin.Verujem da ce ovaj austrijski preparat zavrsiti posao,a ima sertifikat BIO. To je BEE HIVE CLEAN i BEE VITAL to sve pise kao naziv preparata. Hvala ti jos jednom puno za jako vaznu informaciju,zao mi je sto su me doveli u iluziju da jeste BIO preparat,mislim na Koraca.
Sve najbolje svima vama u BIH i Beranima,a i ostalim uvazenim kolegama zeli Aca
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Esad Jusić Mart 10, 2011, 12:46:14
Aco, brate,
Pa, što odmah nisi rekao ime preparata. Ja sam i pretpostavljao o čemu je riječ, ali sam čekao tebe. Mogao sam ti iz prve ruke odmah reći rezultate jer sam vršio petovrsan ogled (pet vrsta lijekova). Koristio sam i ja Koraćeve kolutove, a ono što sam ti napisao, vidio si da je citat iz knjige, a ti ako ne vjeruješ, provjeri još jednom. Obarao je "Korać", ali, brate, to je dimna bomba.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Mart 10, 2011, 17:51:57
Esade hvala od srca.Ja sam nedavno nabavio taj preparat,nisam ga koristio.Nisam imao pojma da ima Malation u Koracu,cak sam 2005 zvao Trebinje da pitam jer BIO,rekose mi jeste,na bazi bilja.Niko mi nije spomenuo Malation,inace ga ne bih koristio,mada je taj insekticid slabioji od Amitraza ili Fluvalinata u smislu stetnosti po ljudsko zdravlje,ali ipak onda sace sigurno nesto apsorbuje pri dimljenju i mada medista obicno nisu tu kad dimim Koracem,ne verujem da bih u nekoj strogoj analizi mogao da prodjem kao BIO.Mada sam dosta koristio i Api Gard,nisam u ovih 6 sezona uvek isao Koracem,ali 4 jesam,2 do 4 dimljenja plus mesec dana,obicno tokom jula letvice u plodistu.Kod mene kazu vo se veze za rogove a covek za rec,pa sam zato poverovao,kako pcelarima ovde,koji su izgleda takodje slabo informisani,tako i Koracu koga sam zvao 2005 da proverim.

Ma ako ovaj austrijski vrsi posao a ima sertifikat BIO,verujem da se Austrijanci ne igraju sa ovakvim stvarima,uz Vojin lekic koji su trave,vidis ih,kao caj,i nekada Api gard,bez obzira na cenu i uz te trake koje cu nekako nabavit iz Nemacke ili Svice,i uz drugaciju orijentaciju saca,verujem da necu imati problema sa varoom,a da ce pcele imati jak imunitet da budu otporne na druge izazove.
Hvala ti jos jednom,nego napisi kakva su tvoja iskustva i kako si ti tretirao sa ovim Bee Vitalom?

Veliki pozdrav,Aca
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Dimitrije Nikolic Mart 10, 2011, 20:19:15
I mene interesuju iskustva kolega koji su trtirali pcele Bee Vitalom.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Vojo Brstina Mart 10, 2011, 20:22:46
Kolega Aco, treba još da probate moj novi Brstivar. Mislim da pored njega nećete imati potrebu za bilo kojim drugim preparatom. On je čisti biološki preparat i u njemu za razliku od Bee Vitala nema nikavih hemijskih kiselina.
On se može koristiti tokom cele godine a obzirom da je preko 100 puta jeftiniji od Apigarda i mnogo mnogo jeftiniji od Bee Vitala nadam se da će biti prihvatljiv za sve pčelare.
U njemu nema nikakvih hemijskih insekticida niti kiselina a ima izuetno ubitačno dejstvo na varou. Kod nekih mojih komšija od Brstivara je od samo jednog tretmana ubijano od 2000 do 3000 varoa.
Obzirom da je u njemu preko 20 vrsta prirodnih terpena varoa nikada neće postati rezistentana na Brstivar.
Varoa je nekada bila veliki problem, više ne.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Esad Jusić Mart 11, 2011, 05:13:20
Aco, Dimitrije,
Bee Vital sam kontrolisao amitrazom (Varolik). Skoro da je obarao kao i amitraz. U njemu ima, koliko se sjećam, i oksalne kiseline. Paralelno s njima, koristio sam: mravlju kiselinu, Api Life Var i Apiguard, a kasnije i oksalnu. Ni Api Life Var niti Apiguard ne bih više koristio pa taman kad bi umrle. U principu, Bee Vital nije skup kao što je npr. Apiguard. No, ne smije se čovjek samo na njega osloniti. Kasno je kad nešto bude! Evo, Vojo najavljuje Brstivar. Ja hoću da vjerujem da za svaki belaj ima rješenje, samo ga treba znati naći. To ćemo lahko provjeriti još ovog proljeća. Ipak mi je draže gurati domaću pamet (ja i Voju smatram domaćom pameću jer da nisam, ne bih ovdje bio). Ako Brstivar bude to što Vojo tvrdi, nećemo imati problema. Jer, ako je timol davno mogao biti upotrebljavan, pa odbačen, pa opet u nekoliko varijanti vraćen, pa zašto Vojo, ili neko drugi, ne bi mogao pronaći nešto slično, a i mi znamo gdje sve ima timola u prirodi.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: zdravko.reljic Mart 16, 2011, 20:46:02
Aco , i ja sam koristio pogacice i trake od trske od Korac Nikole od Trebinja i stvarno sam prezadovoljan a da ti kazem da na sajmu u Beogradu ove god na tri standa se prodavao Varonikol i bio sam kod Koraca pri povratku sa god odmora , mjesto se zove Police i vidio sam gdje to pravi , stvarno je od raznih travki E sad ako te travke imaju kakva druga dejstva onda PRELAZIM na BRSTIVAR i narucujem ga ubrzo , pozdrav
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Septembar 04, 2011, 19:46:38
Ove godine sam nakon vrcanja bagrema tretirao pcele vec negde oko 10 juna,u 3 navrata kapanjem BEEVITALA,sredstva za organsko pcelarenje,koja pomaze aktiviranju nagona za ciscenje tako da pcele same pocnu da se ciste od varoe a i u smislu higijene u kosnici.Varoa je opadala vrlo umereno,konstantno, po par,2,3,nekad 5,ali tretmanom jedne kosnice bez medista jednokratnim dimljenjem Varolikom,opalo je samo 10tak varoa sto je znak da je ni nema puno.Nakon tretmana BeeVitalom pocetkom jula sam u plodista stavio po 4 stapica Korac od kojih je takodje tokom jula konstantno padalo po par varoa,a tokom avgusta sam u 3 navrata drustva dimio Vojinim lekicem od koga je takodje padalo po par varoa i to mogle su se naci u svim stadijumima,i bele,i svetliji zreli muzjaci i odrasle varoe.Ali samo po par komada na podnjacama koje su AV.Moj zakljucak je da nema puno varoe i da kad nestane legla,krajem oktobra,pocetkom novembra dimim jednokratno Brstivarom koga planiram da narucim i da mi to bude krajnji tretman za ovu sezonu.Sve ovo zajedno bi moralo biti dovoljno da su pcele bezbedne od varoe  i ove godine.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Septembar 30, 2011, 16:57:25
Pre 5 dana sam proverio par LR drustava,svugde je bilo jos po 2 do 3 rama poklopljenog legla i to po oko polovine rama,ostatak su medni venci.Proverio sam i 2 DB 10ke i u jednoj iako je matica od prosle godine,dobra iz rojevog nagona,vise nema legla.Ima oko 18kg meda u plodistu i 5,mozda 6 kg u EV polumedistu,sto cu im takodje ostaviti..Iskoristio sam ovu situaciju da proverim  stanje po pitanju varoe ,dimio sam Brstivarom,sa 2 listica sa po 12 kapi Brstivara,odlio sam parafinsko ulje odozgo,jer jos nisam nabavio top za dimljenje na bazi parafinskog ulja,vec sam uduvao dim elektro dimilicom sa ventilatorom.Ujutro sam na AV podnjaci u fioci pronasao samo 1 varou i to mrtvu.Kao sto sam u predhodnom mom tekstu ovde spomenuo,varoa se kod mene nije razmnozila i tretman na Bio sredstvima ove godine je bio sasvim dovoljan.Ponovicu kratko sta sam radio,jun,nakon vadjenja bagrema izmedju 10 juna i 30 juna kapanje BEE VITALA u 3 navrata po uputstvu,pa ceo jul po 4 do 5 Korac stapica ravnomerno rasporedjena u plodistima,u zavisnosti od broja ramova posednutih leglom,medju ramovima sa leglom,pa na kraju u avgustu u 3 navrata na po 5 do 7 dana dimljenje Vojinim lekicem.Nakon ovog testa u DB 10ci bez legla,mirno cekam zadnje lepe dane sa temperaturom par stepeni iznad 12 stepeni,sto kasnije,nadam se krajem oktobra da ce ih biti,ili jos bolje u novembru,pa da obavim po jedno dimljenje svake kosnice sa Brstivarom,i to je sve,do posle bagrema iduce godine.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: slobodan ilic Februar 01, 2014, 05:29:35
Evo jedan filmic nije fin ali moze bit interesantan Pozdrav

Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Vojo Brstina Februar 01, 2014, 15:03:56
Hvala Slobodane za ovaj više nego vredan snimak. Iz njega se mnogo toga može naučiti.

Pozdrav za Kalgari..

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: predrag cej Oktobar 14, 2014, 19:58:23
Pozdrav Srdjane.Tip kosnice ima ulogu na kolicinu varoe u leglu.Naime kosnice kod kojih je leglo uvek na podnjaci,kao naprimer poloska i slicno,je izlozenija napadu i invaziji varoe.Kosnice kod kojih leglo nikada nije na podnjaci su manje podlozne invaziji varoe,naravno uz dozu neophodnih tretmana.2 tipa kosnice su narocito se pokazala uspesnim.Jedan tip je rotaciona okrugla kosnica gde se lego,polozaj premesta na dnevnim osnovama,znaci zahteva redovan dolazak na pcelinjak,pa su pogodne za pcelinjake pored kuce u kojoj se zivi.

Drugi tip je jako zanimljiv,jer ne zahteva bas nikakve tretmane,a varoa je uvek prisutna,ali u zanemarljivom broju.To je kosnica iz Velike Britanije,naravno nastavljaca,gde je na podnjaci nastavak sa praznim ramovima i malo saca,a matica je iznad hanemanove resetke u plodistu u drugom i trecem nastavku.Iznad njih idu medista.Sve ovo se nalazi u vecim nastavcima,koji su prazni,i sluze za regulaciju temperature,u smislu da je unutrasnje telo kosnice zasticeno od direktnog uticaja vetra,vlage,kise,snega,sunca. Temperatura u unutrasnjim telima,kao i vlaznost je dosta stabilna na taj nacin.Naravno ovakve kosnice su skupe za nase uslove,ali u smislu varoe i razlicitih bolesti,visegodisnje iskustvo pcelarenja tom kosnicom je pokazalo da nema p[otrebe za bas nikakve tretmane.Varoa je prisutna u minimalnom broju,jer joj ne odgovara kako klima,tako i to da leglo nije lako pristupacno.Sto se tice dimenzija,ne pitaj me,imam ovaj clanak negde ,ali sam ga zaturio,kada ga nadjem,mogu poslati.Ova kosnica je pogodna i protiv rojevog nagona,jer uvek u najdonjem nastavku ima i mesta i posla,jer se to sace povremeno iseca,da imaju posla.

Licno se trudim da sva moja drustva najveci deo godine imaju bar polunastavak ispod plodista,tako da leglo nije bas na izvolte,jer se pcele ipak oslobadjaju varoe cim je uoce.Ovo je narocito bitno kada krenem sa tretmanima,jer su to uglavnom bioloska sredstva,Korac stapici,Korac koluti za dimljenje,Api Gard i slicno.Testirao sam i Voja lekic i zadovoljan sam lekicem,ali zelim da kupim veliku dimilicu sa elektromotorom,koja brzo uduva sadrzaj dima koji tinja.

Duboke podnjace i zicane podnjace jako pomazu za tretmane,jer varoa i kada ne ugine,tesko da moze da se vrati nazad,jer je od legla deli i citav nastavak ili polunastavak.Dakle nastavljace su definitivno pogodnije  u borbi protiv varoe.Veliki pozdrav,s postovanjem,Aleksandar
O oveme sam i  ja citao i da na varou utice i na kojoj je visini postvljena kosnica
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Miroslav Jovanović Oktobar 15, 2014, 09:23:43
Evo slike od juče. Ovo je roj u deblu lipe. Po količini saća koje su pčele izradile tu su najmanje dve a možda i više godina.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 15, 2014, 23:40:24
Постоји ли Мирославе могућност да се тај рој некако спаси?
Можда би могао да се одвоји тај централни део трупца у коме се вероватно налази матица и можда последњи део легла (ако га уопште има у ово доба године) и постави на неко место где ће се сакупити пчеле из осталих исечених делова трупца и тако пчеле зазиме.
Ко зна колико ту сада има варое.

Поздрав свима...
   
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Miroslav Jovanović Oktobar 16, 2014, 07:34:29
Biće urađeno šta se može. Vratićemo ove panjeve na svoje mesto tretirati od varoe i dodati par kg meda kroz hranilicu. Naravno i zaštita od nevremena. Inače drvo se našlo na trasi autoputa u izgradnji. Po broju tj količini i izgledu pčela rekao bih da je društvo veoma jako. Ipak pčele opstaju u prirodnim staništima.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Stankovic Miodrag Oktobar 16, 2014, 08:28:38
Koliko satova ima u deblu to me strasno interesuje a narocito zato sto je na moje pitanje o tome urednik Pcelara sa trideset ili cetrdeset godina pcelarskog staza samouvereno izjavio da pcele uvek grade neparan broj satova a onda je dobio odgovor od Milosa da je to uvek paran broj pa se posle vise nije javljao na temi...

Brojim ali izgleda da je testera pokidala krajnji sat pa ne mogu da vidim da li je 6 ili 7 ...
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Miroslav Jovanović Oktobar 16, 2014, 19:07:44
Šupljina je nepravilna i broj satova je od 5 na vrhu do 7 pri dnu. Priča o centralnom satu je tačna.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 16, 2014, 21:10:36
Po mom mišljenju satova ima onoliko koliko dozvoljava slobodan prostor u deblu.
U mnogim vrškarama ima paran broj satova i tvrdnja da pčele započinju prvi sat pa dalje šire po jedan sa strana uopošte nije tačna.


Kolega Miroslave možda još nije kasno da se toj zajednici doda par kilograma gustog lekovitog sirupa.
Baš me interesuje može li se izvršiti kontrola količine varoe i koliko će biti varoe posle tretmana.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Dejan Damnjanovic Novembar 23, 2014, 19:48:25
(http://www.dodaj.rs/f/2g/dP/2by5XrWm/1/img20141123161009554.jpg)
 :( >:( :'(  dal je ovo varoa na pceli
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Misko Savic Mart 28, 2015, 21:47:40
Pozdrav za sve kolege, postavio bih jedno pitanje za iskusnije kolege, dali je obavezno tretiranje zajednica sad u prolece protiv varoe, samo da napomenem da sam uredno odradio tretiranje jesenas dimljenje amitrazom, zatim letvice herba strip, i u novembru oksalna, do sada nisam praktikovao prolecno tretiranje, hvala.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Slavisa Petrovic Mart 28, 2015, 22:08:51
Pozdrav za sve kolege, postavio bih jedno pitanje za iskusnije kolege, dali je obavezno tretiranje zajednica sad u prolece protiv varoe, samo da napomenem da sam uredno odradio tretiranje jesenas dimljenje amitrazom, zatim letvice herba strip, i u novembru oksalna, do sada nisam praktikovao prolecno tretiranje, hvala.

Meni je ovo prva zima bila sa pcelama, ja sam varou skinuo u jesen, i sada sam odradio jednu kontrolu cisto da sam sebe uverim jesam li dobro odradio, i isopistavilo se da jesam i da u prolece nema potrebe tretirati ako je jesenas sve dobro odradjeno, a to se utvrdi redovnim pracenjem i brojanjem opale varoe na podnjaci...

Ja sam jesenas tretirao drustva dotle dok na podnici nisam imao 0- nula varoe za 24h, i to se ispostavilo dobro jer je isto stanje i sada u prolece, dakle 0-nula.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Misko Savic Mart 28, 2015, 22:14:53
Hvala kolega na odgovoru, znaci bilo je samo kontrolno tretiranje, jesi li i kontrolno radio na svakom drustvu.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Slavisa Petrovic Mart 28, 2015, 23:09:17
Hvala kolega na odgovoru, znaci bilo je samo kontrolno tretiranje, jesi li i kontrolno radio na svakom drustvu.
Da. http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1772.30 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1772.30)
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Sinisa Mirovic Oktobar 28, 2016, 20:28:16
http://www.bhpcelar.com/bosna-i-hercegovina/sokantno-madari-otkrili-otrove-amitraz-i-akrinatirin-u-herba-stripu/
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Nenad Tucakov Oktobar 28, 2016, 21:41:44
Citat iz teksta sa linka.
Citat
Pčelari se snalaze kako znaju i umiju, nasjedaju na reklamne trikove proizvođača iako im niko ne ne garantuje ispravnost, eventualno primjenjivanje neregistrovanih lijekova.
 
Ne tako davno, po zemlji Srbiji je hodila izvesna Dr Bogdanović, sa Barckley univerziteta, koja nas je ubedjivala da vetrenjače - generatori ubijaju ptice ( a valjda i izazivaju fras kod krupne stoke ), pa je stoga najbolje da se po ovoj lepoj zemlji grade nuklearke, naravno američke proizvodnje, pa i sasvim slučajno, pomalo zastarele. Fuj!!!
Može se lako dogoditi i da je neko malo pao sa prodajom od ovih registrovanih, pa je malo poveo kampanju protiv neregistrovanih...

Ne mogu da verujem da smo samo trebali da čekamo analizu iz susedne nam Madjarske i saznamo kako nas neko truje. Šta je sa analizama prilikom otkupa meda na veliko?

A ako je, nedaj Bože, istina, onda proizvodjača na robiju...
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Miroslav Jovanović Oktobar 29, 2016, 08:42:12
I meni čudno da je otkriće o herba stripu došlo iz inostranstva baš kao svojebremeno što se desilo sa argus rasom... Šta rade ovi naši stručnjaci?
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: sasa zivic Oktobar 29, 2016, 09:06:50
I meni čudno da je otkriće o herba stripu došlo iz inostranstva baš kao svojebremeno što se desilo sa argus rasom... Šta rade ovi naši stručnjaci?
Kako šta rade? Pa NIŠTA NE RADE!...Zato smo i ovde gde smo.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Sinisa Mirovic Oktobar 29, 2016, 19:20:25
U Rusiji se prodaje Amitraz u ampulama  sa po 0.25-10ml amitraza koji se rastvara u vodi i tretiraju se drustva .Nema nosaca ksilola koji je jako otrovan i kriv za smrt matica .
http://pchelovod.in.ua/paseka/instruktsii-k-vetpreparatam/bipin-t.html
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Милан Делић Oktobar 30, 2016, 22:03:53
I meni čudno da je otkriće o herba stripu došlo iz inostranstva baš kao svojebremeno što se desilo sa argus rasom... Šta rade ovi naši stručnjaci?

Све је то мој Мирославе нека ИГРА.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Oktobar 31, 2016, 08:10:22
Nema ništa čudno,jer razlika je u tome da u EU i te kako ima službi koje kontrolišu kvalitet lekova,preparata i proizvoda.Ovde toga nema,a ako i ima ,ne izlaze iz dnevne kancelarijske rutine,jer plata je sigurna,a možguće da ima i dodatnih stimulacija iz proizvođačkog sektora da žmure,tj.spavaju.Šta vas tu čudi?Herba strip nije sertifikovano sredstvo,niti ima jasno istaknutu deklaraciju koja je to aktivna supstanca koja je tako pogubna po varou.Istovremeno isti proizvođač nudi isključivo tešku hemiju,Varolik tj.mitak odnosno amitraz,fluvalinat,kumafos i td kroz Api Helt,Varozan,Super Strips.Sva ta sredstva su odavno zabranjena u EU,USA,Kanadi....Oni imaju službe koje rade svoj posao,koliko toliko,a mi to nemamo ili i ono malo što imamo se ne bavi time.Ako mesni proizvodi koji su zabranjeni tamo i u ishrani životinja tamo,završavaju po našim prodavnicama masovno,više je nego jasno da kvalitet pčelarskih preparata i meda uopšte nije na listi interesovanja inspekcijskih službi.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Драган Нешковић Novembar 07, 2016, 19:49:55
Поштоване колеге,

Постаје све теже да се човек снађе на форуму, пише се о свему и свачему где год се стигне.
Трудите се да постављате питања у оним форумима и темама, где својим садржајем и припадају. Тако ће форум бити прегледан и биће много лакше пронаћи жељену информацију. Поготово онима који касније долазе.

Ако некоме то није познато, у Србији постоји 5 (пет) регистрованих "лекова", за третман пчела. Списак тих лекова, можете погледати овде: http://spos.info/spisak-registrovanih-lekova-za-pcele-u-srbiji/ (http://spos.info/spisak-registrovanih-lekova-za-pcele-u-srbiji/)
Дакле ако желите да "мирно спавате", онда користите ова дозвољена средства. Да ли са њима човек-пчелар може бити баш миран и спокојан? То зависи од човека-пчелара, али је једно сасвим сигурно. То су регистровани лекови. Тачка.

Зависно од угла посматрања, стварност изгледа овако или онако. У овом случају овде причамо о варои, и средствима која користимо против ње, није на штету погледати мало и у оно што чини ту математичку једначину, дакле:

У Србији има око +/- 1.200.000 (регистрованих) кошница. Број оних других, сада није предмет пажње.
Рецимо да је просечна цена регистрованог средства у Србији, око 6,9 евра (848,7 дин.) и рецимо да се уради само један третман годишње неким регистрованим средством, можемо видети занимљиву чињеницу:

1.200.000 х 6,9 = 8.280.000 евра годишње за само један третман против варое.

Сасвим је нормално да у сваком људском друштву, сви размишљају првенствено о добробити човека, и у овом случају пчела. Профит никако и нигде, није испред свега тога, зар не? 
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Sasa Blagojevic Novembar 07, 2016, 21:00:52
kolega Dragane nema veze sto su registrovani ako ima otrova koji su zabranjeni niko nece da vas pita odakle je to nego ste vi sami krivi. Ja cu da vam kazem primer iz moje branse lek registrovan antibiotik u pitanju i piwe da nema karencu za mleko kod krava kada se daje, kolega dao po uputstvu i na kraju nasli antibiotik u mleku, na kraju niko ne juri proizvodjaca leka nego je ceo bazen platio gazda, 80 hiljaxa dinara, tako da ako je nesto registrovano nije i sigurno. Pozdrav
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 07, 2016, 21:11:59
Mene ova cifra navodi na nesto drugo...pre neku god.napad na Argus,nedavno na Herbu u novije vreme cak dovode u pitanje i upotrebu oksalne...Koliko se tih registrovanih preparata prizvodi u Srbiji ....
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Драган Нешковић Novembar 07, 2016, 23:00:09
Колега Саша,
Што се тиче хербе, у њој се налазе супстанце које нису дозвољене, и које нису наведене у саставу тог "еколошког", средства. То свакако није коректно од стране произвођача. Наравно, под условом да су тачни објављени налази.


Међутим ту има једна друга чињеница која, код велике већине пчелара пролази мимо свесне пажње, а она је следећа.
Као и у случају аргуса, а сада и у случају хербе, појављују се резултати који говоре о садржају недозвољених суптанци у конкретном средству, а не у меду!
Такође, ни за аргус ни за хербу, није речено да та и та концентрација, тог и тог недозвољеног средства, за то и то време проведено у кошници, може загадити мед у том и том облику, износу итд.

Да ли треба посебно објашњавати да се такви третмани против варое, никако не раде у време медобрања!?
Па како је онда могуће да се уопште загади, контаминира, мед у кошници који пчелари изваде током месеца маја, или јуна, или јула, неким (било којим) средством које пчелар постави у кошницу у августу месецу?
Није потребно бити доктор наука, па разумети да то једноставно није могуће. Наравно код оних нормалних пчелара, који своје пчеле неће третирати током медобрања, било којим "тешким", средством. Можда има и оних других, али о таквима нећу да говорим.

Колега Зоране,
Херба није на списку регистрованих препарата у Србији. Имате списак регистрованих препарата на линку који сам поставио. Само тих 5 су регистровани, сви остали нису. Такође ту можете прочитати и информацију за оксалну, итд.
Са тог списка можете видети и где се производи који регистровани препарат.
Код регистрованих препарата, произвођач гарантује да садржај средства одговара декларацији, као и да његово средство нема нежељена дејства на меду, воску, пчелама итд. ако се користи у складу са упуством.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Dragan Stantić Novembar 13, 2016, 00:49:04
Да ли треба посебно објашњавати да се такви третмани против варое, никако не раде у време медобрања!?
Па како је онда могуће да се уопште загади, контаминира, мед у кошници који пчелари изваде током месеца маја, или јуна, или јула, неким (било којим) средством које пчелар постави у кошницу у августу месецу?
Није потребно бити доктор наука, па разумети да то једноставно није могуће. Наравно код оних нормалних пчелара, који своје пчеле неће третирати током медобрања, било којим "тешким", средством. Можда има и оних других, али о таквима нећу да говорим.

Uzmi npr sledeći scenario, menjaš 20% plodišnog saća godišnje, tvrdim ti da ima pčelara koji tretiraju npr amitrazom 10-15 puta, to znači da jedna petina saća u plodištu doživi 50-75 dimljenja, a amitraz ulazi u strukturu voska (propolis da ne pominjem) i kumulativno se povećava njegova količina u vosku a kada pređe 1mg/ kg voska prelazi i u med. Otkud amitraz u medišnom saću kad ono nije u košnici u periodu tretiranja, e pa prenesu ga pčele, na neki način, kasnije, i od one količine koja se nalazi u vosku plodišta, u medištu se nađe, čini mi se, oko 30% (davno su rađena istraživanja, ne sećam se tačnih procenata, pisalo se o tome na SPOSovom forumu), da ne spominjem mogući prenos prevešavanjem. Kumafos u vosku se ne može ni na koji način izbaciti iz voska, ostaje trajno. Ne znam da li znaš za slučaj onog Slovenca kome je rađena analiza voska i nađene su mu supstance u vosku koje on nikad nije koristio, dobio ih je verovatno sa zamenom voska za satne osnove. Pravilnim tretmanima je moguće svesti rizik od kontaminacije meda na minimum, ali ja preferiram organsku poljoprivredu, koristim sredstva koja ne ostavljaju rezidue u vosku, i time svodim rizik na još manju meru, ako ne na nulu.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Novembar 13, 2016, 12:44:07
Postovani kolege ima li neko info gde se tacno kod nas moze kupiti Api life var?Nisam do sada imao prilike da ga isprobam,a po sastavu deluje obecavajuce,a sredstvaiz tog sastava su dozvoljena u organskom pcelarenju,koriste se i u cajevima,zvakama i td.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: Dragan Stantić Novembar 13, 2016, 15:22:48
Apilife var ima u Evrotomu u Rumi, 300 dinara pakovanje.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: aca peric Novembar 13, 2016, 18:48:16
Kolega Dragane,hvala puno na ovoj dragocenoj info.
Naslov: Odg: varoa
Poruka od: sljivic b miljko Novembar 22, 2016, 10:03:48
Ako imate klasične pune podnjače a želite da kontrolišeta varou, odnosno da prebrojite broj palih posle tretmana to se može uraditi na sledeći način. Na pod podnjače kroz leto koje mora biti širom otvoreno ugurate beli papir premazan uljem zajedno sa aluminijumskom štancovanom ( bolje reći razvučenom ) mržom. Znači aluminijumska mreža ima neko odstojanje od podnjače tako da posle postavljanja varoa padajući na nju propada kroz otvore i lepi se na papitu ispod nje. Debljina mreže ne dozvoljava varoi da se ponovo zakači za pčelu a vi možete izvršiti kontrolu opalih varoa izvlačenjem mreže sa papirom ponovo kroz leto kroz koje je i postavljena. Važno je da pazite da u slučaju zadimljavanja ne dodje do paljenja papira.