Košnice Voja

Pčelinja paša => Medonosno bilje => Temu započeo: momamilosevic Januar 28, 2011, 17:45:14

Naslov: VRBE (Salix L.)
Poruka od: momamilosevic Januar 28, 2011, 17:45:14
   Pošto je kolega Sveta opisao IVU,vrbica,maca ja ću se nadovezati na ostale veste vrba a ima ih nekoliko:
   VRBE (Salix L.).Vrbe imaju vrlo veliki značaj za pčelarstvo.Gde god u blizini pčelinjaka ima dosta raznovrsnih vrba,tu je pčelama osigurana
proletna paša i dobar razvoj legla.Takva mesta sa vrlo velikim sadržajem vrba ima pored Dunava,Drave,Savei pored mnogih drugih reka i
potoka.Vrba ima i na svim ostalim vlažnim terenima širom zemlje.
   BELA VRBA (Salix alba L.).Može se raspoznati po beloj kori i krtim grančicama
   CRVENA VRBA (Salix purpurea L.)ima crvenu koru i vrlo gipke grančice.Raste u proplancima i vrbacima nizijskih šuma.Njetine se šibe
upotrebljavaju u korparstvu.Sve su vrbe dvodomne,tj.razvijaju prašničke itučkove cvetiće u dugim resama.List vrbe je duguljast i sitno
nazubljen.
   ŽALOSNA VRBA (Salix babylonica L.)uzgaja se samo u nasadima,ima oborene grane sa gustim šibama.Pčele je prilikom cvetanja dobro
posećuju.
   Sve vrbe cvetaju pri kraju marta ili početkom aprila meseca.Cvetanje traje od 20-25 dana.Kad nas posluži lepo vreme,ukupan unos s vrba
može biti do 15 kg.Najbolje mede one vrbe koje stoje u vodi.Postoji jedan podatak iz 1966 g.vrbe pored Dunava dale 17 kg.,a vrbe u neposrednoj blizini,koje nisu stajale u vodi,dale su samo 3 kg.Na kraju paše na vrbi pčele su vrlo sklone grabežu.
   U tečnom stanju vrbov medje zatvorenožute boje sa malim prelivanjem na zelenkastu boju.Čim se izvrca,odmah se kristališe u fine sitne
kristale i poprimi sivkastu boju.U ustima po ukusu podseća na vrbov sok.Ide među loše medove,dok polen sa vrbe ide među najskuplje polene na tržištu.
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: stevanovic sveto Januar 28, 2011, 19:00:00
Nedavno je na forumu SPOS-a tražen polen vrbe. On je verovatvo mnogo kvalitetan čim ga neko traži. Samo što vrba cveta u rano proleće pa je tada polen neophodan za razvoj pčelinjih društava. Veoma je zanomljiv podatak da one vrbe koje su u vodi daju više nektara. Na forumu se uvek nauči nešto novo.

  Rano u proleće guli se glatka kora sa grana (Salicis cortex) starih 2-3 godine i osuši. Ukusa je oporog (od tanina) i gorkog (od heterozida). Sadrži oko 5% heterozida salikozida koji se pod uticajem enzima razlaže na glikozu i saligenol, ciklični alkohol koji se oksiduje u salicilnu kiselinu. Ima još i 10-14% katehinskog tanina, smole, gume, voska i kalcijum oksalata. Saligenol snižava povišenu temperaturu i deluje kao lokalni anestetik. Do otkrića cinhona (hinin), vrbova kora je upotrebljavana i protiv malarije. U jesen guljena kora ima znatno manje salikozida.
 Protiv nazeba, visoke temperature, za znojenje: Uzima se triput dnevno pre jela po 2-3 g u prah samlevene kore ili se načini čaj (10 g kore kuva se 15 minuta u 200 g vode) i pijemu tri obroka pre jela. U istu svrhu upotrebljavaju se i mladi lisni pupoljci bele vrbe. Pije se što topliji čaj.
  Protiv uloga i reumatizma: 40 g vrbove kore i po 15 g rastavića, ljoskavca, kestenove kore i orahovih ljusaka. Dve supene kašike ove smeše kuvati 15 minuta u 400 g vode i popiti pola izjutra, a pola uveče pre jela.
  Sličnog hemijskog sastava i dejstva su i druge vrbe, topole, jablana i jasike. U nbarodu se najviše cene nabrekli, još neotvoreni lisni pupoljci, brani rano u proljeće. Upotrebljavaju se za lečenje proliva, čireva, psorijaze i drugih kožnih bolesti u obliku melema ili ulja: 100 g sitno iseckanih pupoljaka drži se 40 dana u maslinovom ulju i time maže i oblaže čistim belim platnom natopljenim u ovaj lek.

Dr Jovan Tucakov  Lečenje biljem

PS  Negde sam davno pročitao da je iz vrbove kore sintetizovana acetilsalicilna kiselina (acetisal, aspirin...).
 
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: Milic Vukic Januar 28, 2011, 19:07:52
Bravo Sveto ti si naša enciklopedija za prirodne lekove. Ko ima problem, Sveto je tu. Ima on u kući svog vrlo stručnog konsultanta ako zatreba.
Pozdrav.
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: stevanovic sveto Januar 28, 2011, 19:14:04
Konsultant, nažalost, nije na fakultetu proučavao ovu vrstu medicine. Ja tu više znam od njega. Pozdrav.
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: Milic Vukic Januar 28, 2011, 19:36:00
Nisam mislio na tu vrstu konsultacija. Tu si u pravu. Nego recimo da li na neku bolest recimo serotonin ima propratnih nepoželjnih efekata i sl. da ti pomogne kad si u dilemi koji tvoj preparat je delotvorniji. Po onoj više znaju dvojica nego sam Radojica.
Pozdrav, zaista je vredno to što radiš i ja to cenim i poštujem.
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: Branko Obranovic Januar 28, 2011, 20:00:16
Prva prava paša oz reku Kolpo (Kupu) je na vrbi Ivi.
Jedna fotografija

Lp Branko
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: stevanovic sveto Januar 28, 2011, 20:18:18
Kolega Miliću, krajem decembra konsultanta je zadesio ozbiljan grip (10 dana), Ni ja nisam ostao pošteđen, mene je uhvatilo nakon tri dana, ali ja sam se lečio narodnom medicinom i držalo me je 3 dana, a konsultant nije hteo ni da čuje za narodnu medicinu. Uspeo sam koristeći samo čaj od lipe, jabukovo sirće i med. Ove godine moram da spremim i malo zaliha vrbove kore, jer je ona verovatno efikasnija od lipovog čaja, a tu su i lako dostupni i lisni pupoljci svih vrsta vrbe. Pozdrav.

PS  Branko, kao i uvek, ima odličnu fotografiju.
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: Milic Vukic Januar 28, 2011, 20:52:05
Branko, bravo za fotografiju. I kod nas u užičkom kraju Iva je prva ozbiljnija prolećnja paša, koja probudi pčelice iz "zimskog sna".

Sveto, ma malo sujete je razumljivo. Šta bi ti rekao kad bi tvrdila da je bolja u vožnji iznad oblaka.
Pozdrav.
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: stevanovic sveto Januar 28, 2011, 22:29:39
Ko zna, možda bi i bila. Priznajem da bolje vozi auto od mene. Brže se vrati iz "Ravnog" Makovišta od mene. Što se vrbe tiče, u Makovištu ima dosta Ive, to sam već rekao, ali vrbe nema mnogo, ili je daleko od pčelinjaka. Čini mi se da cveta zajedno sa Džanarikom. Pozdrav.
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: Mario Ratancic Januar 29, 2011, 11:42:10
Mikroskopske fotografije polena vrbe, preneseno iz javne biblioteke Aik.ru
Naslov: Odg: VRBE (Salix L.)
Poruka od: Nikola Vucinac Januar 29, 2011, 12:14:14
Na vrbovim cvetovima je uvek guzva