Košnice Voja

Pčelinja paša => Medonosno bilje => Temu započeo: stevanovic sveto April 29, 2011, 14:38:34

Naslov: Ribizla crna (Ribes nigrum)
Poruka od: stevanovic sveto April 29, 2011, 14:38:34
  RIBIZLA CRNA

  Listopadni uspravni žbun visok do 2 m. Listovi režnjeviti, dvojno testerasti. Sa donje strane lista nalaze se dlačice i žućkaste smolne žlezde. Cvetovi su zelenkasti, sa unutrašnje strane latica crvenkasti, sakupljeni u grozdastu cvast.
 Cveta od maja do juna. Dobra medonosna biljka koja pčelama daje i cvetni prah. Najmedonosnija je među ribizlama. Sa 1 Ha prinos je oko 240 kg meda. Koncentracija šećera u nektaru je 23 do 37%.
 U divljini raste po vlažnim šikarama i šumama niskih područja. Dosta se gaji po vrtovima zbog ukusnih plodova. Razmnožava se semenom, reznicama i korenovim izdancima. Plodovi su crne bobice, punktirane žlezdama, jestive su. Specifičnog su ukusa koji podseća na tamjan. Ova korisna biljka pogodna je sa gajenje i na samom pčelinjaku.
 Lekovita je biljka. Upotrebljava se protiv teškoća pri mokrenju, za sniženje krvnog pritiska, kao i protiv skleroze krvnih sudova. Rakija, naročito komovica, u koju su stavljeni plodovi crne ribizle, jača ceo organizam.

Veroljub Umeljić  Atlas medonosnog bilja  I
Naslov: Odg: Ribizla crna (Ribes nigrum)
Poruka od: stevanovic sveto April 18, 2014, 18:25:09
Cvetala je crna ribizla u Makovištu, a u prošli ponedeljak je bila zanimljiva pčelama. Već u utorak ujutro sve je prekrio sneg. Pozdrav.