Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Багрем 2020 - е
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato danas u 08:52:01 »

Ево неке моје рекапитулације везане за мој крај.
Локација - Поморавље и први обронци шумадиских брда 100 километара јужно од Београда.
Багрем отворио дан - два пре првог маја. У почетку време послужило и унос се полако повећавао. Било је неколико ударних дана са уносима преко 5 килограма. Два пута га је пресекла киша и захлађење. Медио доста дуго до 15/16 маја.
Један не мали број пчелара је врцао одмах по престанку медења. Квалитет меда слаб. Мед редак , пун пене и предваја се. Посебно је то код оних који су дошли са репице. Овај мед није за теглу. Питање је како ће проћи и у откупу на велико је су услови построжени. Већина оних који су тада врцали су отишли на други багрем у Хомоље или на Рудник. Време није ишло на руку због кише и великог захлађења. Највећи број се већ вратио са празним кошницама и гладним пчелама којима хитно треба прихрана. Многи су заглављени са камионима и контејнерима по брдима. Други багрем је дакле ове године потпуни промашај.
Са неколико колега сам организовао врцање 23/24. До тада је мед сазрео и квалитет је по питању густине и укуса одличан. Проблем мало прави боја јер је било и другог уноса који га је мало затамнео. Ипак проћи ће као прва класа.
И поред солидних уноса током медења за врцање није било очекиваних количина. Захлађења су учинила своје и пчеле су мед спуштале у плодишта која су тешка као тучак. Просек зрелог меда по кошници је како код кога између 12 и 15 килограма. Један део нису затвориле па је у кошницама остало поприлично хране за допуну.
Све у свему година није сјајна и поред почетног оптимизма. Ту је негде око просека. Уз то година је и ројевита па су многи имали проблема. Оцена би била негде између 3+ и 4- . Боље ишта него ништа. У сваком случају боља је од прошле године. Идемо даље.
2
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Багрем 2020 - е
« Poslednja poruka od strane Samir Kotorić poslato danas u 08:21:47 »
I kolege, kako prodjoste sa bagremom ove godine ?
3
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato danas u 08:14:53 »

Протеклог викенда 23/24 маја изврцан багремов мед. Резултати у просеку. Мед је густ , доброг укуса. Боја му је нешто тамнија за мој појам. Закачиле су и нешто друго поред багрема. Искрено речено надао сам се већој количини али су задње недеље били минуси. Осим тога због захлађења су преносиле мед у плодиште до легла и заблокирале матице. Без обзира на то што им се и ту могао узети по неки рам то наравно нисам радио. Правило је да се из плодишта ништа не узима и да је све то њихово и ја га поштујем. Медишта враћена на чишћење.
Врцао сам само  зрео мед - затворен. У међувремену је кренуо и багремац посебно поред Мораве па има наставака за које се надам да ће допунити. Време нажалост не иде на руку. Хладне ноћи и непрестана киша гурају у минус. На Морави је нешто боље и вага је задњих дана на нули. Унос полена богат. Због сталне кише га нисам сакупљао али сам и за то спремио сакупљаче.
Ројеви у солидном стању. Сваке вечери добијају прихрану по 200 - 300 грама ретког сирупа. За сада је све под контролом. Обиђене нове локације за липу и ливаду. На сунцокрет ни ове године нећу ићи.
Поздрав.
4
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Maj 27, 2020, 20:13:43 »
А биће нешто и за зумбање.... Ово је РВ рам а испод је ЕВ наставак. Нису сви ЕВ рамови попуњени пергом па ћемо видети колико ће се ''изумбати''. Планирам, док се ови ''стречовани'' рамови ''крчкају'' да направим постоља за рамове како би се зумбање олакшало.

5
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Maj 27, 2020, 20:01:09 »
Буренце је опет у употреби. Пуније је него што смо се надали. 14 килограма. Биће на радост нашу и радост пријатеља и комшијске деце.

6
Medonosno bilje / Odg: Crnjuša (Erica carnea)
« Poslednja poruka od strane Adam Rebic poslato Maj 27, 2020, 19:19:12 »
https://www.youtube.com/watch?v=UEcRF8DEryA

evo ova zena cedi med od crnjuse (heather honey). Ovo je jako skup i cenjen med kad ga ima. Vrlo je popularan u Engleskoj, a crnjusa raste najvise u Skotskoj .

prodaje se 450 grama za oko 10 funti.

https://swaleshoney.co.uk/product/heather-honey/

ovaj kosta 15 evra mala tegla . iz iriske

http://leahybeekeeping.com/product/heather-honey/
7
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Багрем 2020 - е
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Maj 27, 2020, 06:54:09 »

Здраво Бобо, ево да пробам да ти одговорим иако сам и сам почетник. Не затварају јер нема уноса да допуне до краја ћелије. Пчеле вероватно инстиктивно предвиђају хладно време са мало излазака па ће искористити тај мед за своје потребе.
Нека нам и неко искуснији да свој одговор.
другарски поздрав
8
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Багрем 2020 - е
« Poslednja poruka od strane Bobo Raicevic poslato Maj 26, 2020, 23:35:56 »
 Pozdrav , ja sam pcelar pocetnik. Pcelarim sa Db kosnicama.
 U polumedistu imam za sad nekih 7-8 ramova punih nektara ali pcele to slabo zatvaraju. Zasto se to desava ?
10
Postovani,
Pre svega zelim da pohvalim sam sajt i njegove clanove, pre svega zbog vise nego korisnih informacija za nas pocetnike. Imam i jedno pitanje, koje verujem da pripada ovoj temi. Kako da pronadjem koji veterinar ili veterinarska stanica je nadlezna za moje podrucje?
Hvala na odgovoru
Stranice: [1] 2 3 ... 10