Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima / Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Poslednja poruka od strane Nebojša Pešić poslato Avgust 18, 2019, 22:46:42 »
    Ја сам у плодишта пчелињих заједница после врцања 04.08. убацио летвице Херба стрипа. Јуче и данас сам их прегледао и у већини сам приметио да је било прекида легла, јер има само старијег затвореног легла и тек понегде залежених јајашаца. У неким спојеним заједницама са ројевима легло је скоро сасвим нестало, а вероватно и сама матица из мени непознатих разлога.
2
Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima / Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Poslednja poruka od strane zoran drpljanin poslato Avgust 18, 2019, 19:31:38 »
Ne znam , ali situacija je kao sto majkan rece, kao da su napravile pauzu i zadnjih pet dana ponovo krenule. Sada je situacija sledeca, staro izlazece leglo i oko njega mlado tek zalezeno i nesto malo u mlecu, kao da nedostaje nedelju dana zaleganja.

Zasto ovo pitam, do sada sam kao letnji tretman koristio Herbu i nisam ovo primecivao, na predlog kolege sa kojim radim zajedno , sve isto , promenili smo i uzeli Super Strip koji stvarno obara varou, cak bolje od Herbe ali se pojavilo na svim zajednicamo ovo sa prekidom legla. Moja greska, trebao sam jos rosle god. na pojedinim zajednicama ubaciti Super strip i uporedjivati. Sad ne znam gde sam i poredjenje cu uraditi dogodine.

Na sve probleme, je na stacionaru koji je na dvesta metara od nas, je pre mesec dana komisijski , spaljeno sest kosnica sa ATL- om. Taj kolega do danas , nije nasao za shodno , da nas obavesti o pojavi bolesti kod njega. Hteo sam danas da odem i nastavim tamo de je komisija stala, nego mi zao pcela.Ne mogu da verujem da covek cuti i nece da nas obidje i kaze nam.
3
Lečenje Pčela / Odg: okalna kiselina u glicerinu
« Poslednja poruka od strane ivan lekovic poslato Avgust 18, 2019, 17:26:00 »
Što se tiče traka, kao što sam i pre napisao ide takozvana lepenka, tvrdo presovani karton, koristi se i za mravlju kiselinu. Prodaje se na table od 1 kvadrata, cena oko 180 dinara. Ima u većim knjižarama.
4
Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima / Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Avgust 18, 2019, 16:14:53 »
Не знам другари, код мене нема ништа чудно.
Јуче смо прегледали око 30-40 кошница а до око 14 сати данас још толико на овом једном пчелињаку у селу као и у четвртак и петак на друга два пчелињака и свуда је стање исто или сасвим нормално.
Свуда има легла у свим стадијумима само је оно нешто мање а заправо уобичајено за ово доба године.
Неке заједнице имају 8-9 рамова легла испод медних венаца а неке тек на 4-5 рамова.
У просеку сада код нормалних заједница има око 6 рамова легла или око 10 000- 15 000 радиличких ћелија.
Код неких сада нема више од 6000-7000 легла док код неких има и око 18000-20.000.
Најбоље би било да матице већ стану са леглом и да више не залежу.
Поздрав драгим пријатељима...
5
Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima / Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Poslednja poruka od strane Zoran Akik poslato Avgust 18, 2019, 14:54:26 »
Име то се и код меме дешава. Исто сам имао и прошле године. Моје мишљење је, да матацица прави паузу, ради свог одмора и прирпеме за залегање зимских пчела.
6
Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima / Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Poslednja poruka od strane zoran drpljanin poslato Avgust 18, 2019, 14:04:32 »
Danas sam odradio pregled, hrane dovoljno, u pojedinim cak i viska, bilo je nekog unosa, ima i pcela , malo su ojacale posle gubitka izlatnice. Ono sto smo primetili na dva stacionara, bilo je prekida legla u svim kosnicama. Znaci matice nisu smanjile leglo , nego su prekinule sa zaleganjem, starog legla ima, ima i novog legla , mladog do petog , sestog dana ,ali na oba pcelinjaka nedostaje leglo pred zatvaranje i mlado , tek poklopljeno leglo, kao da desetak dana nisu nosile. Ako je jos neko ovo primetio, molio bi da napise.

Imam neke nedoumice pa bi voleo da ih resim. Ja ovo pripisujem onim vrucinama ili tome sto sam promenio sredstvo protiv varoe pa da nisu zbog toga napravile prekid.
7
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Moj pčelinjak- Nikolić Nemanja
« Poslednja poruka od strane Bojan Šušnjar poslato Avgust 16, 2019, 22:54:31 »
Ako je RV tim bolje za zimovanje.

Pozdrav...
8
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Moj pčelinjak- Nikolić Nemanja
« Poslednja poruka od strane Nikolić Nemanja poslato Avgust 16, 2019, 21:50:56 »
Ovo je RV ram,takav je ugao slike pa se cini da je plitak. EV možda naselim sledeće godine prirodnim rojem. Varou sam cistio krajem juna meseca Brstivarom i nije mnogo opadalo. Za neki dan ću još jedan tretman da odradim pa u septembru ide mravlja kiselina. A u medjuvremenu  par košnica ću zadimiti mitakom radi poredjenja.
9
Lečenje Pčela / Odg: okalna kiselina u glicerinu
« Poslednja poruka od strane Bojan Šušnjar poslato Avgust 16, 2019, 16:51:34 »
Da vratimo priču o glicerinu i oksalnoj ovdje u odgovarajuću temu.

Dakle originalna receptura prema informacijama sa ovog linka
https://link.springer.com/article/10.1007/s13592-015-0405-7
je sledeća:

Potrebne su kartonske trakice dimenzija 45cm x 3cm. Karton je debljine 1.5mm. Nisam siguran kakav karton koji se može naći kod nas odgovara navedenom materijalu. Ono što je sigurno ne radi se o kartonu kakav se koristi za klasične katronske kutije kod nas. Treba pogledati u knjižarama.

Takođe je potreban čisti glicerin odnosno glycerol biljnog porjekla kakav se koristi u farmaciji i u prehrambenoj industriji. Treba biti oprezan jer postoji i tehnički glicerin koji nije pogodan za upotrebu u košnicama.

Dalje nam treba Oksalna kiselina.

Za svaku trakicu je potrebno 20ml glicerina i 10g oksalne kiseline. Na jednu košnicu standardne veličine potrebne su 4 trakice pa se prema ovome može računati potrebna količina sastojaka.

Priprema se na sledeći način:

Zagrijati potrebnu količinu glicerina na temperaturu od 70 stepeni celziusevih pa u njega lagano dodavati oksalnu kiselinu uz konstantno mješanje dok se ne dobije homogena i prozirna tekućina. Trakice je najbolje staviti u plastičnu vrećicu i proporcionalno broju trakica u vrećicu dodati količinu rastvora te ostaviti da se natope dva dana.

Ovako dovijene natopljene trakice se postavljaju u plodište na ramove 2, 4, 6 i 8. te se ostave da djeluju 45 dana nakon čega se vade iz košnice.

Priprema i način upotrebe se mogu vidjeti na sledećem videu.



Na kraju treba napomenuti da se izbjegava kontakt hemikalija sa kožom kao i udisanje isparenja. Obavezno koristiti zaštitna sredstva. Misli se na zaštitne naočale, gumene gukavice i sl.

Pozdrav svima.
10
Lečenje Pčela / Odg: Herba strip
« Poslednja poruka od strane Bojan Šušnjar poslato Avgust 16, 2019, 16:17:27 »
Kolege skrećem pažnju da je ovo tema sa naslovom "Herba strips" pa nije prigodno nije mjesto za diskusiju o drugim preparatima i metodama.

Imate ovu temu za glicerin i oksalnu
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2577.msg56027#msg56027

Admin bi mogao tamo premjestiti nevezane poruke iz ove teme.

Pozdrav svima...
Stranice: [1] 2 3 ... 10