Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Varoa / Odg: limunada protiv varoe
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 17, 2019, 15:08:36 »
Да ли третман овим раствором лимунске и оксалне киселине и у ЕВ и РВ кошницама радити само у плодиштима односно само у наставцима где има отвореног легла?
Колега Перић пчелари ДБ и ЛР кошницама (тако пише у представљању) где су плодишта веће запремине од плодишта ЕВ и РВ.
Имам мали број кошница па имам времена да пронађем матицу пре третирања и не третирам улицу/рам где се она налази.
 
2
Rodna Voja / Odg: Ventilacija kosnice
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 17, 2019, 10:30:22 »
Oво је озбиљна тема а ми почетници... чекамо искусне.
3
Rodna Voja / Odg: Ventilacija kosnice
« Poslednja poruka od strane Milan D. Saric poslato Jun 16, 2019, 23:49:33 »
И ја сам покренуо ово питање у, можда неадекватној, теми "хранилица и кров" - углавном мишљења су различита, као усоталом код већине ствари у пчеларству.
Селећи пчелари морају да обезбеде неку вентилацију (мрежа на подњачи, збегу...), али ја спадам у групу стационарних који имају пуну подњачу и без округлих отвора на наставцима.

Зато кад стављам МР (пластичну) стављам и матични рам (13мм висок) са отвором 150мм који поред побољшане вентилације омогућава и лакши "саобраћај" пчела. Горњу вентилацију сам описао у горе поменутој теми, па да се не понављам. Углавном ценим да им више одговара пуна поклопна даска са отвором за пвц хранилицу (нема промаје, нема великог уласка топлоте лети и хладноће зими).

Додуше, мени је претходна зима била прва пчеларска, и немам нека искуства, али ћу рећи како сам их зазимио: зимско лето 10ак цм, по осам рамова у два наставка, пун збег са отвором 1*10цм  уз бочне прорезе на крову. Мислио сам да сам испунио услове за солидну вентилацију и повољну микроклиму пчела, али на пролеће је била присутна влага и буђ, не у неком великом проценту, али је било. Наш Војо ме саветовао да оставим шире (летње) лето (20ак цм), али нисам то урадио. Наук за следећу зиму.

Сад правим још пет кошница и питам се да ли да ће им то шире лето бити довољно за излаз влаге, или да правим збегове са још једним отвором сем оног за пвц хранилицу!?
4
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 16, 2019, 23:18:28 »
Јуче сам мало загледао кошнице и оно што је заједничко за све је да су се наставци тешко одвајали један од другог. Вероватно су пчеле уносиле прополис ових дана јер су и рамови излепљени а прополис се тегли када се подигне рам. Ако су лепо залепиле између наставака а ова топлота то 'испекла' није ни чудо што прополис 'пуца' када се одвајају наставци.
Веома је топло и пчеле вентилирају на улазима.
Онај рој који сам скинуо се још увек чудно понаша. Када сам га прегледао видео сам да су пчеле једну матицу клупчале као да покушавају да је заштите. Ипак чини ми се да то није она коју сам видео прошли пут. Ова је некако тамна без прстенова (није трут  ;)) а она је чини ми се имала неке прстенове на задњем делу. *
Пратићу и даље шта се дешава. Има једнодневног легла и има и ларви. Пчеле уносе полен. И даље граде сатне основе.
Мени је то као почетнику и чудно и занимљиво и узбудљиво. И у сваком случају невероватно.

ЕВ кошницама сам ставио у плодиште (први наставак изнад подњаче) сво отворено легло а на њега матичну решетку. И воскарице имају чиме да се занимају. Изнад сам поставио затворено легло. Изнад другог наставка сам поставио оквир са отвором који сам сам направио од летвица. Тако да ћу тај распоред оставити у наредном периоду.

Чини ми се да када је најтоплији део дана пчеле мање посећују цветове или иду на оне који су ближе (брујале су на каталпама). Ујутру су активније и увече мада је и увече доста топло. Данас су биле мало нервозније него обично и нису дозвољавале да се ради у башти у лејама близу кошница. Увек понека крене да зуји око главе док не изађемо из баште. Као да су знале да је данас Света Тројица и да је црвено слово. Ипак смо неке послове морали да одрадимо јер у седмици имамо само та два дана за викенд. А и Бог не брани да се ради.
Издржали до десет сати јер није више било могуће остати на сунцу. Званично на РХМЗ станици у Смедереву је данас било око 32 степени у 10 сати а најтоплије је било око 36. Што значи да је на отвореном сунцу температура ишла и преко 40.
Први ред кошница који је на заједничком постољу има прошарану хладовину скоро до касног поподнева али га покаткад захвати сунце. Иза тог реда сам ставио једну кошницу која је добрим делом дана на сунцу. На кров сам ставио исчупану траву - коров па ће и то мало да заштити пчеле. Надам се да ће температура да се смањи у наредном периоду па ће им бити лакше.
Комараца има на 'иљаде' и активни су преко целог дана.


*Искрено одмах ми се јавила жеља и 'комбинација' да ако постоје две матице да формирам још један рој. (Ваљда је то људски?)
С обзиром да ту другу нисам до тада видео а нисам ни имао у плану да је тражим већ само да погледам да ли има јаја сетио сам се савета Горана Раковца који ми је више пута рекао да пре него отвориш кошницу испланираш шта треба да радиш и да то и урадиш. Ако се десе неке непредвиђене ствари и ниси сигуран шта треба да радиш затвори кошницу седи размисли два пута испланирај па онда уради по новом плану. (Злата вредан савет који опет укључује стрпљење.)
Када сам сео и попио сок од мешавине менте и зове и кафицу одлучио сам да природа уради по свом плану а ја да се не петљам много у њене и Божије планове.
5
Medonosno bilje / Odg: Каталпа, cigaraš, catalpa, Катальпа (Catalpa)
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 16, 2019, 22:05:57 »
Каталпе на колиби опет процветале...


и пчеле посећују цветове...

6
Rodna Voja / Odg: Ventilacija kosnice
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 16, 2019, 13:35:27 »
Веома добра тема и права питања с обзиром да су велике врућине. Мислим да је на форуму писано (ако сам добро запамтио) да је боље да постоји додатна изолација испод крова без вентилације. Међутим најбоље је да искусне колеге напишу своја искуства.
7
Alati i oprema / EV košnice sa pčelama i oprema
« Poslednja poruka od strane Nemanja Radovanović poslato Jun 16, 2019, 11:58:56 »
Poštovane kolege,

Zbog manjka vremena koji imam u poslednje vreme usled porodičnih i poslovnih obaveza rešio sam da prodam  6 EV košnica sa pčelama, u dobrom stanju, 4 kompleta praznih EV košnica sa ramovima i vrcalicu pravljenu specijalno za EV nastavke, kod ovlašćenog proizvođača. Dodatna oprema koja ide uz sve to, biće na poklon. Za sve info, slike i pitanja možete me kontaktirati na br. 0604471696.
8
Rodna Voja / Odg: Ventilacija kosnice
« Poslednja poruka od strane Miodrag Alempijevic poslato Jun 16, 2019, 10:30:21 »
Smatram i da propolis jace isparava na vecoj temperaturi te da ima jace dejstvo dezinfekcije kosnice u celini. Ako pogledamo prirodno staniste pcela one su ipak u nekom zarvorenom sistemu bez ventilacije npr deblo drveta. Zanima me takodje da li na ventilaciju kosnice i njenu higijemu  utice i oblik leta klasican pravougaoni ili okrugli . Rdacan pozdrav svima.
9
Rodna Voja / Odg: Ventilacija kosnice
« Poslednja poruka od strane Miodrag Alempijevic poslato Jun 16, 2019, 10:21:01 »
Da dodam samo ubacio sam pitanje o MR jer je takodje vezano za ventilaciju sa pitanjem da li sa letom ili ne. Takodje sve sto smatrate i mislitte da je bitno a tice se ventilacije kosnice voleo bih da prodiskutujemo i ramenimo misljenja u cilju unapredjivanja pcekarstca i edukovanja picegnika kao sto sam ja. Veliki pozdrav svima.
10
Rodna Voja / Ventilacija kosnice
« Poslednja poruka od strane Miodrag Alempijevic poslato Jun 16, 2019, 10:15:34 »
Postovani ,
Voleo bih da na ime teme iz naslova podelimo misljenja i iskustva. Naime , da li je bolji otvoreni sistem sa gornjom ventilacijom ili zatvoreni sistem bez ventilacije. Misljenja sam da pcelama smeta promaja i da bi u zatvorenom sistemu mozda bila manje progresivna varoa zbog povecane temperature. Ako ste ipak misljenja da je potrebna ventilacija   na koji nacin i u kojoj meri. Da li ste pre za uzicane MR sa letom ili plasticne bez leta? Srdacan podrav za sve forumase iz srca Sumadije i veliki pozdrav G-dinu Voji Brstini kao naravno i svim forumasima i ljudima dobre volje.
Stranice: [1] 2 3 ... 10