Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Rodna Voja / Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Poslednja poruka od strane zoran drpljanin poslato danas u 12:37:40 »
Evo ti jedan iskren odgovor. Posto pcelarim Poloskama i Vojama, na repici su donele identicno, skoro da nije bilo razlike a u ovom oskudnom bagremu su RV donele vise, dosla je do izrazaja konstrukcija kosnice i manji ramovi. Na suncokretu donesu priblizno. S tim da su mi Poloske ogranicene na pet ramova , sto je identicno , deset RV ramova.
2
Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja / Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Poslednja poruka od strane Dragan Djordjevic poslato danas u 10:12:14 »
Има ли органаца овде?
3
Rodna Voja / Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Poslednja poruka od strane Dragan Djordjevic poslato danas u 10:08:00 »
Друштво, како су се показале РВ у местима где багрем цвета?
4
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Nebojša Pešić poslato Maj 22, 2019, 21:23:00 »
     Горане, свака част и поштовање за твој добро испланиран и успешно реализован посао на пчелињаку. Твој начин рада и писање о томе могу бити и добар практикум за свакога пчелара.
   Поздрав.
5
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Maj 22, 2019, 09:21:41 »         Принос од 17.килограма багрема је на мом терену у нормалним годинама нешто испод просека. Багрема код мене има и нармална година не би смела да иде испод 20 килограма. Оптималан резултат би био око 25. или нешто мало више.
         Е сад , ова година је све а не нормална. Једино што сам имао ове , за разлику од ранијих година је било време које сам одвојио и посветио пчелињаку. Њега , времена , нисам никада имао оволико. Друга ствар је дневно праћење прогнозе временских прилика и прилагођавање њима. Трећа ствар су неке измене у техници пчеларења које сам применио. Наиме , одрадио сам  неке ствари и увео иновације у технику пчеларења. Све сам то помињао у претходним порукама али ћу их сад систематизовати и хронолошки приказати. Да се нађе и за мене а и за друге ако их интересује.


         Први корак :
 
         Узео сам слободне дане на послу и на пчелињаку провео четири дана почев од 19. па до 22. априла. Ових дана сам одрадио све оно што сам планирао и написао у одговору бр.827 . од 12. априла. При формирању производних друштава сам био ригорозан. Ишао сам на мањи број али уједначених. Све су сређене са по 12. рамова што старијег легла. Помоћна друштва нисам жалио и нека су завршила са по рамом легла са матицом и два рама хране. Све ово се у каснијем периоду испоставило као јако добро.
          Два најбоља друштва сам оставио на два наставка. На тај начин сам их намерно усмерио ка ројевом нагону. Желео сам да што раније дођем до најквалитетнијих матица и зато сам их свесно одвојио од медобрања.


         Други корак :


         Срећна околност је била да су се Ускрс и први мај као празници са нерадним данима приближили те сам на пчелињаку изузев уторка 30.априла био буквално од Великог петка 26- па до Ђурђевдана. Времена је дакле било и за Ускршње празновање и за рад на пчелињаку. Одмах по доласку на пчелињак сам прегледао горње медишне наставке и порушио све матичњаке које сам нашао. Није их било много. Тек понеки у две - три кошнице.
         Багрем је отворио око Ускрса 27 / 28 априла. Кренуо је стидљиви унос али је баш добро замедио 02.маја. Све сам дневно пратио.
         Тог другог маја сам на пчелињаку урадио нешто што раније нисам чинио. Претходно сам се консултовао са колегом Дрпљанином који је са оваквим радом имао искуства. Наиме тога дана сам сам код најбољих заједница ротирао плодиште и медишта. Медишта ( 2 наставка ) су отишла на подњачу а плодиште на врх кошнице као трећи наставак. Између плодишта и медишта сам уместо матичне решетке поставио мрежу за сакупљање полена кроз коју пчеле не могу да прођу. На плодишту сам отворио округла лета са стране или позади у зависности од тога да ли је кошница на контејнеру или на земљи. Све излетнице су се вратиле на стара лета на подњачи тако да легло више са унетим багремом није имало додира.
          Истовремено са овом операцијом сам почео и са прављењем ројева. У оне две кошнице које сам намерно отерао у ројеви нагон сам нашао гомилу одличних ројевих матичњака старости 12 - 13 дана. Из плодишта производних друштава сам узимао по два рама легла и два рама хране , додавао им по два матичњака и тако формирао ројеве. Имао сам времена да им се посветим , прихраним и сви су успели. Младе матице су почеле да излазе већ од Ђурђевдана па надаље. Уз мало сирупа и мало багремове паше сви су одлично напредовали.
   
          Трећи корак :


          У међувремену сам добио доста наруџбина за куповину ројева. Јавиле су се старе муштерије које су узимале ранијих година за по пар комада а један од чланова овог форума је тражио старе прошлогодишње матице на 6 рамова ( 4 - легла и 2 - хране ). Тражио је колико год имам. Размислио сам и обзиром да је временска прогноза предвиђала нови хладан талас од 5-6 дана заказао му продају за 11. мај. Дан раније сам све спремио тако да је испорука била брза и ефикасна. Купио је три Еко воје и 11 - 12 комада родних. За остатак сам га упутио код другог нашег колеге да и он нешто прода. Као члан форума и обзиром на количину купљених ројева добио је попуст од 5. евра по роју.
          Е , ту се сада као добро показало оно подизање плодишта на врх кошнице. Нисам хтео да шкртарим и на овим производним друштвима сам му спремио фул ројеве са матицама које су доказане , чије се легло јасно видело а одизањем по неког од медишних наставака који су били испод се могао под руком остетити и дотадашњи унос багрема.
          На овај начин сам обезматичио производна друштва. У сваком сам оставио по један до два рама најмлађег једнодевног легла да би имали одакле да повуку матичњаке и призведу матице. Некима из којих сам извадио сво легло ( 5. комада ) сам сутрадан додао младе матице. Сутрадан 12. маја, на мени омиљени празних св. Василија сам плодишта поново вратио на подњаче , ставио матичну решетку па изнад медишта. Све је то ишло јако брзо а успут се исконтролисао и дотадашњи унос.
         Тог дана сам једном пријатељу коме су пчеле зимус страдале натресао нешто пчела без матица у две АЖ кошнице онако гратис , продао још неколико ројева са младим матицама и неколико нових комплетних кошница са пчелама.
         Прогноза је говорила да иде хладан и дужи период. Кошнице сам растеретио готово од свог легла и смањио број пчела јер је багрем већ пролазио. Увече 12. маја сам ставио бежалице испод највишег медишног наставка и сутрадан 13. по леденом дану и киши цео дан врцао на тераси без бојазни да ће ми се пчеле врзмати око главе. Увече по завршеном врцању сам им вратио настаке са изврцаним рамовима на подњачи. При том сам одмах обележио и оне које су нешто донеле и у другом медишном наставку.


         Четврти корак :


         Викенд 17 - 19 мај. Извршен преглед кошница којима су додате младе матице. Код осталих преглед повучених матичњака и њихова селекција. Завршено са врцањем преосталог багрема. Настављено са разројавањем. Продато још пар ројева. Задовољство јер се из најгоре сезоне коју памтим исцедило колико се могло па и више од тога. Као из суве дреновине.


         Пети корак :
       
         Стигао ме је умор. У протеклих ето месец дана се радило крвнички. О искованих 200 ЕВ и преко 100 РВ рамова , фарбању , паковању и препакивању нећу да говорим. Тренутно се разматрају могућности шта даље и где преселити кошнице. Опција је више а за следећи викенд бар 10 - так комада ће променити локацију.


         Поздрав свима који свраћају и јављају се по овој теми.


П . С.


Искрено речено мед није оног квалитета као ранијих година. Редак је али је ипак мед и то у канти. Сазреће ту кад није у раму.


         


         
6
Medonosno bilje / Мађарски багрем
« Poslednja poruka od strane Рајко Борић poslato Maj 22, 2019, 06:09:03 »
У ажурираној листи корова и медоноша наведено је више врста багрема, који би могли бити занимљиви. Додато је у примедбе пар мађарских и румунских назива, можда некоме затреба.

За неупућене:
- Кликнути на ексел документ
- Кликнути на dictionary
- Find (двоглед) багрем (ћирилицом) или robinia (латиницом)
- Понављати Find next док све излиста
7
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Dejan Damnjanovic poslato Maj 22, 2019, 00:53:47 »
Svaka cast,Gorane!Barem da imam od koga da kupujem med... :) ;) ;D
8
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Mladjen Sljivic poslato Maj 21, 2019, 23:07:53 »
        E pa drago mi je da čujem da je neko meda okusio, a kod nas osim polena nema
 ništa drugo mora se prihranjivati, dokle ćemo ko zna. Pozdrav sa Pala.
9
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Maj 21, 2019, 18:43:04 »
Кажу да је благо испод дуге и мислим да су у праву.
А ову фотку постављам и овде.
10
Rojevi / Odg: Рој на једном РВ раму
« Poslednja poruka od strane zoran drpljanin poslato Maj 21, 2019, 15:40:09 »
Video je razvoj prosle godine i zna da ce uz prihranu taj roj sa mladom maticom stici da se razvije do septembra, zazimice ih na dva nastavka i ima dogodine proizvodna drustva sa proverenim maticama.
Stranice: [1] 2 3 ... 10