Autor Tema: KAKO IZABRATI  (Pročitano 4169 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mirzet Kuljančić

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Vlasenica
KAKO IZABRATI
« poslato: Januar 02, 2013, 16:31:19 »
Pozdrav svima, interesuje me postoji li kakav nacin u ovim zimskim danima na primjer januar, februar prusustvo snijega, temperatura  ( - minus ) ili par stepeni glavnom hladno, i ako imam ponudu da na pcelnjaku od naprimjer 10 kosnica znaci imam mogcnost da biram sebi 4 kosnice koje cu da uzmem, eh kako sad da ja znam koja je dobra a da je ne otvaram, znam vecina ce reci pitaj pcelara od kojeg kupujes kakvo je koje drustvo, ali na primjer ja njemu nevjerujem,ili je on umro pa njegovi prodaju te pcele. a sto je najgore prilika da biras je jedinstvena sad ili nikad. znam da je logcno sacekati toplije vrijeme ili vrijeme onog perioda kad se se zamjene stare i mlade pcele odnosno kad stara izumre tad se zna pravo stanje drusta koje je preziilo. pa tako volio bi koji savjet i koju mogucnost

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: KAKO IZABRATI
« Odgovor #1 poslato: Januar 02, 2013, 22:58:00 »
Postoji način i to vrlo lak i pouzdan.

Ima slika na ovom forumu kako izgledaju društva koja su odlična i to u uslovima jake zime i to se vidi na prvi pogled.

Imaš li bilo kakvo iskustvo sa pčelama?
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #2 poslato: Januar 02, 2013, 23:18:40 »
Pozdrav

Ma imam nekog iskustva prije nekoliko 7, 8 godina sam radio kod jednog covjeka godinu i po na pcelnjaku, tako da imam koliko toliko nekog iskustva,

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #3 poslato: Januar 02, 2013, 23:43:20 »
U ovoj poruci je fotografija dobrog društva (prva fotografija). Slika košnice pod dubokim snegom  temperatura oko 1°C. To bi bilo nešto za početak. Ovako društvo možeš odmah izabrati.

Sada moram da ustupim sinu kompjuter i tek sutradan bih napisao na šta je potrebno obratiti pažnju (ako u međuvremenu neko od kolega ne priskoči u pomoć).

Započeo sam temu šta je potrebno pogledati u potpunom pregledu košnica. U narednoj poruci sam mislio opisati šta se može videti u ovom periodu (od zdravstvenog stanja pa do snabdevenosti hranom). Šteta što nisam to napisao, verujem da bi ti pomoglo.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #4 poslato: Januar 03, 2013, 00:34:37 »
hvala puno, pomaze sve itekako, znaci ipak najbolji nacin otvoriti i pogledati

Van mreže Никола Гавриловић

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Букуља-Рудник
« Odgovor #5 poslato: Januar 03, 2013, 20:41:10 »
Обавезно подигни кошницу или само плодишни наставак, да осетиш тежину.
Бирај оне кошнице са тежим плодиштима.

Мој пчелињак, интернет презентација:
http://pcelinjak.net
Дискусије о еколошком пчеларству:
http://pcelinjak.net/forum

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
KAKO IZABRATI
« Odgovor #6 poslato: Januar 03, 2013, 21:42:04 »
Занимљива тема. Не могу да ти кажем шта да радиш, за то сачекај савет некога искуснијег.
Могу само да кажем шта бих ја радио:
1. Покушао бих да поведем са собом искусног пчелара да ми помогне у одабиру, по могућству кад је сунчано и температура преко 7ºЦ, тада може на брзину да отвори; за тај случај треба понети широку траку за лепљење наставке који ће отварањем бити разпрополисани; понео бих погаче, то је добар изговор за отварање.
2. Ако горње не успе урадио бих следеће:
а) ако је сунчано и преко 5ºЦ сео бих мало да гледам пчеле па обележио кошнице где излећу и враћају се. Ако само излећу то је вероватно нозема (самоубиство да заштите друштво).
б) помирисао бих лето, болесно друштво смрди.
ц) ако све горње не помогне у одабиру, кад мало отопли удувао бих на лето, мехом, око 250 гр прах шећера па изабрао кошнице где шећер не излеће на саставе или пукотине.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #7 poslato: Januar 03, 2013, 23:01:48 »
pozdrav Rajko

tvoj odgovor mi najavise odgoara i najblizi je temi koju sam pitao, naveo sam, znam kolko toliko, i znao bih vidjeti stanje i procjenu i brojnosti pcela i zalihama hrane ali kad otvorim kosnicu znaci netreba mi neki kolega pcelar iskusniji za to kad vec otvorim i vidim stanje unutra, mene je interesovalo kao sto ono kazu, imajulu kakve cake - seme- ideje da se zakljuci stanje jacine drustva u zimskom periodu, znaci bez otvaranja kosnice, lako bi bilo ljeti sve se vidi na poletaljci. Dobro je i ono podici i po tezini zakljuciti, dobroo je i ako izlijecu i vracaju se kad to temperatura zimi dozvoljava ( a opet sam cito negdje u nekoj pcelarskoj literaturu, da slabija drustva imaju vecu nudzu za izlaskom u zimskom periodu ili u nekim drugim okolnostima)-
   Uglavnom hvala svima koji daju prijedloge.