Autor Tema: Bolji pocetak???  (Pročitano 3964 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Damir Kučević

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sjenica
Bolji pocetak???
« poslato: Februar 17, 2013, 11:44:58 »
Da li je bolje kupiti nove kosnice bez pcela ili vec naseljene kosnice za pocetak? Planiram da kupim 4 LR kosnice, pocetnik sam.

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
Odg: Bolji pocetak???
« Odgovor #1 poslato: Februar 17, 2013, 13:18:12 »
1.Nove kosnice sa pcelama.
2.Stare kosnice sa pcelama.
3.Nove kosnice bez pcela.
4.Stare kosnice bez pcela.

Ako kupis kosnice bez pcela to i nije pocetak.

pozdrav i srecno,
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #2 poslato: Februar 17, 2013, 20:54:09 »
zavisi od želja i mogućnosti...ali gledaj to ovako...Nove košnice i paketni roj skupo, a ti bez iskustva, prve godine se boriš da ti se društvo samo spremi za zimu...Naseljene polovne košnice bi ti u zavisnosti kad ih kupiš i koliko platiš mogle doneti prinos već prve godine ali moraš paziti da pčele budu zdrave ( nijedan pčelar ti neće priznati da su njegove pčele bolesne i da ih je lečio ko zna čime) a nikad nećeš sazneti čega sve ima u saću kojeg kupiš ( mislim na teške metale i ostale rezidue.. pretraži malo).

Zavisi isključivo od tvoje rešenosti i finansijskih mogućnosti. Vrlo dobro možeš proći i sa polovnim košnicama, ali sam se ja kao početnik odlučio za nove (kad krećem da krećem sa dobre osnove)...

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #3 poslato: Februar 17, 2013, 22:33:12 »
Nesto iz mog skromnog iskustva.
Sve je pocelo pre tri godine..
Dobio sam jedan roj od prijatelja i smestio ga uz njegovu pomoc u jednu staru polosku.Druge godine sam od tog roja imao jos dva drustva.Smestio sam ih u polosku (dobio je od jednog vrsnog pcelara iz Sremskih Karlovaca,Aleksandra Bikara)i u jednu db 12-cu koju sam sam napravio.Sve lepo zazimio i odzimio prosle godine :) E,sad pocinje da radi crv :) Kupim ti ja lepo od jednog necoveka deset lr polovnih kosnica sa nesto pcela, to ti ja celo leto drndao,premestao,namestao... :P Kad dodje jesen i necovek izadje iz bolnice odslogiran,kaze lepo kao da mi cestita slavu "nismo se tako dogovorili" :o Ja lepo uzmem moje pare,vratim njemu njegovo i kupim druge kosnice.Kupio sam polovne lr kosnice,bez pcela.Pa sad nesto prepravio na db a nestolr cu da menjam za rojeve...Ove zime sam vec izgubio jednu a jos jedan gubitak se nadzire.Nema veze,sve je to za ljude.Ja bi ti preporucio da kupis nove kosnice sa pcelama i da nadjes nekog od koga bi mogao da ucis.Ovde na forumu imas dobrih ljudi a ujedno su i majstori pcelarstva :) Samo napred!
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))