Drugovi pozdrav,
Konačno da napišem koju reč i o nama. Probna godina je pri kraju i moram priznati da je bila prepuna uzbuđenja. Greške su se nizale i neiskustva, stvorena nova partnerstva i utvrđeni novi modeli rada i buduće saradnje. Dajem sumarni prikaz stanja pčelinjaka AV - Meljak:
Proleće: Prezimela 3 LR društva
Sve je išlo spontano, naručeno 20 DB 10 i 20 rojeva pre bagrema. Matija pčelari sam, ja sam nemi posmatrač. Dečka obučavaju Beogradski pčelari i dobija mentora (lokalca na glasu). Mentor će da završi košnice i da proda rojeve (prva kvaka)!!!
Košnice kasne, mentor drži situaciju pod kontrolom.
5 maj stižu rojevi na 5 ramova i košnice, bagrem samo što nije. Savet: samo ti hrani šećerom da stignu za bagrem (

)
1 LR se roji - hvatamo roj.
Mentor savetuje odlazak na Rudnik - da se uhvati bagrem, inače je tvrdio da će se prve godine vratiti uložen novac (2200 e)
Rudnik kiša, mentor i Matija na Rudniku sprečavaju rojevi nagon na mentorovim košnicama, tvoje su ok - mlade matice neće se rojiti (drugi zez)!!! Tom prilikom se hvata roj na Rudniku.
Kiša se nastavlja. Kraj maja, idemo po pčele - moj prvi odlazak na pčelinjak. Izgibavamo na selidbi, ništa ne ide kako treba, loša oprema, otvaranje košnica i slične slatke muke.
Doterane pčele, skinuta medišta. Meda jako malo 160 kg.
Pregledamo društva, jad i beda, skoro sva se rojila, malo svega. Bog da nam pomogne, šta sad?
Konsultacije, prihrana, tražimo pomoć prijatelja. Nastupa Dragan Aćimović iz Lazarevca. Konsolidujemo društva, dva su sumnjiva, nema legla - čekamo (nova grška)!!!
Idemo na lipu, pa šta bude.
Vrdnik, lipa lepo krenula, pa stala.
Pregled društva dobra, ali ljuta u p.... m....... 10 dan na lipi odluka pada: Razrojavamo! Svraćamo kod Bilje i Dragana Šošića, da naručimo matice. Sjajna ekipa. Naručujemo prvih 10 matica.
Nukleusi sklepani LR + prsten = DB 10 sa šlicem, dvodelni petodelni nukleus, komada 10 (20 nukleusa). U ostalih 10 stavićemo matičnjake (greška u najavi - pravimo je)!!!