Pouzdano se zna da su pčele u stanju da razlikuju žutu i zelenu od plave i ljubičaste boje.One takođe prepoznaju plavo-zelenu i dugotalasnu ultraljubičastu(Wolken,1971).Oči pčele najbolje raspoznaju tri talasne dužine svetlosti:dugotalasnu ultraljubičastu(340 nm), plavu(430 nm) i žutu(530 nm).U zagradama su predstavljena tri maksimuma osetljivosti,mada pčela vidi ceo opseg od 300 do 600 nm (Autrum i Zwehl,1964).Pčela je slepa za crvenu boju.To je razlog zašto radilice retko posećuju crveno cveće.Izuzetak je cveće koje je crveno(npr.bulka),ali isto tako reflektuje ultraljubičastu boju,za koju smo mi slepi,ali je pčele vide.Pčele takođe raspoznaju jednu boju koju mi ne možemo ni da zamislimo.Nazvana je "pčelinje ljubičasto",a sastoji se od mešavine žute sa 1-5% reflektovane ultraljubičaste boje.Pčelinje ljubičasto one razlikuju i od žute i od ultraljubičaste boje.To znamo zahvaljujući aparatima koji proizvode svetlost određene talasne dužine,ili mešavine različitih talasnih dužina koje mi ne vidimo,a na koje pčele reaguju u eksperimentima dresure.