Autor Tema: Nastavak za prelaz sa DB na RV  (Pročitano 22860 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Moderator 4

• Gost
Odg: Nastavak za prelaz sa DB na RV
« Odgovor #30 poslato: Decembar 08, 2015, 21:54:50 »
Поштовани Милане Јордановићу,

Тема коју сте отворили, већ постоји на форуму. Ваша порука је премештена, а тема коју сте отворили је обрисана. На страни број 1. ове теме, можете наћи врло корисне савете, скице и слике.
Надам се да ће вам бити од помоћи.

Поздрав,
Модератор 4

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Nastavak za prelaz sa DB na RV
« Odgovor #31 poslato: Decembar 08, 2015, 22:48:55 »
Poštovani,
" ... Nisam naveo koji konkretno tip od 3(RV,EV,REV),jer mi nije potpuno jasno koje su razlike.
Kod Voja košnica mi se dopada i sistem,  sad da li je 100% ispravan,  ko zna,  ali verujem da je gospodin Voja dao sve od sebe. Neke ideje su,  2matično pčelarenje,  pogodnost za selidbu-da li prikolica ili kontejner.
Plan je nekih 100 košnica,  postojećih 30DB koje bi ostale na stacionaru,  i novih 70, da li RV ili koje već,  od kojih bi se išlo na med,  rojeve, matice...
Dalje, nabavka samih košnica, dali preko sajta eko-kosnice ili ima još majstora koji ih rade,  jer je pčelinjak lociran kod Blaca. Mislio sam da izrojavam iz DB,  tako što bih 1 db ram stavio u 2 spojena RV nastavka,  ostatak dopunio RV ramovima,  a kad leglo izađe, izvadio bih DB ramove. Sad mi pade napamet i nabavka satnih osnova,  kako stojimo po tom pitanju? Opet,  verujem da je dobrim delom istina da mnogi pčelari s pravom insistiraju na što univerzalnijoj košnici,  a ovde to može biti najveći problem.
Pozdrav

Колега Милане,

Крени прво са РВ кошницом, када савладаш технологију рада са њом, онда размисли о ЕВ или РЕВ кошници.
Кошнице можеш набавити код Воје или код неког столара који ради у договору са Војом. Што се тиче сатних основа, оне нису проблем. Када ти буду требале јави се, могу ти препоручити одличне основе.
Двоматично пчеларење са РВ кошницом ти није потребно, ради она одлично и са једном матицом.
Ако решиш да пчелариш са рв кошницом, то ће свакако смањити твоје пчеларске проблеме.

Поздрав и свако добро  :)