Autor Tema: MENJANJE MATICE  (Pročitano 5201 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BB
MENJANJE MATICE
« poslato: Maj 25, 2016, 20:41:19 »
Koji je krajnji rok( mesec) za zamenu matice? I koji je nabolji period ili mesec za zamenu?

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: MENJANJE MATICE
« Odgovor #1 poslato: Maj 25, 2016, 21:18:09 »
Колега Зоране,

Ево ти линк за тему "мењање матице",  http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=216.0 ту ћеш пронаћи одговоре који ти требају. На форуму већ постоји 99,99% одговора на сва могућа, и немогућа наша питања. Треба се само снаћи и читати.
Тема има само две стране, пажљиво прочитај. На том форуму имаш доста корисних тема.

Поздрав и медно  :)

пс. Поздрав и другом Зорану  ;)

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: BB
« Odgovor #2 poslato: Maj 26, 2016, 21:55:00 »
Hvala

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #3 poslato: Maj 27, 2016, 08:09:40 »

Пелетов систем користим пар година уназад и више сам него задовољан са њим. Пре две недеље сам Пелета урадио на петнаестак кошница. Код неких су у трећи нејвиши наставак стављени зрели матичњици а код неких рам са једнодневним леглом од најбољих матица. Овог викенда вршим проверу. До сада ми се овај систем показао готово као стопроцентан па га здушно препоручујем и другим колегама. О резултатима из ове године известићу на овој теми.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #4 poslato: Maj 30, 2016, 15:03:28 »

Ево и пар слика РВ кошница са Пелетовим системом измене матица .  На првој слици је РВ кошница на четири наставка. Матица је прошлогодишња , изузетна . Нећу је мењати ове године али желим да добијем њену ћерку јер ми је стало да тај сој проширим на пчелињаку.  Пресложена је по Пелету 30.маја на следећи начин :

На подњачи у жутом РВ наставку је стара прошлогодишња матица са два рама легла ( рамом на коме је нађена и још једним) . Остављена су и два рама хране а остало су сатне основе. Изнад овог наставка је матична решетка пластична па се зато не види. У другом браон наставку је мед око 60 - 70 % наставка. Изнад другог наставка је 15.маја када је кошница пресложена била постављена матична решетка која је јуче замењена снелгровом даском. До јуче је комплетна кошница ( сва четири наставка ) била једно јединствено друштво а од јуче од када је постављена снерглова даска је фактички ово друштво подељено на два. Стара матица има довољно места да даље залеже а наставак изнад ( медишни ) ће ускоро бити напуњен.
                       Изнад снелгрове даске је поново жути наставак са округлим летом. У овај наставак је 15.маја било убачено 6.рамова легла од којих је један рам био са тек изграђеним саћем и једнодневним леглом. Том приликом је овај рам са једнодневним леглом обележен јер ме из овог друштва занимају само матичњаци са тог рама. Јучерашњим прегледом ( тринаести дан од када је Пелет урађен ) је прегледан овај наставак . Како је и очекивано пронађен је прелеп матичњак тачно на средини овог рама ( личи и подсећа на матичњак тихе смене и жао ми што сам пропустио да га усликам ). Млада матица би из њега требала да се излеже за пар дана . Од тада требаће мало лепог времена , нешто добрих трутова и највише среће да се врати са оплодње и одмах ћу имати још једно пристојно друштво јер је наставак препун пчела свих узраста који обезбеђују максималну негу матичњака. Изнад њега је поново матична решетка. На врху као четврти је поново медишни наставак. Овај је пун меда и већ јуче је био спреман за врцање јер сам га једва подизао. Недостатак времена је учинио да још недељу дана остане ту где јесте. Онда , Боже здравља , иде на врцање и враћање на исто место.
                         Кошница је како рекох јуче проверена и све је у најбољем реду. Матица би требало да се излеже првог - другог јуна . То значи да у наредне две недеље овде ништа нећу дирати јер наставак у коме ми излази млада матица у принципу не отварам док не прође време да пронесе и пчеле не затворе њено легло. Тај датум би требао да буде 15. - 16. јун. Како пчелињак обилазим само викендом померићу ово време на још пар дана и све ово проверити 18.јуна у суботу. Тада следи наставак ове приче и нове фотографије.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #5 poslato: Maj 30, 2016, 15:19:31 »

Ево Пелета на РВ кошници са три наставка , класичан , школски пример. Обратите пажњу на кошницу у комбинацији бели , жути , браон наставак. На подњачи у белом наставку је стара матица са неколико рамова легла , два рама хране и сатним основама. Изнад је матична решетка па жути наставак само са медом. И изнад њега је матична решетка па браон наставак са летом у коме је при формирању Пелета постављено пар рамова са старим и један са једнодневним леглом ( од овага се остављају матичњаци док се сви остали руше ). Јуче прегледана и порушени сви матичњаци осим два најбоља. Следећи преглед 18.јуна.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #6 poslato: Maj 30, 2016, 16:15:05 »
Kolega Rakovac jedno pitanje , dali kod odvajanja mora biti poletna daska na gornjem nastaku iznad maticne ili je dovoljan samo otvor na maticnoj resetki. Predpostavljam zbog izlaska i povratka mlade matice na oplodnju. I ja sam primenio ovaj sistem na cetiri drustva, ali imam samo otvor na maticnoj resetci. Dali je potrebno da dodam parce daske da napravim kao poletnu dasku.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #7 poslato: Maj 31, 2016, 08:09:21 »
Kolega Rakovac jedno pitanje , dali kod odvajanja mora biti poletna daska na gornjem nastaku iznad maticne ili je dovoljan samo otvor na maticnoj resetki. Predpostavljam zbog izlaska i povratka mlade matice na oplodnju. I ja sam primenio ovaj sistem na cetiri drustva, ali imam samo otvor na maticnoj resetci. Dali je potrebno da dodam parce daske da napravim kao poletnu dasku.

Не мислим да је битно постављати полетну даску. Ја лично имам обе варијанте и са класичним летом са полетном даском и са обичним округлим летом и није било разлике у резултату повратка матице са оплодње. Оно додуше вероватно јој је лакше када има полетну даску али ако погоди кошницу ни округло лето не смета ништа.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #8 poslato: Maj 31, 2016, 10:18:39 »
Hvala na odgovoru kolega Rakovac, to me brine dali ce se mlada matica vratiti gore gde izadje, da ne sidje dole na podnjacu na poletnu dasku i udje posto i dole ima mlada matica koja treba da izadje na oplodnju.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #9 poslato: Maj 31, 2016, 10:48:00 »

Hvala na odgovoru kolega Rakovac, to me brine dali ce se mlada matica vratiti gore gde izadje, da ne sidje dole na podnjacu na poletnu dasku i udje posto i dole ima mlada matica koja treba da izadje na oplodnju.

Све је могуће . Заборавих да кажем да неке колеге горње лето окрену на другу страну - позади или са стране. То чине баш да би се млада матица лакше и боље оријентисала при повратку са оплодње. Мислим да је и то добро решење ако кошнице нису збијене једна до друге па је немогуће лето орјентисати са стране. У пар наврата сам и сам тако радио али није обавезно.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #10 poslato: Maj 31, 2016, 13:04:27 »
Dragane,ako sam ja onaj drugi, i od mene hvala .....

Van mreže Kristian Njari

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mokrin
« Odgovor #11 poslato: Jun 14, 2016, 11:50:31 »
Pozdrav svim pčelarima!

Molio bih, ako neko ima volje da postavi fotografije tek zatvorenog matičnjaka i zrelog matičnjaka pred izlazak matice.

Hvala i svako dobro!