Autor Tema: LJUTE PČELE  (Pročitano 4738 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BB
LJUTE PČELE
« poslato: Maj 25, 2016, 17:52:05 »
Poštovani imam tri veoma dobra društva pčela ali su veoma "LJUTE". naime iako nadimim pre pregleda i budem pažljiv one odmah napadnu na kapu i na celog mene. Pokušavao sam i da menjam odelo i da perem odelo i ne vredi. Veoma pažljivo i nežno otvaram košnice ali ista priča. Kada sam nabavio prvu košnicu pčele su bile veoma mirne i "pitome" i mogao sam ih pregledati bez rukavica. Kasnije kada sam nabavio deugu postao je haos. nema šanse da ih pregledam bez njihove agresije. Ima li to neke veze sa poreklom pčela ili matice ? Ko ima neku informaciju ili savet neka mi pomogne .
Unapred Hvala!

Van mreže Brkic Sasa

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novaci
Odg: LJUTE PČELE
« Odgovor #1 poslato: Maj 25, 2016, 20:31:07 »
Po mom skromnom iskustvu za pocetak menjaj matice. Ja sam imao jedno takvo drustvo prosle godine se izrojilo i posle toga druga prica. POZDRAV....

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
« Odgovor #2 poslato: Maj 25, 2016, 20:39:45 »
Hvala Saša. Svaki savet mi je dobrodošao

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #3 poslato: Maj 25, 2016, 20:51:20 »
Juce sam pomagao jednom drugu oko razrojavanja njegovih drustava, situacija ista kao kod tebe kolega Zorane morali smo sest puta da prekidamo na kratko rad zbog ljutine pcela, to je bila katastrofa bukvalno su napadale svuda i po nogama, telu , uvlacile su se u nogavice ubadale preko odela ono do sad nisam video. E sad sta je uzrok neznam ni sam , ali sam primetio da nemaju hrane skoro nista a jaka drustva , dali je do matice ili zbog nedovoljno hrane neznam. Ja sam danas kod mojih radio bez odela i zastite pcele su mirne  da ne poverujes kakva suprotnost od juce kad sam pomagao drugu na njegovom pcelinjaku.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #4 poslato: Maj 25, 2016, 22:01:09 »
Пчеле могу бити љуте због више фактора и уколико није нешто од наведеног (спрема се невреме или лоше време или је слаба паша) онда бих посумњао на матицу. Поготово уколико је друштво било мирно, а у међувремену дошло до замене матице на неки начин (изројавање, тиха смена или редовна замена).
У том случају бих мењао матицу, али да знаш да промена неће бити одмах видљива. Треба да прође неко време да одумру агресивне пчеле у кошници.
Прошле године сам имао два таква друштва и решио проблем заменом матица.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
« Odgovor #5 poslato: Maj 26, 2016, 22:04:21 »
Hvala