Autor Tema: Matica ima povedjenu nogu,molim za savet  (Pročitano 2311 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dusan Miletic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Matica ima povedjenu nogu,molim za savet
« poslato: Avgust 16, 2016, 11:56:40 »
Juce 15.08.2016.sam detaljno pregledao druge plodisne nastavake(LR kosnice),da bih procenio hranu i kolicinu legla, i u jednoj kosnici naleteo na maticu kojoj je povredjena zadnja desna noga,matica je proslogodisnja,sve je u najboljem redu sa leglom,ima ga dosta, drustvo najnormalnije funkcionise,ali me to brine.

Treba mi savet sta da radim, da li da kupim mladu maticu i zamenim  ovu staru, i da li ima da se nabavi mlada kvalitetna matica  u ovom periodu,ili da nista ne diram?
Tesko da mogu da odrade pcele tihu smenu, kasno je za to,a i da proizvedu novu maticu ne znam da li bi se uspesno oplodila,nema trutova,odavno su ih pcele izgonile iz kosnica.

To mi je jedno od najacih drustva, greota da propadne.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Matica ima povedjenu nogu,molim za savet
« Odgovor #1 poslato: Avgust 17, 2016, 03:39:45 »

Tesko da mogu da odrade pcele tihu smenu, kasno je za to,a i da proizvedu novu maticu ne znam da li bi se uspesno oplodila,nema trutova,odavno su ih pcele izgonile iz kosnica.
Onda su moji baš neki žilavi...
Juče spazih par komada kako se šećkaju po satovima.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #2 poslato: Avgust 17, 2016, 07:17:41 »
Ја мислим Душане да би пчеле да им није добра то приметиле много пре од тебе....
Увек кажем да матицу не треба ни гледати већ гледати и оцењивати њена дела....

Van mreže Dusan Miletic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
« Odgovor #3 poslato: Avgust 17, 2016, 07:45:15 »
Kada sam prosli put otvarao kosnice, 30.07. video sam ponekog truta, ali sad ne,ima jos pedesetak kosnica u blizoj okolini, sigurno ima jos po neki mladozenja. Moje pitanje je sta je najbolje resenje u ovom trenutku, druga mi je sezona kako pcelarim, nemam nikakvog ranijeg iskustva. Matica je proslogodisnja, ali zaleze kvalitetno. Kupio sam 4 roja ove godine, uvalio mi je jednu proslogodisnju maticu, oznacenu plavom bojom, a ostale tri su neoznacene, kada sam reklamirao samo mi je rekao 'pa zameni matice ako ti se ne svidjaju',i jos prica kako su mu vise puta krali matice do sada, i da nema vremena da se nateze sa nama pocetnicima, jos ispadoh ja bezobrazan....mnogo je prevaranata, pa me brine kupovina matice. Nadam se da je sa maticom sve ok, bolje zaleze nego ove cetiri gorepomenute,samo sto se otezano krece.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #4 poslato: Avgust 17, 2016, 18:15:45 »
Ја ту ништа не бих дирао,да пчелама не ваља оне би је већ мењале...бар тако мислим ја који има једну годину више искуства.......за разлику од прошле две године ове нисам ни контролисао матице,видео сам их приликом ограничавања пролетос и од онда понекад само случајно....погледам како залежу легло,ако је добро што би је тражио......
Њихова дела говоре све о њима...