Da, kolega Sljivicu, dvojna drustva, jedno na drugo razdvojena razdelnom (snelgrovom) daskom, pcele se ne mesaju vec im se mirisi mesaju preko zamrezenog otvora. Manipulacijom letima na toj razdelnoj dasci mozemo da preusmeravamo izletnice iz jednog drustva u drugo.
Shvatio sam, kolega Nenade, koji su uzroci rojevog nagona i trudicu se da uposlim pcele svih starosnih dobi i maticu, naravno, da im ne padne na pamet da se dele. Medjutim, i najboljima se desava da se drustva izroje a kamoli meni pocetniku, posebno kad se trudimo da stvorimo jako drustvo do bagrema.
U literaturi pise, citiram:
"Ako se proceni da je na pocetku glavne pase donje drustvo veoma jako i da postoji opasnost od pojave rojevog nagona, zamenom mesta plodista i usmeravanjem pcela iz gornjeg plodista u donje, potpuno se eleminise pojava rojevog nagona.
Ukoliko se proceni da je potrebno dodati jos jedno mediste u glavnoj pasi to se cini blagovremeno.
Po zavrsetku bagremove pase, odmah po vrcanju meda,zamene se mesta plodistima i usmere se sabiracice iz gornjeg drustva u donje drustvo, manipulacijom dvojnih leta na snelgrovoj dasci, cime se u potpunosti eleminise pojava rojevog nagona kod donjeg (a sada gornjeg) drustva."
Dok sam ovo prepisivao, a i posle vasih odgovora kao da mi je malo nesto jasnije, mada i dalje bi mi dobro doslo pojasnjenje.