Pozdrav drage kolege pcelari..pocetnik sam pa mi treba jedan savijet od vas iskusnijih kolega. Prosle godine sam nabavio 2 roja sve je proslo hvala Bogu odlicno razvijale se, prezimile i sada su lijepa drustva. Blagovremeno sam prosirio dodao nastavke a pre 10 dana na jedno drustva sam i stavuo MR. Danas sam htio staviti MR na drugo drustvo ali nisam mogao naci maticu. Kosnice su LR na dva nastavka plodiste je bilo puno pcele a u gornjem nastavku okviri sa pcelama i pomalo nektara i nesto starog legla. U plodistu sam pokusao naci maticu i vidio sam da ima dovoljno prostora za zalijeganje ali sam primjetio na dva rama pcele prave maticnjake (matica ih nije zalegla ) to me malo uplasilo jer ne zelim da se one same izroje da nebih ostao i bez pcela i bez meda, ja sam te ramove sa i jos neke ramove starog legla digao gore a dole sam stavio jednu SO. Maticu nisam nasao pa nisam ni stavio MR samo sam zatvorio tako jer nisam htio vise da preturam. Dali ce matica zaleci te maticnjake iako ima dovoljno prostora u plodistu. Ako moze savijet jer nebih zelio da mi se izroje a planirao sam razrojiti jos neku kosnicu ali tek kada izvrcam nesto meda, bar nesto malo koji kilogram ako bude medno cisto ono da osjetim tu pocetnicku radost prvog vrcanja..Molim vas bilo kakav savijet sta mi je najpametnije za uraditi..