Autor Tema: Potrebna pomoc  (Pročitano 10406 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: naselje drum
Potrebna pomoc
« poslato: Januar 24, 2012, 13:02:00 »
   Molim kolege da me izveste o ceni brotskog poda u njihovoj okolini pozeljno je okolina Nisa, Uzicai Leskovca  debljine 22mm 8)

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Potrebna pomoc
« Odgovor #1 poslato: Januar 24, 2012, 14:08:52 »
Kolega ivane, meni je jedan prijatelj kupio 15 "buntova" po 5 kom. kratica brodskog poda dužine 50 cm (meni idealno) i 22 mm debljine. Dakle 75 kom, što je dovoljno, ako se lepo uklopi, za 8 RV nastavaka. To sam platio 2000 din.
Ne znam da li je skupo ili jevtino, ali mi je zgodno što je obrađeno  i sada mi predstoji da formiram ploče, izrežem po dimenzijama i propustim kroz diht na 20 mm
Pozdrav

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: naselje drum
« Odgovor #2 poslato: Januar 24, 2012, 16:16:04 »
 Kod mene uSurdulici nisam naso a u Vladicinom Hanu m2 1200din ja bi uzo oko 50 m2 mozda i vise pa smatram da se isplati da se dodje .
 Pa zato mi je ta vrsta pomoci potrebna to je recimo kad neko vec ide i pod neobavezno pita (i te kratice bi dobro dosle).

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #3 poslato: Januar 24, 2012, 16:23:36 »
Krug zainteresovanih se može proširiti, pa je dobro da svak ko ima konkretnu informaciju
da saopšti u kom mestu se to može nabaviti, pored ostalih podataka koje se saopšte.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Januar 25, 2012, 07:14:07 »
Brodski pod je 22mm. debljine, ali mu se donja strana nekada nije hoblovala, danas vidim da i donju stranu hobluju, pa taman ta razlika od 2mm. ako takvog nadzes, nama dobro dodze.

Sada vidim i na nekim brodskim podovima obaraju ivice gde se sastavlja, pa ispada kao neka vrsa  lamperije, jer se i lamperija nekada radila od 22mm. debljine, sada su 10mm.

Pravom brodskom pod se ivice ne obaraju, pa kada se satavi on je ravan i kao tako postavljen hobluje se kao parket, zato se i kseri kucaju s unutrasnje stane u falcu za staflu da se nevide i nesmetaju priliko hoblovanja, pa na kraju lakira.

Ivane, ovo sam ti napomenuo da obratis paznju sta kupujes, a i ostalim kolegama koji nisu upoznati sa brodskim podom i njegovim izgledom, jer prodavci ubedzuju da je to ono sto oni prodaju pravo, samo da uvale, a u stvari nema veze sa brodkim podom, znaci...brodsom podu su sve spoljne ivice ostre, osim nuta, tu moraju biti oborene radi lakseg uklapanja i da nedodze do krzanj - pucanja ivica prilikom uklapanja.

Pozdrav
« Poslednja izmena: Januar 25, 2012, 07:23:15 od strane Boza Trbojevic »

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #5 poslato: Januar 25, 2012, 07:58:07 »
Pošto nisam kupovao već neko duže vreme brodski pod,nisam više siguran o svim detaljima.
Ali,..
Pošo sam u neko vreme  u jednoj firmi radio bodski pod i po Jus. standardu je bilo (ako se dobro sećam) raspon u debljini od 18 - 22mm.
Radi boljeg satavljanja,sa donje strane pravili smo malo u minusu,da bi sa gornje strane sastav  bio dobro prirubljen.
Takođe su se pravili uzdužni plitki rezovi da bi takođe dobro nalegali na štafle.

Upravo ovi detalji me malo zabrinjavaju a najviše ako je sa donje strane u minusu, u tom slučaju pri lepljenju će se iskriviti u mali luk ako se ova minus razlika ne dovede u paralelu sa gornjom ivicom tj. gornja skine prema donjoj ivici.

Naravno, da  bude i bez ovih uzdužnih rezova.

Pozdrav svima.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #6 poslato: Februar 12, 2012, 16:04:33 »
posto tema ima ovaj naziv ja postavljam ovde pitanje ma da nema veze sa prethodnim postovima zanima me kako da redukujem brzinu okretanja motora ves masine koji bi koristio za slajfovanje dasaka i nastavaka kao u filmu porodice bugarski, znace ne prenosnim odnosom vec ako ima nacina strujom a slabo se razumem u struju ipak sam  ja saobracajac a ne elektricar, hvala i pozdrav

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #7 poslato: Februar 12, 2012, 22:04:50 »
Pošto sam ja napravio neku šlajfaricu sličnu ovoj i malo sam i opisao o tome na spos- ovom forumu i preneo link i na ovaj forum u temi o filmovima,pa ako nije problem da malo o tome pročitate.

U najkraćem, ja sam iskoristio  od "Obodin" veš mašine deo koji drži bubanj tj. trokraki deo sa kućištem sa ležajevima gde su krakovi uklonjeni i umesto njih je na osovini zavarena disk-ploča koja služi za pričvršćivanje drvenog diska na koji se lepi šmirgl papir.

Pošto se pitanje odnosi na redukciju obrtaja motora,mogu da kažem da redukciju okretanja brzine el.motora nisam vršio,već je ostala postojeća remenica koja je i bila na osovini za okretanje bubnja na veš mašini i sasvim je solidno redukovna brzina okretanja diska sa šmirgl papirom.

Jedino što nije neka snaga motora od veš mašine,

ote author=Nenad Nessa Markovic link=topic=903.msg16175#msg16175 date=1329059073]
posto tema ima ovaj naziv ja postavljam ovde pitanje ma da nema veze sa prethodnim postovima zanima me kako da redukujem brzinu okretanja motora ves masine koji bi koristio za slajfovanje dasaka i nastavaka kao u filmu porodice bugarski, znace ne prenosnim odnosom vec ako ima nacina strujom a slabo se razumem u struju ipak sam  ja saobracajac a ne elektricar, hvala i pozdrav
[/quote]
                                                                                                                                                                    pa se pritiskanje prilikom šlajfovanja mora prilagoditi snazi motora tj brzina šlajfovanja.
Neznam koliko sam sa ovim pomogao,ali i ja se nerazumem puno u redukciju na motoru.

Puno pozdrava svima.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #8 poslato: Februar 13, 2012, 08:07:40 »
Kolega Pavel

Evo prečice za pregled vašeg priloga

http://spos.info/forum/index.php?topic=236.msg279089#msg279089

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #9 poslato: Februar 13, 2012, 09:06:08 »
Kolega Savo,puno hvala na pomoći.

Pozdrav svima.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #10 poslato: Februar 13, 2012, 18:31:00 »
Gos[podine Pavel , kako ste zadfovoljni sa radom na ovakvoj masini rucne izrade, da li vredi praviti ili mozda nesto drugo, ja sam imao ideju da pokusam da napravim kopiju rucne tracne slajferice i da vuce smirglu duzine preko metar i one standardne sirine, ali nisam siguran da je i to dobro, kakva su vasa iskustva iz prakse

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #11 poslato: Februar 13, 2012, 19:14:10 »
Trakastu šlajfaricu nisam pravio (imam ručnu električnu i zadovoljan sam sa radom iste )

Što se tiče ove disk šlajfarice,moram priznati da već neko vreme ne radim sa njom iako mislim da nije loše,nego jednostavno koristim ugaonu  brusilicu na koju stavim šmirgl disk i ovu trakastu,zavisi u kom momentu šta mi više odgovara.
Takođe imam i vibracionu šlajfaricu.

Mrzi me skidanje i lepljenje šmirgl papira,pa rešavam sa ovim pomenutima.

Nisam imao namere da obeshrabrujem,ali ja u zadnje vreme tako radim.

Možda zbog toga što nemam baš puno da šlajfujem, koristim ove mašinice.

Puno pozdrava.