Autor Tema: NOSACI RAMOVA I KOSNICA  (Pročitano 6933 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
NOSACI RAMOVA I KOSNICA
« poslato: Januar 19, 2012, 20:51:17 »
Nosaci ramova prilikom pregleda kosnica prilicno olaksava rad, a jednostavno za napraviti, i korisno. Jedino se  nosac ramova nemose koristiti gde su kosnice zbijene jedna do druge, kod mene to nije slucaj pa sam ih zato i napravio.

Nosac kosnica se koristi za sve nastavljace, osim za kosnice koje imaju ugradzene rucke. I to nije problem napraviti.

Pozdrav

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
Odg: NOSACI RAMOVA I KOSNICA
« Odgovor #1 poslato: Januar 19, 2012, 22:52:53 »
Vrlo praktično, jedina mana je nalet pčela u bespašnom periodu.

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #2 poslato: Januar 20, 2012, 00:35:26 »
Vojko, kada pregledas kosnicu, negde moras staviti izvadzeni ram, pa gde to bilo, pcele ce ga uvek pronaci, ali to se retko desava.

Pozdrav

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: naselje drum
« Odgovor #3 poslato: Januar 24, 2012, 21:32:48 »
 Jasam imao jos poodavno pa sam ga zaturio zato sto je te poslove obavljao moj pok. otac ali sad prvim drzace ramova  i ove rucice prakticne sto ne zauzimaju mesto prilikom transporta.

dali ste mi ideju P.S. Jednom mi se desilo da mi matica ostane na zemlju ali srecom da sam je video .

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Januar 25, 2012, 06:28:14 »
Jednom mi se desilo da mi matica ostane na zemli ali srecom da sam je video

Ivane, da te Boza nesto nauci,  kada ti matica odleprsa sa rama ili nekim slucajem iz kosnice izleti, ( to se desava kada se uznemiri) nejuri za njom, drzi taj ram i dalje u tom polozaju i posmatraj , videces jednog trenutka ce se vratiti u kosnicu ili sleteti na ram, to mi se bezbroj puta desavlo i nikada nisam jurio za maticom, neode ona daleko tu je ona blizu metar dva.
Neki put nisam ni primetio da je odlepsala, odjednom je vidim kao slece na ram, a i kada je nisam video da je sletela, zavrsavam posao koji sam zapoceo, nertazim je, zatvaram kosnicu i ona udze kroz leto. Sutradan ako imam vremena prekontrolisem, i maticu netrazim vec gledam dali ima jednodnevnog legla.
Moje su matice obelezene pa ih i lakse mogu pratiti njiuhovo kretanje. Desava se da matica oblece oko glave, kada tako oblece, samo se umiri nemrdaj i drzi ram u tom polozaju u kojem si se zadesio i iznenadices se kada vidis da slece. Pa nece ona daleko od kuce, pa cak i ako padne u travu, samo ako nije visoka trava, pcele je pronadzu i okupe se oko nje, onda vec treba intervenisati, a iz razloga da jedan deo roja ne izadze za maticom, jer znaju ge je, osete je po mirisu pa je teze isceprkati iz rtave.

Pozdrav

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: naselje drum
« Odgovor #5 poslato: Januar 25, 2012, 14:09:41 »
 Svakako hvala na savetu , meni matica ostala zato sto sam ram uspravio na zemlju pored kosnice smatram da su nosaci prakticni  8)