По форумима се свашта пише. И нажалост, често о неким стварима пишу људи који су нешто начули или пробали једном (са два слабића од друштава) и закључили да то не ваља. И не само да се пише којешта по форумима, већ и стручњаци напишу нешто што нема везе са животом (писао је и г. Кулинчевић у Пчелару да долази до „антагонизма“ матица, што уопште није тачно). Матице не „нестају“ тако лако.
Писао сам одавно на форуму СПОС-а да сам задржавао двоматична друштва са решетком до пола зиме и није било губитака матица. Само што се више пчела придруже једној матици и зато је то неподесно за зазимљавање – мора се раздвојити непролазном преградом, ако је једно друштво изнад а једно испод, још приликом зазимљавања. Али више пчела може бити у доњем наставку, где је углавном мање хране и да тај део страда од глади. Проблем је што мрежа може ако су у једном наставку. Као и код усправне непролазне преграде, оба клубета су „ослоњена“ на преграду и то изгледа као једно клубе када се подигне преграда и погледа одозго. Само што изгледа пресечено том преградом. Сигурније је преградити непролазном преградом (лесонит, ламинат и сл.), а рано у пролеће мрежом сјединити друштва. Потом се раздвоје матичном решетком.
Ако не провериш нешто, никада нећеш ни знати може ли се и не трбаодмах одустати од неке намере. Спремност за рад са двоматичним друштвима је да урадиш понешто што се мора на време (не видим да је то у супротности са радом око једноматичних друштава). Спремност такође одразумева да мораш имати неке потребне делове кошнице, као што је наведена мрежа или решетка. И ако имаш воље, лако се то ради.
Мирослав јесте у праву што се тиче рада. Треба да се тегли, нарочито са ДБ, када се то напуни. Али, још неку годину подразумевам ту „стратегију“ али не са ДБ него са двоматичном у ЛР и полумедиштима. Полошка може бити повољнија јер се не „зидају“ наставци у висину.
Ако немаш могућности да помераш ништа при формирању тог друштва, ту не би требало да буде проблема. Али може бити проблема у друштвима где се пчеле враћају и где су матичњаци. Те пчеле убију младе матице. А враћање не траје дан-два као што се сматра, него траје данима. И то је изводљиво, са „пар комбинација“. Али, како ти одустајеш, да не идемо даље са тиме

.
Иначе и ја сам још аматер

. А био сам аматер и када сам као почетник радио неке ствари које се косе са свим нормалним ставовима огромне већине која тако никада није радила, били су страховито против, исмејавали то (то раде углавном неуки) и онда прихватили да може и тако.