Autor Tema: Razvoj novog drustva na 5 lr ramova  (Pročitano 7624 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Kanacki

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
Razvoj novog drustva na 5 lr ramova
« poslato: April 06, 2014, 13:41:50 »
Postovane, nadam se buduce kolege,kazem buduce zato sto ja u stvari jos uvek nisam pcelar jer planiram da osnujem pcelinjak u junu mesecu odnosno rojevi koje sam porucio tada treba da budu isporuceni.Posto sam zadnjih par meseci pokusavao da naucim makar neke osnove pcelarenja iz desetak knjiga o pcelarstvu usudio sam se da porucim deset lr kosnica i gore pomenute rojeve na 5 lr ramova.Iz literature sam izveo neke zakljucke i imam neke konture kako bih radio ali imam par konkretnih pitanja i nedoumica jer nalazim na oprecne informacije pa sam rad da saslusam i neki od saveta prakticnih pcelara.
S obzirom da sam nabavio kosnice,ramove, satne osnove i nesto pribora koji mi je potreban krenuo sam u realizaciju onoga sto sam zamislio i jedan od problema na koji sam naisao je taj da kada treba da utopim satnu osnovu u ram koji sam pre toga izbusio,postavio nitne,ozicio cr zicom i zategao zatezacem predvidjenim za to dolazi do toga da kada u satonosu uvucem satnu osnovu ona sa strana ima dovoljno razmaka od rama ali na donjoj letvici se dodiruje sa drvetom sto pomalo i otezava namestanje na samu zicu ali to nije preveliki problem pitanje je da li treba skratiti malo satnu osnovu da bi ostalo rastojanje od 1 cm do donje letvice ili to nije potrebno.
Sledece pitanje je vezano za sam pocetak odnosno kada mi stignu pcele ja cu imati tih pet ramova koje dobijem sa pcelama i sve ostale su samo satne osnove pa me zanima koliko i kojim redosledom bih trebao da ih dodajem u kosnicu a da pritom ne narusim normalan razvoj.
Trece i za sada zadnje se odnosi na potrebnu prihranu tih pcela koje kada stignu treba prihraniti,moj zakljucak je da im prvo vece sipam sirup odnosa jedan prema jedan a onda kada to potrose da ubacim vitaminsku pogacu.Unapred hvala na svim sugestijama i savetima i trudicu se da ubudece budem mnogo sazetiji.

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Leskovca
Odg: Razvoj novog drustva na 5 lr ramova
« Odgovor #1 poslato: April 09, 2014, 22:30:17 »
kada ih dobijes bice leto( oko 1 juna)  nema opasnosti od prehlade legla pa mozes dodati 2 osnove i sipati po pola litre sirupa uvece  uz kontrolu sledeceg dana da li su to unele. Ako jesu uvece dodaj opet. Svaka tri dana kontrolisi kako su izvukle i zasejale osnove pa na osnovu toga dodaj daljee.

Van mreže Nenad Kanacki

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #2 poslato: April 09, 2014, 22:42:21 »
Hvala Dragane na odgovoru,zanima me sta sa praznim prostorom da li da koristim pregradnu dasku pa npr.sa tih pet ramova i dve SO stavim uz juzni zid kosnice a posle njih ostatak prostora pregradim daskom.I za taj sam pocetak da li da koristim jedan nastavak pa posle po popunjavanju ramova da sirim na drugi dodajuci mu zatvoreno leglo a u prvi stavljam SO ili odmah koristim oba nastavka i ako je tako koji raspored u njima. Malo me zbunjuje zato sto se u svim primerim,diskusijama i slicno koriste situacije u kojima ima izgradjenog saca,ramova sa medom ili polenom a ja u konkretnom slucaju nemam nista od toga.

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #3 poslato: April 10, 2014, 09:16:46 »
pa kda dobijes rojeve insistiraj da pre transporta pogledas kakvi su treba da imaju tri rama legla 1 ram sa polenom i medom i 1 sa medom to je klasican roj i da ramovi budu pokriveni pčelama i naravno mlada ovogodisnja matica, to bi bilo to tako da ces imati polena e matica ce njih da organizuje gde ti je lokacija pčelinjaka ima li pčelara u  blizini?

Van mreže Miloš Blagojević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mladenovac,Međulužje
« Odgovor #4 poslato: Jun 03, 2016, 20:12:31 »
Da ne otvaram drugu temu a novajlija sam, imam mogucnost da sa prijateljima oteram moje ovogodisnje kosnice na pasu, da li je to neka garancija boljeg razvoja sa obzirom da nemam jos razvijena društva?

Van mreže SLAVKO VUJOVIC

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: podgorica
« Odgovor #5 poslato: Jun 06, 2016, 22:17:45 »
Pozdrav svima
Sobzirom da sam pocetnik interesuje me koliko dugo ili kako da znam kad presrati sa prihranjivanjem rojeva sirupom. Jedan roj sam formirao a jedan sam uhvatio. Obadva su smjestena u db 10-tke i popunjena pola sa izvucenim sacem a pola sa satnim osnovama. Vec ih prihranjujem sirupom 1:1 svaku drugu noc nekih 15-tak dana. Trenutno je lipa naveliko otvorila i zamirisala i reklo bi se da sa nje kupe nektar lijepo

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #6 poslato: Avgust 01, 2016, 18:31:30 »
Malo me zbunjuje zato sto se u svim primerim,diskusijama i slicno koriste situacije u kojima ima izgradjenog saca,ramova sa medom ili polenom a ja u konkretnom slucaju nemam nista od toga.
Šteta što je ova tema zamrla u samom začetku, a mogla je, rekao bih i morala je biti jedna od ključnih tema na forumu. Trebala je biti esencija za svakog pčelara-početnika, jer svi, uglavnom, počinju kupovinom rojeva. Retki su srećnici, koji kupe, ili na poklon prime izgradjenu pčelinju zajednicu.
I sam se naježim kad vidim savet tipa: "Dodaj dva rama sa izgradjenim osnovama", ili "dodaj tri rama sa crnim saćem"...
Izvin'te, moliću fino, a odakle mi?

Naravno da postoje alternative i nama, početnicima su više nego neophodne, da se ne bi učili na svom (lošem), već na tudjem iskustvu ( kao ljudi).

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #7 poslato: Avgust 09, 2016, 09:58:27 »
Pozdrav svima
Sobzirom da sam pocetnik interesuje me koliko dugo ili kako da znam kad presrati sa prihranjivanjem rojeva sirupom. Jedan roj sam formirao a jedan sam uhvatio. Obadva su smjestena u db 10-tke i popunjena pola sa izvucenim sacem a pola sa satnim osnovama. Vec ih prihranjujem sirupom 1:1 svaku drugu noc nekih 15-tak dana. Trenutno je lipa naveliko otvorila i zamirisala i reklo bi se da sa nje kupe nektar lijepo
pa nadam se da su sad ta drustva lepo napredovala na 6-7 ramova legla i nesto meda ako ima 4 rama legla sobzirom na situacju
to je sasvim dobro .

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #8 poslato: Avgust 09, 2016, 10:02:51 »
Kda se kupi roj oko 1 juna onda se dodaju dve osnove do legla i posle tri dana pogleda da li su pocele da vuku grade osnovu a jake matice ce poceti i da lezu ako ima unosa iz prirde i mi ih prihranjujemo.

Kao sto sa napisao mozete odmah staviti jedan ram sa medom pa osnovu i tako redom da ram sa polenom dodje na kraju znaci 4 osnove al se mora dodavati svako vece puna hranilica 0.7 l sirupa 1:1 u periodu ne manje od dve nedelje.
Odmah cete primetiti koliko je roj jak uporedjujuci sa drugim do njega i prema situacij dalje delovati. Ne treba se bojati osnova i gradnje saca jer je to pčeli prirodan posao

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #9 poslato: Avgust 09, 2016, 10:07:29 »
Da ne otvaram drugu temu a novajlija sam, imam mogucnost da sa prijateljima oteram moje ovogodisnje kosnice na pasu, da li je to neka garancija boljeg razvoja sa obzirom da nemam jos razvijena društva?
Naravno da ne bi dodava sirup neka uzimaju nektar iz prirode ali sad je pitanje gde je bilo nektara ove god i naravno koliko je udaljeno jer jednom nedeljno treba pogledati stanje da bi ih lepo razvio  spremo za  livadsku pasu i zimu