Autor Tema: VETRENJACE  (Pročitano 5120 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
VETRENJACE
« poslato: Novembar 11, 2015, 19:47:09 »
 Danas kada sam bio na buducem pcelinjaku video sam nesto sto me malo zabrinulo,prve tri vetrenjace buduceg vetro parka,visine 170 metara i ko zna kolikog raspona propelera,deluju zastrasujuce.Nalaze se na 5 km od mene,hoce li to smetati pcelama meni deluju kao da ce ceo grad oduvati a ne pcele?

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: VETRENJACE
« Odgovor #1 poslato: Novembar 12, 2015, 13:33:54 »
Vjetrenjače ne duvaju, one iskorištavaju vjetar. Doduše neki se bune na razinu buke koju proizvode pri jakom vjetru.

« Odgovor #2 poslato: Novembar 12, 2015, 15:57:46 »
Ma znam ja da ne duvaju ali deluju zastrasujuce,to znaci da su pcele bezbedne,ne bih bas rekao?!

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #3 poslato: Novembar 12, 2015, 16:41:33 »
vetrenjace kako ste i sami rekli su veoma visoko tako da pcela nema potrebe da leti toliko visoko sto ynaci da ih ne ugroyavaju samim tim pcelinjak je udaljen 5 km od njih tako da je to dosta velika udaljenost, sto se tice buke pri jakom vetru nebi trebalo da smeta jer ako je pcelinjak niy vetar nece se ni cuti a ako je uy vetar cuce se ali zbog velike daljine nece ta buka da bude jaka ...po mom misljenju ne ugroyavaju pcele

pozdrav svima
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

« Odgovor #4 poslato: Novembar 12, 2015, 17:27:50 »
Dobro je,mada kazu da u siroj okolini u zemlji nema insekata,ptice ne lete a ono sto je sigurno krave daju drasticno manje mleka,vocnaci u blizini od strane pcela nisu opraseni i daju manji rod,videcu sa jednim pcelarom na prolece,on je na 500 m stacioniran..

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #5 poslato: Septembar 21, 2016, 14:24:34 »
Dobro je,mada kazu da u siroj okolini u zemlji nema insekata,ptice ne lete a ono sto je sigurno krave daju drasticno manje mleka,vocnaci u blizini od strane pcela nisu opraseni i daju manji rod,videcu sa jednim pcelarom na prolece,on je na 500 m stacioniran..
Nekakav čovek iz nekakvoga sela, rekao nekome čo'eku da ima jedan čo'ek...
Izvor je verovatno baba-Smiljka ili draga Saveta... :)
Jedno vreme, u reltivno skoroj prošlosti, pohodila nas je neka prof. Bogdanović sa Berkli univerziteta (USA, odakle bi drugo ), ubedjujući i najširi sloj stanovništva, a bogami i one kompetentne, kako je za Srbiju svetla energetska budućnost u gradjenju nuklearnih elektrana ( USA proizvodnje - zastarela tehnologija ). To se dešava u vreme zamaha preduzeće, koja se registruju za ispitivanje energije vetra i drugih "zelenih" izvora.
E, baš u vreme njezine kampanje, u lokalnom listu Pančevac, na drugoj, trećoj strani se pojavio naslov "Vetrenjače ubijaju ptice". Ovakav tekst je mogao da napiše samo neko, ko je lepo plaćen da to učini, ili pak neko, ko nikad nije video vetrogenerator i kako se on okreće, a da je dobio naručen tekst. Dosta je to, u svakom slučaju, bilo sramotno.
Ko ima želju, može otići, recimo, na put od Budimpešte prema Beču i uživati u vetroparkovima. Može i u Star Dojran ( Makedonija ) i posmatrati nekoliko generatora sa grčke strane.
Plaćam piće ptici i nektar pčeli, koja uspe da bude ubijena elisom vetrogeneratora :)
Dobro de, plaćam im troškove sahrane.

« Odgovor #6 poslato: Septembar 21, 2016, 14:41:20 »
Ja prolazim svaki dan pored njih,tri komada i nisam sreo baka Smiljku,pitanje sam postavio kao laik za vetrogeneratore i pocetnik u pcelarstvu,znajuci da im vibracije smetaju..... Kolege su objasnile da nema bojazni a jedan prijatelj ciji je pcelinjak bas blizu,kaze da nista neobicno nije primetio po ponasanju pcela...

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #7 poslato: Septembar 21, 2016, 15:28:50 »
Ja prolazim svaki dan pored njih,tri komada i nisam sreo baka Smiljku,pitanje sam postavio kao laik za vetrogeneratore i pocetnik u pcelarstvu,znajuci da im vibracije smetaju..... Kolege su objasnile da nema bojazni a jedan prijatelj ciji je pcelinjak bas blizu,kaze da nista neobicno nije primetio po ponasanju pcela...
Pa to ti kažem...
Kod nas se vodila negativna kampanja, a objasnio sam zašto. Kad kažem baba-smiljka, mislim da smo često neosnovano uznemireni, ili čak uplašeni informacijama iz nekompetentnih izvora...
Nisam želeo da tebe uvredim, ili omalovažim.
Zapadnjaci koji imaju vetrenjače ( Španci, Nemci i ostali Danci ) ček preporučuju da se zemljište u okviru vetroparkova koristi kao pašnjak, radi bolje iskorišćenosti. Dakle, ne smeta ni muzarama...
Verujem da je i problem vibracija rešen, kako vetrenjače ne bi "iskakale".
Drago mi je da iskustva komšija oko vetroparkova nisu negativna. I drago mi je da zaživljavaju i kod nas.
pozdrav

« Odgovor #8 poslato: Septembar 21, 2016, 16:21:09 »
Ne,nisam ja ni shvatio ovo kao uvredu,naprotiv.. Forum nas i okuplja upravo zbog razumevanja,misljenja i stavovi, mogu i treba da se usaglasavaju.. A zaziveli su ,, igrom slucaja'' na Koletovoj zemlji... Mogle su i kod mene i jos kod mnogo drugih,ali eto bar ih gledamo..