Autor Tema: Pavit (Clematis vitalba)  (Pročitano 17681 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Pavit (Clematis vitalba)
« poslato: Novembar 01, 2011, 19:23:48 »
  PAVIT, BELA LOZA, PAVITINA, SKROBUT

Višegodišnja drvenasta snažna povijuša, čije stablo kao vinjaga može da bude oko 5 cm debelo i do 20 m dugačko i vrlo razgranato. Penje se i obavija oko drveća, gusto ga pokrivajući. Kod starijih biljaka stablo odrveni i uzdužno se raspada u konce. Listovi su neparno perasti, naspramni, krupni i jajoliki. Cvetovi su beli, prijatnog mirisa, sakupljeni u grozdolike cvasti, na dugačkim peteljkama koje izrastaju u pazuhu listova.
 Cveta od juna do septembra. U sparnim letnjim danima daje pčelama malo nektara i nešto belog cvetnog praha. Pčele je najbolje posećuju izjutra i posle kiše. Raste po listopadnim šumama, šibljacima, pored reka i potoka. Razmnožava se semenom.
 Ova biljka je odigrala značajnu ulogu u razvoju pčelarstva. Od njene mlade loze pletene su košnice-vrškare, koje su dugi vremenski period korišćene u pčelarstvu kao glavno pčelinje stanište.
 Otrovna je biljka. Svi delovi, paviti, naročito svež list, izazivaju na koži, a pogotovo na sluzokoži, crvenilo, bol, plikove i rane.

Veroljub Umeljić  Atlas medonosnog bilja  I

Kolega Savo, postavi neku sliku semenki (plodova). Pozdrav.

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Pavit (Clematis vitalba)
« Odgovor #1 poslato: Novembar 01, 2011, 19:31:02 »
Pavit je u ovo vreme precvetao tako da su moje slike bez pčela na cvetovima.
Dogodine biće drugačije.
Pozdrav iz Aleksinca

« Odgovor #2 poslato: Novembar 01, 2011, 19:33:28 »
Treba i ovakva slika da se vidi plod oprašivanja. Ako imaš neku sliku vrškare bilo bi dobro da je ovde postaviš. Pozdrav.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #3 poslato: Novembar 01, 2011, 19:44:32 »
U mojoj arhivi nisam imao prilike da snimim vrškaru.
Pardonnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.
Imam nešto što može da posluži za početak. Iz 1889. godine

Pozdrav iz Aleksinca

« Odgovor #4 poslato: Novembar 01, 2011, 21:02:51 »
Da nisi pogrešio godinu? Ovu sliku si previše povećao. Jako lepa nadstrešnica za vrškaru. Pozdrav.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #5 poslato: Novembar 01, 2011, 21:17:34 »
Kolega Sveto
Nisam pogrešio godinu.
Slika je pravljena sa nezgodne strana / sa kontra svetlom / pa sam radi čitanja godine morao
previše da je osvetlim a time sam posle kod svodjenja na veličinu za slanje izgubio na oštrini
slike. U opcijama za promenu slika u kvadratu sa strelicom u gornjem desnom uglom, kliknite
na to i možete proveriti tačnost godine.
Evo jedne slike koju je snimio Veroljub Umeljić.
Slika je jako mala, ali da napravimo prosto da neko pokaže kvalitetnije slike.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže sava mitic

« Odgovor #6 poslato: Novembar 01, 2011, 21:46:03 »
Kolega Sveto
Evo još tri fotografije
Prvu sliku je napravio naš kolega Lazović Živojin.
Drugu i treću napravio je Miloš Milosavljević.

Van mreže vojkan randjelović

• Stari član foruma
« Odgovor #7 poslato: Novembar 02, 2011, 18:48:48 »
Poštovani "kolega" Sveto (navodnici su zato jer sebe zbog svoje kratke pčelarske karijere ne smatram ravnopravnim sagovornikom) mislim da vam je boldirani tekst nije u potpunosti tačan.Ne ulazim u to odakle vam podatak da je to jako otrovna biljka a i ne tvrdim POTPUNO suprotno iz ličnog iskustava.Naime kad sam bio klinac kao i svako seljačko dete u mom kraju osnovni lek za bol u grlu (gušobolja) bio je odvar (čaj) od pavita (list bilo suv ili svež) sa dodatkom "praziluka"(neznam kako se zove u drugim krajevima) kojim se ispiralo grlo više puta u toku dana i izlečenje bi došlo za dan-dva (u većini slučajeva).Progrgorio sam litre i litre tog čaja jer mi je to bila osnovna bolest u detinjstvu a taj odvar je bio osnovni seljački lek na koji se zaboravilo.Druga stvar je da svežu bilku dajem kao hranu (naročito u jesen kad drugim biljkama opadne lišće) zečevima i kozama i vrlo rado je jedu bez nekih vidljivih problema.
Pozdrav svima

« Odgovor #8 poslato: Novembar 02, 2011, 19:07:03 »
Kolega Vojkane, Dr Tucakov je lepo opisao lekovitost, a i otrovnost ove biljke:
 ...Sadži otrovan sastojak protoanemonin.
Upotrebljava se kao narodni lek za lečenje mnogih bolesti, zbog čega nisu retki slučajevi trovanja. Svi delovi biljke, osobito svež list, izazivaju na koži, a pogotovo na sluznici crvenilo, bol, plikove i rane! Zato pavit nikako ne treba upotrebljavati za lek ni spolja ni iznutra.!
 Simulanti ponekad upotrebljavaju pavit za izazivanje rana, što se gotovo redovno završi najgorim posledicama. Pokušaji da se protoanemonin predestiluje u sveže ricinusovo ili neko drugo masno ulje, pa da se upotrebi za lečenje gnojavih rana, nisu uspeli. Protoanemonin, istina, ima veliku antibakterijsku moć i vrlo širok antimikrobni spektar, ali i sam izaziva plikove i rane, pa je zbog toga odbačen kao lek...

Ovo piše u knjizi dr Tucakova  Lečenje biljem

U narodnoj medicini se koriste mnoge otrovne biljke, ali uvek se zna neka mera, a često se lečenje završi tragično. Zato treba biti oprezan. Pozdrav.

PS Mnoge životinje mogu da jedu otrovne biljke, jer je njihov metabolizam prilagođen za njih. Na primer, najotrovniju gljivu kod nas, Zelenu pupavku jedu puževi, pa čak i srne, pa im ništa ne može, dok u isto vreme jedna srednje razvijena Zelena pupavka može da ubije odraslog čoveka, ili da ga "samo" obogalji za ceo život (razori mu centralni nervni sistem, jetru...)
« Poslednja izmena: Novembar 02, 2011, 19:12:59 od strane stevanovic sveto »

• Stari član foruma
« Odgovor #9 poslato: Novembar 02, 2011, 19:13:35 »
Apsolutno se slažem.Sve što sam napisao je iz LIČNOG iskustva bez da nekog nagovaram na upotrebu.Samo još da dodam sa sam svakodnevno u dodiru sa dotičnom biljkom bez ikakvih posledica i opet napominjem nije mi namera bilo kog da nagovaram na upotrebu.
Pozdrav

« Odgovor #10 poslato: Novembar 03, 2011, 14:09:39 »
Za lek za grlo ubuduće koristi med i jabukovo sirće u nekom čaju. U čašu staviš dve kašičice jabukovog sirćeta, dve kašičice meda, dobro promešaš i naspeš neki mlak čaj (lipov, kamilica, matičnjak, nana, majčina dušica...), pa opet dobro promešaš. Napitak takođe grgoljiš kod svakog gutljaja, ali to posle ne treba prosipati nego se slobodno popije. Ovaj napitak je veoma efikasan. Pije se tri do pet puta u toku dana. I najgora gušobolja će proći za jedan dan. Ako se usput koristi i alkoholni ekstrakt propolisa (najbolje je sa malom prskalicom-pumpicom tuširati grlo dva do tri puta na dan) onda je ozdravljenje brže. Pavit ćemo ostaviti za pravljenje vrškara. Ne treba se igrati. Ja odavno znam da je otrovna i pazim kad je diram. Pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #11 poslato: Novembar 04, 2011, 14:31:55 »
za grlo koristim uglavnom propolis mada retko imam taj problem vecinom zena i deca.Lako je isplesti vrskaru (TRMKA) ali vise nema cime da se oblepi-omaze jer goveda vise nema ni za lek
pozdrav

Van mreže sava mitic

« Odgovor #12 poslato: Novembar 27, 2011, 20:20:22 »
Današnje slike pavita

Pozdrav iz Aleksinca