Autor Tema: Nacrti delova  (Pročitano 205407 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Nacrti delova
« Odgovor #105 poslato: Januar 29, 2014, 14:13:09 »
Danas sam preuzeo rešetke hvatača polena. Ovih dana počinjem da ih ugrađujem na ram. Pozdrav.

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #106 poslato: Januar 29, 2014, 18:40:29 »
                Kolega Sveto ,
mozete li mi reci gde ste narucili te limove, i koja je cena?

« Odgovor #107 poslato: Januar 29, 2014, 18:56:54 »
                Kolega Sveto ,
mozete li mi reci gde ste narucili te limove, i koja je cena?

Kolega Vojo, rešetke proizvodi PERFORM Požega, telefon je: 031/38-16-656.
Cena je: do 100 komada 148 dinara +PDV,
             od 100 do 150 komada 133 dinara +PDV,
             od 150 do 200 komada 118 dinara+PDV,
             preko 200 komada 105 dinara+PDV

• Stari član foruma
« Odgovor #108 poslato: Januar 29, 2014, 19:19:14 »
               Kolega Sveto ,molm vas recite mi koje su to dimenzije,debljina itd,da bih znao sta da narucim.

Hvala puno i pozdrav.

« Odgovor #109 poslato: Januar 29, 2014, 19:38:17 »
Dimenzije su 350X250mm, debljina lima je 0,5mm, lim je aluminijumski. Možeš naručiti koju hoćeš dimenziju, ali mislim da je ova najoptimalnija za hvatač. Veća bi bila preterana. Pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #110 poslato: Januar 29, 2014, 20:05:59 »
                     Hvala Sveto,
ja sam taj lim kupio u radnji prosle godine i to duplo skuplje.Pravio sam hvatace po vasem nacrtu samo malo modifikovane.
Spremam se da pravim podnjace ali sa ugradjenim hvatacem kao sto ste prikazali na crtezima pa bih ugradjivao cele table
350x250 cm. Predhodne sam sekao na pola. Evo saljem fotografije tih hvataca:

• Stari član foruma
« Odgovor #111 poslato: Januar 29, 2014, 20:09:41 »
            A tu su i ramovi za MR uradjeni sa zljebom za resetku.

« Odgovor #112 poslato: Januar 29, 2014, 20:10:51 »
Lepo izgledaju tvoji hvatači. Kako su se pokazali?. Ovako će da izgleda novi hvatač, još samo da nađem heftalicu i sutra počinjem da zakucavam rešetke. Pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #113 poslato: Januar 29, 2014, 20:21:08 »
                 Vrlo malo sam ih koristio jer su to bila mlada drustva,videcu na prolece kakav ce rezultat biti.
Nadam se da ce biti u redu. ja sam prakticno jos uvek pocetnik pa me zanima kako vama izgledaju ovi hvataci?
Da li mozda ima neka greska da ispravim?
                            Pozdrav.

« Odgovor #114 poslato: Januar 29, 2014, 20:36:29 »
Izgledaju odlično, imaju veću površinu i sigurno će moći više da skinu polena nego oni moji sa plastičnom rešetkom. Ja ne vidim nikakvu grešku. Kad budeš sakupljao polen uverićeš se da su dobri. Polen, čim ga uzmeš iz fioke stavi ga u zamrzivač, tako se najbolje sačuva. Pozdrav.

Van mreže zivomir gujanicic

• Stari član foruma
« Odgovor #115 poslato: Januar 29, 2014, 20:44:04 »
  Војо Свето је такве хватаче први урадио и сви су казали , а имамо и лична искуства, да су одлични . Ово што се данас ради је на ту варијанту . Интересантно да  је тај хватач , у Ужице , донео еминентни предавач СПОСа ,и рекао га су то пронашли Кинези . Ми му нисмо ништа рекли, да не би били бановани , мада је титула Бана  једна од наших најстаријих титула .
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

« Odgovor #116 poslato: Januar 29, 2014, 20:59:59 »
                 Vrlo malo sam ih koristio jer su to bila mlada drustva,videcu na prolece kakav ce rezultat biti.
Nadam se da ce biti u redu. ja sam prakticno jos uvek pocetnik pa me zanima kako vama izgledaju ovi hvataci?
Da li mozda ima neka greska da ispravim?
                            Pozdrav.

Za te hvatače je najbitnije da je mreža podnjače dobro zategnuta, to jest, da je ravna, da se pčele ne mogu provlačiti ispod hvatača. Takve mreže pravi Raco iz Arilja (Prodavnice pčelarske opreme). Pozdrav

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #117 poslato: Januar 30, 2014, 08:06:15 »
Da održimo malo u kontinuitetu ovu temu... ;) 

Gledajući ovaj zatvarač leta,razmišljam kako spojiti čvrsto one četvrtaste letvice (10x10mm)koje ulaze u leto,predložio bih da to bude u fi varianti od po mogućnosti tvrdog drveta. Tako što bi se probušila letvica na potrebnim mestima i ubacili fi (valjčići) u izbučene rupe i sa lepkom.

Ako nemate valjčiće tj drvene šipke od negde fi 9-9,5mm,možete je sami napraviti.
Možda neki već znaju,ali za one koji neznaju daću kraće uputstvo za izradu ne samo ovog fi,već bilo kojeg tanjeg za potrebe spajanja.

Ako imate već izbušenu rupu u metalnoj ploči deb.oko 4-5mm.potrebne dimenzije,u tom slučaju samo isečete na cirkularu letvice četvrtke potrebnih dimenzija i dužine možda negde 200-300mm(nije precizno)može i kraće i malo duže,što zavisi od debljine šipke i potrebe.
Zatim malo turpijom ili nečim oštrijim alatom skinete vrh šipke da bi lakše ušla u rupu na met.pločici.
Držeći jednom rukom šipku uspravno drugom rukom sa čekićem polako udarate po vrhu letvice da bi prošla kroz rupu.Zatim malo prešmirglate i kratite na potrebne dimenzije. Ako nemate izbušene rupe,prvo nađite potrebnu pločicu,pa izbušite.

Ovde bi napomenuo da obratite posebnu pažnu prilikom sečenja ovih letvica!

Svakako vodite računa da vam vlakna na letvicama budu uspravna ,da se prilikom probijanja nebi polomila i nedajbože da nabodete rukom na šipku. :'(

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #118 poslato: Februar 03, 2014, 16:47:25 »
Bilo bi bolje da to kolega Mirović objasni,ali se meni učinilo interesantnim njegova primedba povodom skupljača polenovog praha u diskusiji na Sposovom forumu,pa ću preneti ovde i nadam se da se on neće ljutiti zbog toga."....Da te priupitam nešto, prošle podnjače su imale razmak izmedju mreze i limenog skidaca polena 2cm ,da li je i kod ovog modela  zadržan isti razmak, ili je smanjen na normalniji 1-1.2cm?", pa zatim
malo kasnije iznosi svoj stav u vezi ove primedbe.     "I kako misliš da se pcele penju kroz hvatac?
Idu do kraja tu se gomilaju šetaju ,tumaraju pa onda rade stoj na zadnjim nogama gde se nalazi polen kako bi se uhvatile za resetku.
Ukoliko nema "stuba ",a to ce ti reci mnogi ,mada kriju kao tajnu slaba fajda od sakupljaca.
Ovo pricam iz licnog iskustva  potkrepljeno razmenomm i sto je najbitnije,a imas na netu  prvi sakupljac patentiran u Americi  ne znam koje godine  sa objasnjenjima za svaki detalj pa i za "stube " i taj razmak.
Ako je velicina gde se pcela provlaci 7mm ne znam zasto 20mm, nisu ameri pogresili pretpostavljam.
Ja koje sam pravio sa duplim skidacem izmedju je 5-6mm,a visina izmedju zice i skidaca 10mm."

Ovo sam preneo iz tog razloga što je i ovde na hvataču razmak između mrežice i perforiranog lima (skidača polena)20mm. http://spos.info/forum/index.php?topic=1593.220

Intresuje me dali još neko ima ovakvo mišljenje?

Ja sam ove godine uglavnom koristio hvatače koje sam radio po uzoru na hvatače kolege Svete i jednu sam imao na Rl košnici slična kao ova što imamo ovde nacrte. Nekako manje sam našao polena kod ovog skidača. Ja sam to sebi objasnio da je možda slabije društvo,ili da manje unose polen,međutim kada sam ovo pročitao,posumnjao sam u ovo rešenje.

« Odgovor #119 poslato: Februar 04, 2014, 13:26:54 »
Kolega Pavel, imaš li ti kakvu ideju da se nešto popravi, da bi bilo efikasnije? Moje je mišljenje da pčele neće nositi polen po mreži već će čim uđu na leto ići na gore uz prednju letvicu, pa i ako odu do kraja hvatača neće imati kud, nagomilaće se i moraće da se penju na rešetki i da prolaze kroz nju. Pozdrav.