Autor Tema: Nacrti delova  (Pročitano 205448 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: ub
Odg: Nacrti delova
« Odgovor #135 poslato: Maj 22, 2014, 17:42:04 »
                 Evo ja sam bio malo vredan zimus pa sam pravio podnjace,zbegove-hranilice
i ostalo. Po Lazinim i Svetinim nacrtima i uputstvima sam pravio podnjacu sa skidacem polena
doduse malomodifikovanim i evo pokusacu da postavim slike tokom izrade u radionici.Ovo mi
je vec drugi pokusaj.Iako sam smanjio format na ispod 200 KB stalno mi javlja da je datoteka preko toga.

• Stari član foruma
« Odgovor #136 poslato: Maj 22, 2014, 17:46:52 »
                    Evo jos :

• Stari član foruma
« Odgovor #137 poslato: Maj 22, 2014, 17:49:07 »
                Stalno me nesto vraca ali cu valjda uspeti:

• Stari član foruma
« Odgovor #138 poslato: Maj 22, 2014, 17:54:42 »
                 Na kraju je ipak uspelo ali postupno.Izvinjavam se sto sam morao da saljem
u vise odgovora. Modifikacija se sastoji u tome stosam suzio rastojanje izmedju mreza
da bi se pcele lakse penjale kroz skidac. S obzirom da nemam puno iskustva voleo bih da mi kazete vase misljenje o ovome sto sam napravio. Na slici 023 i 025 je slikano sa donje strane.

Hvala i svako dobro.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #139 poslato: Maj 22, 2014, 20:54:46 »
Izgleda da je to dobra modifikacija. Još samo da isprobaš pa da nam javiš kako radi. Pozdrav.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #140 poslato: Maj 22, 2014, 22:04:04 »
Војо,
Нема везе што си слао слике из више пута, овако је још прегледније. Нема шта, растеш у правог мајстора  ;)
Што рече колега Свето, јави како ради па да ти признамо, мајсторску титулу  ;D 
Поздрав  :D 

Van mreže Rodoljub Stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ćovdin, opština Petrovac na Mlavi
« Odgovor #141 poslato: Novembar 25, 2014, 07:58:34 »
Zdravo. Dugo se nije ovde nista pisalo, ali stigla je zima pa se moze ponesto dodati. Narvno, voleo bih da kolege koje su koristile skidace polena, a posebno ovo sto su nam Sveto i Laza tako lepo prezentovali, napisu nesto o svojim iskustvima.
I ja sam pokusavao da nesto modifikujem njihovu podnjacu, ali sam uglavnom u zelji da uprostim, naprotiv samo iskomplikovao. Ipak cu to fotografisati i ovde postaviti. Hteo sam da umesto jedne postavim dvre mreze za skidanje polena. Ovo sam nameravao da uradim, jer smatram da je bolje da jedan dan oduzmem sto vise (skoro sve), a da dva dana ostavim njima (u periodu kada se javljaju viskovi). Dva dana se ne muce da prolaze kroz mrezu, a i ja nemam obaveze na skupljanju. Ipak je treceg dana potrebno da se ponovo prilagodjavaju na prolaz, ali smatram da to nece biti problem (srecom pcele iako kratko zive, ne zive tri dana). Zbog toga nisam mogao da upotrebim Todosicevu foliju, koju inace smatram odlicnom (probao sam na dva skupljaca, samo probao ove godine par dana), ali se ona ne moze koristiti u slucaju dvostruke mreze, jer bi se na donjoj zadrzavao polen i tu ubudjao, ili bi smo bili prinudjeni da ih stalno vadimo i istresamo, sto svakako nije bio moj cilj (onda tek komplikujemo). Pojedini pcelari vec od cvetanja sljive postavljaju skidace i ne skidaju ih do kraja suncokreta, tvrdeci da pcele dovoljno pronesu za svoje potrebe i da nema zaostajanja u razvoju pcelinje zajednice, a cak i da pcele teze da jos vise donesu, kako bi imale potrebne zalihe pa tako bude vise za nas (potsticemo ih na tu aktivnost). Kod dvostruke zicane mreze osnovno je - koliki je razmak izmedju njih. Uglavnom se pominje 6mm, a negde i 7. U nekoj stranoj literaturi se pominje da je razmak 6,6 mm i mislim da je to ne zbog zelje za izrazitom preciznoscu, vec zbog prevodjenja u metricke jedinice (inc i sl.). Drugi problem je sama mreza. Na forumu sam nasao da Raco iz Arilja proizvodi skidace polena, ali da te mreze nisu punktovane pa pcelama krila i nogice zalaze izmedju zica i dolazi do njihovog ostecenja, kao i da u Nemackoj postoje punktovane zice za te namene, ali da su dosta skuplje. Tu sam dosao na ideju, koja ce se pokazati dobrom, ili ne, ali cu ja pokusati. Racine zice sam potopio u vreo parafin i lagano otresao nakon vadjenja. Parafin je ostao na svim spojevima zica, tako da sada deluju kao punktovane. Ipak se postavlja pitanje, kako ce se pcele ponasati prema tom parafinu, tj. da li ce ga ostaviti ili ukloniti. Ukoliko on potraje, smatram da nije nikakav problem da se nakon nekog perioda (moze i jednom godisnje) zica sa nosacem ponovo potopi u parafin.
Da vise ne duzim. Stize zima i radovi na pripremi za prolecni razvoj i izradi novih delova pa je najbolje sada da dodamo jos po nesto, kako ne bi smo dosli u situaciju da se bacimo na posao,a onda kada save napravimo saznamo iz iskustava drugih, da je trebalo drugacije.
Pozdrav svima na forumu.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #142 poslato: Novembar 25, 2014, 18:57:12 »
Razmislite malo o razmaku izmedju mreze i resetke hvataca. Zasto kod malog razmaka ostaje i malo polena u fioci i zasto su posle postavljali duple mreze.. Negde sam gledao snimak kako se pcela provlaci kroz rupu na resetci ako ima oslonac. Na Tasu sam video prodavce polena koji rade na veliko, mislim da je neko od njih ovde pa ne bi bilo lose da kazu svoje iskustvo.

• Član foruma
« Odgovor #143 poslato: Novembar 26, 2014, 06:54:23 »
Da kada ima oslonac u odnosu na mrezu, kroz koju propada polen, ako je malo rastojanje, verovatno to koristi kako bi provukla polen u kosnicu. Ako sam te dobro razumeo Milojko, zato su pojedini i pravili skupljace sa dvostrukom mrezom za skidanje polena. Mislis li ti da za time nema potrebe? Vec se na forumu pominjalo da postoji snimak (i ja sam ga vise puta pogledao) na kome se prezentuje skidac velike efikasnosti, koji ima dvostruku mrezu, ali se navodi da je "caka" u tome koliko je rastojanje izmedju njih. I pored toga sto se govori da to nije nikakva tajna, to ostafe tajna za nas (vido je tu zavrsen, a niko nije uspeo da dobije tu informaciju). Zato sam i ja apelovao na one iskusne, koji su ptobali, da nam prenesu svoja zapazanja. Hvala im unapred.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #144 poslato: Januar 07, 2015, 18:58:16 »
ROŠFUSOVA (Raucffuss) PREGRADNA DASKA

Na molbu pojedinih kolega, uradio sam crtež Rošfusove pregradne daske za istoimeni oplodnjak.
 Crtež je nastao na osnovu opisa u pojedinim pčelarskim knjigama i na osnovu malog broja fotografija pronađenih na internetu.
 Mere su prilagođene po nekim mojim kriterijumima za RV (EV) košnicu, i iste, svako za sebe (ko želi da ih praktično uradi) naravno može korigovati.

Ovde ću postaviti crteže u 2D, a ako neko želi da meri sve dimenzije, poslaću mu, na zahtev, crtež u 3D urađen u razmeri 1:1 (SketchUp 8 ).

Pozdrav...

PS: Verovatno ću u dogledno vreme postaviti i crtež Rošfusovog oplodnjaka prilagođenog za RV košnicu
     Interesuje me kako se koristi ova pregradna daska,tj. da li se postavlja iznad plodišta u kojem se nalazi matica sa leglom i pčelama a preko nje se postavlja oplodnjak,ili se postojeće društvo (bez matice) rasformira i ubaci u oplodnjak ispod koga je Rošfusova pregradna daska,a ispod nje podnjača.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

• Stari član foruma
« Odgovor #145 poslato: Januar 08, 2015, 14:57:05 »
                         Sakupljace koje sam pravio,odnosno kompletne podnjace sa ovim sakupljacima su mi se odlicno pokazali. Nisam ih puno koristio i to mi je greska jer bih ove sezone zaista imao dobar prinos. To su ove resetke koje sam postavio na predhodnim odgovorima. Postavljao sam ih u polozaj za sakupljanje na pet dana a onda sam ih vracao na polozaj bez sakupljaca isto na pet dana. Ucinio sam to samo tri puta i sakupio odprilike sa dvadeset kosnica oko deset kolograma polena.Ja sam zadovoljan. Da sam koristio sakupljace cele sezone ti rezultati bi bili poprilicni. Sto se tice sakupljaca sa duplim mrezama za skidanje,mada ne znam kako to izgleda i nadam se da ce kolega postaviti slike,ja bih to izbegao. Iz sopstvenog iskustva sam uvideo i razgovarao sa Dimitrijem na sajmu,desava se da pcele zaostaju u sakupljacima i tu uginu. Nije to veliki broj ali ipak se desava.Zbog toga treba pronaci metod te stalno proveravati i cistiti od zaostalih pcela. Mogu misliti kako bi tek to izgledalo sa duplim skidacima. Sto se orijentacije tice ja otvaram ili zatvaram skidace pomeranjem poletaljke gore ili dole za jedan i po santimetar tako da to pcelama ne predstavlja neki problem.
                          Pravio sam jos jednu vrstu sakupljaca i oni su se dobro pokazali i mogu se koristiti na svakoj antivaroznoj podnjaci.Pokusacu da postavim slike tih sakupljaca. Jedini problem kod njih je sto moraju da se postavljaju i skidaju.

Pozdrav.

• Član foruma
« Odgovor #146 poslato: Januar 08, 2015, 15:17:39 »
Hvala Vojo na iznetim iskustvima.  Lepo je to: uz periodicnu upotrebu ti si za mesec dana sakupio 1/2 kg po zajednici. Ja sam napravio (samo jednu) podnjacu sa duplom mrezom. I jos se dvoumim oko toga- jedna, ili dve. Jasno je da treba pazljivo raditi sa skidacima i pcelama ostaviti dovoljno za nesmetan razvoj (e opet tu ono sto neki tvrde da kod koriscenja jedne mreze nema potrebe za prekidom skidanja, jer one pronesu dovoljno za sebe i jos su potstaknute pa nose vise nego obicno.

• Stari član foruma
« Odgovor #147 poslato: Januar 08, 2015, 15:38:33 »
                   Rodoljube, nisam najbolje shvatio to sa dve mreze. Ne bi bilo lose ako bi mogao da postavis neku sliku,mene to zaista puno zanima jer sam na takvom podrucju gde ima puno polenasica te zbog toga bi se bacio na sakupljanje polena koliko to uslovi dozvole.
                    Evo mojih prvih skidaca,uopste se nisu lose pokazali,nista ne zaostaju za ovim podnjacama sa sakupljacima:

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #148 poslato: Januar 09, 2015, 10:44:41 »
                 Evo ja sam bio malo vredan zimus pa sam pravio podnjace,zbegove-hranilice
i ostalo. Po Lazinim i Svetinim nacrtima i uputstvima sam pravio podnjacu sa skidacem polena
doduse malomodifikovanim i evo pokusacu da postavim slike tokom izrade u radionici.Ovo mi
je vec drugi pokusaj.Iako sam smanjio format na ispod 200 KB stalno mi javlja da je datoteka preko toga.

kolega uputstvo za smanjivanje slika imate ovde   http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=17.msg34136#msg34136

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #149 poslato: Januar 09, 2015, 12:24:34 »
ROŠFUSOVA (Raucffuss) PREGRADNA DASKA

Na molbu pojedinih kolega, uradio sam crtež Rošfusove pregradne daske za istoimeni oplodnjak.
 Crtež je nastao na osnovu opisa u pojedinim pčelarskim knjigama i na osnovu malog broja fotografija pronađenih na internetu.
 Mere su prilagođene po nekim mojim kriterijumima za RV (EV) košnicu, i iste, svako za sebe (ko želi da ih praktično uradi) naravno može korigovati.

Ovde ću postaviti crteže u 2D, a ako neko želi da meri sve dimenzije, poslaću mu, na zahtev, crtež u 3D urađen u razmeri 1:1 (SketchUp 8 ).

Pozdrav...

PS: Verovatno ću u dogledno vreme postaviti i crtež Rošfusovog oplodnjaka prilagođenog za RV košnicu
     Interesuje me kako se koristi ova pregradna daska,tj. da li se postavlja iznad plodišta u kojem se nalazi matica sa leglom i pčelama a preko nje se postavlja oplodnjak,ili se postojeće društvo (bez matice) rasformira i ubaci u oplodnjak ispod koga je Rošfusova pregradna daska,a ispod nje podnjača.
Mislio sam da će neko od iskusnijih odgovoriti, ali se odgovori svedoše na upotrebu skidača-sakupljača polena, a rošfusova daska svakako nije tome namenjena.
 Namenjena je prevenstveno, sa odgovarajućim višedelnim (rošfusov) oplodnjakom, uzgoju više matica (onoliko koliko ima pregrada u oplodnjaku), a sve to uz prisustvo stare matice. Prednosst joj je svakako to, što u slučaju da se neka matica ne oplodi, deo oplodnjaka u kome je bila, nije predmet grabeži. Takođe, po literaturu, nema slabljenja odgajivačkog pčelinjeg društva.
Nadam se da će iskusnije kolege dati malo više podataka i samu tehnologiju uzgoja matica u prisustvu stare matice.
 Ono što sam ja zapazio, kao bitno (po literaturi) je da se na plodište u kojem je matica stavlja R. pregradna daska, iznad se u pregrade oplodnjaka stavlja ram sa matičnjakom i zatvorenim leglom i hranom iz iste ili neke druge košnice. Ako je iz iste, na ramu mogu biti i pčele (bez matice). Rošfusov oplodnjak naseljavaju pčele samostalno, kroz otvore duplozamrežene sa MR.
Biće valjda konkretnijih odgovora od iskusnih drugara...
Pozdrav