Има га Свето и то прилично. Код мене је цветао јануару са много цвета (нису то појединачни случајеви). Колико се сећам већи снег је пао тада и било је укупно око 15 цм снега. Снег је покрио маслачак и „поваљао“ га по двориштима ливадама.
Возио сам унуку до школе и видео на местима где се отапао снег (још га је било иако је то био већ други дан отопљења), пуно жутог цвета. С обзиром да је то у долини где зна да буде много хладније него код мене на брду, помислио сам да је подбел (разум ми „говори“ да је подбел, а чак и издаље се види да је све маслачак). Док сам чекао да малена уђе у школу, изађем да погледам и видим да је све маслачак. Дворишта су се жутела од цвета и било га је прилично много. Свакако да ово није као цветање у пролеће, али је што је много, много је.
При повратку кући, стајао сам на неколико места да проверим...нема грешке, није подбел. Још је занимљивије да сам видео неколико струкова (уз асфалтни пут) биљака које личе на сроднике маслачка. Да ли је то костриш или старачац или нешто слично, нисам сигуран (време за њих свакако није, али како се све пореметило, не би ме чудило). Жао ми је што то све нисам фотографисао. Такође подбел није јер има листове и висине је до 40 цм.
Тако да маслачак није цветао последњих топлијих дана него још око половине јануара и то прилично масовно.